(http://www.turkiyegazetesi.com/images/news/426332_2.gif)
Meyve seçiminde pek fazla problem yok. Yaz kış her mevsim severek yiyebileceğimiz lezzette, sulu, tatlı meyveler var... Gelgelelim, sebzelerde durum değişik... Çok kişi sebze yemeklerinde fazla seçici...Özellikle kış sebzelerinde bu seçicilik daha da artmakta. Mesela, bir arkadaşım “Kerevizi kerizler yer†diye biraz da argo kullanır ve tüm kereviz yemeklerini tabağına almaz.
Bir diğeri, piştiğinde ev kötü kokuyor diye, lahanayı kesinlikle mutfağına sokmaz. Pırasanın da fazla hayranı olduğunu sanmıyorum. Geriye kalan havuç ile patatese bile söylenenleri tanıyorum. Onlar ne derlerse desinler, benim en sevdiğim kış sebzesidir kereviz. Hem tadını hem kokusunu beğenirim.
DOĞAL VE ETKİLİ...
Geçen gün elime geçen bir kitapta faydalarını okuyunca beğenim ikiye katlandı. Kereviz hakkında bakın neler yazıyor:
* Böbrek hastalıklarına, böbrek ve mesane kumlarına, taşlarına karşı etkili bir doğal ilaçtır. * Gut hastalığının ve romatizmanın iyileşmesini kolaylaştırır. * Midenin daha iyi çalışmasını sağlar. * İştah açar ve organizmanın vitamin ve madensel tuz ihtiyaçlarını karşılar. * Çevre kirliliğinden dolayı zehirlenenlere karşı panzehirdir, kanı zehirli artıklardan temizler. * Zayıflamak isteyenler bol bol kereviz yesinler, hem tok tutar, hem de rejim sırasında organizmayı madensel tuzlar ve vitaminler yönünden destekler.
KARACİĞER DOSTU...
Kereviz, bilinen tüm sebzeler içerisinde karaciğerin birinci sırayı alan dostudur. Kan dolaşımının, sindirimin, kan pıhtılaşmasının, hormon dolaşımının ve de pek çok biyokimyasal reaksiyonların oluşmasında (metabolizma) rol oynayan ve destek çıkan organımız karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışmasındaki etkinliği başka hiçbir sebzenin yerine getiremeyeceği bir özelliktir. Siroz hastaları için kereviz mükemmel bir destekleyicidir.
Tedavi maksatlı kullanımda, kereviz kürü yapılmalıdır. Ancak, “kür†yapmak, o sebzeyi yağla, salçayla, soğanla pişirip yemek değildir. Kür yapılan sebzeyi az suda haşlayıp, içine hiçbir şey katmadan yemek gerekir. Bildiğiniz gibi kereviz, kökü toprak altında olan, yeşil saplara sahip bir sebzedir.
Türk mutfağında kereviz yemekleri kök kısmından yapılır, yeşil yapraklar daha çok turşu yapımında kullanılır. Kereviz sapları turşulara iştah açıcı bir aroma verir. Ancak beslenme uzmanları tarafından önerilen kerevizin yeşil yaprakları ile birlikte alınması ve mümkünse yeşil yaprakları ile birlikte pişirilmesidir.
Yeşil yapraklar baş ve gövdesinden daha çok vitamin ve madensel tuzlar taşır. Buzdolabında ya da bir başka yerde kerevizi saklarken baş aşağı koymayın.
Aksi takdirde o güzelim yeşil yapraklan çürür. Besin değerini yitirir. Kerevizi en iyi koruma şekli, onu, yaprakları yukarı gelecek şekilde suyun içine koymaktır.
Sevim Gokyildız- Türkiye Gazetesi
Tesekkürler
Söylemeden gecemiyecegim....
Kereviz Hizir a.s.in yemegidir.
Kerevizi tüketemeyenler için basit bir tarif vereyim.kerevizi soyup rendeledikten sonra sarımsaklı yoğurda bulayıp(isteyen biraz mayonez ekleyebilir) biraz tuz.üzerini cevizle süsleyin.çok lezzetli.hiç yemeyenler bile bayılıyo.tavsiye ederim. s13))