Sadakat islami Forum

BİLİM VE TEKNOLOJİ => BİLİM VE TEKNOLOJİ DÜNYASI => Konuyu başlatan: Tuğra - 24 Aralık 2008, 00:04:09

Başlık: Mars aktarmalı Jüpiter'e 1 bilet lütfen
Gönderen: Tuğra - 24 Aralık 2008, 00:04:09

Uzay turları çok uzakta değil... Biletimizi alıp gidebileceğiz!

(http://www.haberaktuel.com/images/news/40101.jpg)

Uzaya ticari sefer yapacak aracı taşıyacak özel tasarlanmış uçağın deneme uçuşu başarıyla tamamlandı.

Maceracı İngiliz işadamı Charles Bronson'ın sahibi olduğu Virgin Galactic şirketine ait ''WhiteKnightTwo'' (Beyaz Şövalye 2) adlı iki gövdeli 4 turbofan motorlu uçak, Kaliforniya'daki Mojave Üssü'nden kalktıktan sonra 1 saat süreyle uçtu ve havalandığı yere güvenli bir biçimde indi.

Yapımı sürmekte olan ''SpaceShipTwo'' (Uzay Gemisi 2) adlı uzay aracını taşıyıcak uçağın başka deneme uçuşlarının da yapılacağı bildirildi.

Virgin Galactic şirketi, ilerde siparişler de vermek üzere 5 uzay aracı ve 2 taşıyıcı uçak siparişi verdi.

2 pilot ile 6 biletli yolcu taşıyacak ve bir koltuğun 200 bin dolara satılacağı yolculuklar için şimdiden aralarında aktris Victoria Principal, fizikçi Stephen Hawking ve Hollanda Prensesi Beatrice'in bulunduğu 200 kadar potansiyel uzay turisti depozit yatırdı.

XPrize ödüllü ''SpaceShipOne'' tasarımı temelinde geliştirilen ''SpaceShipTwo'' adlı yaklaşık 20 metre uzunluğundaki uzay aracıyla yapılacak uçuşlar 2 saat sürecek ve yolculara yaklaşık 5 dakika yerçekimsiz ortamda bulunma olanağı sağlanacak.

''WhiteKnightTwo'' ile Concorde'un sefer yüksekliği olan 50 bin feet'e çıktıktan sonra ana gemiden ayrılarak motorlarını ateşleyecek uzay aracı, 110 kilometre yüksekliğe ulaşabilecek.

h.a.
Başlık: Ynt: Mars aktarmalı Jüpiter'e 1 bilet lütfen
Gönderen: Fatihan - 24 Aralık 2008, 00:39:08
aktarmalı yolculuklar hoş olmaz ama iş uzay turu olunca değişir. :)
Başlık: Ynt: Mars aktarmalı Jüpiter'e 1 bilet lütfen
Gönderen: Tuğra - 24 Aralık 2008, 00:41:02
Birde otabüs bileti fiyatına düşerse ala olur.
Başlık: Ynt: Mars aktarmalı Jüpiter'e 1 bilet lütfen
Gönderen: Fatihan - 24 Aralık 2008, 00:43:27
Uçak fiyatı da olsa razı oluruk :)
Başlık: Yeni dünyayı arayacaklar
Gönderen: Tuğra - 20 Şubat 2009, 12:21:59

NASA, Dünya'ya benzer gezegenler aramak için Kepler adlı aracını uzaya gönderecek

(http://www.haber3.com/images/news/256028.jpg)

NASA'nın Kepler projesi yetkilileri, Kepler uzay aracının TSİ 6 Mart 05:48'de Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlatılacağını belirtti.

NASA'nın Astrofizik Bölümü Direktörü Jon Morse, Kepler'in Dünya benzeri koşulların bulunabileceği gezegenlerin bulunması ve incelenmesi çabalarında ilk ve çok önemli bir proje olduğunu belirterek, "gezegen avcısı Kepler" uzay aracına Samanyolu galaksisinde Dünya ölçütlerindeki gezegenlerin ne kadar sık olabileceğini anlamada büyük görev düştüğünü söyledi.

Samanyolu galaksisinin Cygnus-Lyra bölgesinde 3,5 yıl boyunca 100 binden fazla Güneş benzeri yıldızı inceleyecek Kepler'in yıldızlardan çeşitli uzaklıklarda Dünya ölçülerinde veya daha büyük yüzlerce gezegen bulması bekleniyor.

Astronomlar, yine de Dünya ölçülerine sahip gezegenlerin çok ender olduğuna işaret ediyor.

Haber3
Başlık: Kepler bu sabah uzaya fırlatıldı
Gönderen: Tuğra - 08 Mart 2009, 10:52:45
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA),''Kepler'' uzay aracını fırlattı
   
1,03 ton ağırlığındaki Kepler uzay aracı, Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden TSİ 05.49'da uzaya gönderildi.

Adını Alman gök bilimci Johannes Kepler'den alan araç, Güneş çevresinde bir yörüngeye yerleşecek ve etrafındaki 100 bin yıldızı izleyecek.

600 milyon dolara malolacak misyonun, en az 3 buçuk yıl sürmesi bekleniyor.

(aa)
Başlık: Discovery fırlatılmaya hazırlanıyor
Gönderen: Tuğra - 09 Mart 2009, 18:46:37
ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 2009'un ilk uzay mekiği uçuşu için geri sayıma başladı.
   
Uzay mekiği Discovery'nin komutanı Lee Archambault ve beraberinde uzay yolculuğuna çıkacak olan 6 kişilik mürettebatı, dün Florida'daki Kennedy uzay merkezine geldi. Archambault, merkeze gelişinde yaptığı açıklamada, uzaya gitmeye hazır olduklarını söyledi.

Discovery'nin çarşamba günü yerel saatle 21.20'de (TSİ perşembe 03.20) Kennedy'den fırlatılması planlanıyor. Bugün son hazırlıkların gözden geçirileceği, şu ana kadar bir teknik sorun olmadığı belirtiliyor.

Meteoroloji yetkilileri, çarşamba günü havanın mekiğin fırlatılması için yüzde 90 uygun olacağı tahmininde bulunuyor.

Discovery, fırlatıldıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu ile kenetlenecek. Mekiğin mürettebattı, uzay yürüyüşüne çıkmayı ve istasyonun güneş panelleriyle ilgili bir dizi çalışma yapmayı planlıyor.

Archambault'un komutası altında uzaya gidecek olan Discovery ekibinde Dominic Antonelli, Japon Koichi Wakata, Steven Swanson, Richard Arnold, Joseph Acaba ve John Phillips bulunuyor.

