Keten tohumunun faydaları..
Aktarlarda kolayca rastlayabileceğiniz keten tohumunun faydaları saymakla bitmiyor.
GIDA olarak 10 bin yıldır kullanılan keten bitkisi, çok etkili bir gençlik ve güzellik kaynağı. Kolesterol düşürücü, felç, kanser, unutkanlık önleyici, bağırsak çalıştırıcı etkisi bulunan keten tohumu, yıllara inat sizi gençleştiriyor. Uzmanlar, sıvı şeklinde, salataların üzerine serpiştirilerek veya günde bir çorba kaşığı şeklinde tüketmeyi öneriyor. İşte mucize besinin yararları...
Faydaları saymakla bitmiyor
Cilt yapısını yeniler, parlaklık kazandırır.
Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi geliyor.
Bağırsakları yumuşatır.
Kemikleri güçlendirir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir.
Kalp-damar hastalıklarından korur.
Kolesterol, şeker seviyesini dengeler.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Romatizmal hastalıkları önler.
Sinir sistemini güçlendirir.
Hafızayı güçlendirir
Günde bir kaşık yeterli
Keten tohumunu kaynatılarak içilebilir, yada döverek, toz haline getirip, bir kaşık ağza atıldıktan sonra arkasından su içilebilirsiniz. Çok özel bir tadı veya kokusu olmayan keten tohumu, kavrulunca güzel bir tada kavuşuyor. Tohum şeklinde de tüketilebiliyor.Yemeklere, yoğurda, salatalara, müsliye, pasta, börek gibi unlu mamullere karıştırılabiliyor. Günde 1-1.5 çorba kaşığı keten tohumu sağlıklı kalmak açısından yeterlilik gösteriyor.
Tercüman gazetesi
Keten tohumunun bu kadar faydası olduğunu bilmiyordum öğrenmiş oldum ama tadı hiç güzel değil e58))
Teşekkürler paylaştığınız için
Biberiye, sindirim, dolaşım problemleri, nöralji, hafif spazmlar, gazlanma, ağrı, egzama, kas ağrıları, siyatik, astım, nefes darlığı, romatizma ve deprasyonla ilgili olarak kullanılmaktadır. Hatta parazitlere karşı da etkili bir kullanımı söz konusudur.
Bitkisel bir ilaç olarak biberiye, hafızayı güçlendirir, kan dolaşım ve sinir sistemini uyarır, gazlanmayı rahatlatır.
Akdeniz iklim şartlarında yetişen, yapraklarını dökmeyen küçük bir çalı bitkidir. Yaprakları iğneli ve koyu yeşil renktedir. Uçucu yağlar içerir ve solgun mavi renkli çiçekleri vardır. çok ışıklı, kuru ve sıcak toprakta en iyi şekilde büyür. Yaprakları birçok rahatsızlıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılır.
Biberiye, sindirim, dolaşım problemleri, nöralji, hafif spazmlar, gazlanma, ağrı, egzama, kas ağrıları, siyatik, astım, nefes darlığı, romatizma ve deprasyonla ilgili olarak kullanılmaktadır. Hatta parazitlere karşı da etkili bir kullanımı söz konusudur. Bitkisel bir ilaç olarak biberiye, hafızayı güçlendirir, kan dolaşım ve sinir sistemini uyarır, gazlanmayı rahatlatır.
Biberiye aynı zamanda spazmlara karşı, ürin üretimini artırmak için idrar söktürücü ve aybaşı kan akışını uyarıcı olarak kullanılır.
Biberiye, genellikle, balla tatladırılmış çay şeklinde uygulanmaktadır. Harici kullanımda ise biberiye yağı faydalı sonuçlar vermektedir.
Omega-3, omega-6 yağ asitlerinin iyi bir kaynağı olan keten tohumu, yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif içerir, göğüs, kolon, prostat kanserine karşı koruyucu olan lignanların kaynağıdır.
