(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/1.jpg)
Yapılan araştırmalar sonucu belli besinlerin, birlikte tüketildiklerinde faydalarının arttığını gösteriyor. Dailybeast sitesinin hazırladığı listede ıspanak ile pancardan kırmızı şarap ile elmaya kadar birbirini destekleyen birçok besin kombinasyonu yer alıyor.
Ispanak & pancar
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/2.jpg)
Ispanak, karalahana gibi koyu yeşil renkli ve yapraklı sebzeler, C vitamini açısından zengin olan pancar gibi sebzelerle çok iyi bir kombinasyon oluşturuyor; çünkü bağırsaklardaki demir emilimi, C vitamini tarafından destekleniyor.
Pancarın elinizde bıraktığı kırmızı lekeden hoşlanmıyorsanız domates ve dolmalık biberi de ıspanakla beraber tüketebilirsiniz.
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/3.jpg)
Domates & zeytinyağı
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/4.jpg)
Domates, likopen denilen antioksidan açısından zengin bir sebzedir. Kalp ve damar hastalıkları riskini düşürdüğü bilinen likopen aynı zamanda yağda çözülebilir bir özelliğe sahiptir.
Bu da şu anlama geliyor: likopen, zeytinyağı gibi tekli doymamış yağlarla bir araya geldiğinde emilim oranı da artıyor.
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/5.jpg)
Et & havuç
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/6.jpg)
Sağlam bir öğün tüketmek istediğinizde, bağışıklık fonksyonlarınızı kuvvetlendirecek bu karışımı deneyin.
Havuçta bulunan A vitamini, proteinle birleştiğinde vücut tarafından çok daha rahat bir şekilde emiliyor. Ayrıca, etin sağladığı ekstra çinko sayesinde bağışıklık sisteminizin zayıflamasına karşı korunmuş oluyorsunuz.
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/7.jpg)
Yeşil çay & limon
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/8.jpg)
Yeşil çay tam anlamıyla mucizevi bir içecek. Bir antioksidan deposu olan bu çay çeşidi, metabolizmayı hızlandırır ve vücudun susuz kalmasını önler.
Limonla birlikte içildiğindeyse faydaları katlanarak artar: vücudunuz, antioksidanlardan, tek başına yeşil çay tüketmenize oranla 13 kat fazla fayda sağlar.
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/9.jpg)
Sarımsak & balık
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/10.jpg)
Bu iki lezzet adeta birbirleri için yaratılmışlardır.
Bir araya geldiklerinde kolestrol düşürücü balık yağı ile kalp dostu sarımsak bir enfeksiyon giderici ajan vazifesi görür.
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/11.jpg)
Kırmızı et & biberiye
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/12.jpg)
Her ne kadar kırmızı et sağlıklı bir besin olarak kabul edilmese de hepimiz arada sırada da olsa biftek tüketiriz. Oysa kırmızı etin zararını azaltmak, hem de bunu etin tadına tat katarak yapmak mümkün.
Biberiyenin içinde bulunan antioksidan bileşenler, etteki serbest radikalleri emer ve nötralize eder. Bu serbest radikaller ise yaşlanma belirtilerini ortaya çıkartan ana sebeplerinden biridir.
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/13.jpg)
Portakal suyu & yulaf ezmesi
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/14.jpg)
İşte size şampiyonların kahvaltısı! Bu ikilinin beraber tüketilmesi kalp krizini önler ve, tek başına tüketilmelerine oranla, damarların iki kat hızla temizlenmelerini sağlar.
Hem portakal suyunda hem de yulaf ezmesinde bulunan fenol adlı organik bileşikler, kolestrol seviyelerini dengede tutmaya yarar.
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/15.jpg)
Yabanmersini & üzüm
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/16.jpg)
İkisi de birer antioksidan deposu olan bu meyveler, hızlı bir atıştırmalık olarak veya yoğurtla birlikte tüketmek için harikadır. Fakat meyvelerin, tek başlarına yerine birlikte yenmeleri çok daha güçlü bir antioksidan etki sağlar.
İpucu: Yabanmersini ve üzümü mevsimindeyken alıp bir pişirme kâğıdının üzerinde tek tabaka halinde dondurup saklarsanız yıl boyu kullanabilirsiniz.
