Sadakat islami Forum

EĞİTİM, AİLE, KÜLTÜR-SANAT, SAĞLIK => SAĞLIKLI YAŞAM => YİYECEK VE İÇECEKLER => Konuyu başlatan: Serche - 29 Eylül 2004, 00:09:16

Başlık: Hurma
Gönderen: Serche - 29 Eylül 2004, 00:09:16
HURMA


Insanoglunun yetistirdigi en eski bitki çesitlerinden biridir. Bâbil’in en eski yerlileri
Sümerler hurmayi en azindan 5000 sene önce ilk defâ yetistirmislerdir. Kuzey Afrika ve
Orta Dogu bölgelerinin ekonomisinde çok eskiden beri büyük bir rol oynar.
Amerika’ya Ispanyollar tarafindan 19. yüzyilin baslarinda getirilmis ve Meksika
civârinda yetistirilmistir. Ilk defâ Basra Körfezinde yetistirildigi tahmin edilen
hurma bitkisi yaklasik 18-24 m boyundadir. Yapraklarinin bir kismi yere dogru sarkar ve
bir kismi da yukari dogrudur. Yapraklarinin uzunluklari 6 m civârindadir. Gövdeleri
diktir. Tabanindan birçok sürgün verir. Yelpâze olan yapraklarinin büyükleri tepede
toplanmistir. Çiçekleri ekseriyâ tek cinslidir. Basak tipindeki çiçekleri
“spata” adi verilen büyük yapraklarla çevrelenmistir. Gövdesinde yapraklar
genellikle toplu olarak bulunur. Küçük sari çiçekleri toplu hâlde açarlar. Farkli
cinsiyetli çiçekler ayri agaçlarda yetisir. Disi çiçekler zamanla tek tohumlu
meyvelere dönüsürler. Meyveleri sarimsi kahve renkli, dis kabuk sarimsidir. Orta kisim
etli ve seker bakimindan zengindir. Tohum silindirik, sert ve bir yüzü boyuncaderin
olukludur.



Türkiye’de yetistigi yerler: Memleketimizde Phoenix dectylifera türü örnekleri azdir.
Buna karsilik Phoenix canariensis daha çok yetistirilmektedir. Gövde tabaninda
sürgünler vermesi ve tohumlarin daha kisa ve siskin olusu ile ayirt edilir. Bati ve
Güney Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetistirilmektedir. Memleketimizde yetisenlerin
hurma meyvelerinin gidâ bakimindan önemi yoktur, daha çok gölge verici olarak
kullanilir.



Kullanildigi yerler: Hurmanin meyvesi tatli ve
besleyicidir. Yaklasik % 20 nem ihtivâ eden tâze hurmalarda % 60-65 seker ve % 2 protein
vardir. Kurumus hurmalarda seker orani % 75-85 civârindadir. Bir diger hurma çesidi olan
Phoemx sylvestris’ten hurma sekeri elde edilir. Ayrica, bedeni ve zihni gelismeyi
saglar. Kansere karsi koruyucu oldugu bilinir. Bogaz agrisini keser. Bronsit, öksürük
ve soguk alginligi sikayetlerini giderir. Kemik hastaliklarinda faydalidir.

alıntı

Bir gün yolunuz Bahreyn'e düşerse bol-bol hurma ağacı görebilir ve dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz...   :gul:
Çok güzel ve lezzetlidir, tavsiye ederim....  :wink:   :lol:   [/color]
Başlık: Mucizevî Meyve Hurma
Gönderen: alkan_unal - 28 Mayıs 2005, 21:43:15
Mucizevî Meyve Hurma
(http://www.acizane.com/resim/hurma.jpg)
Hurma sıcak iklimlerde yetişen bir meyvedir. Sekiz bin seneden beri varlığı söylenen hurmanın yetişmesi için iki unsur çok önemlidir. Biri su diğeri ise sıcaklıktır. Yani güneş. Bu ikisinden biri yeterli derecede olmazsa hurma yetişmez. Bundan dolayı hurmanın meyve vermesi sadedinde şöyle bir söz söylenir. “kökü sudan, tepesi güneşten ayrılmaması gerekir.” Bunu şu şekilde de ifade etmişlerdir. “Hurmanın ayağı cennette başı ise cehennemde olmalıdır.” Bu gerçekten doğrudur. Suyu bol yerde ekilen hurma ağaçları her ne kadar büyüyüp boy atsa da meyve verme sürecinde yeterli güneşi bulamadığından meyvesi olmuyor. Olan meyvelerde güdük kalıyor. Aynı şekilde güneş varsa su yoksa yine bu mümkün olmuyor. Hurma ağacının gövdesi geniş, silindirimsi ve uzundur. Bu iri yapı sıcak bir ortamda hayatını devam ettirebilmek için devamlı su istemektedir.

Hurma meyve olarak çok yararlı bir gıdadır. Onda insan bünyesi için gerekli her şey vardır. Yağ, protein, vitamin, mineraller vs. sizin bir çok şeyi yeyip alabileceğiniz bu ihtiyaçları hurma tek başına karşılar. Bundan dolayı bir insan yalnızca hurma yiyerek yaşamını devam ettirebilir. Ama başka bir şeyle bu mümkün olmaz. Vücutta halel (dengesizlikler) meydana gelir. Efendimiz s.a.v. zamanında insanlar bazen uzun zaman yiyecek bir şey bulamazlardı. Sadece hurma yerlerdi. Su içerlerdi. Ama hasta olmazlardı. Sahabi Hz. Aişe validemize soruyor. Efendimiz zamanında evinizde ne yer içerdiniz. O da tarihin ayağa kalkıp dinleyeceği şu sözü söylüyor. “. Evimizde bazen iki üç ay geçerdi de ateş yanmazdı. Peki ne yerdiniz? “Esvedân” Yani hurma ve su…işte canlı örneği kainatın efendisinin hanesi; hurma yemekle aylarca hayatını devam ettiriyorlar. Efendimiz bir defasında hurmanın doyuruculuk ve kifayet ediciliğini açıklamak için Hz. Âişeye “Yâ Âişe evinde hurma olmayanlar açtırlar”. Buyurmuştur. Bu sözü iki veya üç defa tekrarlamıştır.

