(http://69.175.58.202/images/news/119123.jpg)
Yemeğini, böreğini, kavurmasını, nasıl severseniz onu yapın ama asla vazgeçmeyin. O tam bir şifa kaynağı..
Soğanın kardeşidir pırasa. Onun kadar faydalıdır ama onun kadar ünlü değildir.
Doymuş yağ ve kolesterol acısından oldukça düşük değerlere sahiptir. Diyet lifleri yönünden de çok zengin bir sebzedir. Pırasa, aynı zamanda B6 vitamini, folik asit, demir, magnezyum. A. C ve K vitaminlerini de bol miktarda içeriyor.
Araştırmalar, uzun süre kullanıldığında yüksek kolesterolü ve sekeri düşürebildiğini, kanserden korunmaya ela yardımcı olduğunu gösteriyor. Kış, pırasanın en sevdiği mevsim. Hazır mevsimdeyken bol bol tüketmenizi öneririz. Böreğini, kavurmasını yapabileceğiniz gibi, makarna soslarınızda da kullanabilirsiniz.
Besin tablosu
(1 adet pişmiş pırasa -yaklaşık 125 gram)
Enerji 38 kcal
Toplam karbonhidrat 9 gr. % 3
Diyet lifi 1 gr. % 5
Şeker 3 gr.
Protein 1 gr.
Vitaminler
A vitamini 1007 IU % 20
C vitamini 5.2 mg. % 9
E vitamini 0.6 mg. % 3
K vitamini 31.5 mcg. % 39
Niasin 0.2 mg. % 1
B6 vitamini 0.1 mg. % 1
Folik asit 29.8 mcg. % 7
Mineraller
Kalsiyum 37.2 mg. % 4
Demir 1.4 mg. % 8
Magnezyum 17.4 mg. % 4
Fosfor 21.1 mg. %2
Potasyum 108 mg. % 3
Manganez 0.3 mg. %15
* Satır sonlarındaki yüzdeler günlük ihtiyacın ne kadarını karşıladığını gösterir
aktif haber
Vay be bizim pırasaya bak sen :)
tuğra senden çok şeyler ögrendik çokkk sagol
oyumda sana olacak büyük bir ihtimalle
Zaten pırasa, pürhassa'dan gelir. Faydası, mahiyeti çoktur. Ama lütfen pırasa, yapmakta yetenekli olmayanlar başına geçmesin. Bu sefer, nimete karşı insanlarda bir soğukluk oluyor. :)
Teşekkürler Tuğra kardeşim.
hele ki zeytinyağlısı
emeğine sağlık sık sık tüketmek lazım