Beslenme Uzmanı Sue Gilbert
Uzmanlar günde 5 defa meyve ve sebze yemenizi öneriyor. Eğer yaşamak için 5 sebze ve meyve yemeniz gerekseydi hangilerini seçerdiniz? En yararlı sebzeler ve meyveler hangileri?..
En yararlı 5 meyve
Karpuz
C vitamini, karoten, bol lif ve düşük kalorili bir meyvedir.
Papaya
C vitamini, karoten, bol lif ve potasyum kaynağıdır..
Portakal
Sadece suyunu içmeyip tamamını yerseniz C vitamini, folik asit, bol lif kaynağıdır.
Greyfurt (Sarı ya da Pembe)
C vitamini, karoten, kolesterolü düşüren bol lif tipi pektin ile fotokimyasalların (flavonoid, terpenes, limonoid gibi) kaynağıdır.
Kayısı
Beta-karotenle yüklü kayısı, potasyum, lif, biraz C vitamini içerir. Kurutulmuş kayısı C vitamini içermez ancak iyi bir demir kaynağıdır. Konserve ya da sarartılmış C vitamini tazenin yarısı kadar C vitamini ve taze kadar beta-karoten içerir.
En yararlı 5 sebze
Ispanak
Harika bir beta-karoten, C vitamnini, folik asit, demir, potasyum ve kalsiyum kaynağıdır.
Patates
Potasyum, C vitamini, beta-karoten ve lif kaynağıdır.
Kara Lahana
Süper bir beta-karaton, C vitamini, folik asit, kalsiyum ve lif kaynağıdır.
Havuç
Beta-karoten ve lif yüklüdür.
Tatlı kırmızı biber
Harika C vitamini, beta-karoten ve lif kaynağıdır.
village
Gribin yaygın olduğu bugünlerde bağışıklık sisteminizin desteklenmeye daha çok ihtiyacı var. Foxnews.com isimli sitede yer alan habere göre, kendinizi zinde hissetirecek, bağışıklığınızı güçlendirecek 10 süper meyve:
1. Nar: Antioksidan deposu olan nar, beyin için faydalıdır. Gerçekte, bazı araştırmalar bir narın içinde yaklaşık 600 tanesi olan meyvenin yeşil çaydan 3 kat daha fazla antioksidan içerdiğini gösteriyor.
2. Acai Çileği: Güney Amerika yağmur ormanlarında yetişen çilekte, omega yağ asitleri, protein ve lifin yanında yaban mersininden 2 kat daha fazla antioksidan bulunuyor. Oldukça güçlü olan meyve hakkında yapılan bazı araştırmalar, laboratuar çalışmalarında kanser hücrelerini öldürdüğünü gösterdi.
3. Avokado: Yumurta şeklindeki meyve, kanser, kalp ve şeker hastalığı riskini azaltan sağlıklı tekli doymamış yağ içeriyor.
4. Yaban Mersini: Kuzey Amerika'ya özgü yaban mersini bu ülkede temel bir besindir. Küçük yaban mersinleri antioksidanlarla dolu ve aynı zamanda yaşlanmayı önlüyor, beyin ve görme fonksiyonunu geliştiriyor.
5. Kızılcık: Sadece idrar yolu enfeksiyonlarıyla savaşmada etkili olmayan kızılcık, hücreleri serbest radikaller diye bilinen bileşiklere karşı koruyan antioksidanlarla dolu.
6. Goji Berry (Kurt Üzümü): Çin, Moğolistan ve Tibet'te Himalayalar'da bulunan, ülkemizde kurt üzümü olarak bilinen meyve, 6 bin yıldır, herbalistler tarafından karaciğeri korumak, görüş bozukluğuna yardımcı olmak, bacakları güçlendirmek, bağışıklık sistemini desteklemek ve anti-aging olarak kullanıyorlar. Bu üzümlerde, gözün retinasını koruyan karoten içeren maddeler bulunuyor.
7. Kivi: Günlük C vitaminine mi ihtiyacınız var? Bunun için biraz kivi yemeniz yeterli. Çünkü kivi, portakaldan daha fazla C vitamini ile en az muz kadar potasyum içeriyor.
8. Mangosteen: Güneydoğu Asya'ya özgü olan meyve, Mayo Clinic'in sitesinde rapor ettiği gibi önemli derecede antiinflamatuar etkiye sahip. Tropikal olan bu meyve, aynı zamanda zengin bir antioksidan kaynağı ve laboratuarda antiinflamatuar etkiye sahip kimyasallar içeriyor.
