1950-1960 yılları arasında Avrupa'dan Türkiye'ye bir heyet gelir. Heyet günlerce Anadolu'da dolaşırlar. Amaçları Türkiye'de sosyal hayat ve kadınların statüsü hakkında bilgi edinmektir. Sonuçta raporlarını hazırlarlar. "Türk kadınları erkeklerine karşı gayet saygılıdır. Hiç bir zaman erkeğin önünden yürümez. Kadınlar arkadan yürürler."
Aradan yıllar geçer. 2000'li yıllara gelinir. 50 yıl içerisinde bu konuda Türkiye'de neler değişmiş, neler değişmemiş bunu görmek için bir başka heyet daha gelir. Ellerinde o yıllarda tutulmuş olan, raporlar mevcuttur. Bu heyet de uzun zaman araştırma yapar. Ancak elli yıl boyunca Türkiye'de çok şey değişmiştir. Artık kadınlar önde, erkekler arkada yürümektedir. Bunun sebebini sorunca, şu cevabı alırlar:
- O yıllarda Türkiye'de terör diye bir şey yoktu. Dolayısıyla mayın tehlikesi de yoktu. Ancak şimdi Türkiye'de terör var... Mayın tehkilesi var... Onun için kadınlarımızı önden yürütüyoruz.
tarihman kardesim coktandir böyle gülmemistim ellerinize saglik :hihi
Tarihman kardeşim teşekkür ederiz.Bu vesile ile konu ile alakalı başımdan geçen bir hadiseyi anlatmak isterim.
Çocukluğumda ki yaz tatillerinden birinde memlekette iken annem beni bakkala göndermişti.Bende çocukken hiç düzgün yürüyemez, sürekli zıplayarak yürürdüm.Yine zıplayarak evden çıktım, kaldırımdan tam yola inerken arkamdan yaşlı bir dede bastonu ile bana çelme attı.Bana sen .... hocanın torunumusun? dedi.Evet dedim.Bak dedi yolda yürürken erkeklerin önünden gidilmez.Daima bir adım gerisinde gidilir anladınmı? Şimdi geç bakalım arkama.. Bende dedeyi kırmadım (aslında bastonundan korkmuştum)arkasından yürümeye çalışıyordum ama alışkanlık icabı arada yine zıplıyordum.Zıpladığım anda dedeye çarpacak gibi oluyor ve bastonuna bakarak hemen bir adım geriye kayıyordum.Allahım bakkala varana kadar neler çektiğimi anlatamam.
Bu hadise ve talebe iken gördüğüm bir fotoğraf bana ders oldu ama İstanbul gibi kalabalık bir şehirde uygulanması imkansız bir davranış şekli.Değil bir adım gerisinde yürümek bağlantı kurulmadığı takdirde birbirini bulabilmek için sürekli cep telefonu ile irtibat halinde olmak gerekir. :)
bu da guzel bir yaklasım tabi.
Annem anlatmıştı: Köyde yoldan karşıya geçmek gerektiğinde; gelmekte olan bir erkek görürlerse durur, onun geçmesini bekleyip sonra karşıya geçerlermiş. Onun önünü kesmezlermiş.
Çok ilginç ve gereksiz gelmişti ilk duyduğumda ama altında kim bilir ne ince sebepler vardır. Benim aklıma gelen, gelmekte olan erkeğin dikkatini çekmemek...