Amerika'da Jay Kordich adlı hastanın hazırladığı "Meyve ve Sebzelerin Gizli Güçleri" adlı kitapta meyve-sebze terapileri anlatılıyor.
Kitapta sebze ve meyvelerin faydalarının yanısıra bir de reçete sunuluyor. Hormondan uzak, mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin gizli güçleri şöyle sıralanıyor:
Elma: Böbreklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım ediyor.
Muz: Kalbe ve kas sistemine faydalıdır. Yorgunluğa ve ishale bire bir geliyor.
Greyfurt: Sindirimi uyarıyor. Diş etlerinin kanamasını azaltıp, soğuk algınlığına iyi geliyor. Lifleriyle yenirse, kolesterolü düşürüyor.
Portakal: Soğuk algınlığı, grip, incinme, kalp hastalığı ve felçten korunmaya yardım ediyor.
Mandalina: Enfeksiyonlarla savaşmayı kolaylaştırıyor.
Üzüm: Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenliyor. Karaciğeri temizliyor, siyah üzüm hücreyi yeniliyor.
Kavun: Endişe ve uykusuzluğa iyi geliyor. Bağırsak ve cilt kanserine karşı tavsiye ediliyor.
Armut: Kalp-damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırıyor.
Brokoli: Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltıyor.
Lahana: Yaşlanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum içerdiği için sağlıklı bir cilt için tavsiye ediliyor.
Havuç: Enerji veriyor. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım ediyor.
Salatalık: Kasları gençleştirip, deri hücrelerine elastikiyet veriyor.
Sarımsak: Tansiyonu düşürüp, kan pıhtılaşmasını azaltıyor. Bazı mide kanserlerini önleyip bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Ispanak: Karaciğeri, lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarıyor.
REÇETELER
Uykusuzluk için, havuç ve kereviz sapının suyunun karıştırılması tavsiye ediliyor.
Sindirimi kolaylaştırmak için, karnabahar, havuç ve maydanoz suyu öneriliyor.
Gribe ise, bir bardak kızılcık suyu yahut elma + kızılcık, elma + üzüm + ananas suyu iyi geliyor.
Havuç ve lahana suyunun karıştırılması sakinleştirici etki yapıyor.
BURSA (İHA)
teşekkürler güzel paylaşım
Yediklerimizin yararlarını biliyor muyuz?
ACI MARUL
Ne içeriyor: Potasyum, fosfor
Neye iyi geliyor: Yağ metabolizmasını düzenliyor, felç riskine karşı koruyor.
AHUDUDU
Ne içeriyor: C vitamini, potasyum, kalsiyum, demir, folikasit
Neye iyi geliyor: Virüs ve bakterilere karşı koruyor, tümör oluşumuna engel oluyor.
AVOKADO
Ne içeriyor: C vitamini, potasyum, kalsiyum, demir, folikasit
Neye iyi geliyor: Virüs ve bakterilere karşı koruyor, tümör oluşumuna engel oluyor.
Beyaz/kırmızı lahana
Ne içeriyor: C vitamini, az oranda B vitamini, kalsiyum
Neye iyi geliyor: Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, stres semptomlarıyla savaşıyor.
BROKOLİ
Ne içeriyor: Magnezyum, A ve C vitamini, potasyum
Neye iyi geliyor: Kansere karşı koruyor, kasları güçlendiriyor.
Ceviz/Fındık/Fıstık
Ne içeriyor: B ve E vitamini, çinko, demir
Neye iyi geliyor: Sakinleştiriyor, uyumayı sağlıyor, stresi azaltıyor.
Dana Eti
Ne içeriyor: Demir, protein ve potasyum
Neye iyi geliyor: Soğuk algınlığı, öksürük ve gribe karşı iyileştirici etkiye sahip
Deniz bitkileri
Ne içeriyor: Omega3 yağ asidi, pantothenik asit
Neye iyi geliyor: Kolesterol düzeyini düşürüyor, kalp krizi riskini azaltıyor.
Domates
Ne içeriyor: Likopen, folikasit, tyrosin
Neye iyi geliyor: Likopen kansere karşı koruyor, folikasit hücre yapımını uyarıyor.
Elma
Ne içeriyor: Pektin, bioflanovoid, C vitamini
Neye iyi geliyor: Kolesterol düzeyini düşürüyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Enginar
Ne içeriyor: Cynarin, bol miktarda B ve C vitamini
Neye iyi geliyor: Kan şekerini düzenliyor. C vitamini kalbi güçlendiriyor.
Erik
Ne içeriyor: Potasyum, demir, B vitamini
Neye iyi geliyor: Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlıyor, enerji veriyor.
