Yaz meyvesi kiraz, antioksidan etkisi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kanı sulandıran özelliğiyle sofradaki yerini aldı. Kaynatılan sapı, idrar söktürücü olarak kullanılan meyvenin, B ve C vitamini zengini olduğunu belirten uzmanlar, kirazın aynı zamanda kansere karşı direnç sağladığını söyledi.
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Diyetisyeni Özgen Arı, kirazın meyve ve sapının ayrı ayrı yararlı olduğunu belirtti. Sapının kurutulduktan sonra kaynatılmasıyla elde edilen çayın da idrar söktürücü ve bağırsak düzenleyici olduğunu dile getiren Arı bir de uyarıda bulundu: "Bu çay ilaçlarda olduğu gibi uygun dozlarda tüketilmeli. Aksi halde fayda yerine zarar verir."
ADANA AA
Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla tezgahlarda yavaş yavaş yerini almaya başlayan kirazın faydalarını Prof. Turan Karadeniz böyle açıkladı.
Prof. Dr. Turan Karadeniz, kirazın böbrek dostu olduğunu, kanı ve vücuttaki zehirli maddeleri temizlediğini söyledi. Karadeniz kirazın faydalarını şöyle anlattı: "Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor. Yapısındaki kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, ayrıca safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu biliniyor. Vücuttaki fazla suyun atılmasıyla dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı. Suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesinin kırışıklıkları önlediği ve giderdiği belirtiliyor. Ağrıların dindirilmesinde aspirinden daha etkili. Menopoz dönemindeki şikayetleri de azaltıyor.''