Mangal mevsimi geldi. Kırmızı etler, tavuk göğsü, sucuklar ızgaraya konmayı bekliyor. Yaz mevsimini ızgarada kızarmış et kokusundan ayrı düşünmek çok zor; ancak doktorlardan ciddi uyarı var: Mangalsız bir hayata alıştırın kendinizi.
Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü, herkesi bu alışkanlık konusunda yeniden düşünmeye davet etti. Enstitü tarafından yayınlanan raporda yapılan 7 bin ayrı çalışmada da, ister beyaz et, ister kırmızı et isterse de balık eti olsun, ızgarada kızartılan etlerin potansiyel kanserojen etkisi olduğunun saptandığı vurgulandı.
Enstitünün mangal ateşi yakmaktan vazgeçemeyeceklere tavsiyesi ise şu; Et yerine, sebze ya da meyve kızartın. Yüksek ısıda kızartılan kırmızı et, kümes hayvanı eti ya da balık etindeki proteinler, heterosiklik amino asit üretiyor.
Heterosiklik amino asit, kanserojen madde olarak kabul ediliyor. Mangalla birlikte vücudumuza katma ihtimali bulunan diğer kanserojen madde ise etteki yağ ve suların damladığında ya da sıcak ızgaraya konulduklarında çıkan ve ete de sinme ihtimali bulunan dumanın içerdiği çok halkalı aromatik hidrokarbonlar.
New Jersey Kanser Enstitüsü diyetisyen uzmanlarından Maureen Huhmann, insanları ızgara etten uzak durmaları konusunda uyarmaya çalıştıklarını anlatarak, "Izgara et yemeyi, nadiren yaptığınız bir şeye dönüştürün. Eğer ızgarada pişmiş bir şey yiyecekseniz de en azından yediğiniz ette siyah ya da yanık olmadığından emin olun." uyarısında bulunuyor.
Salamda sosiste kanser riski var Amerikan Kanser Enstitüsü, korunmuş etler konusunda da özel uyarıda bulunuyor. Rapor, sosis, sucuk, salam, burger, bacon gibi, tuzlanıp, tütsülenip pişirildikten sonra paketlenen et ürünlerinden uzak durulmasını da tavsiye ediyor. Eti uzun süre korumak için kullanılan kimyasallar, vücutta kanserojen etkilere sebep olabiliyor. Uzmanlar, kırmızı etin, özellikle de sosis gibi işlenmiş kırmızı etlerin, bağırsak kanserine yol açtığını ortaya koyuyor.
Mangalda kanser riskini azaltma yolları
* Izgara süresini azaltın. Eti ızgaraya koymadan önce fırında bir süre pişirin.
* Et suyunun ateşe düşerek kanserojen etki yapabilen duman üretmesini engelleyin.
* Asla kararmış ya da yanık et yemeyin.
* Pişmesi daha kısa zaman tutan, şiş kebap gibi küçük parçalı etleri tercih edin.
* Yağsız et, daha az damlar, daha az duman çıkarır.
* Isı kaynağı ile etleri koyduğunuz ızgara zemini arasında en az 15 santimetre mesafe bulunsun.
Zaman
tesekkürler paylasim icin ama girilin tadi baska oluyor belki amerikalilar beceremiyorlardir yapmasini l6))
Rica ederim
Son zamanlarda kanser kelimesini çok duyar olduk nerdeyse herşey kanser yapıyor ızgara eksik kalmıştı onuda kanser yapıcılar arasına kattılar Allah sonumuzu hayır etsin
Alıntı yapılan: isra - 31 Mayıs 2008, 03:34:09
Rica ederim
Son zamanlarda kanser kelimesini çok duyar olduk nerdeyse herşey kanser yapıyor ızgara eksik kalmıştı onuda kanser yapıcılar arasına kattılar Allah sonumuzu hayır etsin=)
Paylaşım için teşekkürler...
Çok doğru artık ne yemeli neyi yememeli korkar olduk.
Amin!!
Türklerin açık hava toplantılarının ve tatil günlerinin vazgeçilmez etkinliği olan mangal keyfini, damak zevkini bozmadan, küçük değişiklik ve hilelerle sağlıklı bir öğüne dönüştürmek mümkün.