Kadimden bu yana Araplar için hurma önem arz eden bir meyvedir. Şairler şiirlerine konu etmişler, kendilerine ilham kaynağı saymışlar,onu en güzel şekilde vasfetmek için yarışmışlardır. Hakkında şarkılar söylenmiş ve darb-ı meseller vurulmuştur.

Bu günün Arapları da hurmayı, yaşamlarındaki onlar için önemine binaen gerçek yerine koymaya ihtimam gösterirler. Ondan dolayı her yılın 15 Eylül günü hurma günü dür. Senede bir günün hurma günü olması Araplar için çok görülmemelidir. Eski zaman dan beri hurmanın Arapların hayatında önemi çok büyüktü. Hemen hemen hayatın her noktasına girmiş durumdaydı. Açlığı gidermenin, tedavinin, hediyeleşmenin, misafire ikramın tek adresi hurma idi. Bu gün Arap Devletleri Birliği ortak bir kararla bu günü şenlik günü ilan ederler. Bu günde hurma ile ilgili açık oturumlar, brifingler, ziraatının yalgınlaştırılması ile ilgili teşvikler, ziraatındaki incelikleri anlatma, stoklama ve dikkat edilmesi gereken hususları belirtme ve hurmadan modern bir şekilde en fazla istifade etme yollarının araştırılması gibi konularla ilgili faaliyetler yapılır.

Hurma ağacı çok nazlı bir ağaçtır. Bakımı da öyle kolay bir şey değildir. Çok ihtimam ister aynı zi ruhlar gibi hassastır, duygusaldır. Bir çocuk bakımı gibi dikkat etmek gerektir. Aşağıda bu konuya değineceğiz.
(http://www.acizane.com/resim/hurma-agaci.jpg)
Hurma ağacının ismi Arapça nakhle dir.( Hı harfi ile) Allâme

Nimetullah Cezâiri “Envarun Numâniye” adlı kitabında şunu zikreder.

“Allah (cc.) Meleklere Ademi yaratacağı zaman Ademin toprağını bir eleğe koymalarını emretti. Koydular ve elediler. Saf ve ince olanından Adem yaratıldı. Elekte geriye kalan kısımdan da hurma yaratıldı.” Nakhle elekte kalan veya elenen anlamında dır. Ademin toprağının geriye kalanı anlamında hurma ağacına nakhle denmiştir.

Hurma ağacı incelendiğinde özellikleri açısından gerçekten de insana çok benzediği görülecektir. Özellikle döllenme konusunda insanı dehşete düşürecek kadar benzerlikler vardır.

Hurma ağacının insana benzemesi konusunda efendimizden bize bildirilen hadisler vardır. Sadece insana değil Müslüman insana benzemesi konusunda şu hadis bildirilir.

İbni Ömer anlatıyor.

“Efendimizin yanında otururken hurma ağacının közü getirildi. Efendimiz şöyle bir soru sordu. “Ağaçlardan bir ağaç aynen Müslüman adama benzer Yaprağı düşmez. Söyler misiniz bana hangi ağaçtır o?

Orada bulunanlar çöl ağaçlarına daldılar benim aklıma hurma olduğu geldi. Söylemeye niyetlendim ama baktım ki ben orada olanların en küçüğüyüm sustum. Efendimiz buyurdular ki “o ağaç hurma dır.”

Hurma ağacının özellikleri
Hurma ağacı şekil olarak palmiye ağacı ile benzerlik arz eder. Aynı neslin farklı bireyleridir. Dalları ona göre daha uzun ve yaprakları daha incedir. Gövdesi kesilmiş dalların kalıntıları ile kaplıdır. Bu dalların araları ise liflerle doldurulmuştur. Lifler ve dallar hakkında daha sonra söz edeceğiz. Hurma ağacı bir çok ağaca nispetle daha kalın ve dik bir gövdeye sahiptir. Hurma ağacı sıcak ve suyu seven bir ağaçtır. Sıcak ve su bir arada olmazsa meyve vermez .çekirdekten yetiştirilebilir ama daha sıhhatli olması için kendi bünyesinden çıkan filizlerden (yavru tabir edilir.) yetiştirilir.

Bu yavrular topraktan değil bizzat ağacın bünyesinden neşet eder. Daha sonra belli bir zaman sonra yani tabir caizse doğum vakti geldiğinde o, adeta bir sezaryen ameliyatı gibi bir ameliyatla alınır ve annenin yakınında bir yere dikilir.

Bu suretle yavrudan alınacak olan meyve hem annenin verdiği meyvenin aynısı olur hem de daha kısa bir sürede alınır. Ayrıca ağaç çekirdekten yetişen ağaçtan daha sağlıklı olur.

Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan erkeklik polenleri dişinin konması gereken noktasına belli miktarda konularak döllenme sağlanır. Hurma ağacının parça ve bölümleri başka ağaçlara hiç benzemez
Başlık: Hurma
Gönderen: faanii - 08 Mart 2008, 19:28:59
KÜÇÜK MEYVENİN BÜYÜK MU'CİZELERİ



"Bir hurma tanesi de olsa sadaka olarak veriniz. Çünkü o az da olsa açlığı dindirir ve suyun ateşi söndürdüğü gibi günahları yok eder."
(Hadis-i Şerif)



• Bedeni ve zihni gençleştiriyor.


• Vücudun ihtiyarlamasına engel oluyor.


• Kansere karşı koruyor.


• Damar sertliği ve kolestrole karşı koruyucu görevi yapıyor, şişmanlama tehlikesine yol açmıyor.


• Böbrek iltihabına ve kumlarına iyi geliyor.


• Saf hurma cildi besliyor, hamilelik ve güneş lekelerini yok ediyor, vücuttaki yara ve iltihaplara hurma, hakiki zeytinyağı ile krem kıvamına getirilip sürüldüğünde fayda sağlıyor.


• Şeker oranını ayarlayan tek meyvedir.


• İçerdiği demir sayesinde, Anemi hastalığını kaldırdığı tıbben ispatlanmıştır.


• Hurma çekirdeğinden öğütülmüş bir fincan kahve zihin açıcı, dinlendirici etki gösteriyor; asabilik-sinir bozukluğu ve strese iyi geliyor. Stresli ve gergin yaşantısı olanlara sabah, öğle ve akşam saatlerinde üçer adet hurma yemesi son zamanlarda tıp adamlarınca tavsiye edilmekte.