(aa)
Başlık: İşte Mars'taki su damlasının resmi
Gönderen: Tuğra - 20 Mart 2009, 09:40:56

NASA ilk kez Kızıl Gezegen'de suyun sıvı haldeki varlığını kanıtlayacak fotoğraflar yayımladı.

(http://www.haberaktuel.com/images/news/44991.jpg)

Mars Phoenix Lander uzay aracının çektiği görüntülerde birkaç damla su görülürken, Michigan Üniversitesi'nden Nilton Renno, bu damlaların çok düşük sıcaklık ve aşırı basıncın bulunduğu, suyun ancak buz veya buhar şeklinde bulunabileceği Kızıl Gezegen'de kendiliğinden olamayacağını belirtti.

Phoenix'in iniş yaptığı yerde gezegenin ısısı eksi 140 ve eksi 20 santigrat derece arasında bulunuyor.

Bilim adamları, damlaların uzay aracının inişi sırasında roketlerden gelen sıcaklığın gezegenin yüzey katmanına sıkışmış buz tabakasını eritmesi sonucu oluştuğunu düşünüyor.

Haber Aktüel
Başlık: Mars'a yolculuk simülasyonu başladı
Gönderen: Tuğra - 01 Nisan 2009, 10:35:15
Mars'a yolculuğun simülasyonu için 6 gönüllü, Moskova'da dış dünyayla bağlantısı kesilmiş bir konteynerin içinde üç aydan fazla süre birlikte yaşamaya çalışacak.

(http://www.timeturk.com/images/news/42547.jpg)

Mars'a insanlı yolculuğun koşullarını canlandıracak şekilde Moskova'daki Tıbbi ve Biyolojik Sorunlar Enstitüsünün otoparkında kurulan "Yer Keşif Kompleksi"nde yapılan deney bugün başladı. Deneye katılan 4 Rus, 1 Fransız ve 1 Alman, 105 gün boyunca yemek yerken, uyurken ve minyatür jimnastik salonunda egzersiz yaparken izlenecek.

Simülasyona katılan tamamı erkek denekler, önceden hazırlanmış yemekleri yiyecek, ıslak mendillerle temizlenecek. Gönüllülerin kullanacağı tuvalet de Uluslararası Uzay İstasyonundakinin (UUİ) aynısı olacak.

Rus enstitüsü ile Avrupa Uzay Kurumunun (ESA) ortak projesinde deneklerin penceresiz konteynerden dış dünyayla tek bağlantıları ise gerçek uzay seyahatinde olduğu gibi elektronik posta ve telsiz bağlantısı olacak.

Biri yiyecek depolamak, biri de hastalanan olursa tıbbi müdahalede bulunmak üzere kullanılacak üç ayrı modülden oluşan 550 metre küp hacme sahip konteynerde, her katılımcının 3,2 metre kare genişliğinde kendisine ait bir küçük odası olacak. Odalarda birer masa, sandalye ve yatak bulunacak.

Denekler ayrıca uyurken, beyin faaliyetlerinin kaydedilmesi için 128 adet elektrot bulunan bir başlık takacak.

Bu deneyin ikinci aşamasında gönüllüler, Mars'a gidiş dönüş süresi olarak tahmin edilen 520 gün boyunca bir konteynerde yaşayacak. 1999'da benzer bir uzay seyahati simülasyonu sırasında iki denek, yeni yıl gecesi kutlamasında içtikleri votkaların ardından yumruk yumruğa kavga etmişti.

AA
Başlık: Mars'a Gidemiyorsanız Bari İsminizi Gönderin
Gönderen: Fatihan - 15 Nisan 2009, 12:15:26
bu gidiş, her ne kadar  temsili de olsa nasa tarafından yürütülen bir proje ile gerçekleşiyor.yapmanız gereken sadece adınızı, soyadınızı ve ülkenizi bildirmek. gönderdiğiniz isminiz diğer isimlerle birlikte....

devamı:::: (http://www.bildirgec.org/yazi/mars-a-gidemiyorsaniz-isminizi-gonderin)
Başlık: Dünya Mars'tan görüntülenecek
Gönderen: Tuğra - 21 Nisan 2009, 09:23:27
NASA, "Dünya Günü" dolayısıyla çarşamba günü Dünya'nın yüksek çözünürlü görüntülerini yayımlayacak.

[imghttp://www.timeturk.com/images/news/25211.jpg][/img]

NASA'dan yapılan açıklamada, görüntülerin Uluslararası Uzay İstasyonu'na yerleştirilen kameralar tarafından çekildiği belirtildi.

Görüntüler, yarın TSİ 13.00-16.00, 19.00-21.00 ve 23.00-02.00'da NASA'nın televizyonundan ya da internet sitesinden görülebilecek.

22 nisan, çevre kirliliğine dikkati çekmek için barış eylemcisi John McConnell'in önerisi üzerine 1970′ten beri dünyanın pek çok yerinde "Dünya Günü" olarak kutlanıyor.

Tıme Turk
Başlık: İkiz robotlar Mars'ta mahsur
Gönderen: Tuğra - 13 Mayıs 2009, 15:56:01
NASA, kızıl gezegen Mars'ta görevde bulunan ikiz robotunun mahsur kaldığını açıkladı.
ABD Havacılık ve Uzay Kurumu (NASA), Mars'taki ikiz robotlardan Spirit'in tekerleklerinin yarıya kadar yumuşak toprağa saplandığını belirterek, zor durumda bulunduğunu bildirdi.

(http://img.internethaber.com/news/65770.jpg)

Alman Spiegel dergisinin haberine göre, NASA'nın California Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı'ndan (JPL) mühendis ve bilim adamları, Spirit'i durdurarak, robotun etrafındaki toprağı incelemeye ve bir test robotuyla buradan kurtulmanın yollarını simülasyonla canlandırmaya giriştiler.

JPL'den Spirit ve ikizi Opportunity'nin proje yöneticisi John Callas, robotun çok zor bir durumda olduğunu belirterek, "Durumu dikkatle inceliyoruz. Spirit'i yeniden hareket ettirmeye çalışmamız haftalar alabilir. Bu arada, bize sorun yaratan toprağın fiziksel özellikleri hakkında daha fazla bilgi almak için Spirit'in bilimsel cihazlarını kullanıyoruz" dedi.

Spirit'in yumuşak toprağa saplanmadan önce Home Plate adlı düşük platoda iki aydır kuzeyden güneye saat yönünün tersinde ilerlemekte olduğunu açıklayan NASA yetkilileri, robotta Nisan başında ortaya çıkan hafıza kaybı, bilgisayarın baştan çalışması ve iletişim sorunlarının ise tekrarlanmadığını kaydettiler.