ABD'nin en çok et tüketilen eyaleti olan Teksas'ta bulunan Teksas Üniversitesi Kanser Merkezi tarafından "Sağlıklı Mangal'' başlıklı rapor yayınlandı. Raporda, farklı kanser türlerinden korunmak için mangal keyfine yönelik öneriler getiriliyor. Uzmanlara göre, uzun yıllar sağlık problemi yaşamadan mangal keyfi sürmek isteyenler, öncelikli olarak tükettikleri et miktarını azaltmak zorunda. ABD'li uzmanlar, sofraya et ve et ürünlerinin yanı sıra mangalda pişirilmiş farklı sebzelerin de eklenmesini öneriyor.
Bir öğünde etin çok ağırlıklı yer almasının sağlıklı olmadığına, sebze tüketiminin, başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünü vücuttan uzak tuttuğuna işaret eden uzmanlar, ''tabaktaki et miktarını biraz azaltıp, közde soğan, patlıcan, patates, kabak gibi sebzeleri dahil etmenin iyi bir başlangıç olacağını'' belirtiyorlar. Uzmanların ikinci önerisi ise kırmızı et tutkunlarının zaman zaman tavuk ya da balık gibi daha sağlıklı etleri deneyerek mangal yapmaları.
Farklı pişirme yöntemleri ile kanserojen maddelerden uzak kalınabileceği ifade edilen raporda, Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nün hangi türden olursa olsun, yanan etin kanserojen maddeleri açığa çıkardığı yönündeki uyarısı da hatırlatılıyor ve etin yanmamasına dikkat edilmesi vurgulanıyor.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Serap Coşansu da, mangalda yapılan etin iyi pişmesi gerektiğini söyledi. Coşansu, mangal yaparken kanserojen maddelerin miktarını azaltmak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Sarımsak, biberiye ve adaçayı kanserojen maddelerin miktarını azaltmaktadır. Bunlar ya köfte harcının içine ilave edilebilir veya yemeden hemen önce et üzerine ilave edilebilir. Etler sosla hazırlanacaksa sos içine konabilir. Özellikle antioksidan içeren meyvelerden limon, portakal ve mandalina da kanserojen maddeleri etkisiz hale getirebilir. Etle birlikte bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi faydalıdır. Bunun dışında siyah ve yeşil çayda bulunan maddeler kanserojen maddelerin etkisini azaltmada faydalı olabilirler. Bunun için etle birlikte sıcak veya buzlu çay tüketilebilir."
Sağlıklı mangal için öneriler
Teksas Üniversitesi'nin raporunda, kanserojen maddelerden korunmak için şu önerilere yer veriliyor:
KIRMIZI et yerine balık tercih edin. Balık, et ve tavuğa göre daha az yağ içerdiğinden, ateşe damlayan yağ ile açığa çıkan kanserojen madde de az olur. Ayrıca, mangalda pişmesi için daha az zaman gerektiren balık, sağlık açısından da avantaj sağlar.
ETİ önceden pişirin. Mangal üzerinde uzun süre yüksek ateşte kalan gıdalarda kanserojen madde açığa çıkar. Etinizi mangala atmadan önce beş dakika pişirirseniz, lezzetinden ödün vermeden, potansiyel tehlikelerden uzak durmayı başarırsınız.
MANGALINIZI hafifçe yağlayın. Mangalı biraz yağlamak, zararlı maddelerin ete yapışmasını engellediği gibi, et ya da balığın parçalanmasını da önler.
ISIYI düşürün. Kömür kullanımında çok yüksek ateşi tercih etmemek, yanan kömür ile üzerine konulan ürün arasında mesafe bırakmak, küçük önlemler olarak görülse de sağlık açısından büyük fayda sağlıyor.
MANGALINIZI iyi temizleyin. Mangalınızı her kullanımdan sonra çok iyi temizleyerek, oluşmuş kanserojen maddelerin bir sonraki yemeğinize aktarılmasını önlemiş olursunuz.
İzmir AA