Sadakat islami Forum

FORUM AKTİVİTELERİMİZ => SİZİN PENCERENİZDEN SİTEMİZ => TAKVİM => Konuyu başlatan: Miftahulkuluub - 25 Aralık 2008, 03:25:17

Başlık: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Miftahulkuluub - 25 Aralık 2008, 03:25:17
Muharrem

Muharrem ayı, hicrî senenin birinci ayıdır. Bu ayın birinci gecesi, akşam ile yatsı arasında (yâni Zilhicce'nin son gününü, Muharrem'in birinci gününe bağlayan gece) Allah rızası için 2 rek'at namaz kılınır.

Namaza şu niyetle başlanır:

„Yâ Rabbî, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübârek kılman; afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar kılman, dünyevî ve uhrevî saadetlere nâil eylemen için; Allâhü Ekber“

Her iki rek'atte:

    7 Fâtiha-i şerîfe,
    7 Âyetü'l-Kürsî,
    7 İhlâs-ı şerîf

okunur. Namazdan sonra:

    11 defa:

    لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَيُمِيتُ وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

    „Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihil-hayr. Ve hüve alâ külli şey'in kadîr“
    11 İstiğfâr-ı şerîf,
    11 Salevât-ı şerîfe

okunup duâ yapılır. Duâda, geçmiş senenin günahlarının afvı ve yeni seneye günahsız girmek için ilticâ edilir.

Muharrem'in birinci gecesi ayrıca şu şekilde niyet ederek bir tesbih namazı kılınır:

„Yâ Rabbî, bu yeni senede beni mağfiret-i ilâhîne, rızâ-i ilâhîne ve hidâyet-i ilâhîne mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızâ-i ilâhîne muvâfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadab-ı ilâhîne dûçâr olacak amellerden muhâfaza buyur. Allâhü Ekber“

Tesbih namazında şunlar okunur:

    1'inci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî,
    2'nci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 „Âmener-resûlü...“ (Sûre-i Bakara'nın son iki âyeti, Sûre-i Âli İmrân'ın ilk iki âyeti de ilâve edilerek),
    3'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 „Hüvallâhüllezî...“ (Sûre-i Haşr'ın son üç âyeti),
    4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 İhlâs-ı şerîf.

Namazdan sonra istiğfar edilir, Salevât-ı şerîfe getirilir ve arkasından duâ edilir.

Muharrem'in birinci gününde her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı şerîf okuyanları, Cenâb-ı Hakk lutfuyla, keremiyle huzûruna bu âlemden kul borcu ile götürmeyecektir.

Bu ay içinde; perşembe, cuma, cumartesi günleri peşpeşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir.

Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak üzere, 2 rek'atte bir selam vererek 6 rek'at namaz kılınır.

Bu namaz akşamla yatsı arasında kılınır. Bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir.

Namaza şöyle niyet edilir:

„Niyet eyledim yâ Rabbî senin rızâ-i şerîfin için namaza. Her hangi bir komşumun ve din kardeşimin veya her hangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise, bu hakkın ödenmesi için; Allâhü Ekber“

    1'inci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî, 11 İhlâs-ı şerîf,
    2'nci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf,
    3'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 „El-hâkümüt-tekâsür...“, 11 İhlâs-ı şerîf,
    4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf,
    5'inci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 „Kul yâ eyyühel-kâfirûn...“, 11 İhlâs-ı şerîf,
    6'ncı rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf

okunur. Namazdan sonra dua edilir.

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10'uncu gün aşûre pişirmek fazîletli ibâdetlerdendir. Bunu yerine getirenlerin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (radıy'allâhu anhümâ) Efendilerimiz'le cennete girecekleri ümit edilir.

Bu 10 günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10'uncu günleri oruç tutmalıdırlar.

Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz 9'uncu günü seferde bulunuyorlardı. O bakımdan yalnız 10'uncu günü oruç tutmuşlar ve „sağ olursak gelecek sene 9'uncu günü de tutarız“ buyurmuşlardır.

Muharrem'in 9 ve 10'uncu geceleri birer tesbih namazı kılmalıdır. Yine 9 ve 10'uncu geceleri teheccüd vaktinde rızâ-i ilâhî için 4 rek'at namaz kılınır. Her rek'atte 50'şer İhlâs-ı şerîf okunur.

Teheccüd vakti: Öğle vakti gündüzün hangi saatinde giriyorsa, gecenin o saatinde de teheccüd vakti girmiş olur.

Bu günlerde Hatm-i Enbiyâ'ya devam etmeli. Bilhassa 9'uncu günü akşamı, yâni 10'uncu gecesi muhakkak Hatm-i Enbiyâ yapılmalıdır.

Muharrem ayı içerisinde mümkün olduğu kadar fazla istiğfar etmelidir.

<DUA VE İBADETLER>
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: müteallim - 25 Aralık 2008, 21:52:20
MUHARREM-İ ŞERÎF AYI VE ÂŞÛRÂ GÜNÜ’NÜN FAZİLETİ  
  
Hicrî ayların ilki olan Muharrem-i Şerîf ayı; içinde zuhûra gelen ulvî hâdiseler, vukû bulan ilâhî tecellîler ve islâmî bir tarih başlangıcı kabul edilmesi bakımından Müslümanlar arasında büyük bir ehemmiyet arzeder.

Hicretin on altı veya onyedinci yılında toplanan İslâm şurâsında ileri sürülen muhtelif fikirler arasında Hz. Ali (k.v.)’nin nokta-i nazarı kabûl edilip, ilk İslâm muhacirlerinin Muharrem ayında hicret etmeleri sebebiyle bu ay tarih başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

Ayrıca; Muharrem ayının İslâmiyetten öncesine uzanan bir şöhreti ve kıymeti de vardır. Denilebilir ki Muharrem ayı, bütün beşeriyet tarihinde yeri bulunan bir aydır.    
  