Mars'a sadece üç aylığına gönderilen Spirit ve Opportunity 5 yılı aşkın süredir görev başında bulunuyor.

İnternet Haber
Başlık: Ynt: Mars aktarmalı Jüpiter'e 1 bilet lütfen
Gönderen: Fatihan - 13 Mayıs 2009, 15:57:43
Bir koşuda gidip yardım mı etsek  e60))
Başlık: Mars'a "Merak" robotu
Gönderen: Tuğra - 30 Mayıs 2009, 00:03:29
Amerikan uzay kurumu NASA'nın Mars'a göndereceği yeni tekerlekli robotun adı belli oldu: Merak (Curiosity).

(http://www.timeturk.com/images/news/42547.jpg)

NASA'nın bu amaçla kurulan komisyonu, tüm ABD'den internet ve e-posta yoluyla gönderilen 9 binden fazla isim önerisi arasından Kansas eyaletinin Lenexa kasabasından 12 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Clara Ma'nınkini seçti.

2011'de Kızıl Gezegen'e gönderilecek yeni robotu üretmek ve test etmekle yükümlü California Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı'ndan Pete Theisinger, bu ismi çok beğendiklerini ve bir sürü bilim adamının üzerinde çalıştığı projeyi anlatan bir isim olduğunu söyledi.

NASA da, robota bizzat adını vermesi için Ma'ya Jet Motorları Laboratuvarı'na bir gezi ödülü verdi. Ayrıca isim yarışmasında finale kalan 9 kişinin mesajları da Merak'a konulacak mikroçipe yerleştirilecek.

Mars'a daha önce gönderilen tüm araçlardan daha büyük ve yüksek teknolojiye sahip olacak Curiosity, ileride insanlı seyahat için iniş yapılacak bölgenin mikrobik yaşama uygun olup olmadığını ve yaşam kanıtı bulunup bulunmadığını inceleyecek.

Merak ayrıca, suyun varlığında şekillenen mineralleri arayacak ve yaşam oluşumundaki temel birkaç kimyasala bakacak.

Bir SUV (Sport Utility Vehicle) aracı büyüklüğündeki robot, plütonyum bataryası tamamen boşalıncaya kadar, iki yıl araştırmalarını sürdürecek.

Projenin tutarı 2,2 milyar doları aşıyor.

MARS'TAKİ CEFAKAR ROBOTLAR

Öte yandan, Kızıl Gezegen'e sadece 3 aylığına gönderilmelerine karşın 5 yılı aşkın zamandır Dünya'ya bilgi geçen iki robottan Opportunity (Fırsat) 10 mil (16 km) sınırını aştı, Spirit (Ruh) ise bunun yarısı kadar yol yaptı.

Spirit'in Mars'ın arka tarafında yumuşak toprağa saplandığını açıklayan NASA, Opportunity'nin takometresinin ise iki gün önce 16 bin 133 metre 96 santimetreyi gösterdiğini bildirdi.
İki araç da sadece 1 km yol katetmesi için tasarlanmıştı.

Ayrıca Opportunity'nin iki yıl süren Victoria Krateri macerasının sonucunu açıklayan bilim adamları, robotun gönderdiği verilerin, krateri rüzgar ve suyun şekillendirdiğini gösterdiğini belirttiler.

Tıme Turk
Başlık: NASA'dan Endeavour'un fırlatılmasına yeşil ışık
Gönderen: Tuğra - 05 Haziran 2009, 08:38:52

Amerikan uzay kurumu NASA, bir süre önce fırlatma rampasına getirilen Endeavour uzay mekiğinin 7 astronotla birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) fırlatılması için onay verdi.

NASA'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, resmi fırlatma tarihinin, mekiğin uçuş hazırlıklarının ve fırlatma sisteminin durumunu değerlendirmek için yapılan toplantının ardından kararlaştırıldığı belirtildi.

(http://www.timeturk.com/images/news/18012.jpg)

Hava koşulları uygun olmaz ve 15 Hazirana dek mekik fırlatılamazsa, bir sonraki fırlatma girişimi 12 Temmuzda mümkün olabilecek.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ikmal için 13 Haziranda gönderilecek Endeavour uzay mekiği, Pazar günü Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nin fırlatma rampasına yerleştirilmişti.

Cape Canaveral'daki fırlatma rampasına yerleştirilen Endeavour uzay mekiği, 7 kişilik mürettebatıyla 16 gün sürecek seyahatinde, Amerikalı astronot Tim Kopra'yı UUİ'ye götürecek, Japon Koichi Wakata'yı getirecek.

Endeavour uzay mekiği ayrıca uzay boşluğunda deneyler yapılan Japon laboratuvarı Kibo'nun son bölümünü de taşıyacak.

Florida'da uzun bir süredir devam eden kötü hava koşullarının mekiğin fırlatma rampasına yerleştirilmesine engel olması ve 13 Hazirandaki uçuşun ertelenmek zorunda kalınmasından endişe ediliyordu.

NASA ayrıca, 17 Haziranda Cape Canaveral'ın hemen yakınındaki askeri üsten bir Atlas V füzesiyle Ay'a Lunar Crater Observing aracını gönderecek.

Tıme Turk
Başlık: Uzay aracı Ay'a çarptırılacak
Gönderen: Tuğra - 12 Haziran 2009, 11:50:44
Uzay aracı bir yıldan fazladır yörüngesinde dolaştığı Ay'a çarptırılarak indirilecek.
Japon uzay aracı, bir yıldan fazla süredir yörüngesinde dolaştığı Ay'a bugün çarparak indirilecek.

(http://www.timeturk.com/images/news/35475.jpg)

Japon uzay kurumu JAXA, Kaguya sondasının TSİ 21.00'de Ay'ın güney kutbu yakınına çarparak inmesinin beklendiğini bildirdiler.

Eylül 2007'de fırlatılan sondanın planlanan gözlemlerini tamamlandığı, sondanın halen Ay yüzeyinden 10 kilometre uzaklıkta bulunduğu belirtildi.

Bir JAXA yetkilisi, Kaguya'nın 1 derecenin altındaki bir açıyla Ay'a ineceğini belirterek, "Kendi haline bırakılsaydı Kaguya eninde sonunda Ay üzerine düşecekti, ancak JAXA bu düşüşü kontrol etmek ve böylece son bir gözlem yapmak istedi" dedi.

Ana uzay modülüne bağlı iki uydudan oluşan Kaguya sondası, Ay'ın ayrıntılı haritasını çıkarmak, Ay toprağındaki mineral ve diğer elementlerin dağılımını belirlemek, toprak yüzeyi ve alt katmanların yapısını incelemek için fırlatılmıştı.

