Sadakat islami Forum

DİNİ KATEGORİLER => FIKIH VE İTİKAD => Konuyu başlatan: Mahi - 13 Şubat 2008, 16:13:35

Başlık: Kadınların seyahat etmeleri
Gönderen: Mahi - 13 Şubat 2008, 16:13:35
Bir kadının yanında; baba, oğlan kardeş ve oğul gibi nikâhlanması müebbeden haram olan yakın hısımlarından biri veya kocası bulunmadıkça yolculuğa çıkması caiz değildir. Yolculuk müddetinin üç günden az olması veya daha fazla devam etmesi, mahzuru ortadan kaldırmaz. Ancak günâhın artmasına veya eksilmesine te'sir eder.

Üç gün veya daha uzun mesafeli bir yere, yanında mahremi bulunmayan bir kadının yolculuk yapması büyük günâhlardan sayılmıştır.

Peygamber Efendimizin Buhârî ve Müslim'den rivayet edilen bir hadîs-i şeriflerinde, buyurulmaktadır ki: "Allah'a ve âhiret gününe inanan bir kadın için yanında babası, biraderi veya kocası yahut oğlu (gibi yakınlarından biri) bulunmadıkça üç günü aşan bir yolculuğa çıkması helâl değildir" Zevâcir c. 1 s.126.

Kendisine hac farz olan zengin bir kadın, bu kudsî yolculuğa yukarıda zikredilen yakın hısımlarından bir erkek veya kocası bulunmadıkça gidemez. İslâm bir farzın ifâsı için diğer bir farzı ihmâl etmeye müsaade etmemiştir.

Bu vaziyet karşısında kadın, nasıl hareket etmelidir? Bunun cevabında denilebilir ki: Kadın; baba, birader ve oğul gibi yakın bir hısmının masrafını çekmek ve onu da hacca götürmek suretiyle hacca gidebilir. Başka türlü, diğer kadınların arasına karışarak yahut bir komşusunun himayesinde veya nikâh düşen bir hısmının refakatinde hacca gitmesine cevaz verilmemiştir.

Bu noktadan hareket ettiğimiz, zaman, birçok meselelerin hükmü gün ışığına çıkar. Bir veya birkaç kadının kalkıp da Mevlânâ Hazretlerinin türbesini, yahut İstanbul camilerini veya falan memleketteki hısmını görmek için yolculuğa çıkması caiz görülmez. Allah'ın birliğine ve Ahiretin mes'uliyetine inanan bir kadın için takip edilecek yol, ancak budur.

Bir kadının, hac ibâdeti için, tek başına yolculuk yapması yasak olunca Almanya, Fransa ve Amerika gibi ecnebî bir ülkeye, her ne maksatla olursa olsun, seyahat etmesinin caiz olmayacağı gayet açıktır. Ashabdan biri, Peygamber Efendimize gelerek zevcesinin hacca gitmek üzere hazırlandığını, kendisinin de harbe iştirak etmek için gönüllü asker yazıldığını haber vererek ne yapması gerektiğini sordu. Resûl-i Ekrem:
"Git de karınla beraber haccet" buyurdu Riyâzü's-Sâlihin tercümemizin 987 rakamlı hadisinin mânâsına bakınız.

İslam'da Kadın ve Aile Mehmet Emre s. 178...

Başlık: Ynt: Kadınların seyahat etmeleri
Gönderen: Uludag - 13 Şubat 2008, 17:06:15
Kadinin yaninda mahremi olmadan seferi olamaz biliyordum. Dogruymus...
Başlık: Kadınların Evden Dışarı Çıkması
Gönderen: Mahi - 24 Haziran 2008, 01:07:19
Ahzâb sûresinin 33. âyet-i kerîmesinde: «(Vakar ile) evlerinizde oturun. Evvelki câhiliyyet (devri kadınlarının kırıla döküle süslerini göstere göstere) yürüyüşü gibi yürümeyin» buyurulmuştur.
Bu âyet-i kerîmenin Peygamber Efendimizin temiz zevcelerine tahsîs edilmesi, onların şeref ve mevkilerinin yüceliği sebebiyledir. Onlara tebean diğer mü'min kadınlar da aynı hükme dâhildirler.Tefsîr-i Kurtubî, c. 14, s. 179

Kadınların evde oturmaları asıldır. Dışarı çıkmaları, zarurî ihtiyaçlarını te'min etmek gibi, dînen meşru sayılan, bir mazeretle caiz görülmüştür.
Bu müsaade renk renk, kolsuz, dar ve kısa etekli elbiseler giyip ressam tablosuna dönmüş bir suratla sokağa, parka, çay bahçelerine ve benzeri yerlere gidip şehvetle açılmış gözlere endamım arzetmek için verilmiş değildir.                 

Ancak, bu müsaade, anne ve baba gibi yakın hısımlarını, itimad ettiği kadın arkadaşlarını ziyaret etmek; ahlâkının olgunlaşmasına ve ilminin artmasına sebep olacak va'z ve ilim meclislerine ve fetva sormaya gitmek gibi zarurî ve meşru hallerle sınırlanmıştır...

