2011' in beslenme ve diyet trendleri
Erken yaşta çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılması 2011' in en önemli trendlerinden biridir. Çocukluk çağı obezitesine ağırlık verilerek geliştirilen Kids Eat Right kampanyası Amerika'da toplum sağlığını iyileştirmek için harika bir adımdır.
Okullardan başlayan bu eğitim, ailelerin katkısı ile sağlıklı kantinler ve mutfaklar yaratarak pekiştirilecektir.
Bu konuda, eğitim, sağlıklı tariflerin paylaşılması, oynayarak eğitim sağlayan materyallar yazılı ve görsel medyadan, internet sitesinden tanıtılması için destek alınacaktır.
Sodyum out
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_22577/2_191201116857_22577.jpg)
Amerika obezitenin en fazla görüldüğü ülkedir bununla savaşta sürekli yeni adımlar atmaktadır. Bunlardan biri de tuzlukların sofralardan kalmasıdır. Yani bugün Amerika'da bir restorana gittiğinizde sofrada tuzluk göremeyeceksiniz harika bir yöntemdir ulaşılabilirliği zorlaştırmak.
İşte bu nedenle bugün alına günlük sodyum tüketiminin 2300 mg'dan 1500 mg' a düşürülmesi hedeflenmiştir. Sadece sofra tuzu olarak değil yemeklerde, hazır ürünlerde (çorba, ekmek, cips, fast food, sebze suları, dondurulmuş ürünler, konserveler, turşular gibi ) ortalama tuz oranı %20 düşürülmüştür.
Fındıklar, fıstıklar, son moda sağlık ikonları
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_22577/4_191201116857_22577.jpg)
Ceviz, fındık, badem, fıstık, yer fıstığı, brazilya fıstığı, kaju her ne olursa olsun tüm yağlı tohumlar kontrollü porsiyonlarda hergün düzenli olarak tüketilmelidir. Özellikle bu ürünlerin ihtiyacımız kadar porsiyonlarda tüketilmesi için mini paketleri hazırlanacaktır.
Ara öğünler için mükemmel örnek atıştırmalıklardır. Sağlıklı yağlar, vitaminler, antioksidanlar ve minerallerden zengin tohumları hemen alışkanlık haline getirirseniz trendlerin gerisinde kalmamış olursunuz.
Gluten içeriği düşük gıdalar herkes için gerekli değil
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_22577/1_191201116957_22577.jpg)
Düşük glutenli gıdalar iyidir ama kimin için gluten intoleransı olanlar ya da Çölyak hastaları için. Tahıl ve tahıl ürünlerini sindirmede sorunu olmayan kişilerin bu özel ürünleri tüketmeleri ekstra sağlık faydaları kazandırmaz ya da kilo vermelerine yardımcı olmaz. Bunun için üreticilerin provakasyonlarına gelmeyin.
Gıda sanayinin glutensiz ürünleri geliştirmesi sevindirici olmakla birlikte tanıtımlarında da hassas davranmaları gerekmektedir.
Vejeteryan et ürünleri temel beslenmeye destek
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_22577/2_191201116957_22577.jpg)
Et yerine geçen, bu aromaya sahip ama vejeteryan ürünler temel öğünlerin başında yer alma eğilimi çizmektedir. Bu konuda tüm aile zevkle vejeteryan et yemeklerini fark etmeden tüketebilecek.
Mükemmel taze meyve, sebzeler de yeni keşifler var
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_22577/4_191201116957_22577.jpg)
2011 yılı için özellikle Kantalop kavunu, avakado, armut, salatalık, havuç, çilek, böğürtlengiller, pomelo, mantar ve tatlı patates ön plana çıkmıştır. Bunlardan bir örnek vermek gerekirse mantar bilindiği pozitif etkilerine ilave olarak D vitamini zenginliğiyle bu yıl dikkati çekmiştir.
Yine havucun turuncu rengini veren beta karotenin göz sağlığı için faydalarını artık hepimiz biliyorduk ama 2011 yılında tavsiyemiz özellikle akciğer kanseri riskinde olanlardır.
Beklenmedik anlar için protein enerji kitlleleri
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_22577/5_191201116957_22577.jpg)
Dünya giderek hızlanıyor, adeta dışarlarda yaşıyoruz bu nedenle beklenmedik anlarda açlık krizleri yaşayabiliyoruz.
Bunun için kaliteli protein içeren mini enerji kitleri yani sağlıklı ara öğün alternatifleri satışa sunulacaktır. Yani artık para ödüyorsam fazla yiycem mantığına son.
Baharatlara ağırlık vericez
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_22577/1_1912011161021_22577.jpg)
Tuzluk, şekerlikler out yeni yılda tarçın, zencefil, fesleğen, biberiye, zerdeçal şişelerimiz gelecek sofraya. Karışım baharatlar sadece mutfaklarımızda değil restoran mönülerine de girecek.
