Boza hakkında bilmek istediğiniz her şey:
1-Darı irmiği, su ve şekerden üretilir.
2-Mayalı bir içecektir ve şişelendikten sonra depolama süresince mayalanma faaliyeti devam eder.
3-Isıtılmadan tüketilir.
4-Isıya duyarlı bir içecektir. Sıcakta ekşir, içilebilme özelliğini yitirir. Saklama koşulları tadını etkiler.
5-Buzdolabı dışında serin bir yerde saklanmalıdır. Buzdolabı koşullarında uzun süre saklandığında kıvamında bozulmalar olur.
6-İçilmeden bir süre önce, oda sıcaklığında bekletilip çalkalandıktan sonra içilmelidir.
7-Üretim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde tüketilmelidir.
8-Sert hava koşullarında kıvamında katılaşmalar görülebilir. Bu durumlarda az miktar ılık su ekleyip çalkalandığında içilebilir kıvamı tekrar yakalanır.
9-Tatlı boza sevenler hemen, ekşi sevenler ise bir süre beklettikten sonra tüketmelidir.
10-Tüm mayalı gıdalar gibi lodostan etkilenen bir içecektir. Lodoslu günlerde direkt rüzgarda bırakılmamalıdır, aksi takdirde kabarma görülebilir.
11-Topaklanma varsa, karıştırarak ya da çalkalayarak içilebilir.
12-Tarçın ve leblebi eşliğinde veya hindistan cevizi ile tüketilmesi önerilir.
Kaynak: Vefa Bozası broşürü
Peki Vefa ne zaman doğdu?
Prizren'den İstanbul'a özel bir yolculuk...
Vefa Bozası'nın kurucuları Hacı İbrahim ve Hacı Sadık kardeşler, 1800'lü yıllarda şimdiki Kosova'nın Prizren kentinden İstanbul'a göç etmişler, burada Vefa semtine yerleşmişler ve boza üretimine ve satışına başlamışlardır.
1876 yılında "Vefa Bozacısı Hacı Sadık ve Hacı İbrahim Biraderler" olarak bulundukları semti marka haline getiren kardeşler, Vefa Bozası adıyla İstanbul halkına hizmet vermeye başlamışlardır.
O dönemlerde sulu kıvamlı ve ekşi olarak üretilmekte olan boza, Hacı İbrahim ve Hacı Sadık Biraderler'in üretimiyle daha az ekşi ve daha koyu kıvamlı bugunkü halini almış, saray ve çevresi tarafından büyük beğeni toplamıştır. Vefa Gıda, Hacı İbrahim Bey'in torunları olarak 4.kuşak tarafından yönetilerek yolculuğuna yeniliklerle devam ediyor...