(http://www.maksimum.com/saglik/images/haber/ketentohumu001_2712.jpg)
Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu tüketilmesi yeterlidir. Hamile, emziren kadınlar ve küçük çocukların ise kullanmaması önerilir. Yeterli miktarda balık tüketmiyorsanız (Omega-3 yağ ihtiyacınızı karşılamak için), hamur işlerine de keten tohumu ekleyebilirsiniz.
Keten tohumları sert olduğundan dikkatli bir çiğnemede bile yeterince öğütülemeyebilirler, bu da yeterince sindirilmeden vücuttan atılmalarına sebep olur. Öğütülmüş keten tohumunun sindirimi çok daha kolaydır. Keten tohumunu öğütmek için karabiber veya kahve el değirmenleri ya da bu tip tohumları öğütmek için özel olarak üretilmiş elektrikli öğütücüler kullanılabilir.
Keten tohumu oda sıcaklığında bir yıl tazeliğini korur. Öğütülmüş keten tohumu ise 30 gün boyunca hava geçirmez kapaklı bir kavanozda saklanabilir.
Keten tohumunun yararları
Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir.
Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelir.
Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir.
Kalp-damar hastalıklarından korur.
LDL Kolesterol ve Trigliserit seviyesini düşürür.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Romatizmal hastalıkları önler.
Sinir sistemini güçlendirir.
Hafızayı güçlendirir.
Kan şekerini dengeler.
Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir.
Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir.
Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır.
Nasırlarda kompres olarak kullanılır.
Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar.
Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir.
Öksürüğü giderir.
Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak
kullanılır.
Lifleri sanayide, özellikle dokumacılıkta kullanılır.
Keten tohumu nasıl tüketilir?
Kaynatılarak içilebilir.
Dövülerek, öğütülerek toz haline getirilebilir. Bir kaşık ağza atıldıktan sonra arkasından su içilebilir.
Kavrulmuş olarak tüketildiğinde daha lezzetli olur. Keten tohumunun çok özel bir tadı veya kokusu yoktur, ama kavrulunca güzel bir tada
kavuşur.
Tohum şeklinde tüketilecekse iyice çiğnenmelidir.
Sizler de mutfakta keten tohumunu el altında bulundurarak, onu öğütülmüş halde salatalarınıza, yoğurdunuza, müslinize serpebilir, fırında yaptığınız hamur işlerine katabilir, pilavdan çorbalara, tatlılardan tuzlulara her yemeğinizde kullanabilirsiniz.
Diyetisyen Kamile Sü
ota.com.tr
Keten tohumu Ot deyip geçmeyin!
Türkiye'de yemek yapılabilir ot sayısı 90'a kadar ulaşıyor, ama ilaç olarak kullanılabilecek otların sayısı binlere ulaşıyor. Keten tohumu ise bitkisel bir hormon olmasıyla bunlar arasında öne çıkıyor.
Sağlığımızın temel direği olan dengeli beslenme ve özellikle de organik, hatta 'vahşi' beslenmenin ürünleri son zamanlarda çok gözde.
Anadolu'da otları yemek ya da tıbbi amaçla kullanmak hayli eski bir gelenek ama ottan halen yemek yapan kadınlar Ege Bölgesi, İnegöl-Sinop ile Malatya-Sivas bölgelerinde toplanmış. Türkiye'de yemek yapılabilir ot sayısı 90'a kadar ulaşıyor, ama ilaç olarak kullanılabilecek otların sayısı binlerle ölçülüyor.
DİKKATLİ KULLANILMALI
Günümüzde stres kaynaklı sağlık ve erken yaşlanma problemleri için insanlar çeşitli bitkilerden medet umuyor. Elbette yabani otlar erken yaşlanmaya karşı çarelerden biri, Giritlilerin 90'ı, 100'ü sağlıklı görmelerinin bir nedeni de vahşi hayatın içinden çıkıp gelen otlar... Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan yabani bir tohumdan söz etmek istiyorum bu hafta sizlere.
