Sadakat islami Forum

DİNİ KATEGORİLER => İSLAM-GENEL => Konuyu başlatan: racül - 09 Ekim 2007, 02:56:40

Başlık: Arkeoloji Bir kere daha Kurani Kerimi tasdik ediyor: Arkeolojiye göre Haman*
Gönderen: racül - 09 Ekim 2007, 02:56:40
Firavun'un yardımcısı Haman Kur'an'ın mucizesi oldu     
Yıllar geçtikçe ortaya çıkan gerçekler, Kur'an'daki her kelimenin belli bir hikmete göre kullanıldığını bizlere gösteriyor.
Kur'an her çağa ayrı mucizelerle hitap ediyor. Mesela, Firavun zamanı hakkında verilen bilgilerin arkeolojik çalışmalarda tek tek ortaya çıkması Kur'an'ın beşer üstü ve ilahi bir kitap olduğunu yepyeni mucizelerle ortaya koyuyor. "Haman" da bunlardan biri.

Kur'an'da Firavun'la birlikte adı geçen kişilerden biri "Haman"dır. Haman, Kur'an'ın 6 ayrı ayetinde, Firavun'un en yakın adamlarından biri olarak zikredilir. Buna karşılık Tevrat'ta Hz. Musa'nın hayatını anlatan bölümde değil de ondan yaklaşık 1100 sene sonra yaşamış ve Yahudilere zulmetmiş bir Babil kralının yardımcısı olarak geçer. Bunu gören oryantalistler "İşte Kur'an'da hata bulduk!" diye sevinirler. Ancak bu sevinçleri Mısır hiyeroglif yazısının çözülüp, eski Mısır yazıtlarında "Haman" isminin bulunmasıyla yarıda kalır. Eski Mısır dilinde yazılmış hiyeroglif kitabeler 18'inci yüzyıla kadar okunamıyordu. Çünkü, Hıristiyanlığın bölgede yayılmasıyla Mısır'ın eski inancı da dili de unutulmuştu. Hiyeroglif yazısının kullanıldığı bilinen en son tarih M.S. 394 yılına ait bir kitabedir. Bundan sonra bu dil unutuldu ta ki 1799 yılına kadar. Yazının sırrı, "Rosetta Stone" adı verilen ve M.Ö. 196 tarihine ait bir kitabenin bulunmasıyla çözüldü. Bu tabletin özelliği üç farklı yazıyla yazılmış olmasıydı: Hiyeroglif, demotik (hiyeroglifin el yazısı şekli) ve Yunanca. Yunanca metnin de yardımıyla tabletteki eski Mısır yazısı Jean-Françoise Champollion adlı bir Fransız tarafından tamamen çözüldü.

Hiyeroglifin çözümüyle çok önemli bir bilgiye daha erişilmiş oldu: "Haman" ismi gerçekten de Mısır yazıtlarında Hz. Musa (as) döneminde geçiyordu. Viyana'daki Hof Müzesi'nde bulunan bir anıt üzerinde bu isimden söz ediliyordu. Aynı yazıtta Haman'ın Firavun'a olan yakınlığı da vurgulanıyordu. (Walter Wreszinski, Aegyptische Inschriften aus dem K.K. Hof Museum in Wien, 1906, J C Hinrichs' sche Buchhandlung) Tüm yazıtlara dayanılarak hazırlanan "Yeni Krallıktaki Kişiler" sözlüğünde ise, Haman'dan "Taş ocaklarında çalışanların başı" olarak bahsediliyordu. (Hermann Ranke, Die Ägyptischen Personennamen, Verzeichnis der Namen, Verlag Von J J Augustin in Glückstadt, Band I, 1935, Band II, 1952)

