Sadakat islami Forum

EĞİTİM, AİLE, KÜLTÜR-SANAT, SAĞLIK => SAĞLIKLI YAŞAM => YİYECEK VE İÇECEKLER => Konuyu başlatan: Tuğra - 19 Aralık 2008, 19:21:36

Başlık: 4 bin yıllık lezzet böyle doğdu
Gönderen: Tuğra - 19 Aralık 2008, 19:21:36

4000 yıllık lezzet Eyüp’e taşındı. ‘Hem etsiz hem de dertsiz’ çiğ köfte yemek isteyenlerin yeni adresi Komagene Eyüp Şubesi, müşterilerini bekliyor.

(http://www.haberaktuel.com/images/news/37967.jpg)

İstanbul'un Eyüp ilçesi,Kasım ayında açılan Komagene Eyüp Şubesi, 4000 bin yıllık eşsiz lezzetiyle müşterilerine gece 01:00'a kadar hizmet veriyor…

Komagene, etsiz çiğköfteyi, içli köfteyi ve kadayıf dolmasını hijyenik ortam ve şartlarda Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı üretim kriterlerine uygun modern üretim araçlarıyla son derece titiz bir şekilde üretip meraklılarına sunuluyor…

Komagene Eyüp Şubesi'nde zengin ürün çeşitleri arasında damak tadına uygun başka lezzetleri de bulmak da mümkün…

4 bin yıllık lezzet böyle doğdu

Çiğköfte'nin doğuşu ile ilgili üç rivayet bahsediliyor... Çiğköftenin doğuşunu anlatan öyküler kısaca şöyle:

1-) Çiğköftenin doğuş öyküsü, şu anki Urfa o zamanlarda ise Kommagene topraklarında Hz. İbrahim dönemine dayandırılıyor. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığında yanmaması üzerine sinirlenen Nemrut, evlerde ateş yakmayı da yasaklar. İşte bu günlerde bir avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister.

Ateş yakmak yasak olduğundan Avcı, çoluk çocuğun aç kalmaması için hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla döverek ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur,biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Böylece o leziz ve tadına doyulmaz “çiğköfte” meydana gelir.

2-) Nemrut'un, zulüm dönemlerinde Hz. İbrahim Allah'a iman eden müminlerin zarar görmemesi için müminlere sürülerini alıp dağlara gitmelerini emreder. Müminlere besleyici değeri yüksek olan bulguru yanlarına almalarını tavsiye eder. Sürüleri ile dağa çıkan müminler yerleri belli olmasın diye ateş yakmadığından yüzyıllardır süre gelen Hanefi usullere uygun olarak kaya tuzu içinde kuruttular. Kuruyan etleri uzun süre saklayabildiler. Ve tahta tokmaklarla döverek içindeki yağ ve sinirleri ayrıştırdılar. Bu işlenen kuru eti Hz. İbrahim'in tavsiyesine uygun olarak tabiattaki beş baharat ve bulgur ile yoğurmak sureti ile günümüzde bilinen çiğ köfteyi yapmışlardır.

3-) Bir gün Nemrud bir rüya gördü. Müneccimlere gördüğü rüyayı anlatıp tâbir ettirdi. Bunlar "Yeni bir peygamber ve din gelecek, senin saltanatını temelinden yıkacak ! Ona göre tedbir almalısın" diye tâbir ettiler. Nemrud " Bundan sonra kimse çocuk sâhibi olmayacak.Doğan çocuklar, erkekse öldürülecek, kızsa bırakılacak" emrini verdi. Bu sırada Hz. İbrahim'in annesi gebe idi.Babası Âzer durumu bildiği için, Annesi onu doğuma yaklaşınca kendisinden uzaklaştırdı ve gizlice bir mağaraya gitti ve orda yerinin belli olmaması için ateş yakmadı yanında götürmüş olduğu malzemelerin karışımıyla günümüzde bilinen çiğ köfteyi yapmış ve yiyecek ihtiyacını karşılamış.

