Sadakat islami Forum

EĞİTİM, AİLE, KÜLTÜR-SANAT, SAĞLIK => SAĞLIKLI YAŞAM => Konuyu başlatan: Ahi - 21 Kasım 2006, 21:53:13

Başlık: Üşütmeyim’ derken hasta olmayın
Gönderen: Ahi - 21 Kasım 2006, 21:53:13
‘Üşütmeyim’ derken hasta olmayın


Kış aylarında havalandırması yetersiz kapalı mekanlarda bulunmak, üst solunum yolu hastalıklarına neden olan virüslerin bulaşmasını sağlıyor.



Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahar Keleş, yaptığı açıklamada, genelde "soğuk algınlığı" olarak adlandırılan enfeksiyonların, aslında çeşitli virüslerin yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu söyledi.

Keleş, soğuk algınlığının en sık görülen belirtilerinin burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, boğazda yanma hissi ve öksürük olduğunu, zaman zaman hafif şekilde ateşin de belirtiler arasında yer alabildiğini ifade etti.

Üşütme korkusu

"Soğuk algınlığı" olarak bilinen rahatsızlıkların, sanılanın aksine vücudun soğuğa maruz kalmasından çok, kişilerin, özellikle kışın, virüslerin havalandırmayan mekanlar gibi üremeye uygun ortam buldukları yerlerde uzun süre kalmasından kaynaklandığını anlatan Keleş, şunları kaydetti:

"Kış aylarında kişilerin, havalandırması yetersiz kapalı mekanlarda bulunmaları, soğuk algınlığı olarak da bilinen üst solunum yolu hastalıklarına neden olan virüslerin bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Bu özelliğinden dolayı soğuk algınlığına çoğunlukla, okullar, iş yerleri gibi, (Kışın üşümeyelim) diye düşünülerek havalandırılmayan mekanlarda yakalanılır.

İnsanlarımızın en büyük yanlışı, 'solunum yolu enfeksiyonları soğuk havadan kaynaklanıyormuş' gibi düşünülmesidir. Soğuk algınlığının bulaşması ise burun akıntısı, aksırık, öksürük ya da elden ele temasla virüslerin aktarılması gibi insandan insana şeklinde olmaktadır."

Havalandırılan mekanda üreyemiyorlar

Keleş, kış aylarında ortamın havalandırılmasının, hastalık yapıcı virüslerin sayısını azaltacağını, insan oğlunun yaşadığı ortamdan izole edemeyeceği bu virüslerin söz konusu mekanda belli bir yoğunluğa ulaşamayacağı için hastalık da üretemeyeceğinin altını çizdi.

Keleş, kışın üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamak için, kapalı mekanların iyi havalandırılması, banyo ve lavaboların sık sık temizlenmesi ve C vitamini alınmasını önerdi. Yrd. Doç. Dr. Keleş, C vitamininin virüslere karşı savaşımda vücudun direncini artıracağını sözlerine ekledi.



( Önce Vatan Gazetesi ) - 21/11/2006
Başlık: Üşütmeyim’ derken hasta olmayın
Gönderen: yalnız_kartal - 22 Kasım 2006, 01:19:36
Allah razı olsun
Başlık: Üşütmeyim’ derken hasta olmayın
Gönderen: Ahi - 30 Ocak 2007, 15:58:41
KIŞ GIDÂLARI...

Kış aylarında gecelerin uzaması, soğuk ve yağmurlu günlerin çok olması sebebiyle insanlar, yaz aylarına nisbetle günün daha büyük bir kısmını evlerinde geçirmektedirler. Havaların da soğuk olması sebebiyle yağlı ve şekerli yiyecekler tercih edilmekte, acıkmadan yemek yenilmektedir. Kışın şunlara dikkat edilmelidir;
• C vitamini bol olan limon, portakal ve mandalina gibi turunçgiller başta olmak üzere, kış mevsimine mahsus sebze ve meyveler tercih edilmelidir.
■• Sofralarda marul, havuç ve kırmızı lahana gibi kış sebzeleriyle yapılan salatalar yer almalıdır.
•    Kış mevsiminde yağlı ve şekerli besinler çok fazla alındığından bu gİbi yiyeceklerde dengeye dikkat etmelidir.
•    Kış mevsiminde güneşten yeteri Kadar yararlanılamaması sebebiyle kemik ve dişlere lüzumlu olan D vitamini İhtiyacının Karşılanması İçİn güneşli günlerde yürüyüşlere çıkılmalı ve balık yemelidir.
•    Domates ve salatalık gibi yaz sebzelerinden uzak durulmalıdır.
Başlık: Üşütmeyim’ derken hasta olmayın
Gönderen: müteallim - 30 Ocak 2007, 18:59:13
LAHANAYI ZIKIR ETNEDEN DURAMADUN YINE
Başlık: Üşütmeyim’ derken hasta olmayın
Gönderen: Ahi - 30 Ocak 2007, 20:50:34
Alıntı yapılan: "müteallim"LAHANAYI ZIKIR ETNEDEN DURAMADUN YINE

:)  :x