Sadakat islami Forum

EĞİTİM, AİLE, KÜLTÜR-SANAT, SAĞLIK => SAĞLIKLI YAŞAM => YİYECEK VE İÇECEKLER => Konuyu başlatan: İsra - 27 Mayıs 2010, 17:04:59

Başlık: Aç karına çekirdekleriyle yiyin
Gönderen: İsra - 27 Mayıs 2010, 17:04:59
(http://medya.zaman.com.tr/2010/05/27/karpuz1.jpg)

Sıcak yaz günlerinde herkesin severek tükettiği karpuzun bir çok faydası bulunuyor. Uzmanlar karpuzun faydasından maksimum derecede yararlanmak için karpuzun aç karınla çekirdekleriyle birlikte tüketilmesini tavsiye ediyor.

Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi Dursun Bostancı, karpuzun bir çok faydası olduğunu belirterek, maksimum fayda sağlamak için karpuzun aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte tüketilmesini önerdi. Bostancı, karpuzun kan basıncı ve böbrek fonksiyonlarını düzenlediği, ayrıca kanserden koruduğunu söyledi.

Karpuzun çekirdekleriyle birlikte tüketilmesini tavsiye eden Bostancı , karpuz çekirdeğinde kan basıncısı ve börek fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olan 'cucurbocitrin' adlı madde bulunduğunu belirtti. Bostancı "Çekirdekler ağızda parçalanırsa faydası daha çok görülüyor. Karpuz çekirdeği kalbe de faydalıdır. Ayrıca içerdiği Likopen maddi kalbi enfarktüsten koruyor." dedi.

Karpuzun lif yönünden çok zengin olduğunu ve bağırsak hareketlerinin düzenleyici ve kanserden koruyucu özelliği bulunduğunu vurgulayan Bostancı, karpuzun yağ ve kolesterol içermediğine dikkat çekti. Bu sebeple karpuzun sık sık tüketilmesinini öneren Bostancı şu bilgileri verdi: "Karpuzun çok sık tüketilmesinde hiçbir sakınca yok, aksine faydası vardır. Karpuzun büyük bir kısmının su olması sebebiyle yaz aylarında su kaybını önler. Bu özelliği ile böbrekleri çalıştırır, idrarı düzenler. B ve C vitaminini yoğun olarak içermesi sebebiyle karpuz bir zindelik ve enerji deposudur. Ayrıca kilo vermeyi de kolaylaştırır. Lif yönünden zenin olması sebebiyle bağırsak hareketlerini düzenler kanserden korur."

Aç karnına tüketin

Karpuzu açken tüketilmesinin önemli olduğunun altını çizen Bostancı, aç karnına tüketilen karpuzun maksimim fayda sağlayacağının altını çizdi. Bostancı, "Karpuz yemeklerden sonra değil yemekten önce ya da yemekten epey bir süre sonra tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tüketilirse sindirim zorluğu oluşur. Ancak aç karnına tüketildiğinde maksimum fayda sağlar." diye konuştu.

(CİHAN)
Başlık: Ynt: Aç karına çekirdekleriyle yiyin
Gönderen: Günbatımı - 28 Mayıs 2010, 00:19:32
Son yıllarda yediğim karpuzlarda pek çekirdek olmuyor ya da çok küçük oluyor çekirdekleri ama neyse... Bulabildiklerimizle yetiniriz artık!.. :)
Başlık: Ynt: Aç karına çekirdekleriyle yiyin
Gönderen: Tuğra - 28 Mayıs 2010, 00:47:31
Bazı doktorlar ise bu tip çekirdekleri yutmanın kör bağırsağı tıkayıp apandist sorununa sebep olacağını söylüyor, bence mantıklı !
Başlık: Ynt: Aç karına çekirdekleriyle yiyin
Gönderen: İsra - 28 Mayıs 2010, 00:55:04
bilim dünyasıda şaşırmış durum bir dedikleri diğerini tutmuyor =)