Muharrem-i Şerîf ayının onuncu gününe yani mîlâdî 7  0cak carsamba  gününe isâbet eden Âşûrâ günü de, yine dinimizce büyük ehemmiyet arz etmekte ve birçok ilâhî tecelliye zarf olmuş bulunmaktadır. Fakih Ebulleys es-Semerkandî (rh) hazretlerinin beyanına göre Âşûrâ Gününde vâki’ olduğu rivâyet edilen hadiseleri zikredecek olursak;

-Hz.Âdem(a.s.)’ın halk edilmesi, Cennet’e girmesi ve Cennet’ten çıktıktan sonra tevbesinin kabûlü,

-Hz.İbrâhim(a.s.)’ın velâdeti, Halîlüllah pâyesine ermesi, Nemrut’un ateşinden kurtulması,

-Hz.İdris(a.s.)’ın semâya ref’ olunması ve Hz.Eyyûb(a.s.)’ın hastalıklardan kurtulması,

-Hz.Nuh(a.s.)’ın, gemisinin Cûdi dağına oturması ve karaya ayak basması,

-Hz.Îsâ(a.s.)’ın velâdeti ve kendisine suikast hazırlayan Yahûdîlerin elinden kurtarılıp semaya yükseltilmesi ve

-Hz.Mûsâ(a.s.) ve ümmetinin Fir’avn’ın zulmünden kurtuluşları ve Fir’av’nın suda boğulması gibi hadiseler Âşûrâ Gününde vâki olmuştur.
  
Muharrem-i Şerîf ayı geldiğinde mü’minlerin birbirlerinin yeni hicrî senelerini tebrîk etmeleri ve yeni senenin kendileri ve tüm İslâm âlemi ve İslami Hizmetlerimiz hakkında hayırlı olması için  Cenâb-ı Hak’ka duâ ve ilticâ etmeleri icâb eder.

Ayrıca bu günlerde, fakirlere-yoksullara yardımda bulunmak, kimsesizleri ve hastaları ziyaret etmek de güzel görülmüştür. Büyük  dostları tarafından beyan edilen, bu aya ve Aşûrâ gününe mahsus bir takım ibâdetler de mevcuttur.

Şöyle ki; Bu ayın ilk on gününde kılınması ehemmiyetle tavsiye olunan altı rek’at namaz vardır ki niyeti ve kılınış şekli duâ kitaplarında ve takvim yapraklarında beyan edilmektedir.
  
Âşûrâ Günü’nün bu müstesna kıymeti sebebiyle Rasûlüllâh Efendimiz bu günde oruç tutar ve eshâbınada tavsiye ederlerdi. Bir Hadîs-i Şeriflerinde Rasûlüllâh Efendimiz meâlen: “Ramazan’dan sonra oruçların en faziletlisi, şehrullah olan Muharrem (ayında tutulan)dır. Farzlardan sonra namaz(lar)ın en faziletlisi gece namazıdır.” buyurmaktadırlar.
  
Abdullah ibn-i Abbas(r.a.) naklediyor: “ “Rasülüllah(s.a.v.)Efendimiz Âşûrâ günü oruç tuttu ve o günün orucunu tutmayı bizede emretti. Ashâb: “Ey Allâh’ın Rasûlü, o(Âşûrâ) Yahûdi ve Nasrânî’lerin büyük saydıkları bir gün değilmidir?” dediler.

Rasûl-ü Ekrem Efendimiz: “Gelecek sene olduğunda -inşaAllah- dokuzuncu günü (ile birlikte) oruç tutarız.” buyurdular. Ertesi sene(nin Muharrem ayı) gelmeden önce Rasûlüllâh Efendimiz vefat etti.”” İşte bu sebebledirki, Âşûrâ gününü tek başına değil, dokuzuncu günle beraber veya bu mümkün olmamış ise on birinci günle beraber tutulması tavsiye olunmaktadır.
  
Rasûlüllâh Efendimiz(s.a.v.) Ramazan orucundan sonra en fazla Âşûrâ orucuna ehemmiyet verirdi. Nâfile olarak yapılan ibadetlerin sevabı, on mislidir. Nafile olmasına rağmen Âşûrâ orucunun müstesnâ bir durumu vardır.  

Peygamber(s.a.v.)Efendimiz bir Hadîs-i Şeriflerinde bu hususu şöyle izah buyurmaktadırlar: “Âşûrâ gününün orucu -Allâh’a karşı hüsn-ü zannım odur ki- bir önceki sene(de işlenen hata) yı örter.” Yine bu ay içinde; Perşembe, Cuma, Cumartesi günleri peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nafile oruç sevâbı verileceği müjdelenmektedir. Âşûrâ gününde her mü’minin on kişiye birer selâm veya bir kişiye on selâm vermesi tavsiye edilmektedir.

Bu günde gusül abdesti alan kimsenin sene boyunca ufak tefek hastalıklardan berî olacağı ve o gün çoluk ve çocuğunun nafakasını geniş tutması halinde ecir ve berekete vesîle olacağı beyan edilmektedir. Peygamber Efendimiz(s.a.v.) bir Hadîs-i Şeriflerinde meâlen: “Kim âile efrâdına Âşûrâ günü(nün nafakasını) geniş tutarsa ’da ona senenin tamamında genişlik verir.” buyurmaktadırlar.
  
İslam şuuruna mâlik bulunan her mü’min, yukarıda da izah etmeye çalıştığımız hususlar müvâcehesinde  bu günlere îcâb eden itinayı göstermeli ve sünnet müessesesini ayakta tutmaya çalışarak Mevlâmız’ın rızâsına nâil olabilmenin gayreti içersinde olmalıdır.

Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: İsra - 17 Aralık 2009, 04:04:29
Muharrem ayının ilk günü aşağıdaki duayı 3 defa okuyanın, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belalardan emin olacağı, Aşûre Günü [Muharremin onuncu günü] 3 defa okuyanın ise, ölümden de emin olacağı; çünkü o sene öleceği takdir edilmiş olana, bu duayı okumak nasip olmayacağı bildirilmiştir.

Duanın Latin harfleriyle yazılışı şöyledir:

(Elhamdülillâhi Rabbil-âlemîn. Vassalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme entel-ebediyyü’l-kadîm, el-hayyül-kerîm, el-hannân, el-mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün. Es’elüke fîhe’l-ısmete mineşşeytânirracîm, vel avne alâ hâzihinnefsil-emmâreti bissûi vel-iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhu ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.)


