(http://www.haberturk.com/2009/05/10/kuturesim/madimak.jpg)
Gümüşhane'nin hemen her bölgesinde doğal olarak bulunan ve şeker hastalığından böbrek taşına kadar birçok hastalığa iyi geldiği bilinen Madımak Otu toplanmaya başladı.
Şiran ilçesinin köylerinde bahar ayları ile birlikte bahçelerden madımak otlarını toplayan köylü kadınları, Madımak otunun doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanıldığını söylüyorlar.
Uzmanlar Madımağın "drog"denen yumrusundan hazırlanan çayın, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanıldığını belirtiyorlar. Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğunun bilindiğini belirten uzmanlar: "Çok yıllık, otsu bir bitki olan, bahar aylarında yağan yağmurla ortaya çıkan madımak, şeker hastalığı ve böbrek taşı rahatsızlığına da iyi geliyor. Adına türküler yazılan, yemeği, konservesi yapılan madımağın tozundan hazırlanan merhem yaraların iyileşmesinde kullanılıyor." diye konuşuyorlar.
Madımak otu, literatürde Polygonum cognatum olarak biliniyor ve çoğunlukla Sivas, Amasya, Tokat ve Gümüşhane bölgesinde yetişiyor.
Halk dilinde keçi memesi, kuşekmeği, çoban ekmeği ve söğüt otu olarak da bilinen madımak, genelde köylü kadınlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor.
haberturk
Salataların vazgeçilmezlerinden marulun bir çok faydası var..
(http://www.haber3.com/images/news/86744.jpg)
Kalsiyum minerali ile A ve C vitaminleri açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca Marulda B, D, E vitaminleri ve demir, sodyum, bakır, iyot, fosfor ve çinko mineralleri de bulunur.
Marulun Faydaları: Sinirleri yatıştırır. Tansiyonu düşürür. Sakinleştirici etkisi ile uykusuzluk çekenler için faydalıdır. Aybaşı halini düzenler ve ağrısını hafifletir.
İştah açar ve sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kabızlığı giderir. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Dalak ve karaciğer yetmezliği ile sarılığa karşı etkilidir. Basur şikâyetlerini azaltır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.
Balgamı söker. Aşırı cinsel isteği azaltır. Anne sütünü arttırır. Kemik erimesi ve romatizmada faydalıdır. Kan şekerini düşürücü etkisi ile şeker hastaları için yararlıdır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların gelişimini destekler. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Cildi güçlendirir ve güzelleştirir.
Marul Nasıl Kullanılır? Besin değerlerini hızlı kaybeden bir sebze olduğu için marulu çabuk tüketmek gerekir. Marulun suyu cildi besler ve cilde tazelik verir. Sivilceleri giderir. Lapası yanıklara ve çıbanlara iyi gelir.
Haber3