Sadakat islami Forum

SADAKAT MEDRESESİ => MEDRESE SALONU => Konuyu başlatan: Mahi - 15 Ocak 2009, 01:12:32

Başlık: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: Mahi - 15 Ocak 2009, 01:12:32
محتارالاحاديث النبوية

Muhtar'ul-Ehadis; Seçilmiş Hadisler demektir. Bu kitapta Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesai, İbni Mace,Ebu Davut, El-Muvatta, Camiu's-Sagir, Camiu'l-Kebir, Et-Tergib ve't-Terhib gibi müteber kitaplardan seçilmiş iki bin kadar Hadis-i Şerifi câmidir. Harfi Eliften başlayıp Harfi ye'ye kadar  bab bab geliyor Hadis-i şerifler. Son tarafında ise Nefisleri tezkiye ve terbiyesine dair vaaz örneğine tahsis edilmiştir.

Not: Bazı Hadis-i Şeriflerin Ravilerinde Şeyhan zikrolunur Hadis-i Şeriflerde Şeyhan geldiğinde Buhari ve Müslim kastolunur.

Biz Medrese salonumuzda bu kıymetli olan kitaptan ömrü azizimizde  bize ışık tutacak olan seçilmiş bazı Hadis-i Şerifleri kırık mana vererek işleyeceğiz inşeAllah.
Hz Allah muvaffak kılsın...


 :onlysadakat
Başlık: Harfi Hemze
Gönderen: Mahi - 15 Ocak 2009, 02:15:09
حرف الهمزة

(آتِى بَابَ الْجَنَّةِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَأسْتَفْتِحُ فَيَقُولُ الْخَازِنُ مَنْ أنْتَ فَأقُولُ مُحَمّدٌ  فَيَقُولُ  بِكَ أُمِرْتُ  أنْ َ أفْتَحَ ‘حَدٍ قَبْلَكَ (رواه أحمدعن أنس  

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu; آتِى  ben getirildim Nereye getirildim? بَابَ الْجَنَّةِ Cennetin Kapısına Nerede getirildim? يَوْمَ الْقِيَامَةِ  Kıyamet Günüde فَأسْتَفْتِحُ. Cennetin kapısı açalması istendi فَيَقُولُ الْخَازِنُ:Cennetin bekçisi Hazin söyler Neyi Söyler? مَنْ أنْتَ Sen kimsin  فَأقُولُ:Ben söylerim Neyi söylerim? مُحَمّدٌ Muhammedim(S.A.V.)  فَيَقُولُ Hazin (cennet bekçisi) söyler بِكَ أُمِرْتُ Ben senin ile emrolundum Neye emrolundum? أَلاَّ أفْتَحَ لِأِحَدٍ قَبْلَكَ Sizden evvel hiç kimseye bu kapıyı açmamak hususunda. ( رواه أحمدعن أنس)
                                 
Manası:Rasullah (S.A.V.) buyurdu Kıyamet günü ben cennetin kapısına getirildim. Cennetin kapısını açılması istendi. Cennetin bekçisi Hazin sen kimsin dedi. Ben Muhammed (S.A.V.) dedim. Hazin bana Ben sizden evvel hiç kimseye bu kapıyı açmamak hususunda emrolundum diye söyler. (İmam-ı Ahmed: Enes R.A.)
                             
                                                                    _________________________

( آفَةُ الْعِلْمُ النِّسْيَانُ وَإضَاعَتُهُ ‏ بِهِ غَيْرَ أهْلِهِ  (رواه ابن أبى شيبة 

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  آفَةُ الْعِلْمُ İlmin afeti Nedir? النِّسْيَانُ Unutmaktır. Daha?  وَإضَاعَتُهُ Bu ilmin zai olması Nedir? ، أنْ تُحَدِّثَ O ilmi söylemektir Kime söylemektir?  ‏ بِهِ غَيْرَ أهْلِهِ Kıymetini bilmeyene.  (رواه ابن أبى شيبة )
Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu  İlmin afeti unutmaktır, bu ilmi zai etmek ise onu kıymet bilmeyene söylemektir. (Ebi Şeybe)

