Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde, dondurma seansları, yemek yemenin ve soğuk bir şeyler içmenin çoktan önüne geçti.
Kimi külahta, kimi pastasının arasında, kimi tatlısının üzerinde, kimi kahvesinin kimi ise kocaman bir kavunun içinde buz gibi dondurma ile serinlemeye çalışıyor. Çünkü günün her saatinde yenilebilen sağlıklı, hafif ve eğlenceli tatlıdır dondurma. Mevsim yaz olunca her köşe başında bir dondurmacı beliriyor. Dondurma; fıstıklı, kestaneli, frambuazlı, kavunlu, kırmızı erikli, ballı, vişneli, karadutlu, incirli, cevizli vs. bir yana; kırmızı biberli, patlıcanlı, domatesli, mısırlı, havuçlu, yoğurtlu, zeytinli gibi hiç alışık olmadığımız tatlarda da karşımıza çıkabiliyor. Üstelik Maraş usulü kesme dondurmamız en az İtalyanların Roma dondurması kadar meşhur artık. Sektörde kendi tadını oluşturmuş ünlü markaların yanında butik tarzda çalışan ve sundukları lezzetle müdavimlerini her geçen gün artıran öyle dondurmacılarımız var ki 40 yıldır hâlâ ayakta. İşte dondurma severler için gerçek dondurma adresleri.
***
Dondurmalar el değmemiş meyvelerden yapılıyor
Yaşar Usta Dondurması (Bostancı): Yaşar Usta'nın dondurmalarında sadece şeker ve meyve kullanılıyor, bunlar dışında hiçbir katkı maddesi yok. 70'e yakın dondurma çeşidinin yapıldığı bu mekânda günlük 10 çeşit dondurma satılıyor ve her gün dondurma menüsü yenileniyor. Meyveli dondurmaları ile meşhur Yaşar Çallı, meyveleri her gün sabah 03.30'da uğradığı halden alıyor. Türkiye'de kavun dondurması, ilk kez Yaşar Usta'nın elinden yenilmiş. Yaklaşık 40 yıldır Bostancı'da bulunan dondurmacı, işinde son derece titiz. Öyle ki meyveleri dondurma yapacağı zaman ve zedelemeden defalarca sudan geçiriyor. Yoğurtlu, biberli, mısırlı, patlıcanlı gibi özel dondurma siparişleri büyük itina ile yapılıyor. 5 senedir dondurmalarının topu 1 TL, kilosu ise 25 TL.
***
Kesme Maraş dondurması Mado'da yenir
(http://medya.zaman.com.tr/2009/07/17/dondurma02.jpg)
Mado Dondurmaları: Dondurma deyince akla gelen isimlerden biri Mado. Özellikle kesme Maraş dondurması dillere destan. Dondurmalarının en büyük özelliği keçi sütü ve salepten yapılıyor olması. 200'e yakın bayisi bulunan Mado'nun her şubesinde aynı lezzeti bulmak mümkün. Çünkü bütün dondurmalar Kahramanmaraş'taki fabrikadan servis ediliyor. En çok kesme dondurma tercih ediliyor. Fıstık, çikolata, karamel ve dondurma dolgulu profiterol de tercih edilenler arasında. Bu sene ilk kez ballı dondurma ve dondurmalı pasta yaptılar. Mado'larda iki top dondurma 3 TL, porsiyon dondurma 7,5 TL.
***
Dondurmalı pastaları çok seviliyor
(http://medya.zaman.com.tr/2009/07/17/dondurma03.jpg)
Özsüt: Ülkemizdeki en iyi sütlü tatlı firmalarından biri olan Özsüt artık dondurmalarıyla da iddialı. Bu yıl ameranalı (amerana meyvesinden yapılıyor), cookies (kurabiye parçacıklı) ve vişneli çeşitleri eklenerek dondurma çeşidi 18'e çıktı. Ayrıca çilekli çikolatalı dondurmalı pasta, fıstıklı çikolatalı dondurmalı pasta ve kaymak çikolatalı dondurmalı pasta müşterileri tarafından çok beğeniliyor. Dondurmalar hiçbir katkı maddesi kullanılmadan ve taze mevsim meyveleri ile yapılıyor. Dondurmanın topu 1,5 TL, kilosu 22 TL, porsiyonu 7 TL. Dondurmalı pastalar ise 40 TL, dilimi 7 TL.