haberaktüel
Başlık: Ynt: 4 bin yıllık lezzet böyle doğdu
Gönderen: Emir-ül Bahr - 19 Aralık 2008, 23:27:18
Adıyamanlılarla Urfalılar bir türlü paylaşamaz çiğ köfteyi zaten ikiside benim der =)
Başlık: Çiğ köftenin püf noktaları
Gönderen: Lika - 20 Aralık 2008, 08:39:16
www.herkonudan.com'dan sizlere Çiğ köftenin püf noktaları

Şanlıurfalı çiğ köfte ustaları, çiğ köfte yoğurmanın püf noktaları olduğunu belirtti. Usta eller, iyi bir çiğ köfte yapmanın kullanılacak malzemeyle direk ilgili olduğunu vurguladı. İyi çiğ köfte yapmanın yolunun malzemeden geçtiğini belirten ustalar, sert bulgurla yapılan çiğ köftenin daha leziz olduğunu kaydetti. Çiğ köftede mutlaka isot (pul biber) kullanılması gerektiğini hatırlatan ustalar, kara etin içindeki sinirlerin çok iyi temizlenmesi gerektiğine ve yoğurma kıvamının da çiğ köftenin tadını etkilediğine dikkat çekti. Şanlıurfalı çiğ köfte uzmanları, 8 kişilik çiğköfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et, 6 yemek kaşığı kuru isot (biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi. Çiğ köfte uzmanları, çiğ köftenin şu şekilde yoğurulduğu takdirde lezzetinin daha fazla olacağını ifade etti: "Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp, incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir.


Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot (biber) tarçın, kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışıca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir. Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaş yavaş bastırılarak, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır."

Usta eller, çiğ köfte yapımında ise şu püf noktaların dikkate alınmasını tavsiye etti: "Sert bulgurla yapılan çiğ köfte güzel olur. Bulgur çiğköfte yapılmadan evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Çiğ köftede mutlaka Şanlıurfa isodu (pul biberi) kullanılmalıdır. Çiğ köfteye konulacak kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kara et dövülerek veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir. Çiğ köfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çiğ köfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğ köfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir. Çiğ köftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir."


herkonudan.com
Başlık: Ynt: 4 bin yıllık lezzet böyle doğdu
Gönderen: Fatihan - 20 Aralık 2008, 18:41:04
Sevdiğim ve sık sık tükettiğimiz (icraatin içinden programlarında :) ) çiğköftenin böyle çeşitli rivayetlerde öyküsünün olduğunu bilmiyordum doğrusu.

Etsiz çiğköfte mi olur yahu? Tavuk kıyması ile yapan da oluyor ayrıca.Herkesin bir usülü var içine muz koyanı da gördük, fazla beceremeyip salçayı su ile karıştırıp koyanı da ...

Hem antepliler hem de urfalılar güzel yapıyorlar ama bu öğrendikten sonra İzmirlide İstanbullu da Antalyalı da yapabiliyor yani hem de güzel yapıyor :)
Başlık: Ynt: 4 bin yıllık lezzet böyle doğdu
Gönderen: Lika - 20 Aralık 2008, 18:52:43
Doğru, ben göçmen kardeşlerimizin de çok güzel yaptığına şahidim.

Ama şunu savunuyorum ki; çiğ köfte aslından uzaklaştırılmamalı, tavuklu, muzlu çiğ köfte mi olur?

:))
Başlık: Ynt: 4 bin yıllık lezzet böyle doğdu
Gönderen: Emir-ül Bahr - 20 Aralık 2008, 19:13:14
Muzu çiğ köftenin içinde hayal bile edemiyorum =)
Başlık: Ynt: 4 bin yıllık lezzet böyle doğdu
Gönderen: Fatihan - 20 Aralık 2008, 19:14:53
Alıntı yapılan: Emir-ül Bahr - 20 Aralık 2008, 19:13:14
Muzu çiğ köftenin içinde hayal bile edemiyorum =)

Tek 1 tane koyuyorlar yaparken sormuştum nedenini ama unuttum :) Öğrenince yazarım...
Başlık: Ynt: 4 bin yıllık lezzet böyle doğdu
Gönderen: ruy-ı zemin - 20 Aralık 2008, 22:56:58
Ama onu yoğurmak için bileklerin baya sağlam olmalı. Yoğururken bilhassa tepside kaydırarak yapmalı. Dediğiniz gibi malzemeleri çok önemli.