• B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri kuvvetlendiriyor.



Hurmayı sadece Ramazanı şerifte değil her mevsimde tüketmeliyiz.
Başlık: Hurma'nın yararları ve Mucizesi
Gönderen: tercüman - 07 Ağustos 2009, 00:03:06
Ramazan'a az kaldı.......

Hurma ramazan ayında en çok tüketilen besinlerin başında geliyor. Faydaları saymakla bitmez.
Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, foffor ve klor da bulunuyor. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri içerir. Hurmada hamilede önemli olan folik asit vitamini de bulunur.

Kan hücresi yapımına yardımcı oluyor  Folikasit vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan aminoasitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir.Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar. Bu sebeple hamileler tarafından da tüketilir. İçerdiği lifler kabızlığa karşı da koruyucudur.

Hurma hangi hastalıklara iyi geliyor?  Hurma kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlar, kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Ayrıca, boğaz ağrısını keser, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir. Uzun süren açlık sonrası düşen kan eşekerini dengelemede ve bağırsaklara faydalı lifleri sağlamada en doğru seçimlerden biridir. Yetiştirildiği bölgeye göre renkleri ve büyüklükleri değişen hurmaların lifleri kumaş üretiminde de kullanılır.

HURMANIN FAYDALARI  Hurmanın hepimiz için farklı bir yeri vardır. Müslümanlık için kutsal olan toprakların meyvesi olan hurma, İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceğidir aynı zamanda. Oruç hurmayla açılır ki daha sevap olsun diye. Hurmanın diğer özellikleri; kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynaması, kansere karşı koruyucu olması, boğaz ağrısını kesmesi, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini gidermesidir.
Uzmanlar, hurmanın lif, mineral ve fenol açısından oldukça zengin bir besin maddesi olduğunu belirtti. Kalp dostu olarak bilinen elmada daha çok bakır ve çinko bulunurken, hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demirin 2 kat daha fazla olduğu, düzenli yenilmesi halinde, kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı ifade edildi.
Yaklaşık yüzde 20 nem ihtiva eden taze hurmada yüzde 60-65 seker ve yüzde 2 protein, kurumuşunda ise yüzde 75-85 civarında şeker olduğunu hatırlatan uzmanlar,
hurmanın faydalarını şöyle sıraladı."Orucun hurma ile açılması halinde, oruçtan dolayı insanın üzerinde oluşan halsizliği hurma birden giderir.
Hurma aslında her öğünde yenilebilecek bir meyvedir. Mineraller açısından oldukça zengindir. İçeriğinde kalsiyum, potasyum, demir, B vitamini bulunmaktadır. Hurma bedeni ve zihni gelişmeyi sağlar.
Kansere karşı koruyucu olduğu bilinir.
Boğaz ağrısına keser. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir.
Kemik hastalıklarında faydalıdır."
İsrail'de yapılan bir araştırmada elma ile hurmanın yararları karşılaştırıldı.
Hurmanın lif, mineral ve fenol açısından zengin olduğu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarının elmadakinden iki kat daha fazla bulunduğu, hurmanın düzenli yenmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı tespit edildi.
Başlık: Ynt: Hurma'nın yararları ve Mucizesi
Gönderen: Lika - 07 Ağustos 2009, 05:31:55
Teşekkür ederiz :)
Başlık: Ynt: Hurma'nın yararları ve Mucizesi
Gönderen: tercüman - 07 Ağustos 2009, 08:57:47
Alıntı yapılan: Lika - 07 Ağustos 2009, 05:31:55
Teşekkür ederiz :)

Rica ederim.
Başlık: Ynt: Hurma'nın yararları ve Mucizesi
Gönderen: ene dost - 07 Ağustos 2009, 14:03:29
Alıntı yapılan: Lika - 07 Ağustos 2009, 05:31:55
Teşekkür ederiz :)
Emeğinize sağlık.
Başlık: Ynt: Hurma'nın yararları ve Mucizesi
Gönderen: tevhit tabibi - 07 Ağustos 2009, 15:58:33
paylaşım için teşekkürler Allah razı olsun
Başlık: Ynt: Hurma'nın yararları ve Mucizesi
Gönderen: tercüman - 07 Ağustos 2009, 16:29:33
Alıntı yapılan: tevhit tabibi - 07 Ağustos 2009, 15:58:33
paylaşım için teşekkürler Allah razı olsun


Cümlemizden...sağolun.
Başlık: Ynt: Hurma'nın yararları ve Mucizesi
Gönderen: nirvana - 07 Ağustos 2009, 17:00:41
Allah razı olsun severek yiyoruz ama faydalarını bilmek daha güzel oldu. hamilelerin 6. aydan itibaren yedikleririnde süt üretimine yardımcı olduğunu okumuştum 
Başlık: Hurmanın faydaları
Gönderen: Tuğra - 21 Ağustos 2009, 13:41:23
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi hurmanın birçok faydası olduğunu biliyor musunuz?

Son yıllarda yapılan araştırmalar, hurmanın kalp damar hastalıklarından ve kanserden korunmada etkin rol oynadığını gösteriyor. Peki, hurmanın faydalarını biliyor musunuz?

(http://www.cur-cuna.com/tr/dosya/ramazan/image/rama0030.jpg)
     
Sema Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, hurmanın lif, mineral ve fenol açısından çok zengin olduğunu ayrıca sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfat gibi mineralleri de barındırdığını söyledi. Hurmanın birçok faydası bulunduğunu belirten Mutlu; düzenli olarak tüketildiğinde kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik taşıdığını sözlerine ekledi.

Hurma;
Protein içerir.

Protein, yağ ve karbonhidrat (üçünü bir arada ) içeren tek meyvedir.

Vücudun yaşlanma belirtilerini azaltır.

Saf hurma cildi besler, hamilelik ve güneş lekelerini yok eder.

İçerdiği demir sayesinde, kansızlığa iyi gelir.

B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri kuvvetlendirir.

Boğaz ağrısına, öksürüğe iyi gelir.

Kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

İçerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik hastalıklarına karşı koruyucu özellik taşır.