***
Sütlü tatlılar dondurma ile sunuluyor
(http://medya.zaman.com.tr/2009/07/17/dondurma04.jpg)
Sütiş: Daha çok sütlü tatlıları ile tanınan Sütiş'in de mevsim meyvelerinden yapılanlar ile damla sakızlı ve fıstıklı dondurmaları çok seviliyor. Ürünlerinde süt, meyve ve salep dışında katkı maddesi kullanılmıyor. Dondurmaları en çok sütlü tatlıları ile beraber tüketiliyor. Mesela fırın sütlaç, tavukgöğsü ve kazandibi, yanına dondurma konularak ikram ediliyor. Günlük üretimin yapıldığı Sütiş'te hiçbir ürün ikinci güne kalmıyor. Dondurmanın bir topu 1 TL, porsiyonu 5 TL, kilosu ise 20 TL.
***
40 yıldır aynı yerde hizmet veriyor
(http://medya.zaman.com.tr/2009/07/17/dondurma05.jpg)
Yeşilköy Roma Dondurmacısı (Yeşilköy): İstanbul'daki Roma dondurmalarının en eski ismi 'Yeşilköy Roma Dondurmacısı' 40 yıldır aynı yerde hizmet veriyor. Dondurma yapımında kullanılan süt, meyve, salep gibi malzemeleri 30 yıldır aynı yerlerden alıyorlar. Klasik dondurmaların dışında kestane, karadut, badem krokan ve damla sakız en beğenilen çeşitleri. Dondurma içlerinde kullandıkları badem, ceviz, kestane, çam fıstığı gibi kuruyemişler en kaliteli ürünlerden oluşuyor. Hijyen ve lezzetini beğenen, yıllardır hiç değişmeyen bir müşteri kitlesi var. Yeşilköy sahil, Yeşilköy merkez ve Bayramoğlu olmak üzere üç şubesi bulunuyor. Bir külah 1,5 TL, kilosu ise 25 TL.
***
Diğer leziz dondurmacılar
Sim Pastaneleri-Ankara
Kafkas-Bursa
Nur Pastaneleri (yanık dondurma)-Antalya
Özsüt, Sevinç Pastanesi-İzmir
Yaşar Pastanesi, Ferah Pastanesi-Maraş
Dosa Dondurma-Konya
Güloğlu Pastanesi-Trabzon
Pado Dondurma-Erzurum
Ferah Dondurma-Şanlıurfa
Dilek Güray/zaman
Uzağımızda değilmiş hani e60)) Teşekkürler isra
evet Bilirim maraşın dondurmasını her yıl yerim Madoyada gittim Amcam orda yaşıyor. gerçekten güzel dondurma yapıyorlar. Az yemedik yaşar ustanın dondurmalarını :D
bu yılda çok yedim . Arkadaşlarada tavsiye ederim :P ;)
Şu dolabı bi karıştırayım, göz bakar can çeker e63))
Çok leziz bi paylaşım oldu yalnız emeğinize sağlık &))
Bir dondurmacı da ben önereyim İstanbul Bayrampaşa Beşkardeşler dondurmacısı Halis kendi tadın da vişneli ve de limonlu dondurması çok lezzetli...Bu arada limonlu dondurma sarı olmazmış eğer öyle yiyorsanız boyayı da yiyormuşuz ustasından dipnot olarak söylendi... limon suyu sarı olmaz diye uyardı benden söylemesi... t3)) e45))
Tercihimiz Mado'dan yana.Maraşta özel keçi çiftlikleri var.
Bu arada Maraşlılar İsotlusunu (http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=isotlu+dondurma&meta=) da yaptılar. :)
isotlu dondurmayı denemek lazım ama pek güzel olduğunu sanmıyorum :)
maraş dondurmasıda güzel gerçekten ama uzun zamandır yiyemediğim için ben de roma dondurmasını tavsiye ederim e58))
Dondurma soğuk havada da yenir. fg2))
Soğukta salep içseniz olmuyor mu?