9. Noni meyvesi: Güneydoğu Asya'ya özgü olan meyvede bol miktarda antioksidan bulunuyor. Yüksek kan basıncını düşürmeye ve mafsal ağrısnı hafifletmeye yardımcı oluyor.
10. Seabuckthorn (Yalancı iğde): Yumuşak ve sulu olan meyve Avrupa ve Asya'da yetişiyor. C vitamini bakımından zengin olan yalancı iğde bağışlık sistemini destekliyor.
Zaman
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yetiştirilen narın kolesterolü düşürdüğü bildirildi.
Suruç ilçesine bağlı Onbirnisan (Aligör) beldesinde satışa sunulan Suruç narı, incecik kabuğu, mayhoş tadı, kıpkırmızı rengiyle dünyanın en iyi narları arasında gösteriyor.
Çiftçilerin bu taleplerini kendi ekolojik bahçesinde yetiştirdiği fidanlarla karşılamaya çalıştığını söyleyen Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, "Nar bahçesi ekmek isteyen çiftçinin tercihi ekolojik olarak yetiştirilen Suruç narı oluyor. Suruç narına talep çok olduğundan, bu talebi zor karşılıyoruz" dedi.
Tekçe, Suruç narı çeşidinin dünya meyvecilik tarihine geçerek, dünyanın en iyi nar çeşitleri arasında gösterildiğini kaydederek, "Suruç narı birim alanda diğer nar çeşitlerine göre daha fazla ürün veriyor. Ayrıca Suruç narı önemli özellikleri vardır. Tansiyonu düzenliyor. Kalbimizi koruyor ve kalbimizin düzenli çalışmasına destek oluyor. Ayrıca Suruç narı enfeksiyonlara karşı vücut direncini koruyup, yorgunluğu gideriyor. Bağışıklık sistemini hastalıklara karşı koruyan Suruç narı kolesterol ve kan şekerimizi düzenliyor. Cildimizin pürüzsüz görünmesini de yardımcı oluyor" diye konuştu.
İHA
Konu meyveler olduğunda hemen herkesin ilgisini çeken, o yumuşak ve sulu olan orta kısmıdır.
Ancak Florida Üniversitesinde Beslenme Profesörü olan Doktor Susan Percival bazı önemli antioksidanlann kabukta bulunduğunu belirtiyor.
ELMA
Cornell Üniversitesi araştırmacıları elma kabuğunun, içindeki tatlı beyaz bölgeye göre yüzde 87 oranda daha fazla kanser karşıtı fotokimyasal içerdiğini tespit etmiş. Eğer soyulmamış bir elmayı çiğnemek zor geliyorsa, dış yüzeyini kaplamak için kabuklarını yer fıstığı ezmesine batırabilirsiniz. Hem böylece güçlü bir protein karbonhidrat bileşimi elde edersiniz.
SALATALIK
Kendisinde neredeyse hiç kalori bulunmayan bu yiyeceğin kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silisten meydana geliyor. Silis için uzanların önerdiği minimum bir doz yok ama uzmanlar günde en az beş miligramı uygun buluyor. Bu da tek bir salatalığın kabuğundan alabileceğin miktara denk.
Organik olmasına dikkat edin. Normal salatalıkların dış yüzeyi raf ömrü uzasın diye koruyucu maddelerle kaplanır. Ancak organik olanlar orijinal halde bırakılır.
PATLICAN
Bu mor renkli yiyecekten bir şerit sıyırdığında 300 miligram nasunin (beyin hücrelerinin hasar görmesini
engelleyen bir antioksidan) elde etmiş olursunuz. Ayrıca 200 miligram kas kramplarını engelleme özelliğine sahip potasyum, 13 miligram bağışıklığı güçlendirici magnezyum ve üç gram lif kaybediyor olmanız.
Eğer az yağlı peynir ve sosa yatırırsan, (marketten satın alır almaz kullandığın takdirde) kabuğunun soyulup soyulmadığını anlamazsın bile.
KİVİ
İnce, tüylü kabuğunda bulunan kimyasal bileşenler bakteri ve kolibakteri ile savaşır. Tırtıl yiyormuş gibi hissetmek istemiyorsanız içeceğinizin içine toz haline getirip karıştırabilirsiniz veya kağıt kadar ince dilimleyip salatana koyabilirsiniz.
PORTAKAL
Kabuğun üst kısmında bulunan dlimonene UV ısınlarının ölümcül düşmanıdır. Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada haftada bir çay kasığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı görülmüş. Dış kabuğu ısırmak yerine, somonun üzerine çeşni yerine serpebilirsiniz ya da salatana sosla birlikte karıştırabilirsiniz.
Haber Aktüel