Esmer buğday
Ne içeriyor: Lysin, lezithin
Neye iyi geliyor: Beyni ve sinirleri besliyor, öğrenmeyi güçlendiriyor.
Fasülye
Ne içeriyor: Demir, kalsiyum, B ve C vitamini, protein
Neye iyi geliyor: Kan ve hücre yapımına yardımcı oluyor.
Greyfurt
Ne içeriyor: Folikasit, C vitamini
Neye iyi geliyor: Kan basıncını azaltır, kan yapımını artırır.
Havuç
Ne içeriyor: A vitamini, selenyum
Neye iyi geliyor: Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor.
Ispanak
Ne içeriyor: A vitamini, folikasit, magnezyum, E vitamini, manganez
Neye iyi geliyor: Sinirleri güçlendiriyor. Özellikle hamilelikte tavsiye ediliyor.
Kaba öğütülmüş buğday
Ne içeriyor: B vitamini, demir ve magnezyum
Neye iyi geliyor: Bacak kaslarındaki krampları yok ediyor. Uyku süresini azaltıyor.
Kaba öğütülmüş çavdar
Ne içeriyor: Magnezyum, karbonhidrat, B vitamini
Neye iyi geliyor: Enerji sağlıyor, stresi azaltıyor.
Kavun
Ne içeriyor: Magnezyum, potasyum ve kalsiyum
Neye iyi geliyor: Vücuttaki su düzeyini ayarlıyor, idrar oluşumunu artırıyor.
Kefir
Ne içeriyor: Asit laktik, asit laktik bakterileri
Neye iyi geliyor: Bağırsak enfeksiyonuna, kabızlığa ve gaza iyi geliyor.
Kereviz
Ne içeriyor: Potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum
Neye iyi geliyor: Kabızlık, mide ve bağırsak sorunlarına karşı etkili.
Kırılmamış pirinç
Ne içeriyor: Protein, potasyum, kalsiyum, magnezyum
Neye iyi geliyor: Mide anması ve gaza karşı etkili. Vücuttaki fazla suyu atıyor.
Kırmızı üzüm
Ne içeriyor: Phyto-östrojen, potasyum, kalsiyum
Neye iyi geliyor: Yüksek tansiyona karşı iyi geliyor, trombozları önlüyor.
Kuşburnu
Ne içeriyor: Likopen, C ve E vitamini, demir
Neye iyi geliyor: Soğuk algınlığı ve gribe karşı önleyici etkiye sahip.
Kümes hayvanları
Ne içeriyor: Protein, potasyum, magnezyum, B vitamini, çinko
Neye iyi geliyor: Baş ağrısı sorununa karşı etkili, stresten arındırıyot.
Kivi
Ne içeriyor: C vitamini, karotionid, flavonoid
Neye iyi geliyor: Zayıflatıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Lahana turşusu
Ne içeriyor: Laktik asit bakterileri ve B12 vitamini
Neye iyi geliyor: Tümör oluşumunu önlüyor.
Limon
Ne içeriyor: C vitamini ve glucarate
Neye iyi geliyor: Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, mide kanserini önlüyor.
Mango
Ne içeriyor: A ve B vitamini, çinko
Neye iyi geliyor: enerjiyi yükseltiyor.
Mantar
Ne içeriyor: Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum
Neye iyi geliyor: Kasları güçlendiriyor, saç ve tırnakları besliyor.
Mercimek
Ne içeriyor: Çinko ve Aminoasit
Neye iyi geliyor: Yorgunluğu gideriyor, strese karşı etkili.
Mısır
Ne içeriyor: Çinko, magnezyum ve B vitamini
Neye iyi geliyor: Stresle savaşıyor, bağırsak kanserini önlüyor.
Muz
Ne içeriyor: Potasyum, B6 vitamini, serotonin, magnezyum
Neye iyi geliyor: Rahatlatıyor ve uyumaya yardımcı oluyor.
Mürver
Ne içeriyor: Potasyum, B1 vitamini, C vitamini
Neye iyi geliyor: Terleten ve öksürüğü azaltan etkiye sahip. Kabızlığa iyi geliyor.
Papatya
Ne içeriyor: Karotinoid, enzimler, C vitamini
Neye iyi geliyor: Kalp hastalıklarını önlüyor, stresi azaltıyor.
Patates
Ne içeriyor: Mieraller, C vitamini, bitkisel protein, potasyum
Neye iyi geliyor: Kansere karşı koruyucu, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Peynir suyu
Ne içeriyor: Sodyum, potasyum, kalsiyum, laktik asit bakterileri
Neye iyi geliyor: Sindirim sistemi şikayetleri ve mide yanmasına karşı iyi geliyor.
