İngiltere'de Bağımsız Gıda Araştırma Enstitüsü'nün bir araştırması patatesin, kan basıncını düşüren maddeler içerdiğini ortaya koydu. Patatesin içerdiği "kukoamine"in düşük tansiyon hastalığını tedavide olumlu sonuç verdiğini belirten uzmanlar bu sebzenin haşlanmış olarak yenmesini tavsiye etti.
Orta boyutta bir tane patateste insanın günlük olarak ihtiyaç duyduğu C vitamini bulunuyor.
peki biz kızartıyoruz patesi o zaman ne olacak???
benim de duyduğuma göre patates kızartması yüksek kalori içerdiği için sadece kilo yapıyor:)) yani anlıyacağımız kızartılmış patatesin zarardan başka bir şeyi yok...
ya herkes oyle diyorda patetesin de en makbul yeme sekli boyle.. :(
Daha dogrusu nefse hep kızartmalar hoş geliyor... :?:
kesinlikleeeee....
Alıntı yapılan: "GEZGİN"kesinlikleeeee....
hah işte patatesin yeme sekline destek geldi.. ekmek arası kızarmıs patates. Hem en ucuz hem de suphesiz (et gibi suphe barındırmıyor) bir besin kaynagı.
Ayrıca et yemeyenler içinde uygun. Ya boyle yemeklerden soz acılınca mide kuruldamaya baslıyor. :D
çocukların ve gençlerin (aslında hızlanan dünyada ) herkesin tercih ettiği bir besin kaynağı
ama biz onu her zamanki gibi en zararlı şekliyle seve seve yiyoruz...
sonuçta bizim kültürümüzün yağ ve salçaya odaklı deriiiin bir geçmişi var
ama böyle giderse obezitedeki bu müthiş artışla ne yaparız bilemem
herşeye rağmen
patates kızartmasına on üzerinden on veriyorum :D :P
Alıntı yapılan: "GEZGİN"
herşeye rağmen patates kızartmasına on üzerinden on veriyorum :D :P
benden de bir o kadar ..Bir de yanında cay tamam işte... :D
:)
Patatesin besleyiciliği hakkında spekülasyonlar çok. Fazla kilolu olan kişilere ''patates çuvalı gibisin'' denmesi basit bir benzetmeden kaynaklanmıyor. Bu sözlerde patatesin şişmanlattığı iması da yer alıyor. Oysa patates hiç yağ içermez. Orta boy haşlanmış ya da fırında pişirilmiş bir patates sadece 100 kalori verir. Buna karşılık patates lifli bir besindir. Bir C vitamini ve B6 vitamini deposudur. Demir de içerir.
Portakal ve domates kadar olmasa da patates elma, armut ve ayvadan daha fazla C vitamini içerir. Her gün 200-300 gram büyüklüğünde bir patates yenmesi halinde, vücudun günlük C vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir.
Son yapılan çalışmalarda patatesin bir nitrik asit ve çinko deposu olduğu da gösterildi. Dolayısıyla özellikle ishal veya mide-barsak sistemi bozukluklarında değerli bir diyet.
Patates ağırlıklı beslenenlerde beyin kanaması sıklığının %6 oranında azaldığı, akciğer kapasitesinin ise anlamlı artış gösterdiği bildirilmiş. Patatesin bayanlarda göğüs kanseri riskini azalttığına da inanılıyor.
Nadiren allerjik bazı reaksiyonlara yol açtığı da söyleniyor. Ciltte döküntü, kaşıntı gözlenebiliyor.
Patates "sıradan sebze" muamelesi görmeye alışık, ucuzluğu ile şöhret kazanmış bir sebze. Giderek tüm dünya ülkelerinde menünün başköşesine oturma yolunda ilerliyor.
Dr. Serdar GÜNAYDIN
Bu bilgiler icin Allah razi olsun karde$im :x :x :x :x :x
Yaw bizim $u patatesin ne marifetleri varmi$´ta bizim haberimiz yok :P
Allah razi ve memnun olsun abi 8)
:D :P
Alıntı YapFazla kilolu olan kişilere ''patates çuvalı gibisin'' denmesi basit bir benzetmeden kaynaklanmıyor
patatesin en guzel marifeti bu işte. Mükemmel bir benzetmenin içinde yer alıyor. :D :D
yakinda millet patatesten baska birsey yemiycek...
o kadar çok konustuk ki... :P
ayy olsa da yesek :D
Aslında patates bir yonden de derdimize care oluyor.
Özellikle et yemeyen arkadaslarımız için patates kızartması ve ekmek bir numaralı yiyecek... :wink:
Bir de eti süpheli yerlerden yemeyenler için yine patatesli ekmek derde care oluyor. :wink:
Okulda öglenleri patates ayran yiye yiye bıkmıştık vakti zmanında... :D
ah o günler geri gelse... :(
biz okuldan kurtulacagız diye can atıyoz siz okul ozlemi cekiyorsunuz nasıl iştir bu.
Zaten sinirliyim ...Millet gibi dört yıllık bir universitede okumadık benim devre komple aldı basını gitti coluk cocuga akrıstı biz hala vize final derdindeyiz...
:D :D :D
Neyse nasipse son sene artık...
Okuldan mezun oldugum andan sonra bir daha okul yıllarını anarsam ne olayım :P
Alıntı Yap
Neyse nasipse son sene artık...
insAllah 8)
insAllah..
daha iki ay öncesine kadar ben de öyle düsünüyordum muallim
sizinle insAllah bir de okuldan sonra bu konuyu konusalım olur mu???
issizlik
ne yapacagını bilmemek
kargasa
ve daha niceleri....
keske....
ama gecti artık keske demenin zamanı.... :cry:
Patates kızartması sevenlere müjde
İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada, patatesleri kızartmadan önce kısa bir süre suda bekletmenin, akrilamit oluşumunu ve neden olduğu riski ciddi ölçüde azalttığı belirlendi.
