Özellikle çocukların sağlığını tehdit ediyor...
Tarım ürünlerinde kimyasal kalıntı iddialarından sonra şimdi de ballarda antibiyotik tehdidi gündeme geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu bu balların, özellikle çocuklarda antibiyotik duyarlılığını azalttığına dikkat çekti.
Antibiyotik oranının yüksek olduğu ballarda polen sayısının düşük olduğunu ve bu balların nerede ve hangi kaynaktan üretildiğinin anlaşılmasını zorlaştırdığını anlatan Boyacıoğlu, “Arılara verilen antibiyotiğin ballara da geçmesi nedeniyle bir kısmı Çin'den gelen, bir kısmı da Türkiye'de üretilen bu ballar, çocukların sağlığı açısından sakınca oluşturuyor” diye konuştu.
Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak da, Çin'den ithal edilen balların ancak 40-50 ton civarında olduğunu ifade ederek, Türkiye'de arıcılık sektöründe de ciddi boyutlarda antibiyotik sorunu yaşandığını anlattı.
Bal pazarının 50 bin ton olduğuna, buna karşılık 35 bin tonluk üretim olduğuna dikkat çeken Altıparmak, şöyle konuştu: “Ballarda antibiyotik miktarının 1 kilogramda 10 mikrogram olması gerekiyor. Fakat piyasadaki balların üçte birinde bu oran çok yüksek seviyede. Arılarda hastalığa karşı kullanılan antibiyotiklerin doğru zamanda, yani mutlaka bal alımından önce ya da sonra verilmesi lazım. Üreticilerin eğitilmesi, satıcıların da ürünü almadan önce laboratuarlarda test ettirmesi gerekiyor.”
Antibiyotik oranı yüksek balların özellikle çocuklu aileler için sorun haline geldiğini vurgulayan Altıparmak, bazı markalı ballarda bile antibiyotik oranının yüksek olduğunun altını çizerek, “Ballarda antibiyotik kullanımının sağlık açısından normal sınırlarda olduğunu gösteren herhangi bir kalite belgesi bulunmuyor. Mevcut kalite kontrol belgelerinden hiçbiri antibiyotik ölçümünü yansıtmıyor” dedi.
Haber Aktüel
güvenerek verdiğimiz bu gidada böyle ise tamam artık..
RABBİM ıslah etsin inşAllah
bizimle paşlaştığınız için sağolunuz..
Herşeyin tadı tuzu kaçtı.
Bu arada balı da Çİn'den ithal ediyoruz ya helal olsun...
Açıkçası ben piyasadaki hiçbir bala pek güvenmiyorum.Güvendiğim hakiki ballar ancak bizzat yetiştiricilerden alınan ballar sadece.O yüzden bu habere hiç şaşırmadım.
Sanırım ülkemizdeki birçok bölge ve şehirde bu yetiştiriciler mevcut:)