İcma-i Ümmetin Delili Nedir?

Başlatan Mütebahhir, 09 Ağustos 2012, 18:53:41

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mütebahhir

Es Selamü Aleyküm;

Kur'an ve Sünnetten sonra gelen İcma, Kur'an veya sünnetle sabit midir ?

Deselerki İSLAM'ın pınarından içmek suç,
O suçları kabullenerek içerim avuç avuç,
Bir irşat istiyorum benliğime yön verecek,
Bir seccade istiyorum alnımı eskitecek,
Bir tesbih istiyorum çek çek bitmeyecek,
Bir KALP istiyorum daima Allah Allah diyecek.

Mahi

Resulullah efendimiz, Muaz bin Cebeli Yemen’e vali olarak gönderirken buyurdu ki:
- Orada ne ile hüküm edeceksin?
- Allah’ın kitabı ile...
- Allah’ın kitabında bulamazsan?
- Allah’ın Resulünün sünneti ile…
- Resulullahın sünnetinde de bulamazsan?
- İctihad ederek, anladığımla hüküm veririm.
Resulullah efendimiz, mübarek elini Muaz’ın göğsüne koyup, (Elhamdülillah, Allahü teâlâ, Resulünün elçisini, Resulullahın rızasına uygun eyledi) buyurdu. (Tirmizi, Ebu Davud, Darimi)

(Âlim, ictihadında hata ederse bir, isabet ederse iki sevap alır.) [Buhari]

Mütebahhir

Sünnet yönü ile  pekala doğrudur. fakat birde Kur'an yönü ile bir delil varmı ? (ki muhakkak var.)
Deselerki İSLAM'ın pınarından içmek suç,
O suçları kabullenerek içerim avuç avuç,
Bir irşat istiyorum benliğime yön verecek,
Bir seccade istiyorum alnımı eskitecek,
Bir tesbih istiyorum çek çek bitmeyecek,
Bir KALP istiyorum daima Allah Allah diyecek.

sugibi

Alıntı yapılan: Mahi - 09 Ağustos 2012, 20:25:48
Resulullah efendimiz, Muaz bin Cebeli Yemen’e vali olarak gönderirken buyurdu ki:
- Orada ne ile hüküm edeceksin?
- Allah’ın kitabı ile...
- Allah’ın kitabında bulamazsan?
- Allah’ın Resulünün sünneti ile…
- Resulullahın sünnetinde de bulamazsan?
- İctihad ederek, anladığımla hüküm veririm.
Resulullah efendimiz, mübarek elini Muaz’ın göğsüne koyup, (Elhamdülillah, Allahü teâlâ, Resulünün elçisini, Resulullahın rızasına uygun eyledi) buyurdu. (Tirmizi, Ebu Davud, Darimi)

(Âlim, ictihadında hata ederse bir, isabet ederse iki sevap alır.) [Buhari]
icma sorulmuş, siz içtihad yapmaya delil vermişsiniz. İcmanın delili nasıl bu hadis olur? anlamadım.

Mahi

İcmaa ve İctihat ne demek biliyor musunuz?
Bunları biliyorsanız aradaki bağlantıyıda bulabilirsiniz...

sugibi

İcma = İttifak etmek, görüş birliğine varmak, azmetmek, kasdetmek. Hz. Peygamber'den sonraki bir çağda amelî bir meselenin şer'î hükmü üzerinde İslâm müctehidlerinin birleşmesi.[Şamil İslam ansiklopedisi]

İçtihad = Bir terim olarak ictihad en eski fıkıh usûlü kaynağı oları Şâfiî (ö. 204/819)'nin er-Risâlesi'nde şöyle tarif edilmiştir: "Her hâdise hakkında ya ona ait bir hüküm veya hak oları hükmün yolunu gösteren bir delâlet vardır. Hâdisenin açık hükmü varsa ona uymak gereklidir. Eğer muayyen bir hüküm yoksa, hâdisenin hak oları hükmüne götüren yolun delili ictihad ile aranır; İctihad ise kıyastan ibarettir" (Şafii, er-Risâle, thk. Ahmed M. Şakir, Mısır 1940, s. 477).

Görüldüğü gibi içtihad ile icma birbirleri ile alakalıdır. Fakat farklı anlamlar taşır. Siz içtihad için delil getirmişsiniz.
icma ile içtihad aynı değildir. İcmanın bağlayıcılığı ile ictihadın bağlayıcılığı birbirinden farklıdır.