Tıme Turk
Başlık: Ynt: Mars aktarmalı Jüpiter'e 1 bilet lütfen
Gönderen: tefhim - 15 Temmuz 2009, 15:47:11
Kendi özel vasıtamızla gidilemiyor mu acaba?

Hacca gittikte..
Başlık: İşte iki gezegenin çarpışma anı...
Gönderen: Tuğra - 12 Ağustos 2009, 00:57:20
Amerikan uzay kurumu NASA, Spitzer Uzay Teleskobu'nun genç bir yıldızın yörüngesindeki iki gezegenin büyük bir hızla çarpışmasının kanıtlarını bulduğunu bildirdi.

(http://www.haberaktuel.com/images/news/54306.jpg)

NASA'dan yapılan açıklamaya göre, astronomlar, biri Ay diğeri ise en az Merkür gezegeni büyüklüğünde iki kayalık gezegenin, kozmik standartlara göre kısa bir süre olan birkaç bin yıl önce çarpıştıklarını belirterek, çarpışmanın daha küçük olan gezegeni imha ettiğini, büyük miktarda kayayı buharlaştırdığını ve uzaya dev sıcak lav bulutlarının yükselmesine yol açtığını kaydetti.

NASA açıklamasında, Spitzer teleskobunun kızılötesi dedektörlerinin buharlaşmış kaya ile birlikte "tektite' adı verilen donmuş lav parçalarını tespit edebilme özelliğinin altını çizdi.

Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Carey Lisse, "Kayayı böylesine buharlaştıran ve eriten bu çarpışma çok şiddetli ve büyük bir hızla meydana gelmiş olmalı. Bu çok ender görülebilecek ve kısa süre önce yaşanmış, Dünya benzeri gezegenler ve ayların oluşumunda kritik bir olay. Kısa bir süre önce meydana gelen bu olaya tanıklık ettiğimiz için şanslıyız" diye konuştu.

Lisse ve meslektaşları, bu kozmik çarpışmanın, 4 milyar yıl önce Mars ve Dünya büyüklüğünde iki gezegenin çarpışmasıyla Ay'ın oluşmasının benzeri olduğunu kaydetti.

NASA'nın Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı'nın idaresindeki Spitzer teleskobunun yaptığı buluş Astrophysical Journal dergisinin 20 Ağustos sayısında yayımlanacak.

Haber Aktüel
Başlık: Mars'taki dikilitaşın sırrı ne?
Gönderen: Tuğra - 12 Ağustos 2009, 11:10:43

Mars'ta, yüksek çözünürlüklü kameralarla çekilen görüntülerde tesadüf eseri ortaya çıkan dikilitaş, tüm dünyadaki komplo teorisyenlerini heyecanlandırdı.

(http://www.timeturk.com/images/news/050820091102257916879_2.jpg)

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, Kızıl Gezegen'in yörüngesindeki Mars Reconnaissance Orbiter'ın (MRO) özel yüksek çözünürlüklü kamerasıyla 270 kilometre uzaklıktan geçen yıl çektiği ve yeni yayınlanan görüntülerdeki dikilitaş biçimli kaya, uzayla ilgilenenler arasında heyecan yarattı.

Monolit biçimli gizemli taş ilk bakışta anlaşılmazken, Lunar Explorer Italia adlı bir internet sitesi, bir bölgeye zum yaptıktan sonra uzun gölgesi bulunan tuhaf dörtköşe yapıyı ortaya çıkardı.

(http://www.timeturk.com/images_1/news/050820091127147917324_3.jpg)

Uzmanlara göre Arizona Üniversitesi tarafından çekilen orijinal HiRISE uydu görüntüsünde Mars yüzeyinde taşa/monolite benzeyen bir cismin yakın görüntüsü var.

"2001: Uzay Macerası" filminin kilit sahnelerindeki siyah dikilitaşı hatırlatan monolit taşla ilgili eski Montreal radyo programcısı olan David Tyler, blogunda, "Mars'ta eskiden bir uygarlık mümkün mü? NASA'nın bunun yanıtını biliyor olması olası mı? Bu yakınlaşma için bir işaret mi?" diye sordu.

Ay'da yürüyen ikinci insan Buzz Aldrin de geçen hafta bir televizyon programında, "Mars'ın aylarını ziyaret etmeliyiz. Mars'ın çevresinde 7 saatte bir dönen Phobos'ta patates biçimli alışılmadık bir yapı bir dikilitaş var. Kim koydu bunu oraya?" dedi.

(http://www.timeturk.com/images_1/news/050820091128107916950_3.jpg)

KIZIL GEZEGENDE GÖKTAŞI

Öte yandan, NASA'nın Mars'taki çalışkan ikiz robotlarından Opportunity, Kızıl Gezegen'de şimdiye dek bulunan en büyük göktaşı olduğu sanılan büyük bir kaya parçası keşfetti.

(http://www.timeturk.com/images_1/news/050820091131167914879_3.jpg)

Daha uzaktan alınan bu görüntüde daire içerisi dikdörtgen şeklindeki cisim tespit edildiği yere tekabül ediyor.

NASA'nın Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı'ndan yapılan açıklamada, 60 santimetre genişliğindeki kayanın kimyasal bileşimini anlamak için Opportunity'nin spektrometresiyle yaptığı incelemede, bunun bir meteorit (göktaşı parçası) olduğu ve robotun 1 yıl boyunca incelediği 800 metre genişliğindeki Victoria Krateri'nin oluşumuna yol açan göktaşının bir parçası olabileceği kaydedildi.

(http://www.timeturk.com/images_1/news/050820091137037914799_3.jpg)

Viking uzay aracı tarafından 1976’da gönderilen fotoğrafta Mars yüzeyinde insan yüzüne benzer bir görüntü var

Tıme Turk

Başlık: Mars'ta 'gizem' çözüldü
Gönderen: Lika - 13 Ağustos 2009, 04:49:14
Mars'ta görüntülenen dikilitaş gezegende hayat olduğuna dair bir kanıt olarak sunulmaya başlamıştı ancak gerçek anlaşıldı...

NASA’NIN Mars gezegenine gönderdiği Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) uzay aracının yolladığı fotoğraflarda Kızıl Gezegen’in yüzeyinde taş bir anıta benzeyen bir yapı fark edilmişti. Uzay meraklıları gölgesi net bir şekilde seçilebilen bu yapının “Mars’ta hayat olduğuna dair bir kanıt olabileceği” teorileri üretmeye başlamıştı.