Leatherhead Food International’dan Dr. Rachel Burch, bugüne kadar gıdalarda akrilamit oluşumunu önlemek üzere pek çok araştırmanın yapıldığını, ancak bu çalışmaların gıda endüstrisiyle sınırlı kaldığını belirtiyor ve yaptıkları çalışmada evde uygulanabilecek pratik çözümü hedeflediklerini ekliyor.
Akrilamit, nişastalı gıdaların yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sırasında doğal olarak ortaya çıkan bir kimyasal. Araştırmacılar, pek çok gıdada görülen akrilamit oluşumunun, sağlımız için tehlikeli olduğu ve hayvanlarda kansere yol açtığı ile ilgili şüphelerin olduğunu belirtiyorlar. Yapılan çalışmada patateslerin 30 dakika ile 2 saat arasında sürelerle suda bekletilmesi sonucunda, %23, %38, ve %48 oranlarında akrilamit seviyesinin düştüğü gözlemlendi.
haber7
Avrupa ve ABD'de mutfağın baş köşesinde yer alan patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğunun, kabuğunun hemen altında veya yakınında olduğunu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerektiğini vurguluyor.
Patatesin mutlaka salata veya soğanla yenilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, patates, yağda kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmadığını, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıda olduğunu bildiriyor. Şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates yiyebileceğini söyleyen uzmanlar, ancak potasyumun zayi olmaması için, patateslerin külde veya çift tabanlı tencerede pişirilmesi gerektiğini kaydediyor.
Uzmanlara göre, patatesin yaklaşık yüzde 20'si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşük. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içeriyor. Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3'ünü temin ediyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizliyor, kabızlığı önlüyor. Kansere karşı koruyor ve yorgunluğa karşı birebir.
BESİN DEĞERLERİ
Kabuğuyla haşlanmış 100 gr. patatesin içerdiği besin değerleri şunlardır: 93 kalori; 2,6 gr. protein; 21,2 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 65 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 0,7 mgr. demir; 4 mgr. sodyum; 503 mgr. potasyum; 23 mgr. magnezyum; eser miktarda A vitamini; 0,1 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 1.7 mgr. B3 vitamini ve 20 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görülen bazı önemli besin değerlerinin yanı sıra;
o Patates, içerdiği maddelerle bazı virüsleri yok eder ve ayrıca bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.
o Patates hazımsızlığı giderir ve sindirime yardımcı olur: Bu etkisi nedeniyle gastrit, ülser ve kolit rahatsızlığı çekenlere patates yemeleri öğütlenmektedir.
Dikkat: Patates, içerdiği nişastalı maddelerle bedende insülin ve şeker düzeyini hızla yükseltir. Bu nedenle yenmesi, bazı şeker hastalarına kısıtlanabilir.
lezzetvadisi.com sitesinden alıntı
patates hakkında çok bilgi almış olduk sağolunda
bir hatırlatma daha kızartılmış yada cips halinde olanları fazla tüketmemekte yarar var
Hamsinin tatlisinin bile yapildigi su alemde,
Kizartmasindan baska cesidi tat vermiyor muamelesine maruz kalmis olsaydim,
bir patates olarak
yer altina cekilirdim...
Insanlarin bu kadir kiymet bilmezlikleri, aymazliklari devam ettigi sürece de,
Patates bir "yer alti" dünyasi mensubu olarak etkili olmaya devam edecektir....
..........
En iyi patates kizartilmis patatestir diyen arkadaslarimiz,
K U M P I R diye bir sey duymamislar midir?
Hadi onu duymadilar, Patetesin közlemesini de duymadilar..
...
Talebelikte,
besiktasin (Siyah-beyaz) alternatifsiz lideri oldugu kahvalti liglerinde,
sabahin mahmurlugu icinde, derin bir isteksizlikle indigimiz yemekhanede,
haslanmis patates gördügünüzde,
kaburga kebabi görmüs diyarbaghirli gibi "bii jii PATO" triplerine girmiyor muydunuz??
Haslanmis patatesi tabakta ezip, bolca tuz ve halis zeytin yagi ile karistirip hele bir de tulum peyniri ilave edebilirseniz,
o tadin farkinda olmayan zenginlere acimiyor muydunuz???
...
Patates püresi olmadan dana rosto veriyler mi restoranlarda?
...
Hamsinin tatlisinin bile yapildigi su alemde,
baklavanin üstüne bir tatli bilmeyiz..
Binbir cesit sekerlemeler, cukulatalar, sütisler sunlar bunlar bir yana,
baklava bir yana...
daaa,
baklavanin icine unun yaninda tüm firinlarin mutlaka kullandiklari "gizemli toz" nedir bilir misiniz?
cevap:
P A T A T E S T O Z U
....
Bir yer alti dünyasi mensubu olarak patates,
sizin bilmediginiz hangi eylemlerin arkasindan cikar farkina varamazsiniz..
varamadiginiz icin,
Hamsinin tatlisi bile yapiliyor dediginiz su alemde,
hangi tatli islerin arka planinda bir patatesin yattiginin farkina bile varamazsiniz...
...
Sizin en iyi yenme sekli kizartmasidir, o da zararlidir, seklindeki kanaatlerinize bakip
"derin" bir ic ceker Patates...
...