Sadakat islami Forum

EĞİTİM, AİLE, KÜLTÜR-SANAT, SAĞLIK => SAĞLIKLI YAŞAM => GEZELİM, GÖRELİM => Konuyu başlatan: İsra - 19 Eylül 2009, 03:40:53

Başlık: Şekerciler tarihî, müşterileri kadim
Gönderen: İsra - 19 Eylül 2009, 03:40:53
Ahşap dış cepheleri ve ilginç vitrin tasarımlarıyla dikkat çeken tarihî dükkânlar, şekerciden çok bir kuyumcu dükkânını andırıyor.

Tarihin izlerini taşıyan ahşap, bu mekanları bulundukları ortamdan soyutlasa da, rengârenk vitrinlerin albenisine kapılıp içeri girdiğinizde somut bir gerçekliğin ortasında kalıyorsunuz. Akideler, badem şekerleri, lokumlar, çikolatalar, drajeler, helvalar, baklavalar, reçeller ve daha neler neler...

Tarihî şekercilerde, öyle iğne atsanız yere düşmez bir durum yok. Bunun nedeni onların popüler olmaktan ziyade gerçek birer marka olmaları... Her birinin belli müşterisi var. Hatta üretici-tüketici ilişkisinden öte bir dostluk oluşmuş bu mekânlarda. Bu nedenle gelenlerin pek çoğu siparişini söyleme gereksinimi bile duymuyor. Kimin hangi şekerlemeyi sevdiği, bayramlarda konuklarına ne ikram ettiği zaten biliniyor. Yeni keşfedenlerdeyse ilgi had safhada...

Hollywood Hacı Bekir'den bahsediyor

Kastamonu'dan göç ederek İstanbul'a yerleşen Bekir Efendi, 1777 yılında Bahçekapı'da bir şekerci dükkânı açar. O yıllarda lokum ve akide şekeri üretir. Hacca gidip geldikten sonra da Hacı Bekir olarak anılmaya başlar. Firmanın ünü, yalnızca eski bir kuruluş olmasından gelmiyor elbet. Zira Hacı Bekir, şekerlemede pek çok yenilik yapmış bir isim.

Ali Muhiddin Hacı Bekir, Türkiye'nin en eski işletmecisi ve ilk şekercisi unvanına sahip. 1811'de Alman bilgini tarafından bulunan nişastayı un yerine kullanan Hacı Bekir Efendi, şeker ve nişasta birleşimiyle lokumu bugünkü lezzetine kavuşturur. Lezzetin kulaktan kulağa yayılması pek fazla zaman almaz. Bir İngiliz turist, aldığı lokumu ülkesine götürür. Bu, aynı zamanda Avrupa'nın lokumla ilk tanışmasıdır. O tarihten sonra uluslararası şekercilik literatürüne giren lokum, Anglosakson ülkelerde Turkish Delight, Fransa ve Balkanlar'da lokoum diye tanınmaya başlar. Hacı Bekir Efendi'nin bu girişimleri onu saraya taşır. Zamanın padişahı tarafından sarayın Şekercibaşı'sı olarak taltif ve takdire şayan görülür.

Beş nesildir süregelen Ali Muhiddin Hacı Bekir'in ünü, ülke sınırlarını çoktan aşmış durumda. Geçen ay dünyanın en çok izlenen Amerikan dizilerinden Law and Order'da şöyle bir sahne vardı: Dolar milyoneri bir işadamının evine dedektifler gelir. Dedektiflerden biri masadaki şeker paketine uzanırken işadamı, "Lütfen bir tane alın. Dünyanın en iyi şekeri, Hacı Bekir. İstanbul seyahatimden getirdim." der.

Ali Muhiddin Hacı Bekir günümüzde Bahçekapı, İstiklal Caddesi, Kadıköy ve Eminönü'ndeki 4 yerde hizmet veriyor. Ayrıca Amerika, Japonya, Güney Afrika, Mısır, İngiltere ve Fransa'da temsilcilikleri bulunan firma toptan satışlar ile yurtdışına ihracat yapıyor. (www.hacibekir.com.tr)

Butik şekerci Cafer Erol

1807 yılında Eminönü'nde kurulan Şekerci Cafer Erol'un merkezi, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından beşinci kuşak torunu tarafından Kadıköy'e taşınır. Günümüzde Kadıköy Çarşısı'nın sembolü haline gelen Cafer Erol, Hacı Bekir gibi büyümektense butik olarak kalmayı tercih ediyor. Sadece iki şubesi var. Biri İstanbul Göztepe'de, diğeri İstinye Park'ta... Bu iki şubeye tüm ürünler Kadıköy'deki imalathaneden gidiyor. (www.sekercicafererol.com)

Selim İleri'nin Cemilzade'si...

Selim İleri, Cemilzade için, "Cemilzade'nin şekerlemeleri bizim bu mirasyedi savurganlığımıza itiraz edip duruyor. İyi ki de öyle yapıyor ezmeler, lokumlar, akideler..." diyor. 1883 yılında Cemil Bey tarafından İstanbul Şehzadebaşı'nda açılan dükkanın merkezi günümüzde İstanbul Selamiçeşme'de. Şubeleri ise Bağdat ve Nispetiye caddelerinde. (www.cemilzade.com.tr)

***

Ali Muhiddin Hacı Bekir

Akide şekerleri: 15-23 TL

Lokumlar: 14-34 TL

Badem ezmeleri: 37-70 TL

Drajeler: 37-47 TL

Special çikolatalar: 22-55 TL

Madlen: 45 TL

Şekerci Cafer Erol

Akide şekerleri: 14-18 TL

Lokumlar: 10-30 TL

Badem ezmeleri: 26-64 TL

Drajeler: 28-72 TL

Special çikolatalar: 48-88 TL

Madlen: 32 TL

Hamur tatlıları: 11-24 TL

Cemilzade

Akide şekerleri: 25 TL

Lokumlar: 22-42 TL

Badem ezmeleri: 58 TL

Drajeler: 60 TL

Madlen: 45-50 TL

zaman
Başlık: Ynt: Şekerciler tarihî, müşterileri kadim
Gönderen: Gül_Sultan - 19 Eylül 2009, 09:06:37
Demek Meşhur "Hacı Bekir lokumu"nun macerası böyle. Bilmiyorduk, öğrenmiş olduk. Teşekkürler İsra kardeşim.
Başlık: Ynt: Şekerciler tarihî, müşterileri kadim
Gönderen: aydeniz - 20 Eylül 2009, 00:02:43
eminönündeki hacı bekir lokumcusuna geçenlerde girip,akide şekeri aldım, eve geldiğimde dikkatimi çeken poşetin üstündeki karmaşık resimlerdi,ortasında hac işaretine benzer resim vardı,bilemiyorum umarım yanılmışımdır..