                                                                        _________________________

  ( آفَةُ الدِّينُ ثَلَاثَةٌ  فَقِيهٌ فاجِر وإمامٌ جائِر ومُجْتَهِدٌ جَاهِل ( رواه الديلمى عن ابن عباس   

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  آفَةُ الدِّينُ Dinin afeti Nedir? ثَلَاثَةٌ Üçtür  فَقِيهٌ فاجِر Kötü fıkıh alimi,  Daha?  وإمامٌ جائِر Zalim imam, Daha?   ومُجْتَهِدٌ جَاهِل Cahil müctehid. ( رواه الديلمى عن ابن عباس )

Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Dinin afeti üçtür; Kötü fıkıh alimi, Zalim imam ve cahil müctedittir. (Deylemi: İbn Abbas R.A.)


Başlık: Harfi Hemze
Gönderen: Mahi - 17 Ocak 2009, 00:25:14
 (آيَةُ الْمُنَافِقُ  ثَلاَثَةٌ اِذاَ حَدَّثَ كَذَبَ وَاِذَا وَعَدَ أخْلَفَ وَاِذَاأْتُمِنَ خَانَ ( رواه الشيخان عن أبى هريرة  
 
قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  آيَةُ الْمُنَافِقُ Münafıklık alameti Nedir? ثَلاَثَةٌ Üçtür.اِذاَ حَدَّثَ  Konuştuğu zaman كَذَبَ Yalan söyler, Daha? وَاِذَا وَعَدَ Vaadettiğinde أخْلَفَ Vaadından döner, وَاِذَا أْتُمِنَ Emanet olunduğunda خَانَ Hıyanet eder.(  رواه الشيخان عن أبى هريرة)

Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Munafıklık alameti üçtür; Konuştuğu zaman yalan söyler, Vaadettiğinde vaadından döner, Emanet olunduğunda hiyanet eder. (Şeyhan: Ebu Hureyre)

                                                                _________________________

( اِبْتَغُوا الرِّ فعَةَ عِنْد اللهِ تَحْلُمُ عَمَّنْ جَهِلَ عَلَيْكَ وَتُعْطِى مَنْ حَرَمَكَ( رواه عدىٌ عن ابن عمر  

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  اِبْتَغُوا الرِّ فعَةَ عِنْد اللهِ Hz Allah ındinde derecesinin yüksek olmasını isteyin Neile? تَحْلُمُ عَمَّنْ جَهِلَ عَلَيْكَ Senin üzerine cehli ile hareket eden mene yumuşaklık ile karşılık vermen Daha? وَتُعْطِى مَنْ حَرَمَكَ  Seni Mahrum eden mene vermen ile.  ( رواه عدىٌ عن ابن عمر )

Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu:  Senin üzerine cehli ile hareket eden mene yumuşaklık ile karşılık vermen, Seni Mahrum eden mene vermen ile Hz Allah indinde  derecelerinizin yüksek olmasını isteyin..( Adiyy ibn Ömer r.a.)

                                                                    ____________________________
 

( اَبْغَضُ اَلْحَلاَلِ إلَى اللهِ الطَّلاَقُ ( رواه ابو داود فى سنه


قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  اَبْغَضُ اَلْحَلاَلِ Helalin en kötüsü  Kime? إلَى اللهِ Hz Allaha Nedir?  الطَّلاَقُ Talaktır. ( رواه ابو داود فى سنه )

Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Hz Allah indinde helalin en kötüsü talaktır. ( Ebu Davut)

Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: Mahi - 20 Ocak 2009, 22:34:24
أتَانِى أتَانِى جِبْرِيلُ فَقَالَ ياَ مُحَمَّدُ عِشْ مَا شِئْتَ فَإنَّكَ مَيِّتٌ وَأحْبِبْ مَاشِئْتَ فَإنَّكَ  مُفَارِقُهُ. وَاعْمَلْ مَاشِئْتَ فَإنَّكَ  مَجْزِيٌ بِهِ. وَاعْلَمْ أنَّ شَرَفَ الْمُؤمِنُ قِيَاُمهُ بِالْلَيْلِ وَعِزَّهُ   اسْتِغْناَؤُ هُ عَنِ النَاسِ (رواه البيهقى عن جابر
   