Ancak görüntüyü inceleyen Arizona Üniversitesi uzmanları bunun bir taş anıt değil, ana parçadan kopmuş bir kaya olduğunu açıkladı. Uzay aracının sorumlusu Arizona Üniversitesi‘nden Ari Espinoza, 2008 yılında gezegenin 270 kilometre uzağından çekilen görüntüler hakkında yaptığı açıklamada, “Bilim kurgu hayranları görüntüyü yanlış yorumluyor. Kuzey tarafından bakıldığında bunun güneş ışığını yansıtan iri bir kaya parçası olduğu görülebilir” dedi.

Kaynak: İHA
Başlık: Ynt: Mars aktarmalı Jüpiter'e 1 bilet lütfen
Gönderen: Lika - 13 Ağustos 2009, 04:50:37
Geçenlerde ben de haberi görünce heyecanlanmıştım ki; bir sonraki açıklama ile biraz şaşırdığım için paylaşamamıştım, teşekkürler Tuğra:)

Bilim adamları inat ve ısrarla arıyorlar. Arayan bulur:)
Başlık: NASA, roket sistemini Ekim'de deneyecek
Gönderen: Tuğra - 19 Ağustos 2009, 00:10:42

Yeni nesil uzay taşıma sistemi Ares I-X roketinin montajını tamamlayan Amerikan uzay kurumu NASA, roketin test uçuşunu Ekimde yapacak.

(http://www.timeturk.com/images/news/180820091702415555446_2.jpg)

NASA'nın gelecekteki uzay seyahatlerinin kilit bir unsuru olan ve uzay mekiklerinin "emekliye ayrılmasından" sonra insanlı uzay uçuşlarında kullanılacak Orion kapsülünü fırlatmaya yarayacak Ares I roketinin insansız test versiyonunun montajı, Kennedy Uzay Merkezi'ndeki araç montaj binasında (VAB) tamamlandı.

99 metre yüksekliğindeki füzeye ait ilk görüntüleri yayımlayan NASA, test uçuşunu 31 Ekimde yapmayı öngörüyor.

2010'da uzay mekiklerini emekliye ayırmayı planlayan NASA'nın Ares-Orion sistemini en erken 2015'te tamamlaması bekleniyor.

-ŞİŞME ISI KALKANI-

Öte yandan, NASA, dün yaptığı denemede, bir uzay aracının, Dünya'nın atmosferine girişinde yavaşlamak ve kendisini korumak için şişme ısı kalkanı kullanabileceğini gösterdi.

Şişme Atmosfere Giriş Aracı Deneyi dün sabah NASA'nın Virginia'daki Wallops Adası Uçuş Tesisi'nden fırlatılan küçük bir roketle yapıldı. Testte, kalkıştan birkaç dakika sonra mantar şeklinde, nitrojenle şişirilen ve çok katmanlı silikon kaplı endüstriyel kumaştan üretilen yaklaşık 3 metre çapında bir ısı kalkanı kullanıldı.

Bilim adamları, aslında bir dalgıç tüpünün büyütülmüşü olan ve esnek bir hava midyesi gibi olan sistemin hatasız çalıştığını belirttiler.

Yaklaşık 70-75 km irtifada ve uçuşun 6. dakikası civarında yapılan gözlemde, deney aracı atmosfere girdiğinde şişme ısı kalkanında oluşan basınç azami noktasında 30 saniye süreyle ölçüldü.

Tıme Turk
Başlık: Mars'ı bırak kuyruklu yıldıza bak
Gönderen: Tuğra - 19 Ağustos 2009, 12:53:50
Uzayda heyecan verici gelişme. Bilim adamları Mars'ta hayat izin ararken asıl haber Wild 2 kuyruklu yıldızından geldi. NASA'ya ait Stardust uzay aracının Wild 2 kuyruklu yıldızından getirdiği örneklerde, yaşamın temel yapı taşlarından glisin amino asidi bulundu.

Amerikan uzay kurumu NASA'ya ait Stardust uzay aracının Wild 2 kuyruklu yıldızından getirdiği örneklerde, yaşamın temel yapı taşlarından glisin amino asidi bulundu.

(http://www.guzel-resimler.net/data/media/36/kuyruklu_yildiz.jpg)

NASA'nın Maryland eyaletindeki Goddard Uçuş Merkezinden Jamie Elsila, kuyruklu yıldızda buldukları glisinin yaşayan organizmalar tarafından protein üretmekte kullanılan bir amino asit türevi olduğunu belirtti ve ilk kez bir kuyruklu yıldızda amino asit bulunduğuna dikkat çekti.

Çalışmalarını Meteoritics and Planetary Science adlı bilimsel dergide yayımlayacak ekibin başında yer alan Elsila, keşiflerinin, "yaşamın bazı unsurlarının uzayda oluştuğu ve Dünya'ya uzun zaman önce göktaşı ve kuyruklu yıldız çarpmasıyla taşındığı" yolundaki teoriyi destekler nitelikte olduğunu söyledi.

Araştırmada yer alan NASA'nın Astrobiology Enstitüsü Direktörü Carl Pilcher da, bir kuyruklu yıldızda amino asit türevi glisin keşfinin yaşamın temel yapı taşlarının uzayda bulunduğu ve evrende yaşamın ender olmakta öte yaygın şekilde bulunabileceği görüşüne destek sağlayabileceğini kaydetti.

Araştırmanın sonuçları, American Chemical Society kuruluşunun Washington'daki toplantısına Pazar günü sunuldu.

internet haber
Başlık: Mars'tan son görüntüler
Gönderen: Tuğra - 10 Eylül 2009, 12:55:48
 
Nasa'nın Mars keşif aracı, Edge of Hale kraterindeki su kanallarına ait son fotoğraflar dünyaya geçti.İşte o fotoğraflardan kareler

(http://www.timeturk.com/fotogaleri/act/995_8639_05092009_6.jpg)

(http://www.timeturk.com/fotogaleri/act/995_8639_05092009_5.jpg)

(http://www.timeturk.com/fotogaleri/act/995_8639_05092009_4.jpg)

(http://www.timeturk.com/fotogaleri/act/995_8639_05092009_3.jpg)

(http://www.timeturk.com/fotogaleri/act/995_8639_05092009_2.jpg)

(http://www.timeturk.com/fotogaleri/act/995_8639_05092009_1.jpg)

tıme turk
Başlık: Mars'a gidecek gönüllüler aranıyor!
Gönderen: Tuğra - 24 Ekim 2009, 15:17:19

Uluslararası Uzay Ajansı, Mars'a 'gitmiş kadar olacak' gönüllüler arıyor.