Orucun hurma ile açılması halinde, oruçtan dolayı insanın üzerinde oluşan halsizliği de içerdiği şeker oranı sayesinde hemen gidermektedir.

Sadece Ramazan'da yemeyin, her zaman tüketin!
     
Hayrettin Mutlu Ramazan sofralarının meyvesi olarak bilinene hurma, hâlbuki her zaman tüketilmesi gereken bir yiyecek. Şeker oranı yüksek olmasına rağmen kilo aldırmayan bir yapıya sahip. Özellikle suda çözünebilir lif içeriği yüksek olması, hurmanın sindirim sistemi rahatsızlıklarını (kabızlık, gaz vb) önlemeye ve gidermeye yardımcı olduğunu ve günlük hayatın getirdiği stres ve yoğun temponun verdiği yorgunluktan kurtulmak için her gün hurma yemenizde fayda var dedi.

Kaynak: Milliyet
Başlık: Ynt: Hurma
Gönderen: hizmetci - 22 Ağustos 2009, 17:02:03
HURMANIN ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI

HURMANIN ÖZELLİKLERİ :

İlk defâ Basra Körfezinde yetiştirildiği tahmin edilen hurma bitkisi yaklaşık 18-24 m boyundadır. Ülkemidze  Phoenix dectylifera türü örnekleri azdır. Buna karşılık Phoenix canariensis daha çok yetiştirilmektedir. Gövde tabanında sürgünler vermesi ve tohumların daha kısa ve şişkin oluşu ile ayırt edilir. Bati ve Güney Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Memleketimizde yetişenlerin hurma meyvelerinin gıdâ bakımından önemi yoktur, daha çok gölge verici olarak kullanılır.

Yapraklarının bir kısmı yere doğru sarkar ve bir kısmı da yukarı doğrudur. Yapraklarının uzunlukları 6 m civârındadır. Gövdeleri diktir. Tabanından birçok sürgün verir. Yelpâze olan yapraklarının büyükleri tepede toplanmıştır. Çiçekleri ekseriyâ tek cinslidir. Başak tipindeki çiçekleri "spata" adi verilen büyük yapraklarla çevrelenmiştir. Gövdesinde yapraklar genellikle toplu olarak bulunur. Küçük sari çiçekleri toplu hâlde açarlar. Farklı cinsiyetli çiçekler ayrı ağaçlarda yetişir. Dişi çiçekler zamanla tek tohumlu meyvelere dönüşürler. Meyveleri sarimsi kahve renkli, dış kabuk sarimsidir. Orta kısım etli ve seker bakımından zengindir. Tohum silindirik, sert ve bir yüzü boyunca derin olukludur.

FAYDALARI :

Hurmanın meyvesi tatlı ve besleyicidir. Yaklaşık % 20 nem ihtivâ eden tâze hurmalarda % 60-65 seker ve % 2 protein vardır. Kurumuş hurmalarda şeker oranı % 75-85 civârındadır. Bir diğer hurma çeşidi olan Phoemx sylvestris'ten hurma şekeri elde edilir. Ayrıca, bedeni ve zihni gelişmeyi sağlar. Kansere karşı koruyucu olduğu bilinir. Boğaz ağrısını keser. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir. Kemik hastalıklarında faydalıdır.

HURMA TATLISI

MALZEMELER
1/2 kg margarin
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
2 çay kaşığı karbonat
yanm limonun suyu
800 gr un

Şurup malzemesi :

6 su bardağı şeker
4.5 su bardağı su

HAZIRLANIŞI
Margarini eritip, çırpın. Bir yumurta sansını yağa katın. Yoğurt, karbonat ve limon suyunu ilave ettikten sonra un koyup, hamur haline getirin. Ceviz büyüklüğündeki oval parçaları tepsiye dizip üzerlerine çatalla bastırıp şekil verin. Orta hararetteki fırında hafif pembeleşinceye dek pişirin. Hazırladoğınız ılık şurubu üzerine dökün
Başlık: Hurmanın faydaları
Gönderen: enfa - 28 Ekim 2009, 01:52:34
BEYNİ GÜÇLENDİRİR

Hurma, baştan başlamak üzere vücudumuzun birçok organına elle tutulur, gözle görülür bir yarar sağlar. Hurmada bulunan fosfor, beynin ihtiyaçlarını karşılar. Yorgunluğa iyi gelir.

DİNLENDİRİR

Hurmanın etkili olduğu bir diğer alan da sinir sistemimizdir. Hurmanın dinlendirici bir özelliği vardır. Hurmada aynı zamanda B1 ve B2 vitaminleri bulunuyor. Bunlar da zihni ve sinir sistemini dinlendirici özelliğiyle de dikkat çekiyor.

ÇEKİRDEĞİNİ EMİN

Uzmanlar hurmanın aç karnına yenilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra kabuklarında ve çekirdeğine de bol miktarda vitamin olduğunu söyleyerek çekirdeğinin de emilmesini tavsiye ediyorlar.


ÖKSÜRÜĞÜN EN İYİ İLACI

Meyve olarak en iyi göğüs ilacı hurmadır. Hurma balgama, nefes borusuna ve öksürüğe iyi geliyor.

DAMAR SERTLİĞİNİ ÖNLER

Hurma, kan damarlarını yumuşatır ve damar sertliğini engelleri. Ayrıca kanı temizler ve tansiyonu da düzenler.

KOLESTEROL

Kahve ve yağ kandaki kolesterolün yükselmesinde etkendirler. Araplar bol miktarda kahve yerler ve araştırmalarda Araplarda bu hastalıktan eser olmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun nedenin araştıran uzmanlar, Arapların kahve ve diğer içeceklerin yanında mutlaka hurma yediklerini öğrenmişler. Bu çalışmalara göre hurma kolesterole geçit vermiyor.


BÖBREK TAŞINI ÖNLER

Hurma böbreklerin yıkanmasına da yardım ederek böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar. Mesane ve böbrek iltihabına şifa verir. Hurmanın suyu böbrek taşlarının da parçalanmasında çok faydalı olur. 6 - 7 hurma parçalanarak bir bardak suya konur birkaç saat sonra süzülür ve ısıtarak günde iki defa içilir. Bu 15 gün yapılırsa böbrek taşlarını yok eder.