قَالَ رَسُولُ اللّهِ Resulullah buyurdu;  أتَانِى جِبْرِيلُ Bana Cibril geldi  فَقَالَ ياَ مُحَمَّد Ey Muhammed s.a.v. dedi عِشْ مَا شِئْتَ sen dilediğince yaşa ُ فَإنَّكَ مَيِّتٌ Muhakkak öleceksin  وَأحْبِبْ مَاشِئْتَ sen dilediğini sev فَإنَّكَ  مُفَارِقُهُ  sen o sevdiklerinden ayrılacaksın وَاعْمَلْ مَاشِئْتَ dilediğini işle  فَإنَّكَ  مَجْزِيٌ بِهِ sen o şey şle cezalanacaksın وَاعْلَمْ sen bil أنَّ شَرَفَ الْمُؤمِنُ muhakkak mü’minlerein şerefi Ne iledir?  قِيَاُمهُ بِالْلَيْلِ Gece kıyamı iledir Daha? وَعِزَّهُ Müminlerin izzeti    اسْتِغْناَؤُ هُ عَنِ النَاسِ İnsanlardan müsteğni olman iledir.( رواه البيهقى عن جابر )

Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Cibril bana geldi dedi ki; Ey Muhammed istediğin kadar yaşa muhakkak öleceksin, dilediğin kadar sev muhakkak ondan ayrılacaksın,  dilediğini işle muhakkah sen onun ile cezalanacaksın. Bilki mü’minin şerefi, geceleyin kıyam (tehedcüdle geceyi  ihya) , izzeti de insanlardan müstağni olmak iledir. (Beyhekî, Cabir)
                                                                         _________________________


   ( اَتَّقُوا اللهَ وَاعْدِلُوا بَيْنَ أوْلاَدِكُمْ   ( رواه النعمان  

قَالَ رَسُولُ اللّهِ   Resulullah buyurdu;  اَتَّقُوا اللهَ  Siz Allahtan korkun وَاعْدِلُوا adaletli olun Nerede? بَيْنَ أوْلاَدِكُمْ      Evlatlarınız arasında( رواه النعمان )

Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Siz Allahtan korkun evlatlarınız arasında adalaetli olun. (Numan)
                                                                           _________________________
   
  (اَتَّقُوا فِرَاسَةَ الْمُؤمِنُ فَإنَّهُ يَنْظُرُ بِنُورِ اللهِ (رواه الترمذى
قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  فِرَاسَةَ الْمُؤمِنُ اَتَّقُوا Siz mü’minin firasetinden korkun 
 فَإنَّهُmuhakkak mümin يَنْظُرُ bakar Ne ile? بِنُورِ اللهِ   Hz Allahın nuru ile( رواه الترمذى )
Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Siz mü’minin firasetinden korkun. Çünkü o Allahın nuru ile bakar. (Tirmizî)
Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: Mahi - 30 Ocak 2009, 18:49:12
(اَتَّقُوا دَعْوَةَ الْمَظْلُومِ فإ نَّها لَيْسَ بَيْنَها وَبَيْنَ اللّهِ حِجابٌ ( رواه الترمذى 
قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  اَتَّقُوا    Siz korkun Neden korkun? دَعْوَةَ الْمَظْلُومِ   Mazlumun duasından فإ نَّها لَيْسَ بَيْنَها Mazlumun arasında olmadı Daha?  وَبَيْنَ اللّهِ Hz Allah arasında Ne olmadı? حِجابٌ Perde olmadı.( رواه الترمذى )

Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Siz Mazlumun duasından  korkunuz. Çünkü Mazlum ile Hz Allah arasında perde engel yoktur.(Tirmizi)
                                                                      _________________________


