Sadakat islami Forum

DİNİ KATEGORİLER => KISSADAN HİSSELER => Konuyu başlatan: Ay Iıığı - 23 Kasım 2008, 22:04:08

Başlık: Süleyman aleyhisselamın emrine rüzgarın verilmesinin hikmeti:
Gönderen: Ay Iıığı - 23 Kasım 2008, 22:04:08

Rivayete göre, Süleyman aleyhisselamın bın tane atı vardı. Bunları harp için besletiyordu .

إِذْ عُرِضَ عَلَيْهِ بِالْعَشِيِّ الصَّافِنَاتُ الْجِيَادُ

Meali: "Akşam üstü (öğle sonu) safinat, (üç ayağını basıp birisini diker vaziyette duran) halis atlar kendisine arz olununca ... " (s. Sad, 31)

Ayet-i kerimesinde beyan edildiği üzere, Süleyman aleyhisselam at bakıcılarına, bir gün akşam üstü muayene etmek üzere atların kendiisine getirilmesini emretmişti.

Dokuzyüz tanesini muayene ettiklerinde güneşin batmak üzere olduğunu görmüştü. İkindi namazını kılmadığını hatırladı ve çok üzüldü.

"Bu atlar beni namazdan alıkoydu" diyerek bütün atları kurban etti, fakirlere dağıttı. Onun bu hareketinden Cenab-ı Hakk çok hoşnut ve razı olup, emrine, atlardan daha sür'atli olan rüzgarı verdi.

(Mu'cizatü'l-Enbiya, s. 128; Hak Dini Kur'an Dili, Elmalılı Hamdi Yazır, c. 6, s. 4096)
Başlık: Ynt: Süleyman aleyhisselamın emrine rüzgarın verilmesinin hikmeti:
Gönderen: Günbatımı - 24 Kasım 2008, 11:33:30
Alıntı yapılan: Ay Işığı - 23 Kasım 2008, 22:04:08
"Bu atlar beni namazdan alıkoydu" diyerek bütün atları kurban etti, fakirlere dağıttı.

At eti haramdır diye biliyordum... Yani haram değilse de yenmez! :S
Başlık: Ynt: Süleyman aleyhisselamın emrine rüzgarın verilmesinin hikmeti:
Gönderen: Lika - 24 Kasım 2008, 18:49:43


"Hz.Câbir'den şöyle rivâyet edilir. Resulullah (SallAllahu aleyhi Vesellem.) Hayber gazasında eşek etini yasak etti, at etini yemeye izin verdi" (Buhâri, Zebâih, 28; Mey'azi, 38, Nikâh, 21; Müslim, Nikâh, 30; Sayd, 23, 25, 30, 37). Bu hadis-i şerifi ölçü alan Ebû Yûsuf, İmam Muhammed gibi Hanefi imamlar, Ahmed b. Hanbel ve İslâm hukukçularının çoğunluğu at etini helâl kabul ederken; Ebû Hanife, tenzihen mekruh (helâle yakın mekruh) hükmünü vermiştir. İmam Mâlik ise, "Resulullah at, katır, eşek etini ve azı dişi bulunan her yırtıcı hayvanın etini yasak etti " (Ahmed b. Hanbel, I, 147, 244, 289; IV, 89, 90, 127) hadisini esas alarak at etini haram saymıştır. Ebû Hanife ve İmam Mâlik'in at etini helâl kabul etmeyişlerine diğer bir delilleri de; "O, atı, katırı ve eşeği bunlara binmeniz ve süs için yarattı" (en-Nahl, 16/8) ayet-i kerimesidir.
Başlık: Ynt: Süleyman aleyhisselamın emrine rüzgarın verilmesinin hikmeti:
Gönderen: Tuğra - 24 Kasım 2008, 18:51:07
İmam-ı Azam Hz.'lerine göre tahrimen mekruhtur.İki İmama göre ise tehzihen,İmam-ı Şafii Hz'leri ile İmam-ı Ahmed'e göre,atların etleri mekruh değildir.

Yukarıda da ifade edildiği gibi Süleyman As.zamanında hükmün nasıl olduğunu bilemeyiz,ama onun hata yapmayacağını kesin olarak bilebiliriz.
Başlık: Ynt: Süleyman aleyhisselamın emrine rüzgarın verilmesinin hikmeti:
Gönderen: Günbatımı - 16 Mart 2009, 16:48:29
Verdiğiniz bilgi ve kaynaklar için teşekkürler arkadaşlar...

Elbette ki Süleyman a.s.'ın hata yapmadığından emindim. Ben sadece konunun aslını, dinin bu konudaki hükmünü öğrenmek istemiştim.
Başlık: Ynt: Süleyman aleyhisselamın emrine rüzgarın verilmesinin hikmeti:
Gönderen: azizistanbul - 16 Mart 2009, 18:48:41
musa aleyhisselam iki kız kardeş ile  aynı anda evlenmiştir.  hazreti ademin evlatları farklı batından olmak üzere kardeşleri ile evlenmişler idi. vb . dünyanın değişik dönemlerinde değişik şartlara göre bazı peygamberlere farklı hükümler gelmiştir. onları zamnına göre yorumlayacağız.

Ayrıca arkadaşlarında mehaz göstererek izah ettiği gibi bugün de at eti haram değildir.