selamün aleyküm,malum yurtdışında satılan haribolarda hınzırın yağından vs.yapılan jelatin var. türkiyede de haribo satılmaya başladı, ve helal olduğu yazıyor bunlar gercekten helalmi? yenmesinde sakınca olurmu?
Ve aleyküm selam kardesim.
Bu ve bunun gibi gidalarin çogunda jelatin vardir.
Jelatinin neyden yapildigi maalesef her zaman yazmiyor gida paketlerinin üzerinde.
Türkiyedeki 'helal' yazilan gidalarda jelatinin eti helal olan hayvanlardan istifade edilerek yapildigi söyleniyor.
Helal yazmayan gidalarda kesin olarak hangi hayvan kullanildigi belli degil veya söylenmiyor.
Bu hinzir da olabilir, baska bir hayvan da olabilir. Bize hocalarimiz sunu anlatti: Bu katki maddesi o kadar az bir miktar ki
gida hazirlanip son haline gelince artik o katki içinde yok denecek hale gelmis oluyor. Süpheli seylerden kaçinmak en güzeli.
Ama çocuklari da bir yere kadar engelliyebiliyoruz maalesef.
helal hayvanlardan mamüldür belki ama helal mi kesiliyo acaba.hiç almamak en iyisi.sonuçta etikete helal yazmak zor bişey değil.
celetin denen madde sadece haribolarda degil bir cok gida naddelerinde mevcut pastalar yogurtlar cikolotalr vesair hangisinden kacacaksiniz velhasil eger celatin haramsa isimiz hayli zor amma acikca hinzir celatini yaziyorsa onun yanina hic varmamak lazim
not.Gelatin (Jelatin) 'i yiyebilir miyiz?
Gelatin, sığır, domuz, balık gibi omurgalıların Kollageninden elde edilen bir protein ürünüdür. Başlıca hammadde olarak bugün domuz derileri ile sığır kemik ve derileri kullanılmaktadır. Daha çok domuz kökenliler kullanılmaktadır.
Gelatin, ürünlerde jelleştirme, koyulaştırma maddesi olarak kullanılır. Pekçok pastacılık ürünlerinde, yoğurtta, dondurmacılıkta, meyve sularında kullanıldığı gibi ilaç yapımında, kapsül, film tablet yapımında, kozmetik ürünlerinde, fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında da kullanılmaktadır.
Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın gelatin kelimesini görürseniz, genellikle domuz yada sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.
Eğer, İslâmi usulle kesilmiş sığırın kemik ve derilerinden üretilmişse o zaman gelatin Helâl olur. Böylece etikette de Helâl gelatin olduğu belirtilmelidir.
Türkiye'deki müslümanların en büyük zorluğu bu gelatinli ürünlerdir. Üretici ve ithalatçı emin kimseler olmadığı taktirde, haram gelatin her an ürünlerde karşımıza çıkabilmektedir. Müslüman tüketiciler, üreticileri, ithalatçıları ve denetim yapan kamu kurumlarını ciddi bir şekilde ikâz etmek zorundadırlar.
En iyisini Allah (c.c.) bilir.
http://www.sadakat.net/forum/index.php?action=tagged;id=35557;tag=jelatin
http://www.gidaraporu.com/jelatin_c.htm
Gıda sektörü yahudilerin elinde olduğu için bence kesinlikle alınmamalı.Bir tanede örnek vermek gerekirse.Artık insanlar sokaklarda üzerinde bir şey var yok arası giysilerle dolaşıyorlarsa ve bu kişilerin babaları eşleride bir şey demiyorsa bunun manevi bağlantılarıda vardır ama maddi olarak bence domuz mamülleri katılmış yiyecek yemekle alakalıdır.