Pırasa
Ne içeriyor: Allisin, çinko, manganez, selenyum
Neye iyi geliyor: Kan basıncını düşürüyor, kalbi ve damarları güçlendiriyor.
Portakal
Ne içeriyor: B ve C vitamini, potasyum, kalsiyum, selenyum
Neye iyi geliyor: Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlıyor.
Ravent
Ne içeriyor: Magnezyum, manganez, kalsiyum, B vitamini
Neye iyi geliyor: Sağlıklı kemiklerin oluşumuna katkıda bulunuyor.
Ringa balığı
Ne içeriyor: Omega3 yağ asidi, sodyum, potasyum
Neye iyi geliyor: Damar sertliğini ve yüksek tansiyonu önlüyor.
iyilikgüzellik
7 besin sağlıklı bünye için olmazsa olmaz. İşte ABD uzmanlarının önerdiği reçete...
Kalbi koruyor BADEM
(http://www.sihhat.biz/wp-content/uploads/badem.jpg)
Her gün, bir çay fincanın yarısını dolduracak miktarda, yani 30 gram badem yemeyi ihmal etmeyin. Omega-3 asitli yağları açısından oldukça zengin bir besin olan badem, kandaki kötü kolesterol (LDL) oranını yüzde 4.4 oranında düşürüyor. Badem böylece damar tıkanıklıklarını önleyerek, Dolaşım sisteminin düzenli olarak çalışmasını sağlıyor; kalbi koruyor.
Diyabeti önlüyor KAHVE:
(http://img03.blogcu.com/images/k/a/h/kahvezamani/turk_kahvesi_1248184688.jpg)
Günde iki fincan kahve, özellikle orta yaşlardan sonra görülen Parkinson ve Tip-2 diyabete karşı vücudu koruyor. Kahvede bulunan kafein maddesi, diyabete yakalanma riskini yüzde 35 azaltıyor. Ayrıca ağrı kesici özelliği de bulunuyor. Ancak kahveyi mutlaka kalsiyum deposu olan sütle için. Böylece kafeinin kemikleri zayıflatmasını engellemiş olursunuz.
Sinirleri rahatlatıyor TARÇIN:
(http://www.baharatmarket.net/wp-content/uploads/2009/08/tarcin.jpg)
Her yemekten sonra içinde bir miktar tarçın bulunan bir tatlı yemeyi unutmayın.Tatlı yemek istemiyorsanız, küçük bir çay kaşığı dolusu tarçını doğrudan suya ekleyerek içebilirsiniz. Tarçın kan şekerini düzenliyor, ayrıca sinir sistemini rahatlatıyor. Öte yandan köri baharatının içinde bulunan Tumerik adlı maddenin eklem iltihabını ve romatizmayı önlediğini unutmayın.
Patatesi haşlayın PATATES:
(http://img03.blogcu.com/images/b/i/r/birfincanacikahve/05.05.2009_1242300705.jpg)
Antioksidanlar yönünden çok zengin. Amerikan Tarım Dairesi ne göre en yararlı 100 besinler arasında 17.sırada yer alıyor. Akciğer kanseri, diyabet ve kalp krizine karşı koruyor. Ancak patatesi kızartmak yerine, yağsız bir şekilde haşladıktan veya fırında pişirdikten sonra yemeyi tercih edin.
Kaslar için faydalı SEBZE ÇORBASI:
(http://www.kadin-sitesi.com/yemektarifleri/wp-content/uploads/sebze-corbasi.jpg)
Doyurucu ancak kalorisiz bir yiyecek olduğu için özellikle kilo vermek isteyenlerin bir numaralı tercihi. Ayrıca, özellike sebze çorbası sodyum bakımından zengin. Bir kase sebze çorbasında 500 miligram sodyum bulunuyor. Sodyum, sinir sistemi ve kasların düzenli olarak çalışmasını sağlıyor. Ayrıca vücuttaki sıvı miktarının dengesini düzenliyor. Ancak günde 1500 miligramdan fazla sodyum tansiyon ve kalp rahatsızlıkları konusunda tam bir ters etki yaratıyor.
