Sadakat islami Forum

EĞİTİM, AİLE, KÜLTÜR-SANAT, SAĞLIK => SAĞLIKLI YAŞAM => YİYECEK VE İÇECEKLER => Konuyu başlatan: Miftahulkuluub - 20 Kasım 2005, 16:09:48

Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Miftahulkuluub - 20 Kasım 2005, 16:09:48
Hemen her gün çay içiyoruz ama hayatımızın ayrılmaz parçasını gerçekten en güzel şekilde demleyebiliyor muyuz.Yıllardır çay konusunda acemide olsam tecrübesi olan biriyim.Bu tecrübelerimi ve bu hususta hala net olmayan bazı şeyleri sizden öğrenmek isterim.

(http://www.tourismturkey.org/special-interest/cuisine/images/cay.gif)

Çay suyunu koymakta problem yok.Herkes aynı şekilde koyuyor ama su kaynadıktan sonra acaba hangi takibatı yapmamız lazım?Bu arada acaba su koyarken demliğe dem koymaya gerek var mı?Yani demleyeceğimiz zaman koymakla en başta demliğe çay koymak arasında ne gibi fark olabilir?Eğer çay kaliteli ise toz oranı yok denecek kadar az ise sıcak suyu hemen döküyorum demliğe.Sağdan sola gezdirerek demin ıslanmasını teminden sonra tek bir noktadan yavaş yavaş dolduruyorum demliği.Ama buradaki kriterimiz demi üstte kalacak şekilde ayarlamak.Bu başka bir ifade ile bu; suyu tanzikli, yukarından şapır şapır akıtarak demliğe boşaltmamak demek.Özellikle toz oranı yüksek olan çaylarda önce soğuk su ile sonra da sıcak su ile tozu alındıktan sonra da demlendiğini görmekteyiz.Gerçekten her çayda bunu yapmak lazım mı?
İkinci bir husus demlendikten sonraki demliğin durumu.Kendi bilgilerimce 5,6 dakika kadar kaynamış suyun üzerinde duran demlik hemen alınmalı.Çünkü çay acıyor, bazı arkadaşlarım bu konuda bana defalarca kızsalarda ve acımasının etkeninin bu olmadığını söyleselerde.Yine başka bir giile göre çay süzülerek konduğu zaman su üzerine acımazmış.Bilemiyorum…

Başka bir husus ise çayın demlenme süresi.Hiç aciliyati yoksa 25 dakikadan önce açmayıp keyifli bir çay içmek lazım derim.Ama normalde bir çay 18 dakikada oluyor diye biliyorum.Çok acil olduğu zaman demin çökmesi üzerine şeker atanlarda var.Saygıyla karşılıyorum :)
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: ASUDE - 20 Kasım 2005, 16:23:25
:kirp:  :kirp:  :kirp:
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: sami - 20 Kasım 2005, 16:45:51
porselen çaydanlıkta yapın, farki görceksiniz

iyi keyifler :oops:
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: izmer - 20 Kasım 2005, 16:50:28
türkiyede icilen caylar baska

izinde icitigim caylarin tadlari almanyadakileri kesin tutmuyor

almanyaya geri gelirken türkiyeden özellikle türkiyede icitigim ayni cayi almanya'ya getirdim  :D
Cayi demledim  :roll:  olmamis
sonra dedim bide kaynak su ile demliyeyim
gittim bakkaldan cay demlemek icin SASAL suyu aldim  yokk onlada olmadi  :lol:
bir türlü tutturamadim
artik gaz ocagi bulup kaynak suyun oldugu bi yere kamp kurmak lazim türkiyedeki tadi yakalamak icin  :P
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: ASUDE - 20 Kasım 2005, 16:53:39
bence imkanınız varsa semaverde için çayı



 :lol:  :lol:  :lol:
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: yusufum - 20 Kasım 2005, 23:59:24
Günde en aza elli bardak çay içen biri olarak zannediyorum Dünya rekoru bende olması lazım(hiç mübalağasız günde elli  50 bardak çay içerim.)

ÇAYIN DEMLEME ŞEKLİNE GELİNCE :

HER YİĞİDİN BİR YOĞURT YİYİŞİ VARDIR MİSALİ ÇAYIN ÇEŞİTLİ DEMLENİŞ ŞEKİLLERİ VARDIR.

Ben kendim nasıl çay demlerim ,onu tarif edeyim.Miftahkardeşim madem çay tiryakisi birde benim demleyiş şeklimi deneyiniz.