(http://www.dinimizislam.com/Ekart/dualar/065.jpg)

dinimizislam.com
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: fotinoslu - 17 Aralık 2009, 11:33:47
yeni yılınız hayırlara vesile olur inş.
bilgiler içinde Allah razı olsun
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: aydeniz - 17 Aralık 2009, 12:57:02
Hicri yılımız hayırlar getirsin inşaAllah.
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: sevdagulum - 17 Aralık 2009, 14:28:53
duanın anlamını bilen varsa söyleyebilirmi acaba?
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Günbatımı - 17 Aralık 2009, 15:10:24
Allah c.c. razı olsun, çok güzel, yararlı bilgiler... Rabb'im uygulayabilmeyi nasib etsin...
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: müteallim - 18 Aralık 2009, 00:41:23
Hicrî ayların ilki olan Muharrem-i Şerîf ayı; içinde zuhûra gelen ulvî hâdiseler, vukû bulan ilâhî tecellîler ve islâmî bir tarih başlangıcı kabul edilmesi bakımından Müslümanlar arasında büyük bir ehemmiyet arzeder.

Bu sebeble bütün islam aleminin hususi ile sadakat ailesinin yeni yilini tebrik eder hayirlara veile olmasini niyaz ederim

müteallim
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: mardin - 26 Aralık 2009, 11:01:08
bütün islam aleminin ve sadakat ailesinin yeni yilini tebrik eder hayirlara vesile olmasini  dilerim.
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: ihvan - 03 Aralık 2010, 11:10:04
pazartesiyi...salıya bağlayan gece birinci gece........     Muharrem ayı, hicrî senenin birinci ayıdır. Bu ayın birinci gecesi, akşam ile yatsı arasında (yâni Zilhicce'nin son gününü, Muharrem'in birinci gününe bağlayan gece) Allah rızası için 2 rek'at namaz kılınır.

Namaza şu niyetle başlanır:

„Yâ Rabbî, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübârek kılman; afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar kılman, dünyevî ve uhrevî saadetlere nâil eylemen için; Allâhü Ekber“

Her iki rek'atte:

    7 Fâtiha-i şerîfe,
    7 Âyetü'l-Kürsî,
    7 İhlâs-ı şerîf

okunur. Namazdan sonra:

    11 defa:

    لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَيُمِيتُ وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

    „Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihil-hayr. Ve hüve alâ külli şey'in kadîr“
    11 İstiğfâr-ı şerîf,
    11 Salevât-ı şerîfe

okunup duâ yapılır. Duâda, geçmiş senenin günahlarının afvı ve yeni seneye günahsız girmek için ilticâ edilir.

             .ALEMİ İSLAMA İHVANIMA HAYIRLARA VESİLE OLSUN İNŞAALAH
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Günbatımı - 03 Aralık 2010, 14:24:48
             .ALEMİ İSLAMA İHVANIMA HAYIRLARA VESİLE OLSUN İNŞAALAH

Amiiiin! Hatırlatmalar için Allah c.c. razı olsun...
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: adıgüzel - 04 Aralık 2010, 22:50:01
             .ALEMİ İSLAMA İHVANIMA HAYIRLARA VESİLE OLSUN İNŞAALAH

Amiiiin! Hatırlatmalar için Allah c.c. razı olsun...
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: müteallim - 05 Aralık 2010, 00:49:12
hayirlara vesile olsun insaAllah
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: selcuklu - 05 Aralık 2010, 02:11:06
hayirlara vesile olsun insaAllah
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Mücteba - 05 Aralık 2010, 02:24:07

Duâlarınız Kâbul, Âmelleriniz Mâkbul, Manevi Kariyer Yolculuğunuzda; Hicri yılınız Hâyırlı, Bereketli ve Güzel olsun.




Hicrî ayların ilki olan Muharrem-i Şerîf ayı; içinde zuhûra gelen ulvî hâdiseler, vukû bulan ilâhî tecellîler ve islâmî bir tarih başlangıcı kabul edilmesi bakımından Müslümanlar arasında büyük bir ehemmiyet arzeder.

Bu sebeble bütün islam aleminin hususi ile sadakat ailesinin yeni yilini tebrik eder hayirlara veile olmasini niyaz ederim

müteallim
Allah razı ve memnun olsun müteallim hocam.
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: müjde_ci - 06 Aralık 2010, 13:56:16
Allah razı olsun bu paylaşımlar için mevlam inşAllah hepsini hakkıyla yapmayı nasip eder
bende tüm müslüman alemminin ve sadakat ailesini yeni yılını tebrik ederim
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: enfa - 06 Aralık 2010, 14:19:03
Alıntı

Duâlarınız Kâbul, Âmelleriniz Mâkbul, Manevi Kariyer Yolculuğunuzda; Hicri yılınız Hâyırlı, Bereketli ve Güzel olsun.

Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: mazlum - 06 Aralık 2010, 17:23:43
Hicrî ayların ilki olan Muharrem-i Şerîf ayı; içinde zuhûra gelen ulvî hâdiseler, vukû bulan ilâhî tecellîler ve islâmî bir tarih başlangıcı kabul edilmesi bakımından Müslümanlar arasında büyük bir ehemmiyet arzeder.

Bu sebeble bütün islam aleminin hususi ile sadakat ailesinin yeni yilini tebrik eder hayirlara veile olmasini niyaz ederim

müteallim

H.z Allah Cümlemizi Hayırlara vesile eylesin ,Her türlü şerden muafaza eylesin , yarın idrak edecegimiz Muharem ayı hürmetine .


Bu Güzel bilgileri Bizimle paylaşan Hocalarımızada Tşk ler .  H.z Allah razı olsun .
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: şahane - 06 Aralık 2010, 23:35:52
Allah Razı olsun arkdaşlar bu gerekli bilgiler için.
Bu yıl 6yı 7ye baglayan gece ilk günü aşure günüdüe 16yı 17ye baglayan cuma gecesi.lütfen birbirimize çoook çoooook dua edelim.RAbbim bizleri bütün kötülüklerden belalrdan musibetlerden hıfzu emanına alsın...
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: m.g. bayrak - 07 Aralık 2010, 00:23:25
Allah Razi olsun cok guzel bir paylasim...Muharrem ayi ile ilgili bilgiler ararken bu siteyi gordum ve de cok begendim...
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: yeniogrenci - 07 Aralık 2010, 01:41:05
Ben biraz geç kaldım ama bu namazı yatsıdan sonra Allah kısmet ederse kılacağım. İnşAllah Yüce Mevlam bizi duyar kabul eyler.. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Allah razı olsun
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: m.g. bayrak - 07 Aralık 2010, 02:02:01
Tum islam aleminin yeni yilinin hayirlara vesile olmasi dilegiyle..insaAllah..
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: gül72 - 10 Aralık 2010, 02:02:16
Hayırlı geceler kadeşlerim bende yeni üyeyim hicri yılbaşımız cümlemize hayırlı olsun. .