Beş yabancıyla, sınırlı bir alanın içinde 18 aylık uzay macerasına var mısınız? Kulağa korkunç bir dayanıklılık testi gibi geliyor olabilir, ama Avrupa Uzay Ajansı bunu yapacak gönüllüler arıyor.

2010'dan itibaren altı kişilik uluslararası bir mürettebat gezegen yüzeyinde 30 günlük konaklama dahil olmak üzere 520 günlük bir Mars yolculuğuna çıkacak. Daha doğrusu çıkmış gibi yapacak!

Gerçekte söz konusu mürettebat, Rusya'nın başkenti Moskova'da kapalı bir tesiste uzun süreli bir uzay misyonunun psikolojik ve tıbbi etkilerini araştırmak üzere yaşayacak ve çalışacak. Aslında bu uçun süreli bir Biri Bizi Gözetliyor yarışmasına benziyor. Zira katılımcılar bu süre içinde kameralarla izlenecekler.

Mürettebat, tecrit halinin çeşitli psikolojik ve fizyolojik etkilerinin (stres, hormon düzeni, bağışıklık, uyku kalitesi, ruh hali ve beslenme durumunun etkinliği) değerlendirilmesi için birtakım bilimsel testlere de tabi tutulacaklar.

Mürettebat, özel bir laboratuvarda kendi sebzelerini yetiştirecek, kapsül şeklinde odalarda uyuyacak ve tesisi sadece 'yüzeye' olan yolculukları sırasında terk edebilecekler.

250 günlük bir Mars yolculuğu programını takip edecekler, 30 gün Mars yüzeyinde keşif yapacaklar ve 240 gün de Dünya'ya dönüşleri sürecek.

Uluslararası Uzay Ajansı'nın temmuzda tamamladığı 105 günlük bir öncü çalışma başarılı oldu. Bunun üzerine Ajans, 2010 ortasından sonra 4 aylık yoğun bir eğitimin ardından başlaması planlanan 520 günlük yeni program için gönülller arıyor.

Programa katılmak, 20 ila 50 yaş arasında olmak, sağlık durumunun iyi olması, istekli olmak ve 1 metre 82 santimetreden uzun olmamak koşullarını gerektiriyor. Ayrıca katılımcıların İngilizce ya da Rusça bilmeleri gerekiyor.

Adayların ayrıca tıp, biyoloji, yaşam destek sistemleri, mühendislik, bilgisayar mühendisliği, elektronik mühendisliği ya da makine mühendisliği alanlarında bilgi sahibi olmaları ve iş tecrübelerinin bulunması da gerekiyor.

İlgilenenlerin eğitim düzeylerine ve eğitim geçmişlerine, profesyonel tecrübelerine, tıbbi durumlarına ve sosyal alışkanlıklarına bakılacak.

Ancak hepsinden önce, Uluslararası Uzay Ajansı'nın insanlı uçuş programına dahil ülkelerden birinden gelmeniz gerekiyor.

Malesef bu nedenle Türkiye'den kişiler katılamıyor. Zira program sadece İrlanda, Kanada, Avusturya, Belçika, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Norveç, Hollanda ve İsveç vatandaşlarına açık.

Yine de koşulları yerine getirebilenler, Uluslararası Uzay Ajansı'nın resmi sitesinden 5 Kasım 2009'a kadar başvuruda bulunabilirler.

veteknoloji.com
Başlık: Ynt: Mars aktarmalı Jüpiter'e 1 bilet lütfen
Gönderen: Emir-ül Bahr - 24 Ekim 2009, 16:12:57
Alıntı
Uluslararası Uzay Ajansı, Mars'a 'gitmiş kadar olacak' gönüllüler arıyor.

Gitmiş kadar olduk sağolsun :)
Başlık: Mars robotu Spirit hareket etti
Gönderen: Lika - 22 Kasım 2009, 07:15:45
(http://www.timeturk.com/images/news/211120091357362864531_2.jpg)

Amerikan uzay çalışmaları kuruluşu NASA'nın Mars'ta Nisan'dan beri kuma saplanmış vaziyette bulunan "Spirit" adlı robotu kurtarma çalışmalarının ilk aşaması başarılı oldu.

NASA, 2004'te ikizi Opportunity ile Kızıl Gezegen'e sadece 3 aylık görev için indirilmesine karşın hala faal olan Spirit'in tekerleklerinin ileriye doğru döndüğünü ve hafifçe öne hareket ettiğini açıkladı.

Hareketin çok hafif olduğunu, bu nedenle kapana kısılan robotun artık serbest olduğunu söyleyebilmenin mümkün olmadığını belirten NASA, robotu kurtarma çalışmalarının Şubat ayına kadar devam edeceğini, eğer kurtarılamazsa bundan sonra ne yapılacağına karar verileceğini bildirdi.

Robot, geçen nisan ayında geri hareket ederken talk pudrası inceliğinde bir kuma saplanmış, tekerlekleri kurtulmaya çalıştıkça daha da derine saplanmıştı. Dünyada kurulan benzer ortamlarda yapılan denemeler sonucunda NASA, sonunda aracı bu bataktan çıkarmanın yolunu bulduğunu açıklamıştı.

timeturk
Başlık: Mars'ta koca bir okyanus varmış
Gönderen: Tuğra - 24 Kasım 2009, 01:01:13

Mars'ın yeni ayrıntılı haritası, geçmişinde yağışlarla birlikte nemli bir iklime ve büyük bir okyanusun varlığına tanıklık eden ekvator çevresindeki vadi sistemlerini gösteriyor.

(http://www.haberaktuel.com/images/news/63299.jpg)

Journal of Geophysical Research dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Amerikalı bilim adamları tarafından yeni bir bilgisayar programı ile hazırlanan bu harita, bu vadilerin tamamının önce yapılan haritadan en az 2 kat daha geniş olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmacılardan North Illinois Üniversitesi'nden jeoloji profesörü Wei Luo, yeni haritadaki vadi sistemleri analiz edilerek elde edilen tüm verilerin Kızıl Gezegen'in geçmişteki iklim senaryosunu kanıtlar nitelikte olduğunu belirtti.

Tüm bu nehir ve akarsuların beslenmesi için yağmur ve bir okyanusun varlığının gerektiğini belirten Amerikalı bilim adamı, bu okyanusun Dünya'nın üçte biri kadar bir alana sahip kuzey yarıkürenin büyük bölümünü kapladığını kaydetti.