1:Kullanılacakçay Çay kur un  iyi kalite çayı olmalı.İyi kalite çayın tozunu almanıza gerek yoktur .Çünkü kalite çaylarda ki toz,fabrikadaki özel ,birinci randıman tozun karışımıdır.Yani lezzet ondadır.
2:Su çok önemlidir.Kullandığınız su eğer kireçli ise ,Mutlaka aliminyum demlikte suyu kaynatmalısınız.çünkü aliminyum suyun kirecini çeken bir özelliği vardır.aliminyum demliklerde kireçlenmiş bir tabaka oluşur.Aslında o tabakayı yıkayıp temizlememek lazım.tabakalanmış kireçtir,kireci çeker.Eger su kireçsis bir menbaa suyu ise suyu çelik çaydanlıkta kaynatmalı.

3:demi ise ,mümkünse porselen demlikte demlemelisiniz.Porselen demlik yoksa çelik demlikte demlemelisiniz.

4:Suyu iyice kaynatmalısınız.Yani su kaynadıktan sonra ,kaynama işlemi bir müddet daha devam etmeli.
5:Suyun kaynama esnasında ,ölçeğinizle çayınızı demliğe koymuş olmalısınız.Çünkü su kaynarken çay da demlikte ısınmalı.
6:Kaynamış suyu demliğe döktükten sonra,demliğin lülükasını kağıt bir rulo ile tıkamalısınız.Demin kokusu ordan çıkmamalı.

7:Çayınızın kalitesine göre 15 ila 20 dakika beklemelisiniz.Tabii su çok kısık bir ayarda kaynamaya devam etmeli.Kesinlikle ocağın altını yani ateşi söndürmeyiniz.
8:Eğer sabırlı iseniz,Bir küçük havlu ile ,havluyu ve elinizi yakmadan ,demliğin dem kısmını havlu ile de sarabilirseniz ve çayın doğal kokusu dışarıya sızmayacaktır ve çok lezzetli olacaktır.

9:Bardağınız ,küçük kristal bardak,tabağınızda porselen kırmızı beyaz renkli olmalı.Çayın rengi beyaz poselen bardak ve kırmızı ile birleşince göz zevkinizde bir harika olacak. :D

ÖZEL DURUM:Eğer çayınızı odunla yanan bir kır ateşinde yapabilirseniz ,dünyanın en güzel ve en lezzetli ve en doğal çayını demlemiş olursunuz.İçtikce bana dua edersiniz .
Unutmadan söyliyeyim çayı içerken beni unutmayın bir bardak ta ben isterim.
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: GEZGİN - 21 Kasım 2005, 00:12:44
yusufumun sözünü dinleyin
kendisinin çay keyfini iyi bilirim
ayrıcaaaa
bir de karadenizli olup da çay tiryakiliği de işin içine girdi miii
varın siz düşünün..
bu arada gecenin bu vaktinde insanın canını çektirdiniz yanii
 :P
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Vuslat Yolcusu - 21 Kasım 2005, 00:53:07
Alıntı

gittim bakkaldan cay demlemek icin SASAL suyu aldim yokk onlada olmadi  
bir türlü tutturamadim


türkiyedeki suyun icinde türkiyenin kokusu var :)  :)  :)  :)  :)
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: GEZGİN - 21 Kasım 2005, 01:02:22
adına uygun bir cevap yazmışsın gurbetçi kardeşim
inşAllah hasretiniz sona erer bir gün... :)
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: yusufum - 21 Kasım 2005, 01:59:10
Çayın Faydaları:

1:Damar sertliğini önler

2:Kesinlikle çok çay içenlerde yüksek tansiyon olmaz

3:Çok çay içenlerde (az şekerli) kalp hastalığı riski azdır.

4:Stresi azaltır.

