"Kalsiyum Zengini Besinlerde İlk 10"Bu başlıklı yazı bugünkü Hürriyet gazetesinde Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun köşesinden. (1)
Kalsiyumun azı da zarar fazlası da... D Vitamininin kalsiyum emilimini arttırdığını, kalsiyumun fazlasının da damarlarda plaklanma veya böbreklerde taş yapabileceğini unutmayın.
İşte burada K2 Vitamini giriyor.
K2 Vitamini kalsiyum fazlasını kemiklere yönlendiriyor. (2) "Kalsiyum, sağlığın anahtar minerallerinden biridir. O olmadan ne kemikler, dişler, kaslar sağlıklı kalır, ne sinir sistemi işini yapabilir ne de hücreler fonksiyonlarını yerine getirebilir. Bu nedenle de kalsiyum ihtiyacını her gün yiyecek ve içeceklerle doğal yollardan karşılamak gerekir. Kalsiyum zengini gıdalarla beslenmekse kalsiyum haplarını yutmaktan daha akılcı ve etkilidir. Bunun birçok nedeni var, en önemlisi de destek haplarının yeteri kadar güvenli olmamalarıdır. Mesela bu hapların çoğu "
kalsiyum karbonat" içeriyor, oysa kalsiyumun karbonat formunun çok az bir bölümü bağırsaklardan emiliyor. Diğer taraftan bunların bazılarında
(oyster shell) ağır metaller de bulunabiliyor. Daha da önemlisi doğal yolla kazanılan kalsiyum bedende daha iyi kullanılıyor, daha az sorun çıkarıyor.
Özetle her mineral gibi kalsiyum ihtiyacını da doğal kaynaklarından karşılamak daha etkili ve güvenli bir yol kabul ediliyor. En güçlü kalsiyum kaynaklarına gelince. Buyurun...
Kalsiyum ŞampiyonlarıPeynirler Peynirlerin her çeşidi
tam bir kalsiyum bombası. Ama yine de kalsiyumdan az ya da çok zengin olan peynirler var. Mesela
parmesan peyniri mükemmel bir kalsiyum deposu. 30 gramında 300 mg'dan fazla kalsiyum ihtiva ediyor. Diğer sert peynirler de kalsiyumdan oldukça zengin. Bizim
Kars ya da
Edirne gravyeri de bunlardan.
YoğurtYoğurt da tıpkı peynir gibi
en güçlü kalsiyum kaynaklarından biri. Bir su bardağı yoğurt ortalama 300-350 mg kalsiyum içerebiliyor. Diğer taraftan yoğurdun ve peynirin güçlü birer
probiyotik, protein, vitamin ve mineral kaynağı oldukları da unutulmamalı. Yoğurt üstelik bir de
prebiyotik bakımından da çok güçlü.
SütBilerek geriye bıraktık, çünkü süt bize göre bir yetişkin besini olmaktan ziyade
çocuk besinidir. Ayrıca kalsiyum eksikliğinin en ciddi sonuçlarından biri olan osteoporozu önlemede sütün maalesef ciddi bir destek sağlamadığını gösteren çok sayıda yayın da var. Ama siz yine de büyüme çağında olan çocuklarınıza daha çok kalsiyum kazandırmak istiyorsanız
yatarken bir bardak süt içirin, kahvaltıda bir bardak süt içmeden de okula göndermeyin.
Ayran ve kefir Ayran, hem
sağlıklı, hem de
kalsiyum zenginidir. Hiçbir içecek ayran kadar bol kalsiyum içermemektedir. Kalsiyum zengini besinler listesinde
"probiyotik bombası" kefire yer vermemek de haksızlık olur.
BademÇoğu yağlı tohumun içinde bol miktarda kalsiyum var. Ama yine de yer fıstığı, antepfıstığı, fındık, cevizle kıyaslandığında kalsiyum bakımından birinciliği hiç düşünmeden bademe vermemiz lazım. Badem, mükemmel bir posa, bitkisel protein ve magnezyum kaynağıdır.
ÇekirdeklerÇekirdeğin her türlüsü ve
yağlı tohumların çoğu güçlü birer kalsiyum kaynağı. Mesela susam, mesela ayçiçeği ve kabak çekirdeği. Bizde yaygın tüketilmeyen chia tohumlarının da bol miktarda kalsiyum içerdikleri biliniyor.
BalıklarBalıkların çoğu kalsiyum zengini. Özellikle
somon ve sardunyanın güçlü birer kalsiyum kaynağı olduğu biliniyor. Kılçığıyla birlikte tüketilebilen küçük balıklardan (hamsi) ise daha fazla kalsiyum kazanma ihtimaliniz var.
Fasulyeler ve mercimekFasulyenin siyahı, beyazı ya da akrabası (bezelye, maş, börülce) hiç ama hiç fark etmiyor, fasulyegillerin hepsi
bol miktarda kalsiyum ihtiva ediyor. Mercimekgiller ailesinin de (yeşil, kırmızı) kalsiyum zengini besinler olduğunun altını çizelim. Fasulye ve mercimek zaten akraba besinler ve hepsinin de içinde kalsiyum kadar bol miktarda demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat var.
SebzelerBitkisel kalsiyum kaynakları arasında sebzeleri de göstermemek yanlış olur. Özellikle
yeşil ve posası bol sebzelerde, en çok da
lahanagiller (lahana, karnabahar), ıspanak ve pazıda kalsiyum bulunuyor.
İncirBelki şaşıracaksınız ama incir de güçlü bir
kalsiyum kaynağı. Muhtemelen kalsiyumdan en zengin meyvelerin başında da o var. Tabii ki bir tanesinin bile neredeyse 10 gram fruktoz ve de 40-50 kalori içerdiğini unutmamanız günde
1-2 incirle yetinmeyi bilmeniz lazım." (1)
Kaynaklar:(1) http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/osman-muftuoglu_96/kalsiyum-zengini-besinlerde-ilk-10_40185252
(2) http://www.yarimadaninsesi.com/haberdetay.asp?ID=3037
https://www.instagram.com/p/BI4XVP0gTZD/?taken-by=saglikliyasiyoruzcom&hl=tr
(https://scontent-iad3-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/e35/13741103_149172885519412_2091218794_n.jpg) (https://www.instagram.com/p/BI4XVP0gTZD/?taken-by=saglikliyasiyoruzcom&hl=tr)