Sadakat islami Forum

EDEBİYAT KÖŞESİ => EDEBİYAT => Konuyu başlatan: Mücteba - 11 Ağustos 2011, 12:43:43

Başlık: Kim Zengin? - Ahmet Haşim
Gönderen: Mücteba - 11 Ağustos 2011, 12:43:43
Kim Zengin?

Ekseriya Galata’da Tophane taraflarında dolaşan serseri bir Afrikalı zenci var.

İstanbulluların çoğu bunu görmüştür. Gurbete düşmüş bir zürafa, bir devekuşunu andıran uzun boylu bir adam!

Ayakları ıslak taşların çamuru içinde, ağlıyordu

Geçenlerde, bir yağmurlu günde otomobille Galata’dan geçiyordum. Birden, arabanın camları arkasından Afrikalı serseriyi, kaldırım üstünde, yalın ayak, başı kabak dikilmiş gördüm.

Kasvetli bir sonbahar semâsının paçavraları andıran siyah bulutlarından şehir üstüne akan sinirli bir yağmur altında, tunç bir heykel gibi hareketsiz, kırmızı gözleriyle, sanki ceylanların koştuğu güneşli bir Afrika ufkuna dalmış, bekliyordu.

Yağmur suları, kıvırcık saçlı başından, çökük şakaklarından ve bir sefâlet sakalının bittiği çenesinden akıyordu. Ayakları ıslak taşların çamuru içinde, ağlıyordu. Bir güneş çocuğu için ne müthiş bir sefâlet!

Ekmekle doyabildikten sonra, yemeğe ne hâcet!

Şoföre “bu adamın kim olduğunu, bu zavallıya niçin kimsenin merhamet etmediğini” sordum. İyi kalpli bir çocuk olduğu çehresinin temizliğinden anlaşılan şoför, bana şunları anlattı:

- "Bu adam mütâreke senelerinde, Fransız ordusunda askerdi. Sıla derdi onu bu dalgın hâle getirince, üzerinden üniformasını aldılar ve merhametsizce, yabancı bir şehrin sokaklarına attılar. Bu bedbahta bu taraflarda herkes acır, herkes yardım etmek ister; fakat o, ihtiyacını aşan sadakaları kabule tenezzül etmez. En çok sevdiği, sigaradır. Ona bir paket hediye ediniz, bir tek sigara aldıktan sonra size paketi iade eder. Bir lira veriniz, kabul etmez. Beş kuruşu memnuniyetle alır. Bir gün onu lokantaya götürdüm. Yemeğe el dokundurmadı. Yalnız ekmeği alıp gitti. Ekmekle doyabildikten sonra, yemeğe ne hâcet! Acayip bir deli."


Pahalı kürkleri içinde bir türlü ısınamayan, zengin sofralarında bir türlü doyamayan, altın içinde boğulurken “altın” diye ağlayanların sefâleti karşısında bu tok gözlü siyahînin çehresi, makul bir faziletin ışıklı bir timsâli değil miydi?



Ahmet Haşim, İkdam, 11237, 26 Teşrinievvel 1929
Başlık: Ynt: Kim Zengin?
Gönderen: mazlum - 12 Ağustos 2011, 11:08:28
Hz. Allah razı olsun  .Tsk ler Mücteba  çok etkileyici .
Başlık: Ynt: Kim Zengin?
Gönderen: tepeltepe - 12 Ağustos 2011, 11:51:45
Allah (c.c)razı olsun kardeşim çok anlamlı bir paylaşım
Başlık: Ynt: Kim Zengin?
Gönderen: BT 857 - 12 Ağustos 2011, 16:16:22
cok güzel etkileyici...sagolun.
Başlık: Ynt: Kim Zengin?
Gönderen: Günbatımı - 12 Ağustos 2011, 19:09:56
Bu zamanda "delilik" gibi görülen davranışlar... Ama "'Veli' olmak için, 'deli' olmak gerekir" miş ya! Öyle birşey olmalı.

Teşekkürler Mücteba, çok güzel paylaşım...
Başlık: Ynt: Kim Zengin?
Gönderen: mazhar - 19 Ağustos 2011, 10:50:38
Alıntı YapPahalı kürkleri içinde bir türlü ısınamayan, zengin sofralarında bir türlü doyamayan, altın içinde boğulurken “altın” diye ağlayanların sefâleti karşısında bu tok gözlü siyahînin çehresi, makul bir faziletin ışıklı bir timsâli değil miydi?


Teşekkürler. Bu konu da Somali örneğide şu an gündemde...