Meyveler vitamin deposu, doğal masum besinler olabilirler. Ancak dikkat!
(http://www.iyilikguzellik.com/images/haber/633.jpg)
Hedefiniz yağ azaltmaksa, meyvenin içeriğindeki şeker, bu planınıza engel olabilir. Tamamen yasaklanmış olmasalar da diyet yaparken meyve tüketimini gözden geçirmenizde fayda var. Muscle & Fitness dergisindeki habere göre meyvelerin içinde bulunan glisemik asit ve meyve ile ilgili bilinmeyen tüm gerçekler burada...
Meyveler ne zaman ve neden tehlikeli?
Meyveler, doğal bir şeker olan fruktoz içerir. Dolayısıyla meyve tüketimi vücut yağlarını yakmanıza engel teşkil edebilir.
Çünkü vücudumuz fruktozu doğrudan bir yakıt olarak kullanamaz. Fruktozon öncelikle karaciğere gidip glikoza dönüşmesi gerekir. Meyvenin çoğunlukla kandaki glikoz ve insülin seviyelerini hızlı arttırmayan, düşük derecede glisemik bir karbonhidrat olmasının sebebi de budur. Eğer karaciğer glikojen ile dolu ise, gelen fruktozu glikoza değil, yağa dönüştürür.
Meyve tüketirken nelere dikkat etmeli?
Siz siz olun, her zaman taze ürünleri tercih edin. İşlenmiş, paketlenmiş ya da konservelenmiş ürünleri satın almamaya özen gösterin. İşlenmiş ürünler genellikle daha çok şekerle doyuma ulaşmıştır ve tıpkı meyve suları gibi, uzak durulması gereken ürünlerin başında gelir.
Glisemiks endeks nedir?
Gıdaların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir. Eşit miktarda karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızda geçmesi ve emilmesidir.
Farklı gıdalar yemek sonrasında kanın glukoz içeriğinin artışı üzerine değişik etkilere sahiptirler.
Glisemiks endekse göre dikkat edilecekler:
Meyve seçiminde kullanabileceğiniz en iyi referans "glisemik endeks" değerleridir. Bir meyvenin gilisemik endeksi ne kadar düşükse diyetinizde o kadar yer verebilirsiniz.
Glisemik endeksi düşük gıdaların seviyesi 55 ve altıdır; spor sonrası dışında glisemik endeksi 70'i aşan meyveleri tercih etmeyin.
Glisemik endeksi düşük karbonhidratlar, kandaki glikoz ve insülin seviyelerinde küçük dalgalanmalara yol açarlar.
Glisemik İndeksi tablosuna göre meyveler
Elma: 38
Muz: 52
Greyfurt: 25
Üzüm: 46
Kuru üzüm: 56
Kivi: 58
Mango: 51
Portakal: 42
Şeftali: 42
Hurma: 103
Karpuz: 72
Armut: 38
Ananas: 66
Çilek: 40
bugün
Bu meyvelerin hücrelerin "temizleme" fonksiyonunu onardığını gözlemlediklerini belirten Poulose, orman meyvelerinin bu etkisinin daha önce bilinmediğini sözlerine ekledi.
(http://www.iyilikguzellik.com/images/haber/1814.jpg)
Dut, böğürtlen, çilek, ahududu, yaban mersini ve kızılcık gibi yaşamı daha renkli ve tatlı kılan orman meyvelerinin beyin hücrelerinin onarılmasına da yardımcı olduğu belirtildi.
İtalyan La Stampa gazetesinin haberine göre, beslenme uzmanı Dr. Shibu Poulose, Boston'da yapılan Amerikan Kimya Derneğinin toplantısında, oksidatif bozulmalara ve inflamasyona karşı koruyucu olan bu meyvelerin, beyin hücrelerini de zinde tuttuğunu söyledi.
Beyinde "mikroglia" adı verilen koruyucu hücreler olduğunu ve bunların, parçalanmış hücreleri ve atık ürünleri ortadan kaldırdıklarını ifade eden Poulose, ancak yaş ilerledikçe bu hücrelerin görevini doğru şekilde yerine getiremediğini belirtti.
Poulose, bazı durumlarda çok daha aktif hale gelen bu hücrelerin beyindeki sağlıklı hücrelere de zarar vermeye başlayabildiğini kaydederek, "Ancak araştırmamızda elde edilen sonuçlar, orman meyvelerinin içerdiği polifenollerin bu konuda bir cankurtaran etkisi yaptığını gösteriyor" dedi.
