Tuz Kullanımında Nelere Dikkat Etmeli?
(http://insanvehayat.com/wp-content/uploads/2014/03/tuz1-600x250.jpg) (http://insanvehayat.com/tuz-kullaniminda-nelere-dikkat-etmeli/)
Yemeğe tuzla başlamak sünnet. Bununla birlikte tuz kullanırken itidalli davranmak gerekiyor. Ölçüsüzce kullanılan her gram tuz vücut için büyük tehlike arz ediyor. İstatistikler incelendiğinde toplum olarak tuz konusunda dikkatsiz olduğumuz gerçeği ortaya çıkıyor.
Hücrelerin canlılıklarını devam ettirebilmeleri için; vücut her gün yaklaşık 2-2,5 lt. su ve 3-6 gram tuza ihtiyaç duyar. Türkiye’de bir kişinin farklı yollarla aldığı günlük tuz miktarı yaklaşık 18 gram. Yani, Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği ölçünün yaklaşık üç katı. En çok kullanma sıralamasında ise başı iç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi çekiyormuş. Ege Bölgesi ise sıralamada son sırada. Bütün dünyada H1N1 virüsünün yayıldığı günlerde uzmanlar yemeğe tuzla başlamanın mikropları kırmada en pratik yol olduğunu halka uzun uzun anlatmışlardı. Ancak bu konuda toplumda bir ölçünün olmadığı da verilerle ortaya çıkarılmış.
Tuz kullanırken dikkat edilecekler:
- Yemeğin ve salatanın tadına bakmadan tuz koymaktan özellikle kaçınmak gerekiyor. Tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi baharatlar kullanılabilir.
- Kahvaltıda kullanılacak olan peynir ve zeytinin yıkanması yeterli olmuyor. O sebeple bir sonraki sabah kahvaltısı için bu gıdaların akşamdan suda bekletilmesi gerekiyor.
- Aşırı tuz kullanımının önüne geçmek sadece tuzluğa uzanmamakla alakalı değil. Tuzluğa uzanmamın yanında bir de yenilen gıdaların muhtevalarını bilmek gerekiyor. Misal olarak ketçap, hazır salça, salam-sosis gibi gıdalarda yüksek miktarda tuz bulunmakta. Bu gıdaların muhtevalarındaki tuz oranı göz önüne alınıp ona göre kullanmak gerekiyor.
Zeliha Küçükturan | 08 Mart 2014 | http://insanvehayat.com/tuz-kullaniminda-nelere-dikkat-etmeli/
Ekmekteki Tuz, Yüksek Tansiyon Yapıyor
(http://i1.wp.com/insanvehayat.com/wp-content/uploads/2015/12/timurer.jpg?w=702) (http://insanvehayat.com/ekmekteki-tuz-yuksek-tansiyon-yapiyor/)
Ekmekte dikkat edilmesi gereken tuz miktarı ile ilgili TBV (Türk Böbrek Vakfı) başkanı Timur ERK ile bir röportaj gerçekleştirdik.
İşte, neden ekmekte tuz oranına dikkat etmemiz gerektiğinin sebepleri.
EKMEKTE TUZ ORANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ekmekte böbrek ve kalp sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken en önemli unsur tuz oranıdır. Tuzun içerisinde sodyum klorür vardır. Sodyum bulunan bütün maddeler hipertansiyon etkisi yapar. Hipertansiyon da malum olduğu üzere hem kalp hem de böbrek sağlığına zarar verir.
Böbreğin içerisinde on binlerce “nefron” denilen kılcal borular vardır. Vücuttan atılması gereken maddeler bu borulardan geçip idrar yoluyla atılır. Hipertansiyon, böbreği besleyen kılcal damarlarda tahribat yapar ve böbrek yetmezliği ortaya çıkar. Vücuttan atılması gereken toksinler kana karışmaya başlar. Bu durumda iki çıkış yolu kalır; diyaliz veya böbrek nakli.
EKMEKTE TUZ ORANINI DÜŞÜRMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPTINIZ MI?
Böbrek Vakfı olarak 4 yıl evvel, tuz miktarının düşürülmesiyle alakalı bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışma ile kişi başına düşen tuz oranı 18 gramdan 15 grama düşürülmüş oldu. Türkiye’de diyalize girenlerin sayısı 60 bin civarındadır. Bu da yıllık 1.5 milyar dolar sağlık harcaması anlamına geliyor. Tuz oranını 3 gram azaltmakla sağlık harcamalarının önüne geçmeyi planlıyoruz.
NEDEN EKMEKTEN BAŞLADINIZ?
Ekmek, Ekmek, sofralarda mutlaka bulunan bir gıda maddesidir. En çok yenen gıda ekmek olduğu için de içerisindeki tuz miktarı, insanların sağlığına oldukça fazla tesir ediyor. Mesela hazır çorbaların içerisinde gereğinden fazla tuz vardır. Fakat insan her zaman hazır çorba içmez, ama her zaman ekmek yer. Türk milletinin damak tadında tuz var.
ÇALIŞMALARINIZIN MEYVELERİNİ KAÇ YIL SONRA TOPLAMAYI PLANLIYORSUNUZ?
Yaptığımız çalışma 4 yılın ardından hatırı sayılır derecede sonuç vermeye başladı. Önümüzdeki 4 yılda tuz oranı bir daha düşürülebilir mi diye soracak olursa çok zor. Çünkü Türk milletinin damak tadında tuz var.
EKMEKLERDE NE KADAR TUZ KULLANILMALI?
Tuz en nihayetinde bir kimyasaldır. Kimyasallarda da en önemli konu dozdur. Günde 6 gram tuz alırsanız faydalı olur, fakat 6 gramdan fazla veya az alacak olursanız zararlı olur. Ancak tuzu ilave olarak almamıza gerek yoktur. Çünkü her şeyde tuz vardır. Mesela evlerde yapılan keklerde dahi tuz vardır. Ne kadar az tuz kullanılabilirse o kadar yerinde olacaktır.
TAVSİYE EDEBİLECEĞİNİZ BİR TUZ VAR MI?
Öncelikle rafine tuz kesinlikle alınmamalıdır. Çünkü rafine tuzların çıkarıldığı alanlara yer altı suları karışır ve bu sularda da ağır metaller bulunur. Rafine tuz kullandığımız zaman suda bulunan metaller vücudumuza girmeye başlar. Bu yüzden tuz alırken kaya tuzunun tercih edilmesi gerekir.
EVDE EKMEK YAPMAYI TAVSİYE EDİYOR MUSUNUZ?
Evde ekmek yapabilirsiniz ama tuz miktarını ayarlayamadığınız zaman evde yapmış olmanın bir değeri kalmaz. Bizim mutfağımız için maalesef tuzun alternatifi yok. Tek çare kullanılan tuz miktarını azaltmaktır.
ÖMER DEMİR | TARİH: ARALIK 2015 | RÖPORTAJ: Timur ERK - Türk Böbrek Vakfı Başkanı | http://insanvehayat.com/ekmekteki-tuz-yuksek-tansiyon-yapiyor/