Kur'an, her asrı bir mucizeyle selamlıyor

Fransız bilim adamı Prof. Dr. Maurice Bucaille "Haman" ismini bir Fransız Mısır bilimcisine verdi ve bu ismin Kur'an'da geçtiğini söylemeden, "7. yüzyıldaki bir Arap el yazmasından alıntı" olduğunu belirtti. Uzman, 7. yüzyıldaki bir Arap el yazmasına hiyerogliflere ait bir bilginin geçirilmiş olmasının mümkün olmadığını, fakat Firavun sarayının isim listelerine bakacağını söyledi. Sonra bakıldığında gerçek bir kez daha ortaya çıktı. Ortaya çıkan sonuç önemli bir gerçeği ifade ediyordu. Haman, Kur'an'a karşı çıkanların iddiasının aksine, aynen Kur'an'da geçtiği gibi Hz. Musa zamanında Mısır'da yaşayan ve Kur'an'da bahsedildiği gibi Firavun'a yakın ve inşaat işleriyle ilgili bir kişiydi. Nitekim Kur'an'da, Haman'la ilgili ayet arkeolojik bulgularla tam bir uyum içinde: "Firavun dedi ki: 'Ey önde gelenler, sizin için benden başka ilah olduğunu bilmiyorum. Ey Haman, çamurun üstünde bir ateş yak da, bana yüksekçe bir kule inşa et, belki Musa'nın ilahına çıkarım; çünkü gerçekten ben onu yalancılardan sanıyorum." (Kasas 38)

Eski Mısır yazıtlarında Haman'ın adının bulunması Kur'an aleyhindeki iftiraları boşa çıkarmakla kalmayıp, onun Allah katından olduğunu bir kez daha ortaya koyuyordu. Zira Kur'an'da indiği devirde ulaşılması ve çözülmesi mümkün olmayan bir tarihî bilgi mucizevî şekilde bizlere aktarılıyordu.

Zaman 09.10.07
Başlık: Ynt: Arkeolojiye göre Haman
Gönderen: duha - 09 Ekim 2007, 03:46:26
Allah Razı Olsun...
Başlık: Ynt: Arkeolojiye göre Haman
Gönderen: racül - 17 Ekim 2007, 01:45:15
Bu yazi da dikkat cekmemis yawss..
Başlık: Ynt: Arkeolojiye göre Haman
Gönderen: tarihman - 17 Ekim 2007, 10:56:57
Bence yazı çok güzel ve hikmetler dolu.. Dikkat çekmemesini hususunda başlığın çarpıcı olmamasına bağlıyorum. Çünkü bu başlığı ben bir kaç gündür görüyürodum. İnanın hep "HAMAM" gibi okuyordum. Bu gün din bölümünde görünce dikkatimi çekti. Başlık değişirse konu ilgi çeker bence... Çünkü herkes "Haman"ın kim olduğunu bilemeyebilir.  
Başlık: Ynt: Arkeolojiye göre Haman
Gönderen: tibet - 17 Ekim 2007, 13:03:41
Allahü teâlâ, Nisa suresinin 82. âyetinde mealen, (Hâlâ Kur’an üzerinde gereği gibi düşünmeyecekler mi? Eğer Allah’tan başkasından gelmiş olsaydı, onda birçok tutarsızlık bulurlardı) buyurulmuştur.

Mutlak okunması gereken güzel bir yazı.Ellerinize sağlık.
Başlık: Ynt: Arkeolojiye göre Haman
Gönderen: buqette - 17 Ekim 2007, 13:21:55
Mevlana mesnevisinde Haman'ı firavunun nefsi olarak örneklendirmede ve "Haman olmasaydı,Firavun Musa'nın sözlerine inanacak, Allah'ı tanıyacak ve itaat edecekti" der
Başlık: Ynt: Arkeoloji Bir kere daha Kurani Kerimi tasdik ediyor: Arkeolojiye göre Haman
Gönderen: racül - 17 Ekim 2007, 23:38:38
Simdi oldu mu?
Başlık: Ynt: Arkeolojiye göre Haman
Gönderen: racül - 17 Ekim 2007, 23:55:23
Mesnevideki istiare de cok güzel. Firavn ile Hamanin mülakatlari genelde bir kimsenin nefsle mücadelesi gibi. Fravn nefsin esiri oldugu icin hep Hamanin kafasindan gidioyr zaten..

Bu da güzel bir istiare bugette...

Mesnevi tetebbuati olan birinin buralarda klavye oynatmasi güzel...