ÇAM FISTIĞIYLA BİRLİKTE

Hurma çam fıstığıyla yenirse karaciğer, temizler ve kuvvetlendirir. Aynı zamanda Şafra taşını da yok eder.
GÖZLERE VE KULAĞA BiRE BiR

Avitamini içeren hurma, gözleri kuvvetlendiriyor. Bazı kaynaklarda hurma yiyenlerde özellikle gece körlüğü ve diğer göz zaafiyetlerinin olmayacağı bilgisi yer alır. Hurmanın bunun yanı sıra göz sinirlerini kuvvetlendirici etkisi de bulunuyor. Her şeyin olduğu gibi hurmanın da fazla yenmemesi gerekiyor. İhtiyarlıkta oluşan kulak uğultusu duyma zafiyeti gibi kulak rahatsızlıklarında da faydalıdır.

İSHALE VE BASURA KARŞI!

Kişi ishal olduğu ve kustuğu zaman vücut çok su, tuz, potasyum, sodyum ve glikoz kaybeder. Hurmada ise bu unsurlardan bol miktarda bulunur. Böyle durumlarda hurma suyu hazırlanır. Ondan yeterli miktarda alınırsa kaybedilen minareller ve güç telafi edilmiş olur. Hurma'yı düzenli yemek aynı zamanda basuru da engeller. Basuru olanlara da şiddetinin hafiflemesine yardımcı olur. 
Başlık: Vaha'dan gelen şifa Hurma
Gönderen: cennet_nuru - 13 Ekim 2010, 19:34:11
   Dilimize Farsçadan geçen hurma,Arapça'da nakhle olarak bilinir.Allame Nimetullah Cezairi ''Envarun Numaniye''adlı kitabında hurmayla ilgili şöyle der:
    ''Allah(c.c)Hz.Adem'i yaratacağı zaman meleklere Hz.Adem'in toprağını bir eleğe koymalarını emretti.Elendikten sonra saf ve ince olanından Hz.Adem yaratıldı.Elekte geriye kalan kısımdan da hurma yaratıldı.Nakhle ''elekte kalan'' anlamını taşır.Hz.Adem'in toprağından geriye kalan anlamında hurma ağacına nakhle denilmiştir.O yüzden hurma ağacı halamız sayılır denmiştir.Hurma ağacı incelendiğinde insana ne kadar çok benzediği anlaşılmaktadır.Hurma ağacının insana benzemesi hususunda Peygamber Efendimiz (a.s) da Hadis-i Şerifleri bulunmaktadır.İbn-i Ömer anlatıyor :
    ''Efendimizin yanında otururken hurma ağacının özü içi (cummar)getirildi.Efendimiz şöyle bir soru sordu.''Ağaçlardan bir ağaç aynen Müslüman adama benzer yaprağı düşmez.Söyler misiniz bana hangi ağaçtır o ?''Orada bulunanlar çöl ağaçlarına daldılar enim aklıma hurma olduğu geldi.Söylemeye niyetlendim ama baktım ki ben orada olanların en küçüğüyüm sustum.Efendimiz (a.s) buyurdular ki ''O ağaç Hurmadır.''  (Buhari,ilim14,50;Müslim,sıfatü'l-kıyamet 63;Tırmızi,emsal 79) 
       Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri de ,''Marifetname''isimli eserlerinde canlıların yapı benzerliklerine göre sınıflandırıldığında madenlerle bitkiler arasında ara varlığın mercan,bitkilerle hayvanlar arasındakinin hurma,hahayvanlarla insanlar arasındakinin de maymun olduğuna işaret etmektedir.Yani madenlerin en tekemmül etmiş (mükemmel)şekli mercan,bitkilerin hurma,hayvanların maymun ve yaratılanlar arasında en mükemmel varlık insan nev'idir.,demiştir.Şimdi hurma ile insan arasında ki benzerliklere bir göz atalım;

                                       Hurma ve İnsan Arasındaki Şaşırtıcı Benzerlikler
1)İnsan da hurma da dik ve geniş bir gövdeye sahiptirler.
2)İkisinde de erkeklik ve dişilik vardır.
3)İkisi de ancak döllenme ile çoğalır ve meyve verir.
4)Erkeklik poleni kokusuyla insanın meni kokusu aynıdır.
5)İkisinin de kafaları kesildiğinde ölürler.
6)İkisinin de kalbi kuvvetli bir darbeye maruz kalırsa ölürler.
7)İnsanın cismindeki kıllar ve saçlar gibi hurma ağacında da lifler vardır.
8)İnsanın şiddetle suya ihtiyacı olduğu gibi onunda çok bol suya ihtiyacı vardır.
9)Ömrü ortalama insan ömrü kadardır.
10)Yavrulaması insanın ortalama yavrulama adedine denktir.
11)Gençlik ve ihtiyarlık yaşları da insanın yaşlarına benzer.

    Özellikle hurmanın döllenmesinin ve yavrulamasının aynen insan gibi olması nedeniyle çok ilgi çekicidir.Döllenme olayı kış mevsiminde meydana gelir.Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal)bir yerde kurutulur.Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar.Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır.Böylece döllenme işlemi tamamlanır.Yeni filiz oluştuktan sonra kesilir.Ve dişi ağacın yakınına dizilir.Belli büyüklüğe ulaştıktan sonra da annenin yanından alınarak başka bir yere nakledilir.Hurma ağacının en verimli yılları 15 ile 40 yaşları arasındadır.60 yaşından sonra da artık meyve vermez ya da çok az meyve verir hale gelir.İnsana bu kadar benzemesi çok ilginç ve şaşırtıcıdır.
Başlık: Ynt: Vaha'dan gelen şifa Hurma
Gönderen: cennet_nuru - 13 Ekim 2010, 19:42:54
        100 gr. Doğal Şekilde Kurutulmuş Hurma Meyvesinin İçerdiği Besin Değerleri
Kalori      =      274
Protein    =      2,2 gr
Karbonhidrat  = 72,9 gr
Kolesterol    =   0
Yağ        =       0,5 gr
Lif          =      2,3 gr
Fosfor     =      63 mgr
Kalsiyum  =      59 mgr
Demir      =      3 mgr
Sodyum   =      1 mgr
Potasyum =      648 mgr
B1 Vitamini=     0,1 mgr
B2 Vitamini=     2,2 mgr
Magnezyum=    58 mgr
50 IU A Vitamini=0,09 mgr
B3 Vitamini =    0,153 mgr
Folik Asit  =      24,9 mcgr
B6 Vitamini =    24,9

Başlık: Ynt: Vaha'dan gelen şifa Hurma
Gönderen: cennet_nuru - 13 Ekim 2010, 20:02:28
Hurma dinlendirir ; Hurmanın etkili olduğu bir diğer alan da sinir sistemimizdir.Hurmanın dinlendirici bir özelliği vardır.Hurmada aynı zamanda B1 ve B2 vitaminleri bulunuyor.Bunlar da zihni ve sinir sistemini dinlendirici özelliğiyle de dikkat çekiyor.