( اَحَبُّ الأعْمالِ إلى اللهِ أدْوَمُها وَإن قَلَّ ( رواه الشيخان عن عأ شة

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  اَحَبُّ الأعْمالِ Amellerin en sevimlisi Kime?  إلى اللهِ Hz Allaha Nedir?  أدْوَمُها Devamlı olanıdır وَإن قَلَّ  Her ne kadar az olsada.( رواه الشيخان عن عأ شة )

Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu:  Hz Allaha amellerin en sevimlisi azda olsa devamlı olanıdır. (Şeyhan Aişe r.a.)
                                                                        _________________________

   
( اَحَبُّ الأعْمالِ إلى اللهِ أنْ تَمُوتَ وَلِسانُكَ رَطْبٌ مِنْ ذِكْرِ اللهِ  ( رواه بيهقى عن معاذ   

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu; اَحَبُّ الأعْمالِ Amellerin en sevimlisi Kime? إلى اللهِ Hz Allaha Nedir?  أنْ تَمُوتَ Senin ölmendir Daha?  وَلِسانُكَ Senin lisanının olmasıdır Nedir olması? رَطْبٌ مِنْ ذِكْرِ اللهِ Hz Allahı zikirden ıslanmış.(  رواه بيهقى عن معاذ )

Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu:  Hz Allaha amellerin en sevimlisi Allahı zikrinden dilin ıslanmış olduğu halde ölmendir. (Beyhakî Muaz R.a.)
Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: Mahi - 12 Şubat 2009, 17:38:32
  ( أحَبُّ الْكَلاَمِ اِلىَ اللهِ أنْ يَقوُلَ الْعَبْدُ << سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ >>(  رواه الترمذى عن أبى ذرّ   

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu; أحَبُّ الْكَلاَمِ Kelamın en sevimlisi Kim için?   اِلىَ اللهِ Hz Allah için Nedir? أنْ يَقوُلَ الْعَبْدُ kulun söylemesidir Neyi söylemesi? سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ   Demesidir. (رواه الترمذى عن أبى ذرّ )
Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Allah katında sözlerin en sevimlisi kulun << Subhanellahi ve bihamdihi >> demesidir. (Tirmizî: Ebi Zer (r.a.)
                                                                          _________________________
   
(أحِبَّ للناسِ ماتُحِبُّ لِنَفْسِكَ ( رواه البخارى 
قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu; أحِبَّ للناسِ Sen insanlar için sev Neyi? ماتُحِبُّ لِنَفْسِكَ    Nefsin için sevdiğin şeyi.( رواه البخارى )
Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Kendin için sevdiğin şeyi insanlar için de sev iste.  (Buhari)
                                                                           _________________________

( اِخْفَظْ وِدَّ أبِكَ لا تَقْطعْهُ فَيُطْفىِ اللهُ نوُرَكَ ( رواه البخارى  

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu; اِخْفَظْ Sen muhafaza et Neyi? وِدَّ أبِكَ Babanın dostunu لا تَقْطعْهُ Alakayı kesme فَيُطْفىِ اللهُ نوُرَكَ Allah senin nurunu söndürür.( رواه البخارى )
Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Sen Babanın dostları ile dostluğunu  muhafaza et. Onlarla alakayı kesme ki Allahu Teala (iman) nurunu söndürmesin. (Buhari)
Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: Mahi - 19 Şubat 2009, 21:48:49
( اَحَبُّ الْكَلاَمِ إلىَ اللهِ تَعَلىَ  اَرْبَعٌ : سبحان الله ، والحمد لله ، ولا إله إلا الله ، والله أكبر . لاَ يَضُرُّكَ بِأيِّهِنَّ بَدَأتَ ( رواه أحمد عن سمرة بن جندب

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;   اَحَبُّ الْكَلاَمِ إلىَ اللهِ تَعَلىَ Allaha kelamın en sevimlisi Nedir? اَرْبَعٌ   Dörttür.  : سبحان الله SubhanAllah, والحمد لله Velhamdülillah ، ولا إله إلا الله ،Vela İlahe illAllah, والله أكبر VAllahü ekber, لاَ يَضُرُّكَ sana zarar gelmez Neden?  بِأيِّهِنَّ بَدَأتَ Hangisinden başlarsan.
Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Hz Allaha kelamın en faziletlisi dörttür. SüphanAllah, Velhamdülillah, Vela ilaheillAllah, VAllahü ekber, hangisinden başlarsa (sevap bakımından)sana zara gelmez. ( Ahmed, Semara bin Cündüb r.a.)