Nisan ayı ot toplamak için ideal bir ay ama öte yandan doğada bulunan keten tohumlarına ulaşmak için de güzel bir zaman... Doğada bulamazsanız, aktarlarda emrinize hazır bir sağlık iksiri keten tohumu. Aktardan alınan bütün tedavi edici ürünlerde olduğu gibi keten tohumunu da dikkatli kullanmak şart.
ZAYIFLATICI ETKİSİ VAR
Keten tohumu kıştan çıkıp yaza girdiğimiz şu günlerde zayıflatıcı etkisi ile dikkat çekiyor, yağı bir çok cilt hastalığının tedavisinde kullanılıyor, kabızlık gibi barsak problemlerine de iyi geliyor.
Kabuğundan ayrılmış ve çok küçük yuvarlak parçalara bölünerek sindirilebilir bir içerik kazanmış olan keten tohumu çok yararlı. Yararların başında insanın bozuk moralini bile düzelttiği artık kanıtlanan folik asit ve B12 vitamini var.
Tohumun karbonhidrat yapısında bulunan bir madde ise bağışıklık sistemini koruyor. Kadınların keten tohumunu bir başka tercih nedeni de hormonları dengelemesi. Keten tohumu aslında bitkisel bir hormon.
Saçların dökülmesinden pek çok etkiye kadar geniş bir kullanım alanı olan ve aktarların yanı sıra eczanelerin çoğunda bulunan keten tohumu, Türkiye'de daha çok kabızlıkta ve menopoz belirtilerinin azalmasında destek olarak kullanılıyor.
Ama keten tohumunun Romalılar döneminde de müshil olarak kullanıldığını unutmayın. Tabii ki müshil bağırsağı boşaltan bir madde, eğer tohumu ezerek lapa gibi yerseniz tahriş edici müshil etkisi yapıyor. Ancak geçici kabızlık problemlerinde, kısa süreli kullanılması sorun yaratmaz. Hekimler, 'birkaç kez kullanmakla sorun geçmemiş ise başka bir sorun vardır ve araştırılmalıdır' diyorlar.
HER YAŞLANMA ERKENDİR
Hekimler keten tohumunun yanı sıra keten yağının da ölçülü şekilde kullanılabileceği kanaatindeler. Yağı şöyle anlatıyorlar: 'Her yaşlılığı erken olarak tanımlayabiliriz. Çünkü insanlardaki kök hücreler ortalama 130 yıl yaşayabilecek nitelikteyken bizler ortalama 60 yaşında yaşlanmış oluyoruz. Bunu önlemek için öncelikle sağlıklı beslenilmeli ve almamız gereken temel besin öğelerinde eksik olmamalı.
Bunun yanı sıra keten yağını belli ölçüde çiğ olarak her gün salata ya da soğuk yemeklerle tükettiğinizde yapısal destek görevi üstlenerek hücrelerin ve dokuların canlılığını sağlıyor.'
YAĞINI ASLA ISITMAYIN!
Zeytinyağının asıl yararının çiğ oluşundaki iddia, keten yağı için de geçerli. Keten yağının içinde, omega yağ asitlerince zengin alfa linolenik asit kaynağının bulunduğuna dikkat çeken hekimler uyarıyor: 'Yağ asla ısıtılmamalı, çünkü ısıda çok çabuk bozulup zararlı hale gelir' diyorlar. Bitkisel kökenli bir yağ olduğu için peroksit daha az ve daha dayanıklı bir yağ.
Kaynatıldığında ya da yüksek ısılara maruz kaldığında çabuk okside olur ve bezir yağına dönüşür. Çok çabuk kuruduğu ve iyi bir çözücü olduğu için bu tür yağlar yağlı boya ve cila sanayinde kullanılır. Gıda, ilaç ve kozmetik amaçlı kullanılmaları zararlı olup kansere yol açabildikleri belirlenmiş. Bu yüzden yaygın olarak bilinen kaynatılma işlemi kesinlikle yanlıştır ve yağı mutlaka çiğ, hiç işlem görmemiş olarak tüketilmelidir.'
Nedim Atilla / Akşam