Öksürüğe İyi Bir Çare ; Meyve olarak en iyi göğüs ilacı hurmadır.Hurma balgama,nefes borusuna ve öksürüğe iyi geliyor.

Damar Sertliğini Önler ; Hurma,kan damarlarını yumuşatır ve damar sertliğini engeller.Ayrıca kanı temizler ve tansiyonu da düzenler dengede tutar.

Kolesterol ; Kahve ve yağ,kandaki kolesterolun yükselmesinde etkendirler.Araplar bol miktarda kahve yerler ve araştırmalarda Araplarda bu hastalıktan eser olmadığı ortaya çıkmıştır.Bunun nedenini araştıran uzmanlar,Arapların kahve ve diğer içeceklerin yanında mutlaka hurma yediklerini gözlemlemişlerdir.Bu çalışmalara göre hurma kolesterolede geçit vermiyor.

Böbrek Taşını Önler ; Hurma böbreklerin yıkanmasına da yardım ederek böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar.Mesane ve böbrek iltihabına şifa verir.Hurmanın suyu böbrek taşlarını da parçalanmasında çok faydalı olur.6-7 hurma parçalanarak bir bardak suya konur bir kaç saat sonra süzülür ve ısıtarak günde 2 defa içilir.Bu 15 gün yapılırsa böbrek taşlarını yok eder.

Çam Fıstığıyla Birlikte Yenilirse ; Hurma çam fıstığıyla yenilirse karaciğer,temizler ve kuvvetlendirir.Aynı zamanda Safra taşını da yok eder.Gece yemek yemenin sağlığa zararları bilinmektedir.Böyle alışkanlığı olupta vazgeçemeyenlere,safra kesesinin iyi çalışması için hurma yenemeleri önerilir.

Çekirdeğini Emin ; Uzmanlar hurmanın aç karınına yenilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor.Bunun yanı sıra kabuklarında ve çekirdeğine de bol miktarda vitamin olduğunu söyleyerek çekirdeğinin de emilmesini tavsiye ediyorlar.Çekirdeğindeki mineral ve kalsiyumun diş ve kemiklere çok iyi geldiği tespit edilen bir başka şifasıdır.

Gözlere Ve Kulağa Şifa ; A Vitamini içeren hurma,gözleri kuvvetlendiriyor.Bazı bilimsel kaynaklarda hurma yiyenlerde özellikle gece körlüğü ve diğer göz zaafiyetlerinin olmayacağı bilgisi yer alır.Hurmanın bunun yanı sıra göz sinirlerini kuvvetlendirici etkisi de bulunuyor.Herşeyin olduğu gibi hurmanın da fazla yenmemesi gerekiyor.ihtiyarlıkta oluşan kulak uğultusu duyma zaafiyeti gibi kulak rahatsızlıklarında da faydalıdır.

İshale Ve Basura Karşı ; Kişi ishal olduğu ve kustuğu zaman vucüt çok su,tuz,potasyum,sodyum ve glikoz kaybeder.Hurmada ise bu unsurlardan bol miktarda bulunur.Böyle durumlarda hurma suyu hazırlanır.Ondan yeterli miktarda alınırsa kaybedilen minareller ve güç telafı edilmiş olur.Hurmayı düzenli yemek aynı zamanda Basuruda engeller.Basuru olanlara da şiddetinin hafiflemesine yardımcı olur.Sağlık ve sıhhat içerisinde bir yaşam dileğiyle...

Başlık: Ynt: Hurma
Gönderen: omur - 14 Ekim 2010, 00:14:05
Çok faydali bilgiler, Allah razi olsun.
Hurmanin insana çok benzemesi aslinda sasirtici degil.
Adem Aleyhisselamin artan çamurundan yaratildi.  :)
Başlık: Ynt: Hurma
Gönderen: sehle - 14 Ekim 2010, 00:26:10
Teşekkürler,cidden faydalı bilgiler

Evet Hurma bizim halamız :)
Başlık: Ynt: Hurma
Gönderen: osmanlı - 14 Ekim 2010, 16:48:34
Halmız değil Amcamız... gh2))

Halamız olduğuna dair Hadis-i şerif var...
Başlık: Ynt: Hurma
Gönderen: omur - 14 Ekim 2010, 21:21:01
Halami amcami bunu tartismak gereksiz.
Ama ben hiç unutamadigim Fazilet takviminde okudugum bir mevzu var ki burda Peygamber efendimizin hurma çekirdegini yemedigini görüyoruz. Söyle ki:
Bir gün Peygamber Efendimiz ve Hz. Ebu Bekir efendimiz beraber oturmuslar hurma yiyorlar. Hz. Ebu Bekir Efendimiz Peygamber Efendimize latife yapmak ister ve yedigi hurmalarin çekirdeklerini kendi önüne degilde Peygamberimizin çekirdeklerinin yanina koyar, ve tabiki Peygamber Efendimizin önüne birikir çekirdekler. Sonra ''Ya Rasulullah, ne kadar çok acikmissiniz! der. Peygamber Efendimiz de ''Ya Eba Bekir, sende ne kadar çok acikmissin ki hurmalari çekirdekleriyle birlikte yemissin'' diye karsilik verir. (Fazilet Nesriyat Takvim) Faydalarini inkar etmiyorum, ama çekirdek yiyemeyenler de olabilir. Herkesin bogazi büyük degil! g4))
Başlık: Ynt: Hurma
Gönderen: osmanlı - 15 Ekim 2010, 11:01:22
Omür kardeş;

İlla yiyin demedim. Elbettte yiyin şeklinde bir Rabbani Emir yok tabi ki. Ama bizzat kendi tecrübemde olduğu için rahatsızlığı olan arkdaşlara tavsiyede bulundum. Ayrıca Amca veya Hala kısmı latife kısmı. Sizde Dayımız dersiniz oda kabulumuzdur.
Başlık: Ynt: Hurma
Gönderen: omur - 15 Ekim 2010, 11:36:31
Alıntı yapılan: osmanlı - 15 Ekim 2010, 11:01:22
Omür kardeş;

İlla yiyin demedim. Elbettte yiyin şeklinde bir Rabbani Emir yok tabi ki. Ama bizzat kendi tecrübemde olduğu için rahatsızlığı olan arkdaşlara tavsiyede bulundum. Ayrıca Amca veya Hala kısmı latife kısmı. Sizde Dayımız dersiniz oda kabulumuzdur.

