Imanlı ölümü kolaylaştıran ve zorlaştıran ameller...

Başlatan Kendinibulanadam, 07 Şubat 2026, 18:26:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kendinibulanadam

Son nefeste imanı kolaylaştırmak ve zorlaştırmak...

Dünya sermayedir ve bu sermayenin iyi sonuçlar vermesinin anahtarı son nefeste imanı kurtarabilmektir. Lâ ilâhe illAllah diyerek son sözü söyleyip ölen cennete girer. Dünyada yaşarken son nefeste imanı kurtarabilmek için pek çok amelde vardır. Mesala kabul olunan namaz,son nefeste iman ile ölmeye yardım eder.Verilen sadaka ve yapılan iyilikler imanlı ölümü getirebilecek cennet ehli amellerindendir. Dua ile cehennemden sığınmak ve cennete girmek için dua faydalı bir cennet ehli amelidir ve imanlı ölüme yardımcı olabilir.Şirk,küfür,isyan imanlı ölümü zorlaştırıracak büyük günahlardır. Müslüman insanlara eziyet etmekte imanlı ölümü zorlaştırır. Yapılan zulüm ve insanlara sert davranmak ve merhametsiz olmakta cehennem ehlinin halleridir.Allah rızası için ibadette amellerin kabulünü kolaylaştırır.Allah'a kulluk edilip,taagut reddedilmelidir. Cehennem ehlinin halinden Allah'a sığınılmalıdır. Elden geldiğince haramlara fazla düşülmemelidir. Şehvetin ve nefsin isteklerinin rehavetine fazla kapılmamalıdır. Günahlara tövbe istiğfar edilip aynı hatalar tekrarlanmamaya çalışılmalıdır. Güneş batıdan doğuncaya kadar tövbeler kabul edilir ve kişi ölüm anına kadar tövbe şansı vardır.

Hadis:"Canı yanan sabretsin,canı yakanda yanacağı günü beklesin."

Hadis:"Müslümana eziyet eden imanını kurtaramadan ölebilir."

Hadis:"Ölmeden önceki son sözü:"Lâ ilâhe illAllah"olan cennete girer."

Hadis:"Üç kere "beni cehennemden koru"diye dua edene, cehennem:"Onu benden koru"diye dua eder."

"Üç kere "beni cennete koy" diye dua edene cennet:"Onu bana koy" diye dua eder."

Hadis:"Nasıl yaşarsanız öyle ölür,nasıl ölürseniz öyle diriltirilirsiniz."

Hadis:"

Sabah ve akşam 7 defa; " AllahÜMME ECİRNİ MİNENNAR " '' Allah'ım, beni cehennem ateşinden koru..!'' diyen cehennemden kurtulur.. Hadis-i Şerif (Ebu Davud)

"Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar. Namazı düzgün olmazsa, kaybeder ve zararlı çıkar. Şayet farzlarından bir şey noksan çıkarsa, Azîz ve Celîl olan Rabb'i:
– Kulumun nâfile namazları var mı, bakınız? der. Farzların eksiği nafilelerle tamamlanır. Sonra diğer amellerinden de bu şekilde hesaba çekilir." (Tirmizî, Mevâkît 188. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 149; Nesâî, Salât 9; İbni Mâce, İkâmet 202)

Site linkler:

https://www.islamveihsan.com/son-nefeste-iman-uzere-olmek-icin-ne-yapmali.html

https://sorularlaislamiyet.com/olum-aninda-imanli-gitmek-icin-ne-yapmak-gerekir-mesala-bir-musluman-olmek-uzereyken-seytan-farkli

https://m.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=3956

https://www.islamveihsan.com/kiyamet-gununde-kulun-hesaba-cekilecegi-ilk-ameli-onun-namazidir-hadisi.html

https://sorularlaislamiyet.com/namazin-hesabini-veren-kurtulur-manasinda-bir-hadis-var-mi

Kendinibulanadam

Ölüm anı ile ilgili bir kaç bilgi daha yazalım.

"Günahlarını azalt ki, ölüm sana kolay gelsin. Borcunu azalt ki, hür yaşayasın." (Câmiü's-Sağîr, 1/369)

"Müslüman kişinin verdiği sadaka ömrünü uzatır, kötü ölümü önler. Allah onunla övünme ve kibir duygusunu giderir." (Câmiü's-Sağîr, 3/1121)

"İyilik yapmak kötü ölümlerden korur." (Câmiü's-Sağîr, 3/1252)

"Yoksula yardım etmek kişiyi kötü ölümden korur." (Câmiü's-Sağîr, 4/1606)

"Mü'min, kulluk elbisesi günahlarla yıprandığında onu tövbeyle yamayandır. Bahtiyar, tövbesi üzere ölendir." (Câmiü's-Sağîr, 4/1610)

Peygamberimiz (sav) "Siz ölülerinize (yani ölmek üzere olan hastalarınıza) La ilahe illAllahı telkin ediniz. (Müslim,  Cenaiz 1, 2) buyurmuşlardır.

"Allah'ım! Ölüm anında şeytanın sırtımı yere getirmesinden sana sığınıyorum." (Nesâî, İstiâze, 56)

"Kim Allah'tan başka bir İlâh olmadığını bilerek ölürse Cennete girer." (Müslim, İman: 43)

Ölüm anında şeytanın gelip beni aldatmasından sana sığınırım."⠀ ⠀ Hadis-i Şerif | Nesâî, İstiâze, 61.

ÖLÜM ANINDA NEDEN SU İSTERİZ?

Soru: Selamun aleyküm hocam bi sorum olacaktı cevaplarsanız çok memnun olurum. İnsan ölüm anında neden su ister? Allah razı olsun.

