Sadakat islami Forum

EĞİTİM, AİLE, KÜLTÜR-SANAT, SAĞLIK => DÜNYA İLİMLERİ => Konuyu başlatan: afka - 22 Temmuz 2009, 10:53:07

Başlık: felsefe ne işe yarar?
Gönderen: afka - 22 Temmuz 2009, 10:53:07
Bu tür başlıkları görenler felsefeye meraklı ise hemen gard alırlar ve başlarlar felsefe yapmaya.Yıllardır,hatta asırlardır tartışılmış, nice yorumlar yapılmış,keskin polemikler yaşanmıştır bu konu ile alakalı. Ne var ki ortaya çıkan şudur ki tartışma çıkaran asıl mesele felsefenin dine karşı takındığı tutumdur,daha net ifade ile akıl vahiy tartışmasıdır.
Akıl Allahın en büyük nimetidir insanoğlu için.Eşyanın ardındaki gerçekliklerden, varoluşun hikmetlerine kadar bir çok husus bu nimetle anlaşılır.Vahyin güzelliği bununla anlaşılır.Aklı olmayanın dinide yoktur ifadesi bunu izah içindir.
Felsefe ile birlikte, beşeri bir takım kavramalarda aklın hakimiyeti yani olup biten her şeye aklı merkez alarak bakma anlayışı ortaya çıkınca özelliklede vahyin ağırlıklı olduğu yerlerde haklı itirazlar yükseldi.Çünkü eşyadaki veya varoluştaki denge akıldan taraf bozulmuş her şeye aklın onayı alınarak bakılmaya başlanmıştı.Hikmet arama devre dışı bırakılmıştı.
Aklın her şeyin ölçüsü olduğu bir anlayışın kabul görmesi mümkün değildir.Felsefe okumak,felsefi kavramların çokça kullanıldığı bir üslubu benimsemek sonuçta varmak istediğimiz hedefin önüne geçecekse hiçbir işe yaramayacaktır.Felsefeden amaç nedir,ne işe yarar denildiğinde felsefe "...bütün insanlığı ilgilendiren sorulara kesin cevaplar bulma için değil sadece üzerinde düşünmek ve tartışmak için sorularla ilgilenir...." denile bilir.
Ama ne yazık ki özelliklede ülkemizde felsefe ve filozofa karşı bakış oldukça farklıdır.E.F.Schumacher der ki:"....Modern çağın filozofları,nadiren gerçekçi yol göstericilerdir.Oysa geleneksel hikmet ve bilgelik,faydacı ve basit felsefeyi aşmakta,bizlere iyiyi,güzeli,hayırlıyı kısaca bütün yüksek melekelerimizi geliştirmek suretiyle,hakiki insanlar olma yolunu göstermekte idi....İyi nedir sorusu Darvinci faydacı bakış açısıyla 'en fazla yaratığa en fazla menfaat sağlayan şey' olarak cevaplanarak fazilet çıkarcılığa indirgenmiştir. Günümüzde batı insanı çok para kazanmasına ve olabildiğince rahat yaşamasına rağmen yinede 'iyi nedir kötü nedir,hayatımı değerli kılmak için ne yapmalıyım ? sorularını bütün benliği ile sorup tatmin edici karşılık bulma arzusunu sürdürmektedir.iyini veya kötünü niye öyle olduğunu izah edemeyen bir anlayışın ilgi görmesi beklenemez. ....."
Sadece soru sormak ,eşyanın ardındaki hikmeti görmezden gelmek,hayatın gayesi izah edemediği gibi bunu "natüristlik yanılgı" olarak görmek felsefeyi hak ettiği yere getirmeyecektir.(İKTİBAS)
Başlık: felsefe ne işe yarar?
Gönderen: azizistanbul - 22 Temmuz 2009, 11:53:49
felsefe  kendi tabiri ile kesin doğruyu bulmak için vardır. Ancak felsefeciler hiçbir zaman herhangi bir konuda icmai felasifun olamamışlardır. yani iki felsefeci bile bir konuda tüm boyutları ile hemfikir olamamışlardır. Bundan dolayı felsefenin herşeyin gerçeğine ulaşma iddiası yanlıştır. Ama felsefe bir olayı değişik boyutları ile görmek ve anlamak için lazımdır.
Başlık: Ynt: felsefe ne işe yarar?
Gönderen: setre - 22 Temmuz 2009, 23:44:02
Felsefenin diğer adı ''İşi Yokuşa Sürme'' diyebiliriz   e60))