:) :) :) :) :)
Başlık: Hurma'nın Faydaları saymakla bitmiyor
Gönderen: Tuğra - 17 Ağustos 2011, 02:35:20
Hurma'nın Faydaları saymakla bitmiyor

Ramazan ayında oldukça sık tüketilen hurmanın öyle faydaları var ki...

(http://www.iyilikguzellik.com/images/haber/2261.jpg)

Hurma, palmiyegiller, familyasından dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür. palmiyeler gibi tropikal,ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir.Kazık ve saçak kök yapısına sahiptir.

Ağacının pürüzlü gövdesi gri ağırlıklı kahverengi gibidir. Kardeşlenme eğilimi vardır. Gövdesinden ve altından yavrular verebilir.

Sıcağı, güneşi sever, soğuktan hoşlanmaz.Türkiye'de Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişir. Ağaç kuvvetli ve dengeli bir gübrelemeye gereksinim duyar.

Sıcağı, güneşi sever, soğuktan hoşlanmaz.Türkiye'de Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişir. Ağaç kuvvetli ve dengeli bir gübrelemeye gereksinim duyar.

Baş (zihin, Dimağ, beyin)

Hurma baştan başlamak üzere vücudumuzun bir çok organına elle tutulur gözle görülür tesir icra eder. Beynimizin fosfora ihtiyacı vardır. Bu da hurmada bol miktarda bulunmaktadır. Beyin ve fikir işçileri çoğu zaman yorgunluk hissederler. Kendilerini dinlendirmek isterler işte o zaman hurma yemeliler. İlim erbabı kitap erbabı kalem erbabı işlerinin başında biraz hurma bulundursunlar yeter.

Sinir sistemi

Hurmanın en etkili olduğu diğer bir saha da sinir sistemimizdir. Müthiş dinlendirici bir özelliği vardır. Hurma da B1- B2 vitaminleri bulunmaktadır.bunlarda zihni ve sinir sistemnini dinlendirici özelliğe sahiptirler.

Gözler

Hurma gözleri kuvvetlendirir ve parlatır. Hurma A vitamini ihtiva ettiğinden hurma yiyenlerde özellikle gece körlüğü ve diğer göz zaafiyetleri olmaz. İkinci dünya savaşında gece hücumu yapacak olan Amerikan pilotlarına hedeflerini daha net görebilmeleri için hurma yedirmişlerdir. Göz sinirlerini kuvvetlendirici özelliği vardır. Çok çok yendiği takdir de her şeyin çoğunun zararlı olduğu gibi hurma da göze zarar verebilir.

Kulak

Hurma ihtiyarlıktan mütevvelit kulak uğultusu duyma zafiyeti gibi kulak rahatsızlıklarında da faydalıdır.

Göğüs

En iyi göğüs ilacı hurmadır. Hurma balgama ve nefes borusuna, öksürüğe çok iyi gelmektedir.

Kan damarları

Hurma kan damarlarını yumuşatır. Günümüzde damar sertliği denen şeyi engeller. Ayrıca kanı temizler ve tansiyonu düzenler.

Kolesterol

Kahve ve yağ kandaki kolesterolün yükselmesinde etkendirler. Araplar bol miktarda kahve yağ yerler Fakat laboratuar araştırmalarında görülmüştür ki Araplarda bu hastalıktan eser yok. Çünkü kahve ve diğer yiyeceklerin yanında mutlaka hurma vardır. Hurma kolesterole geçit vermiyor.

Bel ağrıları

Hurma bel ağrılarına iyi gelir, bel ağrısını hafifletir.

Böbrek ve mesane

Hurma böbreklerin yıkanmasına yardım eder. Böbreklerin çalışmasını kuvvetlendirir. Mesane ve böbrek iltihabına şifa verir. Hurmanın suyu böbrek taşlarını da yok eder. 6-7 hurma parçalanarak bir bardak suya konur birkaç saat sonra süzülür ısıtılarak günde iki defa içilir. Bu 15 gün yapılırsa böbrek taşlarını yok eder.

Karaciğer

Hurma çam fıstığı ile yenirse karaciğeri temizler ve kuvvetlendirir. Aynı zamanda safra taşını da yok eder.

Mide ve bağırsaklar:

Kişi ishal olduğu veya kustuğu zaman vücut çok su, tuz, potasyum, sodyum ve glikoz kaybeder. Hurmada ise bu unsurlardan bol miktarda bulunur. Böyle durumlarda hurma suyu hazırlanır, ondan kafi miktar alınırda kaybedilen mineraller ve güç telafi edilmiş olur. Hurma imsak halinde de bağırsaklara yardımcı olur.

Bağırsaklar tarafından kolay emilmesi cihetiyle bağırsakların çalışmasını sağlar ve dolayısıyla imsak halini giderir. Karında bulunan asalaklar için de hurma faydalıdır. Hz. Ali efendimizden rivayet edilen bir sözde "kim her gün sabah aç karına yedi hurma yerse karnındaki zararlıları öldürür." buyuruluyor.

Kanser

Hurmayı devamlı yemek kansere yakalanmamanın en önemli sebeplerindendir. Hurma magnezyum ihtiva ettiğinden kansere mani dir. Devamlı hurma yeyen Araplarda kanser vakası pek görülmemektedir.

Şişmeler

Hurma tereyağı ile güzelce kavrulup da şişiklerin üzerine konursa şifa verir.