Cevap: Ve aleyküm selam

Bu fiziki bir istektir. Son nefese yakın vücut çok hararet yapar. Ağzı kurur ve bitkinlikten su bile isteyemez olur.

Bu sebeple suyu bol verilmelidir hastanın.

Şeytan, ölüm anında imanı çalmak için yapacağı entrikalardan biri de, hastaya imanı karşılığında su getirmektir.

"Kim iyi bir işe aracılık ederse, onun da o işten bir nasibi olur. Kim kötü bir işe aracılık ederse, onun da ondan bir payı olur. Allah her şeyin karşılığını vericidir." (Nisa 85)

Yardım ve hidayet Hâdi olan Allah'tandır...

Kendinibulanadam

Imanlı ölüm için imana gelmek şarttır. En önemli esas kabul olunan namaz ve yapılan diğer hayırlardır ve hayırlı ibadetlerdir. Gerek imana gelmek,gerek imanlı ölüm için, güzel ahlâk sahibi olmak,görgü kuralları,etik kurallar,nezaket kuralları,insan hakkı, hayvan hakkı ve bitkilerin hakkı gibi kurallara uymak,toplumun normlarına önem vermek,adaleti sağlamak gibi kurallar önemlidir. Dua ilede yardım dilemek ve başa gelecek şerlerden sığınmak önemlidir. Bu konuda en önemli esas, helal dairesi ve haram kılınmış olan şeylere dikkat etmek olabilir ve başta namaz ve dua gibi ibadetlere önem vermek olabilir. Şu nasihatta iyi bir yaklaşım sunabilir.Nefsimizin her istediğini yapmak ve her istediğimizi söylemek hayır olmayabilir. Herkes her istediği işi yapacak kadar özgür değildir,herkes her istediği şeyi söyleyecek kadar özgür değildir. Makalenin başında bahsettiğim uyulması gereken bir takım kurallar vardır. Özellikle sebepsiz boş yere işlenen günahlar ve sebepsiz olarak insanların haklarına saldırmak büyük bir zulümdur ve kabul edilemez. Tövbe ile hatalar tekrar edilmemeye çalışıp hataya çeki düzen verilmelidir. Müslüman olan müslüman gibi yaşamalıdır,insan olan insan gibi yaşamalıdır.

Kendinibulanadam

İmanlı yaşamak veya imanlı ölüm konusu çok mühim bir konudur. Insanlardan bazıları dünyadan sonra hiç hayat yok sanıyorlar,bazı insanlarda dünyadan sonrasını yine dünya gibi sanıyorlar. Burada mutlaka anlamamız gereken bir mevzu vardır. Oda şu ki;Namaz kılmamak,oruç tutmamak,zekat vermemek, küfür,isyan,şirk,zina,büyü,haram lokma,harama sürekli bakma,haram kılınmış cana kıyma,hırsızlık,gıybet,iftira vs. gibi büyük günahlardan sakınmayarak cehenneme düşen kolay kolay cehennemden bir daha çıkamayabilir. Özellikle büyük günahlara karşı nefse hakim olunmalı ve hatalara ve günahlara pişman olunmalıdır ve tevbe edilmelidir. Tekrar tekrar aynı hatalara düşülmemelidir. Dediğim gibi, cehenneme birkes düşülürse çıkmak çok zor olabilir ve dünyadan sonrası dünyadan daha zor olabilir bundan dolayı.

Kendinibulanadam

Bazı insanlar cehennemin neden olduğunu anlayamıyor. Bir kısım insanlar cennetteyken, bir kısım insanlar neden cehennemde bilemiyor. Tabi uygulanan sebepsiz kötülük ve zulümlerin hesabı gereklidir. Aynı zamanda bir insana ne kadar acı çektirilmişse kısa dünya hayatında,o kadar acı insan kendide cehennemde çekmelidir işlediği şerden dolayı. İlahi adaletin getirdiği ceza ve mükafatı reddetmemiz mümkün değildir. Allah ilahi adalet gereği cehennemi yaratmıştır.

İsra Suresi'nin 15. ayetinde Allah Teala, "Peygamber gönderip dini tebliğ ettirmedikçe kimseye azap etmeyeceğini" bildiriyor.

"Biz, kıyâmet günü için adâlet terazilerini kurarız. Kimseye zerre kadar zulmedilmez. (Yapılan iş,) bir hardal tanesi kadar bile olsa, onu (adâlet terazisine) getiririz. Hesap görücü olarak Biz (herkese) yeteriz." (el-Enbiyâ, 47)

"De ki: Ey kendi aleyhlerine haddi aşmış kullarım! Allâh'ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah, bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir." (ez-Zümer, 53)

"Benim katımda söz değiştirilmez ve ben kullara zulmedici değilim."(Kaf,29)

"O gün kimin hasenâtı ağır basarsa, artık o, hoşnud olacağı bir hayat içindedir." (el-Kāria, 6-7)

"Kimin hasenâtı da hafif gelirse, onun varacağı yer Hâviye'dir. Nedir o bilir misin? Kızışmış bir ateş!" (el-Kāria, 8-11)

Kendinibulanadam

Birde burada şunu belirtmek isterim. Ne zaman içinizden gelen bir ses, Allah'ın bildirdiği birşeyin tersini söylerse, o ses şeytanın sesidir. Ne zaman içinizden gelen bir ses, Allah'ın emir ve yasaklarının karşıtı bir şey söylerse, o ses şeytan'ın sesidir. Işte bunu anlayabilmemiz gerekiyor en çok bu bağlamda. Dünya hayatı ve dünya hayatının sonu olan ölüm anına kadar işte bu içten gelen seslerin kaynağını anlamamız gerekiyor ve bizi nereye götüreceğini anlamamız gerekiyor bu içten gelen seslerin.