Bilim adamları, Mars'taki vadi sistemlerinin Dünya'dakilerle bazı benzerlikleri bulunduğunu, bunun da Kızıl Gezegen'in geçmişinde şimdi olduğundan çok daha sıcak ve çok daha nemli olduğunu düşündürdüğüne işaret ettiler.

Haber Aktüel
Başlık: Mars bir zamanlar mavi miydi?
Gönderen: enfa - 25 Kasım 2009, 01:10:29
Mars' bir milyar yıl kadar önce varolduğu düşünülen denizin aslında dev bir okyanus kadar büyük olduğu sonucuna varıldı.

Mars yüzeyindeki vadi ve oyukların en detaylı haritasını oluşturan bilimciler, gezegenin bir zamanlar tahmin edilenden çok daha büyük bir okyanus ve onu besleyen nehirlerle kaplı olduğu sonucuna vardı.

İlk olarak 1971’de varlığı tespit edilen vadilerin dağılım ve sırası analiz edildi ve gezegenin kuzey yarım küresinin büyük bölümünün suyla kaplı olduğu belirlendi. Vadilerin oluşturduğu ağı inceleyen bilimcilere göre, yaklaşık bir milyar yıl önce gezegenin ekvator ve güneyinde yoğunlaşan nehirlerin taşıdığı su neredeyse tüm kuzeyi kaplayan dev bir okyanusa dökülüyordu.

O zamanlar karasal iklimin hakim olduğu düşünülen gezegende düzenli yağmurlar vardı. Bilimciler, bu kadar çok su dolaşımı bulunan bir ortamın canlı organizmalar için elverişli olduğunda hemfikir.

Mars’taki yer şekillerinin haritası daha önce 1990’larda uydulardan elde edilen görüntülerden yararlanılarak elle çizilmişti. Yeni haritaysa özel geliştirilen yazılımla, son görüntülerin detaylı analizi yapılarak çıkarıldı.

Journal of Geophysical Research bülteninde yayımlanan raporda, Mars’taki vadi ağının Dünya’daki kadar karmaşık olduğu vurgulandı. Araştırma, Northern Illinois University bünyesinde gerçekleştirildi.
Başlık: NASA'da hayırlı 'kaza'
Gönderen: Tuğra - 07 Aralık 2009, 00:31:31
 
Bilimsel  bir araştırma için de söylenebilir mi bilinmez, ama "Her işte bir hayır vardır" desek yeridir.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars'taki keşif robotu Spirit altı ay önce kuma saplandığında bilim insanları Kızıl Gezegen'de su arayışlarının da duvara tosladığını düşünerek hayal kırıklığına uğramıştı.

Ama şimdi Spirit'in Mars'ın yumuşak kumsu yüzeyine saplanmasının Mars görevinde meydana gelen en iyi şey olarak görülüyor. Zira, NASA Spirit'i kumdan çıkarmak için hummalı çalışmalar yürütürken, yumuşak yüzeyin daha da derinlemesine kazılmasına yol açtı. Bu sırada kazılan yüzeyden ilginç parlak yumuşak bir materyal ortaya çıktı. 

NASA uzmanları, bu materyali daha yakından incelemeye karar verdi. İnceleme sonucunda, bunun sadece Dünya'da suda bulunan sülfat mineralleri olduğu ortaya çıktı.

Washington Üniversitesi'nden Ray Arvidson, "Buluşun ortaya çıkması için Spirit'in saplanması gerekiyormuş. Robotun kurtarma çalışmaları sırasında dönen tekerlekleri, yüzeysel kabuğu kırarak kazdı ve bizim son derece ilginç bir bulguya ulaşmamızı sağladı" diyor.

Üstelik uzmanlar, robotun inanılmaz bir şekilde tam da sülfat zengini toprakla genel toprak arasındaki sınırda durduğunu da farketti.

Sülfatlar Mars üzerinde eskiden meydana gelen 'patlamaların' kanıtı olarak görülüyor. Milyarlarca yıl önce patlayan volkanlardan püsküren sülfür buharları ve lavın izlerinin Mars yüzeyinde kaldığı düşünülüyor. Dr. Arvidson, bu tür alanların yaşam ihtimalini kuvvetlendirdiğini kaydediyor.

Ayrıca toprağın yapısı da vaktiyle her birkaç yüz milyon yılda bir Mars'ta yağış olduğunu öne süren iklim dolaşımı teorisini de kuvvetlendiriyor.

Arvidson, "Robot, sülfat materyalin en üst yüzeyinin sert olduğunu ortaya çıkardı. Eskiden kalma sülfat muhtemelen milyonlarca yıl içinde Mars'ın yörüngesindeki değişimlerle bağlantılı çekişli iklimsel çeşitliliklere uygun olarak bu kabuğu oluşturdu" diyor.

Spirit'i kurtarma çalışmalarının ilk aşamasının geçen ay başarılı olduğu açıklanmıştı.

NASA, 2004'te ikizi Opportunity ile Kızıl Gezegen'e sadece 3 aylık görev için indirilmesine karşın hala faal olan Spirit'in tekerleklerinin ileriye doğru döndüğünü ve hafifçe öne hareket ettiğini açıklamıştı.

Robot, geçen nisan ayında geri hareket ederken talk pudrası inceliğinde bir kuma saplanmış, tekerlekleri kurtulmaya çalıştıkça daha da derine saplanmıştı. Dünyada kurulan benzer ortamlarda yapılan denemeler sonucunda NASA, sonunda aracı bu bataktan çıkarmanın yolunu bulduğunu açıklamıştı.

veteknoloji.com
Başlık: Gezegen avcısı'ndan sürpriz keşif
Gönderen: Tuğra - 05 Ocak 2010, 01:22:41

Amerikan uzay ajansı NASA tarafından, yıldızların etrafındaki gezegenleri keşfetme hedefiyle Mart ayında fırlattığı uzay teleskobu Kepler, hiç bir sınıflandırmaya girmeyen iki gök cismi keşfetti.

(http://www.haberaktuel.com/images/news/67302.jpg)

Gizemli gök cisimleri bir gezegen için çok sıcak, bir yıldız olması için ise çok küçük boyutlarda. Kepler projesinin başında bulunan Bill Borucki, her iki gök cisminin bir yıldızın etrafında döndüklerini ve yıldızlarından binlerce santigrat derece daha sıcak olduklarını bildirdi.

Bu nedenle cisimlerin gezegen olmadıklarını düşündüklerini anlatan Bill Borucki, iki gök cisminin boyut olarak güneş sistemindeki gezegenlerden daha büyük ve bunlardan cüce gezegenler de dahil olmak üzere, çok daha sıcak olduklarını kaydetti.