Yönetici Mesajı

Alıntı
Kanun No: 3
* Konu başlıkları mutlaka küçük harfle yazılmalıdır.Aynı durum içerik için de geçerlidir.Yazılar büyütülerek forumun genel görüntüsü bozulmamalıdır. Bu tür durumlarda yönetim, mesajlarınıza haber vermeden müdahele edebilir. Mesajların tamamında yazı karakterini kalınlaştırmak (b karakteri haline getirmek) genel görünüm için uygun değildir. B karakteri (yani kalın yazı şekli) mesaj içerisindeki önemli cümle veya kelimelerin vurgusu için kullanılmalıdır.
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: omur - 10 Aralık 2010, 03:01:23
bütün islam aleminin ve sadakat ailesinin yeni yilini tebrik eder hayirlara vesile olmasini  dilerim.
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Tuğra - 14 Aralık 2010, 00:07:03
Alıntı
Bu 10 günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10'uncu günleri oruç tutmalıdırlar.

Yarın Muharrem 8
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Ay Işığı - 15 Aralık 2010, 06:34:13
Alıntı

Muharrem'in 9 ve 10'uncu geceleri birer tesbih namazı kılmalıdır. Yine 9 ve 10'uncu geceleri teheccüd vaktinde rızâ-i ilâhî için 4 rek'at namaz kılınır. Her rek'atte 50'şer İhlâs-ı şerîf okunur.


Teheccüd vakti: Öğle vakti gündüzün hangi saatinde giriyorsa, gecenin o saatinde de teheccüd vakti girmiş olur.

Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: mazlum - 15 Aralık 2010, 13:53:55
“Her kim âşûrâ günü çoluk-çocuğuna cömert davranırsa, Allahü Teâlâ senenin tamamında ona rızık genişliği verir.” (Hadîs-i şerîf, Suyûtî, el-Câmu’us-Sağîr)

Fazilet Takvimi .
Başlık: Aşure günü ve gecesi
Gönderen: Lika - 16 Aralık 2010, 02:47:41
Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir.

Bugün yapılacak işler:
1- Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) [Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed, Taberani]

(Aşure günü oruç tutan o yıl tutamadığı [nafile] oruçlarının sevabına kavuşur.) [Deylemi]

(Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.) [İ.Ahmed]


[Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!]

Peygamber Efendimiz (SallAllahu Aleyhi Vesellem) bir gün öğleye doğru buyurdu ki:
(Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.) [Buhari, Müslim, Ebu Davud]


Peygamber Efendimiz, bugün bir hurmayı mübarek ağzında ıslatıp çocukların ağzına verirdi. Çocuklar, Resulullahın mucizesi olarak akşama kadar bir şey yiyip içmezlerdi. Bugün bazı hayvanların bile bir şey yemediği bildirilmiştir. Bir avcı, Aşure günü, bir geyik yakaladı. Geyik, yavrularını emzirip akşamdan sonra dönmek üzere, avcının izin vermesi için, Resulullah Efendimiz'den, şefaat istedi. Avcı, geyiğin akşama kalmadan hemen gelmesini isteyince, geyik, (Bugün Aşure günüdür. Bugünün hürmetine yavrularımızı emzirmeyiz. Onun için akşamdan sonra gelmek için izin istedim) dedi. Bunu duyan avcı, geyiği Resulullah'a hediye etti. O da, geyiği serbest bıraktı.
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Maziden - 17 Aralık 2010, 03:34:31
hatmi enbiya nasil oluyor kardeslerim? takvimdede okumustum hatmi enbiya yapilmalidir.. internetde biraz arastirdim ama güvenemedim... anlatirsaniz cok sevinirim..

Allah razi olsun...
selam ve dua ile
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Mücteba - 17 Aralık 2010, 10:23:56
hatmi enbiya nasil oluyor kardeslerim? takvimdede okumustum hatmi enbiya yapilmalidir.. internetde biraz arastirdim ama güvenemedim... anlatirsaniz cok sevinirim..

Allah razi olsun...
selam ve dua ile

Hatm-i Enbiyâ
Hatm-i Enbiyâ yapmak için, önce 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf okunur.

Sonra:


"Eûzu billâhis-semî'ıl-alîmi mineş-şeytânir-racîm. Rabbi eûzu bike min hemezâtiş-şeyâtıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûn"






 اَعُوذُ بِاللهِ السَّمِيعِ الْعَلِيمِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ رَبِّ اَعُوذُ بِكَ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ وَاَعُوذُ بِكَ رَبِّ اَنْ يَحْضُرُونِ  
Şu âyet-i celîle okunur ve buna göre hareket edilir:

 
 
"Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Yâ eyyühellezîne âmenusbirû ve sâbirû ve râbitû vettekullâhe lealleküm tüflihûn. Sadekallâhül-azıym"

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
يَآ اَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

صَدَقَ اللهُ الْعَظِيمُ
Bundan sonra şu sıraya göre hatme devam edilir:

 
 
"Bismillâhir-rahmânir-rahîm. İnnallâhe ve melâiketehû yüsallûne alen-nebiy. Yâ eyyühellezîne âmenû sallû aleyhi ve sellimû teslîmâ. Sadekallâhül-azıym"

100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa:  بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
اِنَّ اللهَ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِىِّ يَآ اَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا
صَدَقَ اللهُ الْعَظِيمُ
"Rabbenâ zalemnâ enfüsenâ ve in lem tağfir lena ve terhamnâ lenekûnenne minel-hasirîn"
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa:  رَبَّنَا ظَلَمْنَا اَنْفُسَنَا وَاِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ  
"Rabbi ennî messeniyed-durru ve ente erhamür-râhimîn"
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa:  رَبِّ اَنِّى مَسَّنِىَ الضُّرُّ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ  
"Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minez-zâlimîn"
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa:  لاَ اِلهَ اِلاَّ اَنْتَ سُبْحَانَكَ اِنِّى كُنْتُ مِنَ الظَالِمِينَ  
"Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"[4]
100 defa: Salevât-ı şerîfe,

okunur.