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/17.jpg)
Kuruyemiş & kurutulmuş meyve
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/18.jpg)
Kuruyemiş çeşitleri protein açısından zengindir ve az miktarda su içerir -aynı şekilde kurutulmuş meyveler de.
Bu yoğun gıdaları birlikte tüketmek de sindirimi kolaylaştırır.
(http://69.175.58.202/images/gallery/1286/19.jpg)
Çeviri: Alev Derbent / SABAH İNTERNET
C vitamini zengini bu meyve, sindirim sistemini rahatlatmaktan, bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye kadar bir çok fayda sağlıyor...
(http://www.iyilikguzellik.com/images/haber/1798.jpg)
Akdeniz Bölgesi'nde tamamen doğal ortamda yetişen 'Dikenli İncir', Mersin'in Silifke ilçesinde alternatif gelir kaynağı oldu. Anavatanı Güney Afrika olan, halk arasında 'Hint inciri' veya 'Frenk inciri' olarak da bilinen dikenli incir; maliyeti olmayan, kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişiyor.
Silifke'de turistlerin tercih ettikleri yaz meyvelerinden olan dikenli incirin insan sağlığına da önemli faydaları bulunuyor.
Mersin'in Silifke ilçesi Taşucu beldesinde 'Dikenli İncir' satarak aile bütçesine katkı sağlayan Emel Korkut (43) satışlardan çok memnun olduğunu söyledi. Sahil kesimlerinde tablalarda 3 tanesi 1 TL'den satışa sunulan dikenli incir, halk arasında da şifa kaynağı olarak biliniyor.
Meyveyi ağacından toplamasının pek de kolay olmadığını, İncirin sabah serinliğinde ve erken saatlerde toplanması gerektiğini belirten Korkut, kovalara topladığı incirleri önce buzdolabında soğuttuktan sonra üzerine buz kırıp tepside satışa sunduklarını kaydetti.
Meyveye, günü birlik yat gezilerine çıkan yerli ve yabancı turistler ile beldede kalan yazlıkçıların daha çok rağbet gösterdiğini ifade eden Korkut, "Doğal ortamda kendi haline yetişen ve özellikle Akdeniz'de bulunan Frenk yemişinin 3 tanesini 1 TL'den satıyorum.
Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen bu meyveyi soyarak ikram ediyorum. Dikenli olması nedeniyle bilmeyen bu meyveyi soyamaz. Bu nedenle müşterilerime soyarak soğuk bir şekilde ikram ediyorum." dedi.
Tarıma elverişli olmayan kayalıkların çevresinde kendiliğinden yetişen, hiç bir maliyeti olmayan ve bir tanesinin yaklaşık 70 gram ağırlığındaki incirin sulu ve hoş bir tadı olduğunu ifade eden Korkut, "Kendim bu meyveyi çok seviyor ve her gün en az 5 tane tüketiyorum. Özellikle yemeklerden sonra yediğimde midemde müthiş bir rahatlama hissediyorum.
Güney bölgesi için bu mevsimin vazgeçilmez bir meyvesidir. Dikenli incire, adından da anlaşıldığı üzere çıplak elle dokunulmaması gerekiyor. Ağacı gibi kendisinin de üzeri tamamen kaktüs gibi dikenlerle kaplı olan bu meyvenin, kalın eldiven veya çatal-bıçak yardımıyla soyulup yenmesi gerekir." dedi.
VİTAMİN DEPOSU MEYVE: DİKENLİ İNCİR
Vitamin açısında da oldukça zengin olan, vücut direncini artırma, güç ve zindelik verdiği bilinen incirin faydaları bunlarla sınırlı değil. C vitamini yönünden oldukça zengin olan bu meyve, bağırsakları çalıştırma ve açlık hissini bastırma özelliği ile diyet yapanların gözdesi durumunda.
C vitamini yönünden zengin olan bu bitki, vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğine sahip. Dikenli incirin, sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak faaliyetlerini düzenleyen, kabızlık sorununu gideren son derece yararlı bir meyve olduğu ifade ediliyor.
bugün