                                                                    _________________________
   
(اَحَبُّ بُيُتِكُمْ إلىَ اللهِ تَعَلىَ بَيْتٌ فِيهِ يَتِيمٌ مُكْرَمٌ ( رواه البيهقى عن عمر  

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  اَحَبُّ بُيُتِكُمْ Evlerin en sevimlisi Kime?  إلىَ اللهِ تَعَلىَ Allahu tealaya Nedir?  بَيْتٌ Evdir Nerede?  فِيهِ يَتِيمٌ مُكْرَمٌ Kendisinde yetime ikram olunmuş.( رواه البيهقى عن عمر)
Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Allahu Tealaya Evlerin en sevimlisi kendisinde yetime ikram olunan evdir.( Beyhâki; Ömer r.a.)
                                                                       _________________________
   

أحَبُّكُمْ إلىَ اللهِ أقَلكُمْ طُعْماً وَأخَفُّكُمْ بَدَناً رواه الديلمى عن أبى هريرة  
 
قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  أحَبُّكُمْ  Sizin en sevimlisin Kime?  إلىَ الله Hz Allaha Kimdir?  أقَلكُمْ طُعْماً Yemeği az olandır. Daha? وَأخَفُّكُمْ بَدَناً Bedeni hafif olanıdır.( ِ رواه الديلمى عن أبى هريرة)
 Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Sizin Hz Allaha en sevimli olanınız Yemeği az yiyeniniz ve bedeni hafif (zayıf) olanınızdır.( Deylemî; İbni Abbas r.a.)
Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: eydan - 22 Aralık 2009, 21:58:24
çok güzel Allah razı olsun...
Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: lütuf - 10 Mart 2010, 10:00:12
çok çok güzel Allah razı olsun
Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: rahle - 23 Haziran 2010, 01:38:50
çok güzel bir çalışma hakikaten Allah razı olsun.
Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: Lika - 30 Haziran 2010, 19:05:06
çok güzel Allah razı olsun...
Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: piskotrop - 01 Temmuz 2010, 06:07:39
Allah (cc) emekleri zayi etmez.
emeğinize sağlık. çok faideli bir çalışma.
Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: muhammed meral - 21 Nisan 2012, 14:32:36
حرف الهمزة

(آتِى بَابَ الْجَنَّةِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَأسْتَفْتِحُ فَيَقُولُ الْخَازِنُ مَنْ أنْتَ فَأقُولُ مُحَمّدٌ  فَيَقُولُ  بِكَ أُمِرْتُ  أنْ َ أفْتَحَ ‘حَدٍ قَبْلَكَ (رواه أحمدعن أنس  

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu; آتِى  ben getirildim Nereye getirildim? بَابَ الْجَنَّةِ Cennetin Kapısına Nerede getirildim? يَوْمَ الْقِيَامَةِ  Kıyamet Günüde فَأسْتَفْتِحُ. Cennetin kapısı açalması istendi فَيَقُولُ الْخَازِنُ:Cennetin bekçisi Hazin söyler Neyi Söyler? مَنْ أنْتَ Sen kimsin  فَأقُولُ:Ben söylerim Neyi söylerim? مُحَمّدٌ Muhammedim(S.A.V.)  فَيَقُولُ Hazin (cennet bekçisi) söyler بِكَ أُمِرْتُ Ben senin ile emrolundum Neye emrolundum? أَلاَّ أفْتَحَ لِأِحَدٍ قَبْلَكَ Sizden evvel hiç kimseye bu kapıyı açmamak hususunda. ( رواه أحمدعن أنس)
                                 
Manası:Rasullah (S.A.V.) buyurdu Kıyamet günü ben cennetin kapısına getirildim. Cennetin kapısını açılması istendi. Cennetin bekçisi Hazin sen kimsin dedi. Ben Muhammed (S.A.V.) dedim. Hazin bana Ben sizden evvel hiç kimseye bu kapıyı açmamak hususunda emrolundum diye söyler. (İmam-ı Ahmed: Enes R.A.)
                             
