Zambakgiller familyasından olan, yumrusu ve yeşil yaprakları da kullanılan keskin kokulu, acı bir bitki olan soğanın bileşiminde uçucu ve sabit yağ, şekerler, fermentler ve aminoasitler vardır.
İlaç şirketleri ve tip alanındaki araştırmacılar, soğanın hususiyetlerini araştırırken, kanda görülen pıhtıların eritilmesine yardımcı olduğunu tesbit etmişlerdir. Bunun bilin mesindeki ilk adımı atanın da Hintli bir doktor olduğu söylenmektedir.
Soğandaki faydalar: Vücutta biriken zararlı maddeleri ve suyu atar. İdrar tutukluğu nu gidererek, idrar söktürür. Böbrek ağrısını dindirir ve böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardıma olur. Romatizma, mafsal iltihabı ve damar sertliğinde de faydalıdır. Zayıflamayı sağlar, zihin yorgunluğunu giderir,, baygınlığı geçirir. Sinirleri yatıştırır, kalb çarpıntısını dindirir. Prostat bezinin hastalanmasını önler, iktidarsızlıkta faydalıdır. Egzama ve diğer cild hastalıklarında faydalıdır. Bronşları temizler ve öksürük söktürür.Soğan, ayrıca astım nöbeti, akciğer hastaIıkları, grip ve soğuk algınlığına faydalıdır Kandaki şeker seviyesini düşürür. Şeker hastalıklarna faydalıdır. Kolera ve veremde de faydalıdır. Vücudun direncini artırır. Bağırsaklardaki mikroplan temizler solucanların düşürülmesine yardımcı olur.
Yenildiğinde etrafa rahatsız edici bir koku salan soğanı çiğ olarak yemekten kaçınmaya çalışmak lâzımdır. Zira cemiyet içinde kendi nefsimizden dolayı başkalarını rahatsız etmeye hakkımız olmasa gerek. Bunun içindir ki insanlığın iftihar tablosu Efendimiz (s.a.v.), «Soğan sarmısak yiyen (kokusu gidinceye kadar) mescidimize yaklaşmasın» hadis-i şerif mealiyle bu mevzuda hassas olmamızı istemişlerdir. Bize düşen her hususta olacağı gibi bunda da sünnete riâyet etmektir,
Teşekkürler Kenz.
Konu açılmışken bir arkadaşımın tavsiyesi aklıma geldi.
Bazı insanlar bir yerden başka bir yere gittikleri zaman (mesela rakımı yüksek bir yerden alçak bir yere gitmek gibi) hava değişiminden dolayı rahatsız olurlar.Bu rahatsızlık birkaç gün devam edebilir.
Bu rahatsızlığı önlemek için vardığınız yerde vakit kaybetmeden soğan yiyebilirsiniz.
Bu da bendne bir bilgi.Diyabet ilaçlarının yapımında da soğan kullanılır.