Kadın, böyle bir zarurete mebnî dışarı çıkacağı zaman tesettüre son derece dikkat edecek, ahlâksız kimselerin kendisine lâf atmasına meydan vermeyecek şekilde hareket edecektir.

İslamda Kadın Ve Aile Mehmet Emre...
Başlık: Ynt: Kadınların seyahat etmeleri
Gönderen: müteallim - 24 Haziran 2008, 01:53:40
Erkek hanımının dışarı çıkmasına izin vermediğinde hanımı kendisinin eğitmesi ve babasının evine götürmesi gerekir. Bunlar kadının hakkıdır. Koca bu haklara engel olamaz. Ama bu hakları mümkün mertebe aile içinde huzursuzluk çıkarmadan almaya çalışmak gerekir.

Kadın efendisinden izinsiz bir yere gitmemeli, gitmek zarureti hasıl olduğunda efendisini haberdar ederek rızasını almalıdır. Aynı zamanda gittiği yerden geç kalmayarak evine erken dönmelidir.

Kadınların zaruri ihtiyaçlarını dışarıdan temin etmeleri ve gereken meşru yerlere gitmeleri için evinden çıkmaya yetki ve selâhiyyeti vardır. Fakat bu yetkilerin bazıları hariç diğerlerinden koca sının izin ve rızasının olması şarttır.

Cenabı Hak Kur'ân-ı Keriminde buyuruyor ki :

(Ey Peygamberin hanımları, dolayısıyla mü'minlerin hanımları)
«(Vakar ile) evlerinizde oturun. Evvelki câhiliyet (devri kadınlarının kırıla döküle, süslerini, göstere göstere) yürüyüşü gibi yürümeyin.» (1)

Bir Hadis-i Şerifte Peygamberimiz (.V.) : «(Ey kadınlar), ihtiyaçlarınızı karşılayan olmadığı zaman, Allahü Teâla size ihtiyacınızı temin etmeniz için (evlerinizden) çıkmanıza izin vermiştir.» buyurmuşlardır. (2)

Yukarıda ki Ayet ve Hadis-i Şerif gereğince Müslüman kadının maddi ve manevi ihtiyaçlarını temin edecek, karşılayacak mahremi olan bir kimse olmaması veya bunların alâkasızlığı halinde kadın elbetteki tesettür dahilinde meşru imkânlarla evinden çıkarak ihtiyaçlarını temin edebilir. Kocası bulunan kadın ise efendisinden izinsiz evinden çıkmaz ve bir tarafa gidemez.

Bir kadının efendisinden izinsiz bir yere gitmesi, izinlide olsa gittiği yerden geç gelmesi erkeğine ağırlık ve nefret verir. Bu işin birkaç defası koca tarafından muaf tutulursa da çok kere af edilmeyerek geçimsizliğe yol açar. Hele koca tarafından ihtar edildiği halde kadının dinlemeyerek gitmesi, efendisine karşı saygısız ve itaatsizliğinden dolayı da bütün bütüne huzursuzluğa sebep olur. Böyle olan kadınlar hakkında Peygamber Efendimiz (S.A.V.) : «Hangi kadın, kocasının izni olmaksızın evinden çıkarsa, evine-dönünceye, yahut kocası kendisinden razı oluncaya kadar Allah Te-âlâ'nın gazabı içinde kalmış olur.» buyurmuşlardır. (3)

îbni Ömer (R.A.)'den mervi bir Hadis-i Şerifte de : «Kocanın karısı üzerindeki hakkı : (Kocasından izinsiz evden çıkmamasıdır. Eğer çıkarsa, kocası zâlim ve âsi bir kimse olsa dahi, eve dönünceye yahut tevbe edinceye kadar Cenabı Allah ve gazap melekleri ona lanet ederler).» buyrulmuştur. (4)

Nimetül İslâm kitabında : (Bir kadın kocasından izinsiz yabancıları ziyarete, düğün ve derneklere gidemez, hatta ziyaret gününün haricinde ebeveyninin bile velimesine kocasından izinsiz gidemez.

Kadın ebe veya gâsile (ölü yıkayıcı) olsa dahi kocasından izinsiz gidemez. (Velev ki para almaması lâzım gelse bile) diye mezkurdur. (5)

Kaynaklar :

(1) Sû: Ahzap, Â. : 33
(2) Buhari, Müslim. Et-Taç: C. 2, S. 851
(3) Hatip, Muhtarul, S. : 50
(4) Tayalisî Müh. Ehadis, S. : 67
(5) NimetüJ İsî&m: 3, Ks. S. : 76
Başlık: Ynt: Kadınların seyahat etmeleri
Gönderen: dört mevsim - 24 Haziran 2008, 12:18:35
bilgilendirdiniz,Allah razı olsun.
Başlık: Ynt: Kadınların seyahat etmeleri
Gönderen: omur - 02 Nisan 2010, 11:55:21
Hocam, ziyaret günü hariç deniyor.
Yani kadinin hakki olan haftada bir defa anne babasini ziyaret edebilir degilmi?
Yakin akrabalarini kardes gibi senede bir olsa gerek. Acaba dogru hatirliyormuyum?