                                                                    _________________________

( آفَةُ الْعِلْمُ النِّسْيَانُ وَإضَاعَتُهُ ‏ بِهِ غَيْرَ أهْلِهِ  (رواه ابن أبى شيبة 

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  آفَةُ الْعِلْمُ İlmin afeti Nedir? النِّسْيَانُ Unutmaktır. Daha?  وَإضَاعَتُهُ Bu ilmin zai olması Nedir? ، أنْ تُحَدِّثَ O ilmi söylemektir Kime söylemektir?  ‏ بِهِ غَيْرَ أهْلِهِ Kıymetini bilmeyene.  (رواه ابن أبى شيبة )
Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu  İlmin afeti unutmaktır, bu ilmi zai etmek ise onu kıymet bilmeyene söylemektir. (Ebi Şeybe)

                                                                        _________________________

  ( آفَةُ الدِّينُ ثَلَاثَةٌ  فَقِيهٌ فاجِر وإمامٌ جائِر ومُجْتَهِدٌ جَاهِل ( رواه الديلمى عن ابن عباس   

قَالَ رَسُولُ اللّهِ  Resulullah buyurdu;  آفَةُ الدِّينُ Dinin afeti Nedir? ثَلَاثَةٌ Üçtür  فَقِيهٌ فاجِر Kötü fıkıh alimi,  Daha?  وإمامٌ جائِر Zalim imam, Daha?   ومُجْتَهِدٌ جَاهِل Cahil müctehid. ( رواه الديلمى عن ابن عباس )

Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu: Dinin afeti üçtür; Kötü fıkıh alimi, Zalim imam ve cahil müctedittir. (Deylemi: İbn Abbas R.A.)



Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: mazhar - 21 Nisan 2012, 17:01:48
Alıntı
Manası: Rasullah (S.A.V.) buyurdu  İlmin afeti unutmaktır, bu ilmi zai etmek ise onu kıymet bilmeyene söylemektir. (Ebi Şeybe)


Teşekkür.


Peygamber Efendimizin (s.a.), -Faydasız ilimden Allah'a sığınırım- buyurduğu faydasız ilim nedir?

Değerli kardeşimiz;


İlmin zekatı, öğrendiğimiz ilmi önce kendi hayatımızda yaşayıp daha sonra bu ilmi inanlara anlatmakla olur. Bildiğimiz iyi ve doğru şeyleri, bilmeyenlere, en güzel tarzda öğretmek gerekir. Çünkü ilmin zekatı, bilmeyenlere ilmi öğretmekle ödenir. Emr-i maruf ve nehy-i münker yapan, tavsiye ettiği iyi şeyleri kendi yapmalı, kötü olarak bildirdiği şeyleri kendisi işlememelidir! İşlerse sözü tesirli olmaz. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: (İnsanlara iyiliği emreder de, kendinizi unutur musunuz!) (Bakara, 2/44)
 Övünmek ve başkalarına karşı üstünlük taslamak için ilim öğrenmek ise mekruhtur.

İslâm kadar ilme önem veren başka bir din yoktur. Kur'an-ı Kerim'de sadece ilim kelimesi yüzbeş defa zikredilir. Bu kökten gelen diğer kelimelerle birlikte bu sayı sekiz yüzellidokuzu bulur. Ayrıca "akıl, fikir, zikr" gibi kelimeler Kur'an-ı Kerim'de çok zikredilir.



İlminin zekatını vermeyen ilim sahiplerine iyi bir hatırlatma..!


Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: nokihan - 10 Haziran 2012, 16:15:47
teşekkür ederim devamı nerede
Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: efsanef - 08 Ağustos 2012, 15:54:21
Allah razı olsun çalışmalarınızın devamını bekliyoruz
Başlık: Ynt: Muhtar'ul-Ehadisi'n-Nebeviyye
Gönderen: emir99 - 05 Temmuz 2014, 01:18:35
devam edecek mi ?