Basur

Hurmayı yemeye devam etmek yani sürekli yemek basuru engeller. Basuru olanlara da şiddetinin hafiflemesine sebep olur.

Emzirme

Çocuklu kadınların sütünün çoğalması için hurma yenmelidir. Hurma süt hormonlarını harekete geçirir ve sütün çoğalmasını sağlar.

Yaramaz çocuklar için hurma

Çok hareketli, afacan çocuklara da hurmanın faydalı olduğu söyleniyor. Hurmada sinirleri sakinleştirici bir özellik var. Bunun için çok hareketli ve afacan çocuklara sabah aç karına bir iki hurma yedirmek faydalı olacaktır. Denemekle bir zararınız olmaz.

Hurma'nın mucizleri saymakla bitmiyor

Hurma Çekirdeği

Hurma çekirdeği, hurmanın içinde sert yapılı, hurmanın bir parçasıdır. Hacmi hurmasına göre değişir.

Hurma çekirdeği "kıtmir denen ince bir zarla kaplıdır. Ortasından uzunlamasına bir yarık vardır. Bu yarığa "uhdut" denir. Yarığın içinde ince bir ipçik vardır buna da "fetil denir. Çekirdeğin sırt kısmında da bir nokta bulunur bu noktaya da "nakîr" denir.

Hurma uzmanları hurma cinsini tayin etmede hurmanın kendisine değilde çekirdeğine itimat ederler. Yani arkasındaki noktadan ve yarığın şeklinden hurmanın cinsinin ne olduğu tam olarak belli olur yoksa meyvesi insanı yanıltabilir. Konunun detayını yani hangi hurmanın çekirdeği nasıl olur konusu bizi çok ilgilendirmediği için bu konuyu tayyedip geçeceğiz.

Hurma çekirdeğinden tıbbi sabun üretilir. Bu sabun mantar tedavisinde ve mikrop kırıcı olarak kullanılır.

Yine hurma çekirdeği hayvan yemi olarak kullanır ve çok etkilidir. Mesela denemeler ve incelemeler göstermiştir ki öğütülen hurma çekirdeği % 15 nisbetinde tavuk yemine katılınca tavuklardaki gelişme daha sağlıklı olmuştur. Hem de hiçbir yan etkisi ve zararı olmadan...

Hurma çekirdeği ilaçtır

Çekirdek ve nüfus planlaması: Hurma çekirdeğinden hamileliği önleyici ilaçlar üretilmektedir. Bu konuda Kahire üniversitesi eczacılık fakültesinde bir dizi araştırma ve inceleme yapılmaktadır. Araştırmalar gösteriyor ki hurma çekirdeği hamileliği önlemede çok işe yarayacak

Prostat kanseri

Yine bir dizi araştırmadan sonra Hurma çekirdeğinin bazı kimyevi ilaçların yerine prostat tedavisinde de kullanılabileceği ortaya çıkmıştır. Hurma çekirdeği karın şişliklerine ve bağırsak gazlarına ve toksinlere karşı müthiş bir ilaçtır.

Böbrek taşları ve çekirdek

Çekirdek parçalanarak su ile iyice kaynatılırda içilirse böbrek ve safra taşları olan hastalara şifa verir.

Kirpikler

Hurma çekirdeği yakılarak sürme gibi göze çekilirse kirpikleri uzatır. Göz çapaklarına iyi gelir.

iyilikgüzellik
Başlık: Ynt: Hurma
Gönderen: fazıl14 - 17 Ağustos 2011, 06:06:10
Acve Hurması

"Acve hurması zehire şifa’dır."

(Ruhü’-l Beyan Tercümesi C:11 S:258)

6989 - Ebu Sa'id ve Cabir radiyAllahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mantar kudret helvasi (nevi)ndendir. Suyu goze sifadir. Acve hurmasi cennettendir ve cinnete karsi sifadir."

6990 - Rafi' Ibnu Amr el-Muzeni radiyAllahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Acve (ismindeki Medine hurmasi) ve Sahra (adindaki Mescidi Aksa'da yer alan tas) cennettendir."
Ravi Abdurrahman derki: "Ben sahra kelimesini seyhimin agzindan dinledim."
Başlık: Ynt: Hurma
Gönderen: omur - 19 Ağustos 2011, 02:09:30
(http://www.nevsehir.cc/resimler/as%C4%B1m/acve%20hurmas%C4%B1.jpg)

ACVE HURMASI
Başlık: Berni Hurmasi
Gönderen: omur - 19 Ağustos 2011, 22:26:19
(http://osmanlihurma.com/image/cache/data/Berni55930-250x250.jpg)
Her şeyi şifa olan hurma
Enes b. Malik r.a. rivayet ediyor. Efendimiz s.a.v. buyurdular. "en hayırlı hurmanız berni dir. Onda şifa vardır hastalık (a yol açacak bir şey) yoktur."

Ahmed ibn-i Hanbel

diyet hurma da deniyor



Başlık: Hurma kilo vermeye yardımcı oluyor
Gönderen: sons - 18 Şubat 2013, 02:36:09
(http://c1302.hizliresim.com/16/l/k7bk2.jpg)

Daha çok Ramazan ayında tüketilen hurmanın, iştah kesip tok tuttuğu ve kilo vermeye yardımcı olduğu belirtildi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Güzide Arslan, hurmanın meyveler arasında en yüksek kaloriyle şeker oranına sahip olduğunu ve bol miktarda protein, karbonhidrat, selüloz, fosfor, kalsiyum gibi vitamin içerdiğini söyledi.

Hurmanın içeriğinde yüzde 20 oranında da su bulunduğunu ve lifli yapısının da bağırsakları rahatlattığını ifade eden Arslan, ''Ayrıca bağırsakları hareket ettirip kabızlığı gidererek gıdaların emilim süresini azaltan hurma, kilo verilmesini sağlıyor. Sabah, öğlen ve akşam yemeğinden bir saat önce iki-üç hurma yenilerek yapılan diyetin iştah kesip tok tuttuğu ve bağırsak hareketlerini hızlandırarak daha hızlı kilo verdirdiği gözlemlenmiştir'' diye konuştu.

Arslan, özellikle hamile ve doğum yapan kadınlar için hurmanın faydalarının da bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi.

Kaynak: AA