Dondurma Betty'de yenir. Orası da neresi derseniz İtalya'nın Brindisi kazasında dünyanın en leziz dondurmalarını imal eden küçük bir iceman :)
(http://img36.imageshack.us/img36/6476/dsc00357hj.jpg)
Alıntı yapılan: Tuğra - 16 Kasım 2009, 02:58:30
Soğukta salep içseniz olmuyor mu?
olur ama dondurmanın yeri başka l5))
Alıntı YapDondurma Betty'de yenir. Orası da neresi derseniz İtalya'nın Brindisi kazasında dünyanın en leziz dondurmalarını imal eden küçük bir iceman :)
Olur da bir gün yolumuz oralara düşerse tadına bakarız inşaAllah fg2))
Alıntı yapılan: Tuğra - 16 Kasım 2009, 02:58:30
Soğukta salep içseniz olmuyor mu?
sahlep de içilebilir tabi ama nerdee o eski sahlepler,iyi yapanı bulmak zor.Çoğu sadece kokusunu veriyor.
Emir-ül bahr, dondurma harika gözüküyor :p
Aktardan yerli salep alıp kendiniz yapacaksınız. fg1)) Hz.Allah'ın izni ile ne öksürük kalır ne grip.
Geçen ay Maraş'ta Yaşar Pastanesi'nde ben de yedim... 40 TL bayılıp, 2 kg.'da pakit yaptırıp, Kütahya'ya getirdim. Çoluk-çocuk eş-dost beraberce Maraş dondurması tattık. Gerçekten çok güzel oluyor. Onu yeyince başka dondurma yemek içinizden gelmiyor.
Alıntı YapKesme Maraş dondurması Mado'da yenir
Harika bir tadı var gerçekten.Ben de tavsiye ederim &))
(http://image.samanyoluhaber.com/Images/News/2009722/80465.jpg)
İslam ülkelerinde en çok tüketilen gıdaların başında gelen hurma, dondurmada da aroma olarak yerini aldı.
Konya'da uzun yıllardan beri hurma ticareti yapan Hasan Hüseyin Özkan'ın ürettiği ve satışa sunduğu hurmalı dondurmanın meraklıları tarafından artarak tüketiliyor.
Kur'an-ı Kerim'de kimi yerde meyve, kimi yerde de ilaç olarak övülen hurma, Türkiye'de değişik şekillerde tüketiciye arz ediliyor. Çekirdeğinden kabuğuna kadar her şeyini değerlendiren Konyalı esnaf Hasan Hüseyin Özkan, hurmanın pekmezini, reçelini, cezeryesini, lokumunu, bisküvisini ve pastasını da müşterisine sundu. Özkan, son olarak hurmayı dondurma sektörüne de kazandırdı.
Uzun uğraşlar sonrası ürettiği hurmalı dondurmayı müşterilerinin çok beğendiğini anlatan Özkan, hurmalı dondurma üretmek için Kahramanmaraş'tan dondurma ustası getirdiğini belirterek şunları söyledi:
"Usta İsmail Harlar ile birlikte 'hurmalı dondurma' üretmek için yıllarca çalıştık. Sonunda hem bizim insanımızın hem de Konya'yı gezmeye gelen yerli-yabancı turistlerin damak zevkine hitap eden tadı bulduk. İsmail Usta'nın keçi sütü ve hurmayla yaptığı dondurma, bugün hemşehrilerimiz tarafından ve Mevlana'yı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor."
Bütün çabasının ülkemizde daha çok Ramazan'da hatırlanan hurmanın, yılın her ayında her gününde tüketilmesini sağlamak olduğunu anlatan Özkan, "Hurma ağacının kökünden yaprağına, kendisinin de çekirdeğinden kabuğuna her şeyi değerlendirilir. Biz de buradan yola çıkarak hurmanın her yerinden birçok gıda maddesi ürettik. Hurmanın pekmezini, reçelini, cezeryesini, lokumunu, bisküvisini ve pastasını yaptım. Şimdi de dondurmasını ürettik ve satıyoruz. Vatandaşlarımız çok da beğendi." dedi.
CİHAN