Sonra duâ yapılır.
 لاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ


 

Mübarek Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen
Duâ ve İbâdetler
Fazilet Neşriyat

 
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: müjde_ci - 20 Aralık 2010, 07:50:00
bilgilendirmelerden dolayı mevlam sizlerden razı olsun bir gün olmuyorki sadakate girip bir bilgi almayım
Allah a şükrediyorum bu sadakatle tanışmayı bana nasip eyledi
mevlam yapmış olduğumuz ibadetleri kabul etsin inşAllah
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Mücteba - 23 Kasım 2011, 15:17:59

25 Kasım 2011 Cuma'yı 26 Kasım 2011 Cumartesi'ye bağlayan gece

Hicri Yılbaşı ve Muharrem-i Şerif Ayının birinci gecesidir.

Bu sebeble bütün islam aleminin hususi ile siz kardeşleriminizin yeni yılını tebrik eder hayırlara vesile olmasını niyaz ederiz.


Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: selcuklu - 23 Kasım 2011, 20:26:39

25 Kasım 2011 Cuma'yı 26 Kasım 2011 Cumartesi'ye bağlayan gece

Hicri Yılbaşı ve Muharrem-i Şerif Ayının birinci gecesidir.

Bu sebeble bütün islam aleminin hususi ile siz kardeşleriminizin yeni yılını tebrik eder hayırlara vesile olmasını niyaz ederiz.




amin Allah razi olsun hocam
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: mazhar - 24 Kasım 2011, 00:02:14

Teşekkür ederim.Allah Razı olsun.Hepimiz için yeni yıl Hayırlı ve bereketli olsun.
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: tk1978 - 24 Kasım 2011, 00:29:11

25 Kasım 2011 Cuma'yı 26 Kasım 2011 Cumartesi'ye bağlayan gece

Hicri Yılbaşı ve Muharrem-i Şerif Ayının birinci gecesidir.

Bu sebeble bütün islam aleminin hususi ile siz kardeşleriminizin yeni yılını tebrik eder hayırlara vesile olmasını niyaz ederiz.



Amin Amin Amin
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: BT 857 - 26 Kasım 2011, 15:04:15
muharremi serifiniz mübark olsun insAllah...isra kardesim o dediginiz duayi ben gecen seneden beri paylasiyorum,aktariyorum fakat  kaynaginida alabilirmiyim...tesekkürler
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: fazıl14 - 26 Kasım 2011, 20:28:00
Ebû Hüreyre radıyAllahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah'ın ayı muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır."
Müslim, Sıyâm 202, 203. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 56; Tirmizî, Mevâkît 207; Nesâî, Kıyâmü'l-leyl 6

Hadisten Öğrendiklerimiz

1. Dinî terimiyle tatavvu, bizim söyleyişimizle nâfile oruç için en faziletli ay, muharrem ayıdır.
2. Âşûrâ günü orucu da en faziletli nâfile oruçlardandır.
3. Nâfile olarak kılınacak namazların en değerlisi gece namazıdır.
4. Müslümanlara her işte olduğu gibi nâfile ibadetlerde de en faziletli olanlarını yerine getirmeye çalışmak yaraşır.
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: İsra - 27 Kasım 2011, 07:11:41
muharremi serifiniz mübark olsun insAllah...isra kardesim o dediginiz duayi ben gecen seneden beri paylasiyorum,aktariyorum fakat  kaynaginida alabilirmiyim...tesekkürler

(Allâme Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis:1/156; Mâü’layneyn,Na‘tü’l-bidâyât, sh:165)
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: BT 857 - 02 Aralık 2011, 00:45:10
bu kitabin ismini ve zati ilk kez duydum,gogle yaziyorum sadece dua cikiyor ...kim oldunu ve kitabin konusu hakkinda bilgi verirmisiniz..cok sagolun .Allah razi olsun
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: duygusal - 03 Aralık 2011, 00:10:40
selamün aleyküm muharrem ayı ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. o zaman bu gece napıyoruz Allah rızası için oruca kalkıyoruz..
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Miftahulkuluub - 22 Aralık 2011, 14:15:32
Bu konunun okuma sayısı 87 bin. 5 Aralıkta sitemize 15.000 ziyaret olmuş. Normalde 5.000 civarında. Googlede muharrem ayı yazan bu sayfaya gelmiş : )
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Mücteba - 14 Kasım 2012, 10:48:46

Bu akşam yani 14 Kasım 2012 Çarşamba'yı 15 Kasım 2012 Perşembe'ye bağlayan gece
Hicrî 1434 Senesi Yılbaşısı ve Muharrem-ül Haram'ın birinci gecesidir.

Bu sebeble bütün islam aleminin hususi ile siz kardeşleriminizin yeni yılını tebrik eder hayırlara vesile olmasını niyaz ederiz.


Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: mazhar - 24 Kasım 2012, 08:06:40
Alıntı
“Her kim âşûrâ günü çoluk-çocuğuna cömert davranırsa, Allahü Teâlâ senenin tamamında ona rızık genişliği verir.” (Hadîs-i şerîf, Suyûtî, el-Câmu’us-Sağîr)




Âşûre orucunun fazileti hakkında hadisler


Bir zat Peygamberimize geldi ve sordu: "Ramazan'dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?"

Peygamberimiz (s.a.v.), "Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurdu.(1)

Yine Tirmizi’de de geçen bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:

"Âşûre Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum."(2)

"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur”(3) hadis-i şerifi ise, bu günlerde tutulan orucun faziletini ifade etmektedir.

Bu hadisin açıklamasında İmam-ı Gazali (rh.), "Muharrem ayı Hicrî senenin başlangıcıdır. Böyle bir yılı oruç gibi hayırlı bir temele dayamak daha güzel olur. Bereketinin devamı da daha fazla ümit edilir" demektedir. (4)

Bu günde oruçtan başka hayır, hasenat ve sadaka gibi güzel âdetlerin de yaşatılması isabetli ve yerinde olacaktır. Herkes imkânı nisbetinde ailesine, akraba ve komşularına ikramda bulunmalıdır. Kişi, bu günlerin faziletini bildiren hâdiseleri hatırlayarak ihsanda bulunursa, şüphesiz sevabını kat kat alacaktır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), mü'minin aile efradına özellikle Âşûre Gününde her zamankinden daha çok ikramda bulunmasını tavsiye etmiştir.

Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur:

"Her kim Aşura Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenâb-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(5)

Bu aile mefhumunun içine akrabalar, yetimler, kimsesizler, konu komşular da girmektedir. Fakat bunun İçin fazla külfete girmeye, aile bütçesini zorlamaya lüzum yoktur. Herkes imkânı ölçüsünde ikram eder.
***

Âşûre gününün manevi berraklığı üzerinde Kerbela karanlığının kesafeti de görülmektedir. 61. hicret yılının Muharrem'ine ait 10. gününde Hazret-i Hüseyin (r.a.) 55 yaşında iken Sinan b. Enes isimli bir hain tarafından Kerbelâ'da hunharca şehit edilmiştir. Bu gadr ve zulmün arkasında Emevi Halifesi Yezid, onun Küfe valisi İbn Ziyad vardır. Yarım asır öncesinden Peygamberimizin (s.a.v.) bizzat haber verdiği bu ciğerleri yakan olay Hazret-i Hüseyin'i Cennet gençlerinin efendisi olma şanına yüceltmiştir. Böylece şehitler mükâfatını almış, en yüce mertebelere ulaşmıştır.

Kader’in her hükmüne olduğu gibi bu hükmüne de rıza ile boyun eğen her mü'min, tabii ki bu olaya üzülür; ancak itidalini ve soğukkanlılığını kaybetmez. Hissiyatını yanlışlara ve taşkınlıklara götürmez. İmam Şafii’nin (rh.) dediği üzre, Allah (c.c.), bizim elimizi bu kana bulaşmaktan koruduğu gibi biz de dilimizi koruyalım, der ve sükut eder. Çünkü meydana gelen bütün olaylar ezelî takdirin bir iktizasıdır. Bu açıdan bunu bir "yas merasimi" haline dönüştürmek Ehli-i Sünnet’in inanç esaslarına aykırıdır. (6)

DİPNOTLAR:
1) Tîrmizî, Sünen, Savm, 40.
2) A.g.e., Savm: 47.
3) İbn Mâce, Sünen, Siyam: 43.
4) İhyâu Ulûmiddîn, 1, 238
5) Hafız el-Münzirî, et-Tergîb ve't-Terhîb, 2,116.
6)http://www.islamiyet.gen.tr/mubarek_...asure_gunu.php
Halisece.com

************************************

Aşûre Günü

Muharrem'in 10'uncu günü Aşûre günüdür. Aşûre gününde çok büyük ve mühim hâdiseler meydana gelmiştir.

Fakîh Ebu'l-Leys Semerkandî Hazretleri'nin beyânına göre Aşûre günü meydana gelen hâdiselerden bazıları şunlardır:

Yerlerin ve göklerin yaratılması,
Hz. Âdem (a.s.)'in tevbesinin kabul edilmesi,
Hz. Musa (a.s.)'nın Firavn'ın şerrinden kurtulması ve Firavn'ın helak olması,
Hz. İbrahim (a.s.)'in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması,
Hz. Eyyûb (a.s.)'un hastalıktan şifâ bulması,
Hz. Yûnus (a.s.)'un balığın karnından kurtulması,
Hz. Süleyman (a.s.)'a saltanat verilmesi,
Hz. Nuh (a.s.)'un gemisinin karaya oturması,
Hz. Hüseyin (r.a.)'in şehid edilmesi ve
Kıyâmetin kopması da Aşûre günü olacaktır.
Aşûre Günü ne yapılır?
a - O gün, eve ufak-tefek erzak alınırsa, bir sene boyunca evde bereket olur.
b - En az 10 müslümana birer selâm veya bir müslümana 10 selâm verilir. Fakir-fukarâ sevindirilir.
c - O gün gusledenler, bir sene ufak-tefek hastalık görmezler.
d - 10 defa şu duâ okunur:

سُبْحَانَ اللهِ مِلاْءَ الْمِيزَانِ وَمُنْتَهَى الْعِلْمِ وَمَبْلَغَ الرِّضَى وَزِنَةَ الْعَرْشِ

„Sübhânallâhi mil'el mîzân. Ve müntehel-ılmi ve mebleğar-rızâ ve zinetel-arş“
e - Yine Aşûre gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rek'at namaz kılınır. Her rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra 100 defa:

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَآدَمَ وَنُوحٍ وَاِبْرَاهِيمَ وَمُوسَى وَعِيسَى وَمَا بَيْنَهُمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالْمُرْسَلِينَ صَلَوَاتُ اللهِ وَسَلاَمُهُ عَلَيْهِمْ اَجْمَعِينَ

„Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhın ve İbrâhîme ve Mûsâ ve Îsâ ve mâ beynehüm minen-nebiyyîne vel-mürselîn. Salevâtullâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn“
f - Öğle ile ikindi arasında 4 rek'at namaz kılınır. Beher rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra:
70 İstiğfâr-ı şerîf,
70 Salevât-ı şerîfe,
70 defa:

لاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ

„Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym“ okunur.
Ümmet-i Muhammed (s.a.v.)'in hidâyeti ve halâsı için duâ edilir.
Mollacami.com
Başlık: Müslümanların Yılbaşısı
Gönderen: Mücteba - 30 Eylül 2016, 11:02:10
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14515815_165775170537855_1819179513284657152_n.jpg)
Başlık: Hicri/Arabî/Kamerî Aylar
Gönderen: Mücteba - 30 Eylül 2016, 11:02:30
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14488352_1094273910692756_4804954976902184960_n.jpg)
Başlık: Zilhicce'nin Son Gecesi ve Muharrem'in İlk Günü Yapılacak Duâ ve İbadetleri
Gönderen: Mücteba - 30 Eylül 2016, 11:02:49
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14482729_305707419804338_92404005170315264_n.jpg)
Başlık: Muharrem Ayı: Hicrî Yılbaşı
Gönderen: Mücteba - 30 Eylül 2016, 11:03:05
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14359426_1160635947354143_2532146523962081280_n.jpg)
Başlık: Muharrem Ayı Duâ ve İbadetler
Gönderen: Mücteba - 30 Eylül 2016, 11:03:21
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14482788_217657355318210_4878408379476738048_n.jpg)
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14369039_1123598554392868_3926802162515968000_n.jpg)
Başlık: Muharrem'in 9. ve 10. Geceleri Yapılacak Duâ ve İbadetler
Gönderen: Mücteba - 30 Eylül 2016, 11:03:36
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14498932_664981446993597_2276433345208385536_n.jpg)
Başlık: Âşûrâ Gününün Fazileti
Gönderen: Mücteba - 30 Eylül 2016, 11:03:57
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14504844_292029227847915_1798408944067018752_n.jpg)
Başlık: Âşûrâ Günü Neler Yapılır?
Gönderen: Mücteba - 30 Eylül 2016, 11:04:15
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14448353_1532744240084968_3553666214272172032_n.jpg)
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14373977_1754243794825098_2329572175243116544_n.jpg)
Başlık: Sayılı Günleri Değerlendirmek Lazımdır
Gönderen: Mücteba - 30 Eylül 2016, 11:04:28
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14334585_1217902724919165_9129440389126684672_n.jpg)
(https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s750x750/sh0.08/e35/14478407_864517670315170_5630978974352932864_n.jpg)
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: Mücteba - 20 Eylül 2017, 14:22:31
gncll
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: ihvan - 20 Eylül 2018, 09:57:34
şükran
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: ihvan - 20 Eylül 2018, 10:05:19
Muharrem

Muharrem ayı, hicrî senenin birinci ayıdır. Bu ayın birinci gecesi, akşam ile yatsı arasında (yâni Zilhicce'nin son gününü, Muharrem'in birinci gününe bağlayan gece) Allah rızası için 2 rek'at namaz kılınır.

Namaza şu niyetle başlanır:

„Yâ Rabbî, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübârek kılman; afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar kılman, dünyevî ve uhrevî saadetlere nâil eylemen için; Allâhü Ekber“

Her iki rek'atte:

    7 Fâtiha-i şerîfe,
    7 Âyetü'l-Kürsî,
    7 İhlâs-ı şerîf

okunur. Namazdan sonra:

    11 defa:

    لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَيُمِيتُ وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

    „Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihil-hayr. Ve hüve alâ külli şey'in kadîr“
    11 İstiğfâr-ı şerîf,
    11 Salevât-ı şerîfe

okunup duâ yapılır. Duâda, geçmiş senenin günahlarının afvı ve yeni seneye günahsız girmek için ilticâ edilir.

Muharrem'in birinci gecesi ayrıca şu şekilde niyet ederek bir tesbih namazı kılınır:

„Yâ Rabbî, bu yeni senede beni mağfiret-i ilâhîne, rızâ-i ilâhîne ve hidâyet-i ilâhîne mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızâ-i ilâhîne muvâfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadab-ı ilâhîne dûçâr olacak amellerden muhâfaza buyur. Allâhü Ekber“

Tesbih namazında şunlar okunur:

    1'inci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî,
    2'nci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 „Âmener-resûlü...“ (Sûre-i Bakara'nın son iki âyeti, Sûre-i Âli İmrân'ın ilk iki âyeti de ilâve edilerek),
    3'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 „Hüvallâhüllezî...“ (Sûre-i Haşr'ın son üç âyeti),
    4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 İhlâs-ı şerîf.

Namazdan sonra istiğfar edilir, Salevât-ı şerîfe getirilir ve arkasından duâ edilir.

Muharrem'in birinci gününde her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı şerîf okuyanları, Cenâb-ı Hakk lutfuyla, keremiyle huzûruna bu âlemden kul borcu ile götürmeyecektir.

Bu ay içinde; perşembe, cuma, cumartesi günleri peşpeşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir.

Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak üzere, 2 rek'atte bir selam vererek 6 rek'at namaz kılınır.

Bu namaz akşamla yatsı arasında kılınır. Bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir.

Namaza şöyle niyet edilir:

„Niyet eyledim yâ Rabbî senin rızâ-i şerîfin için namaza. Her hangi bir komşumun ve din kardeşimin veya her hangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise, bu hakkın ödenmesi için; Allâhü Ekber“

    1'inci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî, 11 İhlâs-ı şerîf,
    2'nci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf,
    3'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 „El-hâkümüt-tekâsür...“, 11 İhlâs-ı şerîf,
    4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf,
    5'inci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 „Kul yâ eyyühel-kâfirûn...“, 11 İhlâs-ı şerîf,
    6'ncı rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf

okunur. Namazdan sonra dua edilir.

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10'uncu gün aşûre pişirmek fazîletli ibâdetlerdendir. Bunu yerine getirenlerin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (radıy'allâhu anhümâ) Efendilerimiz'le cennete girecekleri ümit edilir.

Bu 10 günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10'uncu günleri oruç tutmalıdırlar.

Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz 9'uncu günü seferde bulunuyorlardı. O bakımdan yalnız 10'uncu günü oruç tutmuşlar ve „sağ olursak gelecek sene 9'uncu günü de tutarız“ buyurmuşlardır.

Muharrem'in 9 ve 10'uncu geceleri birer tesbih namazı kılmalıdır. Yine 9 ve 10'uncu geceleri teheccüd vaktinde rızâ-i ilâhî için 4 rek'at namaz kılınır. Her rek'atte 50'şer İhlâs-ı şerîf okunur.

Teheccüd vakti: Öğle vakti gündüzün hangi saatinde giriyorsa, gecenin o saatinde de teheccüd vakti girmiş olur.

Bu günlerde Hatm-i Enbiyâ'ya devam etmeli. Bilhassa 9'uncu günü akşamı, yâni 10'uncu gecesi muhakkak Hatm-i Enbiyâ yapılmalıdır.

Muharrem ayı içerisinde mümkün olduğu kadar fazla istiğfar etmelidir.
Başlık: Ynt: Muharrem ayının ilk 10 günü nasıl değerlendirilmeli?
Gönderen: ihvan - 20 Eylül 2018, 10:06:06
 
MUHARREM-İ ŞERÎF AYI VE ÂŞÛRÂ GÜNÜ’NÜN FAZİLETİ 
   
Hicrî ayların ilki olan Muharrem-i Şerîf ayı; içinde zuhûra gelen ulvî hâdiseler, vukû bulan ilâhî tecellîler ve islâmî bir tarih başlangıcı kabul edilmesi bakımından Müslümanlar arasında büyük bir ehemmiyet arzeder.

