Selamun Aleyküm Kardesler, INSAAllah sizlere konuyla ilgili faydalanabileceginiz linkler bildiriyorum:
www.gidaraporu.com (http://www.gidaraporu.com/index.php)
İslami açıdan Yiyecek Katkı Maddeleri ve Organik Maddeler (http://wwwsrv01.mycity.at/privat/97042362/lm/LM-tr.html)
www.nurlar.de (http://www.nurlar.de/gidaenumaralari.htm)
www.food-info.net (http://www.food-info.net/tr/intol/msg.htm)
Konuyla ilgili sohbet dinlemek yada indirmek icin asagidaki linklere tiklayin:
İmam-ı Gazali (RhA) - Helal Haram (http://www.ankebut.net/index.php?catID=9999&id=4917)
Ahmet Tomor - Helal & Haram (http://www.ankebut.net/index.php?catID=9999&id=5103)
Tabii ki müslümanlar ne yediklerine dikkat etmeliler, ancak dolduruşa da gelmemeliler. Yukarda zikredilen sitelerde şimdilik gözüme çarpan bir-iki hususa (yanlışa) değinmek isterim.
Deniyor ki:
" ** " işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
Evet, haram fetvası verilmiş, bir-iki örneğe bakalım:
• E920**
Parlatıcı ve tatlandırıcı olarak geçiyor. Bu koddaki maddeye "L-Cystein" denir. İddiaların tam aksine %100 bitkisel bir maddedir. Mısır veya mantarda bulunur ve yüksek protein içeriklidir. Saç ve tırnakların bitmesinde sorun yaşayan insanlara da verilir. Tabii ilaç haline getirilip.
• E966**
"Lactit" denen bu madde sütşekeridir. Sütten imal edilir.
Tabii uzun uzun listeler veriliyor, ne dağıtan ne de dağıtılanın konuya vakıf olduğunu zannetmiyorum. Zaten bu konuda fetvalar veren allamenin teki bile "bana verilen listeye uyuyorum" diyor kendi sitesinde, yani kendisinin de bir bilgisi yok. Kimyasal değişiklik hususlarını da bilmiyor çoğu. Bu durumda fıkha vakıf kimyagerlerin hususa el atması icab eder. Yoksa insanları vehm sahibi yapmaktan ileri gidilmez. Takva ile vehm arasındaki farkı anlamak lazım.
aydınlattığınız için Allahrazı olsun muallim_abi