Bu cisimler açıklanan nedenle, daha önce belirlenen hiç bir gök cisminin içinde bulunduğu sınıflandırmaya girmiyor.

Gizemli cisimlerle ilgili ayrıntılı bilgiler, Washington'daki Amerikan Astronomi Topluluğu'nun bugünkü toplantısında sunuldu.

Haber Aktüel
Başlık: Spirit'in geleceği karanlık
Gönderen: enfa - 06 Ocak 2010, 23:54:26
Mars'a 4 Ocak 2004'te inen ikiz robotlardan Spirit, sadece üç aylığına gönderildiği Kızıl Gezegen'de 6. yılına girerken, giderek sona yaklaşıyor.

Mars'ın güney yarıküresindeki Yurt Düzlüğü platosunun batısında yer alan Truva kraterinin bir köşesinde Nisan'da kuma saplanmasının ardından, altı tekerlekli robotu kurtarma çabaları şimdiye dek sonuçsuz kaldı ve Spirit'in bataryalarının giderek güç kaybettiği bildirildi.

Amerikan uzay kurumu NASA, hareketsiz kalması yüzünden güneş panelleri üzerinde biriken tozun Spirit'in bataryalarının dolmasına engel olduğunu belirterek, bir rüzgarın tozları süpürmemesi veya bir enerji yükselişi olmaması halinde robotun Mars'taki gündönümü olan Mayıs'tan sonrası için geleceğinin karanlık olduğunu kaydetti.

Bunun Mars kışı boyunca robotun çalışması için yeterli gücü olmaması anlamına geldiğini belirten NASA, bu koşullara rağmen Spirit'in bilimsel çalışmalarına devam ettiğini, hatta beklenmedik bir keşif bile yaptığını açıkladı.

Spirit'in tekerlekleri boşa dönmesine ve kuma saplanmasına rağmen, bu bölgede bir zamanlar yaşam olduğunu gösterebilecek sülfat kalıntıları bulduğu belirtildi.
Başlık: Uzayda oyun oynamak yasak!
Gönderen: Tuğra - 28 Şubat 2010, 03:05:51

(http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20100225011334_uzay.jpg)

Uzaya gitmek isteyenler dikkat...

Eğer siz de uzay turistlerinden biri olmak istiyorsanız unutmayın; uzay yasakları canınızı sıkabilir.

Günümüzde uzaya gitmek sadece astronotlara özgü değil. Bugün artık her isteyen uzaya turist olarak çıkabiliyor. Tabi ki istemenin yanı sıra yaklaşık 35 milyon dolar gibi ufak bir maliyeti de göze almak gerekiyor. Bu 35 milyon dolar karşılığında yaklaşık 10 gün süren bu uzay macerasında bazı kısıtlamalar olduğunu da hatırlatalım.

2008 yılında uzaya turisti olan oyun tasarımcısı Richard Garriott, 35 milyon doları ödeyenlerden biri. Mesleği oyunlarla ilgili olduğu için en büyük hayallerinden biri olan yer çekimsiz ortamda oyun oynama arzusu ise gerçekleşemedi.

Çünkü Uluslar arası Uzay İstasyonu'nda internet bağlantısı bulunmuyordu. Teknik olarak bunun mümkün olmasına rağmen hacker'lara karşı tedbir olarak bu bağlantı Garriott'a sağlanmadı.

Oyun oynamasa bile en azından müzik dinlemiştir diye düşünebilirsiniz ama bu da mümkün olmadı. Garriott yanında iPod'unu götüremeyeceğini son anda öğrendi. Sebebi ise lityum iyon pillerin muhtemel yangın tehlikesi yaratıyor olmasıydı.

CHIP Online
Başlık: Mars'tan buzul manzarası
Gönderen: Tuğra - 28 Mart 2010, 12:39:44
 
Kızıl gezegenin ‘en beyaz’ pozu...

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın Mars fotoğrafları, gezegenin daha önce görülmemiş buzullarını ortaya çıkardı.

NASA, Mars’ın Xanthe Terra adı verilen bölgesindeki 60 kilometre çapındaki Mojave kraterinde bulunan buzulları görüntüleyen NASA, bölgeyi de dijital haritaya geçirdi. Erozyon geçirdiği tahmin edilen kraterin bu görüntüleri, çekilen fotoğrafların dijital teknoloji kullanılmasıyla elde edildi.

(http://www.veteknoloji.com/resimler/detay2010/mars-buz.jpg)

veteknoloji.com
Başlık: Uzaya gitmek isteyenlere özel hizmet
Gönderen: Tuğra - 08 Haziran 2010, 19:54:42
   
NASA'dan uzaya gitmek isteyip de gidemeyenlere özel  hizmet .

Uzaya gitmek isteyip de milyonlarca doları olmadığından bu arzusunu yerine getiremeyen gönüllü uzay kaşifleri için Amerikan uzay çalışmaları kuruluşu NASA, internet kullanıcılarına isim ve fotoğraflarını uzaya gönderme şansı sunuyor.
 
NASA'nın bu ücretsiz hizmetinden faydalanmak için "faceinspace.nasa.gov" adresine girmek, fotoğraf ile ismi yüklemek ve bu hatırayı uzaya son iki mekik seferinden hangisinin götüreceğini seçmek yeterli.

Bu hizmetten faydalananlar, fırlatılışından sonra isim ve fotoğraflarını uzaya taşıyan mekiği, sanal ortamda, Twitter ve Facebook gibi paylaşım sitelerinden de takip edebilecekler.

Uzay seferinin sonunda mekiğin yere inmesinin ardından ismini ve fotoğrafını uzaya gönderenler, bu siteye tekrar girerek, sefer komutanı tarafından imzalanan "Uçuş Sertifikalarını" da yazıcıdan alabilecekler.

Mekiklerin, 30 yıla yakın hizmet verdikten sonra emekliye ayrılmalarından önce Discovery'nin eylül ortasında Endeavour'ın da kasım sonunda yapacağı son iki sefer kaldı.

NASA'nın bu hizmeti, uzaya büyük ya da küçük çeşitli eşyalar götürme geleneğine dayanıyor.

Öğrencilerin imzaları, Beatles plakları, "Toy Story" animasyon filminin karakteri Buzz'ın oyuncak bebeği, bilim kurgu dizisi Uzay yolu'nun yapımcısı Gene Roddenberry'nin külleri gibi birçok şey daha önce uzaya götürülmüştü.

Mart 2009'da da bir yarasa, Discovery'nin yakıt tankına tüneyerek maceraya atılmış ancak fırlatmadan sonra NASA kontrol merkezinin ekranlarından kaybolmuştu.

veteknoloji.com