Bir gün felsefe hocası sınıftaki öğrencilerine varlığınızı bana nasıl ispatlayabilirsiniz diye sorar.Bu sorumu cevaplayana 100 vereceğim der.Burdayız işte hocam konuşuyoruz, duyuyoruz,hareket ediyoruz, deselerde hocayı ikna edemezler.Aradan bir müddet zaman geçer,içlerinden biri başlar çığlık atmaya, aman Yarabbim müdürün odası o kadar da yakındır ki sınıfa gelse durumu nasıl açıklayacak öğretmen.Evladım sus napıyosun der öğretmen. Hocam varlığınızı ispatlayın demediniz mi ? İspatlıyorum işte der devam eder çığlık atmaya, tamam sus ispatladın der 100 ü verir hoca.  :hihi
Başlık: Çöplükten Felsefe Çıkarmak
Gönderen: Lika - 02 Ağustos 2009, 18:36:44
Felsefe sözcüğü eski Yunanca' da ''bilgelik/hikmet sevgisi'' anlamına gelen ''philosophia'' teriminden gelir. Kelimenin babası olarak Thales kabul edilir. 2500 yıllık büyük bir yazın tarihinin en önemli bilgi ve ilim türlerindedir. Başlangıçta tüm bilimlerin içinde barındıran felsefeden zamanla matematik, fizik, kimya, sosyoloji, psikoloji gibi bilimler kopmuş ama felsefe mümkün olduğunca bu bilimlerden kopmamıştır.

 

Kanaatimce insanlığın en büyük mirası olan bu bilgi birikimin bilgisine sahip olmak için ciddi bir emek ve kafa patlatma sürecinden geçmek gerekiyor herhalde. 2500 yıllık uzun bir süreç içerisinde haliyle felsefe boyut ve nitelik değiştirme sürecine girmiştir. Bu boyut değiştirmenin farkında olunmadığı ülkemizde tüm bilimlerde olduğu gibi hala felsefeye kısır olan geleneksel bir bakış açısı hâkimdir. Felsefe çöplüğünü öğretmeyi bir hikmet bilen akademisyenlerimiz felsefeci yetiştirmekten daha çok kışrından/kabuğundan felsefe bilgisine sahip yarı hafız konumunda olan felsefe öğretmen/cik/leri yetiştirmektedir. Felsefe çöplüğünün içinde devinip duran felsefe dünyasının durumu içler acısıdır. Nitekim ülkemizdeki bu durumu Frederick Engels -1888 yıllarında- adeta cümlelerle ortaya koyuyor: “…Almanya’da bile, üniversitelerde felsefe adı altında sunulan bulanık halk çorbalarından gına gelmeye başladığı izlenimi uyanmaktadır.” 1

 

Üniversite yıllarında felsefenin artık felsefe çöplüğünden kurtarılması gerektiğini, siyasete, ekonomiye, topluma ve bireye yönelik söylem üretme gücüne kavuşturulması gerektiğini ısrar etmekteydim. Ama çığlığım muhataplarım tarafından Diogenes’in fıçısından gelen uğultular olarak yorumlanmaktaydı. Tabi bunları söylerken felsefenin tarihinden ya da geçmişinden koparılması gerektiğini kastetmiyorum. Nitekim Felsefe tarihi olmadan felsefe ol/a/maz. Ama mevcut bakış açısıyla da üniversitede verilen felsefe eğitimiyle ne filozof ne de felsefeci yetişmez. Bu mantaliteyle yetişse yetişse W.F. Hegel’in dediği gibi “Felsefe öğretmenliğinden geçinen Felsefe öğretmenleri” yetişir. Ünlü Fransız Felsefeci Descombes Fransa’da Felsefe öğretmenlerinin birçok yeterlilik aldıktan sonra Felsefe öğretmeni olabildiğini söyler.2

 

Buhar makinelerinin yeni bir toplumun, çağın, düşüncenin habercisi olduğunu söyleyen K. Marx’a karşılık Mc Luhan telgrafın yeni dönemlere, düşünceye ve çağa neden olacağını söylemiştir. Telgrafın devamı olan Televizyonun ve internetin insan hayatına yerleşmesi düşüncenin en önemli konularındandır. Nitekim tekniğe yönelik ilk eleştiriyi getiren düşünür “Teknik ve Dönüş” kitabının yazarı Heidegger’dir. Teorik düşünmeyi felsefe olarak gören zihni düşünmeyi asıl düşünme olarak gören felsefe anlayışı bizim dünyayı, toplumu ve bireyi ıskalamamıza yol açmıştır. Bir anlamda eşyanın mahiyetini kavrama etkinliği olarak görülen Felsefe kendi varlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Nitekim bu durumu B. Russel şu cümlelerle özetliyor: “Günlük yaşamda karşıladıklarımıza değil de “büyük” örneklere sempati duymak felsefecilerin ortak kusurudur.”3. Ne zamana kadar felsefe çöplüğünde debelenip oradan felsefe üreteceğiz?          

 
Mehmet A. Tepe
timeturk


1 Karl Marx- Friedrich Engels, Felsefe İncelemeleri, Cem Eroğul (Çev.), İstanbul: Yordam Kitap, 2006, s. 10.

2 Viscont Descombes, Modern Fransız Felsefesi, Aziz Yardımlı (Çev.), İstanbul: İdea Yay. 1999.

3 Bertrand Russell, Sorgulayan Denemeler, Nermin Arık (Çev.), Ankara: Tubitak Yay. 2005, s. 64. 

Başlık: Ynt: felsefe ne işe yarar?
Gönderen: Tuğra - 29 Eylül 2010, 21:31:57
Teşekkürler Lika