Kuru meyveler , sinir sistemini korur, enerji yapımında mucizeler ortaya koyar ve sayılamayacak kadar bir sürü faydası vardır. İşte bunlardan bazıları kuru kayısı kuru erik , kuru elma, pestil, dut hurma ve incirin faydaları.
Kuru kayısı Besleyici ve potasyum açısından çok zenginir ve sindirim sistemlerine iyi gelir.
Stresi,kansızlığı önler.
İçerdiği A vitamni akne gibi cilt bozukluklarını önler.
Görme fonksiyonlarını güçlendirir.
Şeker hastalığının gelişimini engeller.
Kayısı lifli bir meyvedir. Lifli besinlerinde kan şekerini dengeli yükselmesini sağladıkları , zararlı maddelerin bağırsakta kalmalarını kısaltıkları için kanserden korunmada faydalı oldukları saptanmıştır.
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_20359/1_14102010133616_20359.jpg)
Kuru erik Bol miktarda B1, B2 , B3, b6 ve A , C ve E vitamini içerir.
İçerdiği zengin potasyum ve magnezyum minarelleri nedeniyle,tansiyon,karciğer,kalp,böbrek ve romatizma hastaları ile tuzsuz rejim yapanlara önerilir
Güçlü antidoksanları ile kalp hastalıklarına yakalnma ve kriz riskini azltıcı etkisi bulunmaktatır
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_20359/2_14102010133616_20359.jpg)
Pestil Dut pekmezi, süt, bal, ceviz, fındık ve undan oluşan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minaral maddelerini önemli ölçüde içeren bir gıda maddesidir
Özellikle A ve B vitaminleri ve demir yönünden zengindir.
Pestilin 100 gramında 293 kcal bulunur. Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde , su degesinin korunmasında , hormon , enzim üretiminde,bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir.ayrıca iyi bir enerji kaynağıdır.
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_20359/3_14102010133616_20359.jpg)
Dut
Kalsiyum,demir, B1 B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.
Ateş düşürücü ve idrar söktürücü(diüretik) etkiye sahiptir.
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_20359/4_14102010133616_20359.jpg)
Kara dut
Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_20359/5_14102010133616_20359.jpg)
Hurma
İnsanoğlunun yetişitdiği en eski bitki çeşitlerinden biridir. Hurmanın içerdiği demir , kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve özellikle hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar.
Bilim adamları hurmanın düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydetti.
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_20359/1_14102010133642_20359.jpg)
İncir
İçerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minarellerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir.
Sindirimi kolaylaştırır ve vücudunuzu bakterilere karşı koruyucu etkisi vardır.
Yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişler üzerinde koruyucu etkileri vardır.
İncirin içerdiği kalsiyum diğer besinlerdekine göre daha kolay sinirilir.
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_20359/2_14102010133642_20359.jpg)
ekolay
Güzel bilgiler için teşekkürler. Resimler gayet güzel ve net çekilmiş çok hoşuma gitti
Hurma Tereyağ ve HurmaBüsr es-Sülemi'nin iki oğlu radıAllahu anhuma anlatıyor: "Resülullah aleyhisselatu vesselam yanımıza girdi.Biz kendilerine tereyağ ve hurma ikram ettik.Aleyhisselatu vesselam yağla hurmayı severdi.
(Ebu Davut.3837.)
Ekmekle Hurma
-Yusuf İbnu Abdillah İbni Selam radıyallhu anhuma anlatıyor: "Resülullah aleyhisselatu vesselam,bir miktar arpa (ekmeği) aldı. Üzerine bir hurma koydu ve:"Bu şuna katıktır !" buyurdu."
(Ebu Davut.3830.)
Kaynak.Peygamberimizin vasiyetleri kitabı sayfa,30-31
Kavun ve taze Hurma
-Hz. Aişe radıyallhu anha anlatıyor:"Resülullah aleyhisselatu vesselam kavunu taze hurma ile yer ve:"Bunun hararetini şunun serinliğiyle.şunun serinliğini de bunun hararetiyle kırıyoruz!"buyurdu.
Tirmizi,1844.a.g.e
Salatalık ve Taze Hurma
Sahiheyn ve Ebu Davud'da, Abdullah İbnu Cafer radıyAllahu anhüma'nın şöyle dediği gelmiştir:"Resüllulah aleyhisselatü vesselam'ı salatalıkla birlikte taze hurma yerken gördüm."
Buhari.Et'ime 39
Acve Hurmasının Faydaları
-Sa'd İbnu Ebi Vakkas radıyAllahu anh anlatıyor: "Resülullah sallalahu aleyhi ve sellem buyurdular'ki: "Kim her sabah acve hurmasından yedi tane yerse o gün geceye kadar ona ne zehir ne de sihir zarar verir."
(Müslim:2047)
Alıntı yapılan: mazhar - 19 Nisan 2011, 00:09:16
Salatalık ve Taze Hurma
Sahiheyn ve Ebu Davud'da, Abdullah İbnu Cafer radıyAllahu anhüma'nın şöyle dediği gelmiştir:"Resüllulah aleyhisselatü vesselam'ı salatalıkla birlikte taze hurma yerken gördüm."
Buhari.Et'ime 39
İlk kez duyuyorum, teşekkürler