Bu meyvelerin hücrelerin "temizleme" fonksiyonunu onardığını gözlemlediklerini belirten Poulose, orman meyvelerinin bu etkisinin daha önce bilinmediğini sözlerine ekledi.
iyilikgüzellik
Miras meyveler tezgahlarda
Farklı mesleklerden 5 kadının, Anadolu'nun unutulmaya yüz tutan meyvelerini yaşatmak amacıyla yaklaşık 5 yıl önce başlattığı çalışma grubu, ilk sonuçları almaya başladı.
Özellikle Muğla yöresinde çalışmalarını yoğunlaştıran grup, bugüne kadar 600 civarında ve çoğunun unutulduğu meyveleri kayıt altına alırken, tüketicilere tanıtım amacıyla da Bodrum Cuma Pazarı'nda her hafta tezgah açılıyor.
Gıda tarihi araştırmacısı Mary Işın, 1980'lerden beri Türkiye'nin mutfak tarihini araştırdığını, bu araştırmaları sırasında ise çok sayıda meyvenin ya unutulmaya yüz tuttuğunu ya da unutulduğunu söyledi.
Anadolu'nun meyve zenginliğini yeniden gün yüzüne çıkarmak için yaklaşık 5 yıl önce, Bodrum'da yaşayan Metalurji ve Malzeme Mühendisi kızı Esin, Etnobotanik araştırmacısı Dr. Füsun Ertuğ, Orientalist ve alan araştırmacısı Elisabeth Tüzün ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neşe Bilgin'le "Meyve Mirası Çalışma Grubu"nu oluşturduklarını anımsatan Işın, grubun çalışmalarının ilk sonuçlarını almaya başladığını anlattı.
Bugüne kadar aralarında, "Dilmit eriği", "Paşa narı", "Akkızıl üzüm", "Tavşanböbreği zeytini", "Helvacıkara üzümü", "Sarımeriç inciri", "Alaçam kara üzümü", "Çayrek armut", "Lop incir" ve "Sulucayrak armudu" gibi çeşitler bulunduğu 600 civarında meyveyi kayıt altına aldıklarını belirten Işın, bu meyvelerin yaşatılması ve üretiminin artırılması için de üreticilerin yanı sıra tüketiciye de ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.
Bu amaçla Bodrum Cuma Pazarı'nda her hafta "Muğla Yöresinin Atadan Kalma Lezzetleri" adı altında, çiftçilerle beraber bir tezgah kurduklarını ifade eden Işın, "Tezgahın en önemli amacı ise tüketicilere Muğla'nın tarımsal çeşitliliğini tanıtmak ve farkındalık yaratarak geleneksel tarım ürünlerinin yaşatılmasını sağlamak" dedi.
MEYVELER İLGİ ODAĞI.
Işın, meyve tezgahlarında bulunan ve çok tanınmayan meyvelerin vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılandığını da anlattı.
Önümüzdeki yıllarda üretimi yapılan çeşit sayısının giderek artacağını belirten Işın, "Zaten yeni lezzetleri keşfeden tüketiciler, üreticilerden bu ürünleri daha fazla talep edecekler. Bu da unutulan miras meyvelerimizi yeniden ve çok daha fazla tezgahlarda görmemizi sağlayacaktır" dedi.
Işın, yaptıkları çalışmayla bölge üreticilerinin yanında diğer yörelere örnek teşkil etmeyi amaçladıklarını kaydetti.
KOLEKSİYON BAHÇESİ KURULACAK
Işın, gönüllü sayısı her geçen gün artan çalışma grubunun Bodrum'da bir koleksiyon bahçesi kurulması için de girişimlerinin sürdüğünü bildirdi.
Bodrum Belediyesi Park ve Bahçeleri Müdürlüğü'nün katkılarıyla bu bahçe için bugüne kadar 65 çeşit meyveden 300 kadar fidan üretildiğini belirten Işın, şunları kaydetti:
"Çeşitli arazi imkanları değerlendirildi ancak şu ana kadar uygun bir arazi bulunamadı. Koleksiyon bahçesi için hem arazi hem de maddi destek arama çalışmalarımız sürüyor. Bahçenin amacı, Muğla'nın atadan kalma meyve çeşitlerini korumak, ağaçları çoğaltmak ve ziyaretçilerin gelip bu geleneksel çeşitlerini görüp tadabilmeleri. Bunu başarabilirsek çok zengin bir geçmişe ve kültüre sahip Anadolu meyvelerini gelecek nesillere aktarabiliriz."
Işın öte yandan çalışma grubunun meyvelerle ilgili genetik araştırmaların da devam ettiğini söyledi.
Anadolu'daki meyvelerin yüzde 90'dan fazlasının tescil bile edilmediğinin altını çizen Işın, "Tescil listesinin çoğu yabancı içerikli, kendi varlığımıza sahip çıkmak zorundayız. Bunun için herkes elini taşın altına koymalı" dedi.
hürriyet