Bitki çayları 2011' in içecekleri olacak
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_22577/2_1912011161021_22577.jpg)
2010 itibariyle soğuk kutulu içecek olarak da sunulan bitki çayı karışımlarına yenileri eklenecek. Siyah çaysever bir toplum olmamıza rağmen artık bitki çayları ile de ateşkes ilan ettik ve sağlık için çok şey kazandık.
Tatlandırıcılara yeni alternatifler gelecek
(http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_22577/1_191201116199_22577.jpg)
Doğala gitmeye çalışsak da bazı tehditlerden de uzaklaşmaya çalışıyoruz. İşte bunlardan biri de şekerdir bu nedenle tatlandırıcılara alternatif doğal şeker ikame çözümleri geliştirilecektir.
Yazan: Diyetisyen Berrin Yiğit
Alıntı Yapdoğal şeker ikame çözümleri geliştirilecektir.
çok iyi olur
Besin değeri daha yüksek gıdalarla beslenmek ister misiniz? Sağlığa yararlı olduğu belgelerle kanıtlanan 14 gıdayı bilirseniz, daha sağlıklı beslenebilirsiniz.
Gıda Teknisyenleri Enstitüsü tarafından yayınlanan "Gıda Teknolojisi" dergisinde yer alan habere göre, işte 14 yararlı yiyecek:
Tam tahıllar
1. Arpa: Yaklaşık 20 yılı kapsayan 11 klinik deney, arpa tüketimini artırmanın toplam ve kötü kolesterolünüzü düşürdüğünü gösterdi.
2. Kinoa ve kara buğday: Araştırma kinoa ve kara buğday tohumlarının ve filizlerinin polifenol bakımından zengin olduğunu ve glutensiz ekmekler gibi yiyeceklerin besin değerini artırdığını belirtiyor.
3. Kahverengi pirinç: Beyaz pirincin yerine kullanacağınız kahverengi pirinç, tip 2 şeker hastalığı riskini düşürüyor.
4. Çavdar: Çavdardan yapılan ekmek kahvaltıda yenilirse, öğle yemeği öncesinde ve sonrasında açlığı azaltıyor.
Sert kabuklu yemişler
5. Badem: 2007 yılında yapılan bir araştırmada, her gün 300 kalori olarak alınan bademin kilo aldırmadığı ve kardiyovasküler risk faktörleri üzerinde faydalı etkileri olduğu belirlendi. Bademdeki lifin de yağların bazısını engellediği tespit edildi.
6. Fındık: Özellikle taze fındığın kabuğunda bulunan antioksidanlar nedeniyle bol bol fındık tüketmelisiniz.
7. Pekan cevizi: 2010 yılında yapılan araştırmada, Pekan cevizinde bulunan E vitamini nöron dejenerasyonunun gelişimini erteleyerek nörolojik koruma sağlıyor.
8. Antep fıstığı: Son yapılan araştırmalara göre, Antep fıstığının anti-inflamatuar özellikleri bulunuyor.
9. Ceviz: Ceviz bakımından zengin beslenme tip 2 şeker hastalarında kardiyovasküler hastalık riskini azaltıyor.
Meyve ve sebzeler
10. Siyah ahududu: 2010 yılında yapılan çalışmada, siyah ahududunun farelerde bağırsakla ilgili tümör gelişimini önlemede çok etkili olduğu kaydedildi.
11. Yaban mersini: Yaban mersiniyle yapılan içeceklerin obezlerde, şeker hastası olmayanlarda ve insülin hassasiyetini azaltıyor.
12. Brokoli ve karnabahar: Bol bol bu sebzelerden tüketirseniz, saldırgan prostat kanseri riskiniz azalır.
13. Nar: Ön çalışma nar suyunun diyalize giren böbrek hastalarında bir dizi komplikasyonu önlemeye yardımcı olduğunu gösterdi.
14. Domates: 6 haftalık çalışmada, günde 2 porsiyon konserve domates ürünü tüketen yüksek tansiyon hastalarının kan basıncında önemli derecede düşüş olduğu gözlendi.
zaman
Tuğra , Sizi bu konulardaki yaptıgığınız çalışmalardan dolayı kutlarız ,
Mubarek sizi konunun ehli görerek , sizden bir Ricada bulunalım .
himaliya tuzu hakkında bizleri biraz bigilendirir'misiniz ?
ayrıca Şeker kamışından elde edilen ,şeker hakkında bilgi aktarırsanız menmun oluruz .
Saygılar. Tşk ler . H.z Allah Razı olsun
Amin cümlemizden, linklere bir bakın lütfen.
ŞEKER KAMIŞI (http://www.sadakat.net/forum/yiyecek_ve_icecekler/seker_cesitleri-t51637.0.html;msg244265;topicseen#msg244265)
HİMALAYA TUZU (http://www.sadakat.net/forum/yiyecek_ve_icecekler/himalaya_tuzu_nedir-t52494.0.html;msg244269#msg244269)