Çocuklara okullarda neler yediriliyor?

Başlatan ruy-ı zemin, 03 Şubat 2010, 23:43:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ruy-ı zemin

Çocuklar okullarda neler yiyor? Çocuklar ve gençlerdeki obezite hızla artıyor... Çocuklar çok fazla abur cubur yiyor ve çok az hareket ediyor. Bunun sonucunda da hayatlarının ilk yıllarında sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyorlar.

Son yıllarda bu konuda okulların çok önemli bir rolü olduğunu farkeden anne babalar ve uzmanlar özel kampanyalar başlattılar. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki "İki kızgın anne", İngiltere'deki ünlü aşcı Jamie Oliver'ın yaptığı kampanyalar ses getirdi. Okullarda verilen yemekler ve kantinlerde satılan abur cubur gıdalar büyük ölçüde mercek altına alındı. Tabi ki bu süreç kolay işlemedi...

İngiltere'de yeni bir kampanya başladı. "Şimdi, kreşlerde sağlıklı beslenme zamanı" adlı kampanya anne babaların çocuklarının kreşlerde sağlıklı gıdalarla beslendiğini bilme hakları olduğunu savunuyor.

Kampanyada bu konuda yaşanan sıkıntılar şöyle sıralanıyor:

- Yemekleri yapan ekip zorunlu bir eğitimden geçirilmiyor.

- Yemeklerin hazırlanması konusunda belirlenmiş bir standart yok.

- Kreşlerde verilen yemekleri kontrol eden bir denetim mekanizması yok.

- Hükümet bu konuda bir stratejiye sahip değil.

- Hükümetin bu konuda ayırdığı bir bütçe yok.

Kampanyayı Toprak Vakfı ve organik gıda üreticileri başlattı. Bu nedenle kampanya hedeflerinden biri de kreşlerde verilen yemeklerin en az yüzde ellisinin yerel yetişmiş ürünlerden, en az yüzde otuzunun da sertifikalı organik ürünlerden yapılması...

Kampanyanın anne babalara önerisi ise kreş yöneticilerine şu soruları sormaları:

- Haftalık ve aylık menü listelerinizi görebilir miyim?

- Yiyeceklerin ne kadarı taze ürünlerden hazırlanıyor?

- Bu menüyü kim hazırlıyor? Bir beslenme uzmanından destek alıyor musunuz?

- Aşçınızın eğitimi ne?

- Etinizi nereden alıyorsunuz?

haber7.com
پاى مار      چشم مور      نان منلا      كس نديد

günce

beslenme uzmanları tarafından listelerin belirlenmesi şart diye biliyorum.amataze ürün kullanıp kullanılmadığı belli olmaz tabi.o yemek şirketlerine kalmış. t16))
İnmemeştir hele kuran   
bunu hakkıyla bilin 
ne mezarlıkta okunmak
ne de fal bakmak için.
            M.Akif Ersoy

fuba30

Kola, hamburger tarih oluyor

Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları kantinlerde hamburger, kola gibi ürünlerin satılmasını yasakladı. Ayran ve meyve zorunlu oldu.Güncelleme:10 Temmuz 2011 14:12
Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında, okul kantin işletmecileri ve 16 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren yeni bir uygulamayı devreye sokuyor.

Okullarda obeziteyi engellemek ve öğrencileri bilinçli beslenmeye teşvik etmek için, iki bakanlığın yapacağı ortak uygulama kapsamında, okul kantinlerindeki hamburger tipi fast food gıda, kolalı içecek, hazır meyve suları, enerji içecekleri, kızartma ve cips tipi ürünler öğrencilere satılmayacak. Bunun yerine ayran, ayran, yoğurt, meyve satışı zorunlu hale gelecek. Zararlı gıda satan kantinin sözleşmesi feshedilecek.

Radikal’in haberine göre, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr.Seraceddin Çom, uygulamayla ilgili şu bilgileri verdi:

“Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin yaş ve aktivitelerine uygun mönü örneklerini hazırlayarak MEB’e iletti Önümüzdeki eğitim yılı boyunca çocuklar bu mönülere uygun şekilde beslenecek. 2012 ocak ayından itibaren, Türkiye’deki tüm kantinlerde süt, ayran, yoğurt, taze meyve suyu ve taneyle meyve satışı yapılması zorunlu hale getirilecek. Kantinlerde sıkı bir denetim başlatacağız. Ekipler şimdiden hazır. Uyarıları ve denetimleri dikkate almayan kantin işletmecilerinin anlaşmaları feshedilecek.”

Kampanya yapılacak

Sağlık Bakanlığı ve MEB işbirliğiyle 2010 yılı sonunda, ‘Beslenme Dostu Okul’ projesini başlattıklarını anımsatan Dr. Çom, “Bu projeyle çocukların sağlıklı beslenmesine yönelik, birtakım kriterler koyduk. Türkiye genelindeki 150 okula ‘Beslenme Dostu Okul’ sertifikası verdik. Yeni eğitim döneminde projeye hız vererek devam edeceğiz” dedi. Çom, sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirme çalışmalarının süreceğini, afiş, broşür, kitap, CD ve bilgilendirici çizgi filmler hazırlandığını söyledi. Öğrencilerin ilgisini çekmek ve sağlıklı beslenmeye teşvik etmek için, farklı yöntemleri de deneyeceklerini belirten Dr. Seracettin Çom, “Öğrenciler ders gördükleri sırada kapı açılacak ve çizgi film kahramanı kostümü giymiş görevliler, onlara sağlıklı beslenmeyi anlatacak” diye konuştu.

mazhar

Güzel bir uygulama,İnşAllah bütün alanlara yayılır.

Günbatımı

Çocuklar bu işe çok şaşıracak :) . İnşaAllah faydalı olur...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

fuba30

evet cocuklar icin önemli ama en guzeli böyle bence taze meyve ayran süt alismasi lazim