Hicretin on altı veya onyedinci yılında toplanan İslâm şurâsında ileri sürülen muhtelif fikirler arasında Hz. Ali (k.v.)’nin nokta-i nazarı kabûl edilip, ilk İslâm muhacirlerinin Muharrem ayında hicret etmeleri sebebiyle bu ay tarih başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

Ayrıca; Muharrem ayının İslâmiyetten öncesine uzanan bir şöhreti ve kıymeti de vardır. Denilebilir ki Muharrem ayı, bütün beşeriyet tarihinde yeri bulunan bir aydır.     
   
Muharrem-i Şerîf ayının onuncu gününe yani mîlâdî 7  0cak carsamba  gününe isâbet eden Âşûrâ günü de, yine dinimizce büyük ehemmiyet arz etmekte ve birçok ilâhî tecelliye zarf olmuş bulunmaktadır. Fakih Ebulleys es-Semerkandî (rh) hazretlerinin beyanına göre Âşûrâ Gününde vâki’ olduğu rivâyet edilen hadiseleri zikredecek olursak;

-Hz.Âdem(a.s.)’ın halk edilmesi, Cennet’e girmesi ve Cennet’ten çıktıktan sonra tevbesinin kabûlü,

-Hz.İbrâhim(a.s.)’ın velâdeti, Halîlüllah pâyesine ermesi, Nemrut’un ateşinden kurtulması,

-Hz.İdris(a.s.)’ın semâya ref’ olunması ve Hz.Eyyûb(a.s.)’ın hastalıklardan kurtulması,

-Hz.Nuh(a.s.)’ın, gemisinin Cûdi dağına oturması ve karaya ayak basması,

-Hz.Îsâ(a.s.)’ın velâdeti ve kendisine suikast hazırlayan Yahûdîlerin elinden kurtarılıp semaya yükseltilmesi ve

-Hz.Mûsâ(a.s.) ve ümmetinin Fir’avn’ın zulmünden kurtuluşları ve Fir’av’nın suda boğulması gibi hadiseler Âşûrâ Gününde vâki olmuştur.
   
Muharrem-i Şerîf ayı geldiğinde mü’minlerin birbirlerinin yeni hicrî senelerini tebrîk etmeleri ve yeni senenin kendileri ve tüm İslâm âlemi ve İslami Hizmetlerimiz hakkında hayırlı olması için  Cenâb-ı Hak’ka duâ ve ilticâ etmeleri icâb eder.

Ayrıca bu günlerde, fakirlere-yoksullara yardımda bulunmak, kimsesizleri ve hastaları ziyaret etmek de güzel görülmüştür. Büyük  dostları tarafından beyan edilen, bu aya ve Aşûrâ gününe mahsus bir takım ibâdetler de mevcuttur.

Şöyle ki; Bu ayın ilk on gününde kılınması ehemmiyetle tavsiye olunan altı rek’at namaz vardır ki niyeti ve kılınış şekli duâ kitaplarında ve takvim yapraklarında beyan edilmektedir.
   
Âşûrâ Günü’nün bu müstesna kıymeti sebebiyle Rasûlüllâh Efendimiz bu günde oruç tutar ve eshâbınada tavsiye ederlerdi. Bir Hadîs-i Şeriflerinde Rasûlüllâh Efendimiz meâlen: “Ramazan’dan sonra oruçların en faziletlisi, şehrullah olan Muharrem (ayında tutulan)dır. Farzlardan sonra namaz(lar)ın en faziletlisi gece namazıdır.” buyurmaktadırlar.
   
Abdullah ibn-i Abbas(r.a.) naklediyor: “ “Rasülüllah(s.a.v.)Efendimiz Âşûrâ günü oruç tuttu ve o günün orucunu tutmayı bizede emretti. Ashâb: “Ey Allâh’ın Rasûlü, o(Âşûrâ) Yahûdi ve Nasrânî’lerin büyük saydıkları bir gün değilmidir?” dediler.

Rasûl-ü Ekrem Efendimiz: “Gelecek sene olduğunda -inşaAllah- dokuzuncu günü (ile birlikte) oruç tutarız.” buyurdular. Ertesi sene(nin Muharrem ayı) gelmeden önce Rasûlüllâh Efendimiz vefat etti.”” İşte bu sebebledirki, Âşûrâ gününü tek başına değil, dokuzuncu günle beraber veya bu mümkün olmamış ise on birinci günle beraber tutulması tavsiye olunmaktadır.
   
Rasûlüllâh Efendimiz(s.a.v.) Ramazan orucundan sonra en fazla Âşûrâ orucuna ehemmiyet verirdi. Nâfile olarak yapılan ibadetlerin sevabı, on mislidir. Nafile olmasına rağmen Âşûrâ orucunun müstesnâ bir durumu vardır. 

Peygamber(s.a.v.)Efendimiz bir Hadîs-i Şeriflerinde bu hususu şöyle izah buyurmaktadırlar: “Âşûrâ gününün orucu -Allâh’a karşı hüsn-ü zannım odur ki- bir önceki sene(de işlenen hata) yı örter.” Yine bu ay içinde; Perşembe, Cuma, Cumartesi günleri peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nafile oruç sevâbı verileceği müjdelenmektedir. Âşûrâ gününde her mü’minin on kişiye birer selâm veya bir kişiye on selâm vermesi tavsiye edilmektedir.

Bu günde gusül abdesti alan kimsenin sene boyunca ufak tefek hastalıklardan berî olacağı ve o gün çoluk ve çocuğunun nafakasını geniş tutması halinde ecir ve berekete vesîle olacağı beyan edilmektedir. Peygamber Efendimiz(s.a.v.) bir Hadîs-i Şeriflerinde meâlen: “Kim âile efrâdına Âşûrâ günü(nün nafakasını) geniş tutarsa ’da ona senenin tamamında genişlik verir.” buyurmaktadırlar.
   
İslam şuuruna mâlik bulunan her mü’min, yukarıda da izah etmeye çalıştığımız hususlar müvâcehesinde  bu günlere îcâb eden itinayı göstermeli ve sünnet müessesesini ayakta tutmaya çalışarak Mevlâmız’ın rızâsına nâil olabilmenin gayreti içersinde olmalıdır.