Kansere karşı birebir ZEYTİNYAĞI:
(http://4.bp.blogspot.com/_8Io7F_oGon0/SIZhGkuZiFI/AAAAAAAAA3I/rPaoApOHBsI/s400/zeytinya%C4%9F%C4%B1.jpg)
Zeytinyağı kanser riskini azaltıyor. Günde 25 ml. zeytinyağı alanların idrarlarında, hücrelere zarar veren 8oxodG adlı maddenin seviyesinin azaldığını ortaya çıkardı.Zeytinyağı kanserin yanı sıra iyi kolesterol (HDL) oranın artmasını sağlayarak kalbi koruyor. 1 çorba kaşığı zeytinyağında 120 kalori bulunuyor. Bu nedenle günde 6 çorba kaşığını geçmeyin.
Kanseri engelliyor ÇAY:
(http://www.thebilgi.com/wp-content/uploads/2010/02/cay.jpg)
Siyah veya yeşil olsun, çayın her türü kanser riskinin azaltılmasında etkili bir rol oynuyor. Çay, kadınlarda rahim kanserine yakalanma riskini yüzde 50 azaltıyor.Göğüs kanseri içinse bu oran yüzde 60 a kadar çıkıyor. Çay ayrıca Alzheimer ve kalp krizine karşı vücudu koruyor.
iyilikgüzellik
(http://www.internethaber.com/images/other/171342.jpg)
Faydaları saymakla bitmez denir ya. Gerçekten de öyle. Özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmeli. Neden mi?
Kivi dünyada yoğun olarak tüketilen 26 meyve içerisinde besin maddesi yönünden en zengin meyve. C vitamini deposu olan kivinin düzenli tüketilmesi halinde özellikle kış aylarında görülen solunumla ilgili şikayetlerin azaldığı yönünde bilimsel veriler bulunuyor.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, kivinin insan sağlığı açısından önemine de değindi.
Uğur, bu meyvenin özellikle astım, nefes darlığı ve solunum sorunlarına karşı iyileştirici etkisi bulunduğuna dikkat çekti ve faydalarını birer birer sıraladı:
C VİTAMİNİ DEPOSU
-Kivi meyvesinin 100 gramında ortalama 100-400 mg C vitamini bulunur. Ayrıca magnezyum içeriği bakımından da en zengin, yüksek potasyum miktarı ve düşük sodyum ile yine meyveler içerisinde ön sıralarda yer almaktadır.
SOLUNUM ŞİKAYETLERİNİ AZALTIYOR
-E vitamini, bakır, fosfor, B2 vitamini ve A vitamini bakımından da iyidir. Öncelikle bir C vitamini deposu olan kivinin düzenli tüketilmesi halinde özellikle kış aylarında görülen solunumla ilgili şikayetlerin azaldığı yönünde bilimsel veriler bulunmaktadır.
İTALYA'DA YAPILAN ARAŞTIRMAYLA KANITLANDI
-Örneğin İtalya'da 18 bin çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada, C vitamini içeriği yüksek meyve tüketen bireylerin yüzde 44`ünde solunumla ilgili sorunla karşılaşma riskinin azaldığı belirlenmiştir.
NEFES AÇICI VE ÖKSÜRÜK KESİCİ
-Zaten eskiden beri astım hastalarında, nefes açıcı ve öksürük kesici olarak kullanıldığı bilinmektedir.
KANSERE KARŞI İYİ
-Kivi kanseri başlatan genlerde mutasyonu önlemede etkili olan anti mutagenik bileşikler (beta karoten, glutathion, lutein ) içermektedir.
-Özellikle lutein amino asitinin prostat, akciğer ve kolon kanserine iyi geldiği bildirilmektedir.
-İskoçya'da Rowett Araştırma Enstitüsü'nde gönüllü bireylerle yapılan bir çalışmada, 3 haftalık periyotta kivi tüketimi sonucunda yapılan tahlillerde, kan plazmasında C vitamini içeriğinin arttığı, lenfositlerde DNA zararının belirgin bir şekilde azaldığı saptanmıştır.
-Sonuçta, kivinin anti kanserojen özelliği ile, vücudu koruma bakımından önemli olduğu bildirilmiştir.
KALP KRİZİNİ ÖNLÜYOR
-Kivinin, yan etki göstermeksizin kanı sulandırarak, kalp krizini de önlediği yapılan bilimsel araştırmalarla saptanmıştır.
KABIZLIK GİDERİCİ, ÇOCUKLARDA KEMİK GELİŞTİRİCİ
-Tüm bunların yanında kolesterol düşürücü, kabızlık giderici, depresyon önleme ve stres azaltıcı, vücut şekerini düzenleyici, trigliserit düşürücü, görme gücünü iyileştirici, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, çocuklarda kemik ve beyin gelişimini arttırıcı, kilo koruma ve form tutmayı sağlama gibi daha birçok özellikleri nedeniyle kivi son derece sağlıklı bir meyvedir.
internethaber.com