5:Baş ağrılarına iyi gelir.(şahsen tecrübe edilmiş)

6:  Archives of Dermatology Amerikalı araştırmacılar, yeşil çayın, meme ve prostat kanseri gibi cilt kanserini de önlediğini açıkladı. Case Western Üniversitesinde fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, yeşil çayın içinde bulunan "poliphenols" adındaki maddenin, cilt kanserini önlediği tespit edildi. "Poliphenols"un, kanser tümörleri etrafında tümörleri besleyen kılcal damarların oluşmasını önleyen ve kanser hücrelerini öldüren madde olduğu, daha önce yapılan araştırmalarda belirlenmişti. Yeşil çayın günde dört bardak içilmesinin bazı kanser türlerinin oluşmasını önleyebildiğini kaydeden araştırmacılar, yeşil çayın cilde sürülmesi ile de, cilt kanserine karşı koruyucu bir tabakanın oluşturulabildiğini belirttiler. Farelerde yapılan araştırmalarda, cilde sürülen yeşil çayın, ultraviyole ışınlarının etkisini azaltarak ciltte aşırı yanma ve su kabarcıkları oluşmasını önlediği belirlendi.
     Araştırmacı Santosh Katiyar, yeşil çayın kanser hastaları için "tedavi yöntemi olmadığını fakat sağlıklı insanların kullanması ile kanser riskini önlediğini" belirtti. Araştırmacılar, yeşil çayın bir-iki günde etkisini göstermediğini, insanların yeşil çay içmeyi alışkanlık haline getirmeleriyle yaşam boyu faydasını görebileceklerini kaydediyorlar ve ciltlerine yeşil çay süren insanların yine de uzun zaman güneş altında kalmaktan sakınmaları gerektiğini, cilt kanserini önlemenin en iyi yolunun, ultraviyole ışınlarının etkisinden korunmak olduğuna dikkat çekiyorlar.
 

Zararı pek yoktur çayın

1:Fazla demli içerseniz uykusuzluk yapar
2:Hiç şeker koymazsanız ve demli de olursa sinir yapar.
3:Hep dem ve şekersiz çay üc bardak içerseniz , sarhoşluk verir(kafa çayı)  :oops:



(http://www.caykur.gov.tr/resim/cay/29.jpg)
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Vuslat Yolcusu - 21 Kasım 2005, 14:42:47
Alıntı

inşAllah hasretiniz sona erer bir gün...

insAllah kardesim ama bizim hasret ucagin altinda türkiyeye gidersek biter :cry:
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: zebercet - 02 Mart 2006, 11:06:20
AllahDAN ümidinizi kesmeyin gün doğmadan neler doğar her şeyin hayırlısı :x
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: müteallim - 03 Mart 2006, 01:42:48
Cay ile ilgili cok seyler yazmissinizda isi hep maddede tutmussunuz.O maddenin tadi ve lezzeti.Amma biarzda mana ile karistirisaniz o zaman dahada lezzetli olacak cok zevkli bir cay iceceksiniz.

Yani demlerken tahiyye cayi olsun.(Ettehiyyatü)Yü okumayi unutmayin.Birde sifa olmasi icin Yasini serifi okursaniz o zaman kekaa.
Başlık: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: antepli - 21 Nisan 2006, 17:20:45
ben çay demlerken Ettehiyyatüyü,Ayet-el Kürsiyiyi 1 er defa,İhlas-ı Şerifi ise 3 defa okuyup öyle demin üzerine üflüyorum yavaşça.Biznillah güzel oluyo tadı.İçenlerde bayılıyolar çayıma :P  :wink: kız istemeye falan gidersem çayı ben yaparım,kahveyide :P
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Fatihan - 16 Kasım 2007, 11:14:01
Bu da bizim tarifimiz:  :sas

Çay suyu ısındıktan sonra demliğin içine çayı koymadan evvel sıcak suyu boşaltın.Daha sonra bu sıcak suyun üzerine çayı koyun ve parmağınızla sadece üzerinden şöyle bir geçin düzeltmek için.Kesinlikle kaşıkla filan karıştırmayın.Bu esnada tahıyyet ve Ayetel Kürsi okuyup üflemek lazım.Daha Sonra Çaydanlığın alt kısmına tamamen temiz ama soğuk su koyup kısık ateşte kaynatmak lazım.Bu süre en az 25-30 dk olmalı ve çay yavaş yavaş demlenmeli.Böyle bir çay gerçekten lezzetli oluyor.Ben hep böyle yapardım riya olmasın içenlerde çok severdi yani.

Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: eginli - 16 Kasım 2007, 22:44:28
cay demlerken oldu olacak birde hatim indirelim :D
tabi saka...bende yusufum gibi demliyorum ....
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Himmet - 16 Kasım 2007, 23:00:08
Bu da bizim tarifimiz:  :sas

Çay suyu ısındıktan sonra demliğin içine çayı koymadan evvel sıcak suyu boşaltın.Daha sonra bu sıcak suyun üzerine çayı koyun ve parmağınızla sadece üzerinden şöyle bir geçin düzeltmek için.Kesinlikle kaşıkla filan karıştırmayın.Bu esnada tahıyyet ve Ayetel Kürsi okuyup üflemek lazım.Daha Sonra Çaydanlığın alt kısmına tamamen temiz ama soğuk su koyup kısık ateşte kaynatmak lazım.Bu süre en az 25-30 dk olmalı ve çay yavaş yavaş demlenmeli.Böyle bir çay gerçekten lezzetli oluyor.Ben hep böyle yapardım riya olmasın içenlerde çok severdi yani.


&) &))
Aynen kardeşim.Ben ilave olarak Kureyş ve vaktim varsa Yasin-i Şerif'i de okuyorum. :)

Burada önemli olan, demliğe ilk önce sıcak suyun konulması, üzerine çayın ilave edilmesi ve altada soğuk su konulması.
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Fatihan - 19 Kasım 2007, 10:45:27
Ek olarak unutmuşum reklam olarak algılanmasın ama en güvenilir ve kaliteli  çay (Lipton filan değil) Çaykur'un çayıdır.O bölgedeki arkadaşlar da hep öyle tavsiye ederler.Normal çayı bir de tomurcuk çay denilen bergomat aromalı çay ile harmanladığınız zaman daha bir hoş oluyor yani :)
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Nihle - 19 Kasım 2007, 17:29:36
Şu tomurcuk çayı da gayet lezzetkattığını düşünüyorum  e52)) ha tiryakiler pek hoşlanmaz ama yinede güzeldir &))

seylan içilir bizim buralarda..namı değer kaçak çay :) kendisi zaten yeterince demli oluyor....

yeni duydum birazda şeker atılırsa çaya demlemeden önce lezzet katıyormuş..
Velhasıl hakaten güzel bir içecek..çok severiz...
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Fatihan - 19 Kasım 2007, 17:34:38
Şekeri sanırım çabuk demlensin diye atıyorlar.Biz de yapardık misafirlere çay yetiştiremediğimi zamanlarda.Amma faidesi var mı bilemiyorum :)
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Nihle - 19 Kasım 2007, 18:16:42
Şekeri sanırım çabuk demlensin diye atıyorlar.Biz de yapardık misafirlere çay yetiştiremediğimi zamanlarda.Amma faidesi var mı bilemiyorum :)

Hımm öylemi,beni kandırmış olabilirler  :)

Fark etmez benim niyetim lezzet içindi,öyle olsun..zaten çabuk da demlensin,iyidir  :)
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Fatihan - 19 Kasım 2007, 18:19:07
yo çabuk demlenirse tadı iyi olmaz.Böyle yavaş yavaş altı fokurdaya fokurdaya demlenecek :)
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Gül_Sultan - 19 Kasım 2007, 19:22:48
Bu kadar Muhabbetinin üstüne iyi gider bir bardak. :) a30)) Hımm ellerime  sağlık. :D a30))
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: EFSuN - 20 Kasım 2007, 17:59:22
Ne yalan soyliyeyim, canım cekti... Olsa simdi sıcak bi bardak cay, icsek..  e58)) Yada demlesek.. :D

Semaverden icilen cayın tadı bambaska oluyor yahu. Bir de su kokulu tomurcuk caylarından katılırsa mis gibi de kokutuyor ortalıgı..  e58))

Ben de bi ilave yapayım.. Ben cayı demlemeden once mutlaka yıkarım.. Boyle yapınca rengi daha berrak oluyor..  ;)
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Nihle - 23 Aralık 2007, 19:46:53
Çayın alt demliği evdeki kaynanadır;devamlı kaynar durur...
üst demlik evdeki gelindir;alt demlik kaynadıkça o olgunlaşır,demlenir...
gelinin kocası ise bardaktır;biraz kaynana doldurur onu biraz da gelin...
çocuklar çayın şekeridir; tat verir...
görümce ise çay kaşığıdır; arada bir gelir ve karıştırır gider...
kaynataya gelince; o da bardak altıdır; dökülenleri bir araya toplar...
Çay deyip te geçmemek lazım demek ki...durmak lazım


Bir yerde okudum da ne kadar manidar:)

Büyük yaşlıca,görmüş geçirmiş bir teyzemizin sözü imiş :)

Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Minare - 23 Aralık 2007, 20:30:44
Hocam bi ara gelelim de cayınızı icelim :)

Sağolasınız konu icin
Başlık: Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz
Gönderen: İsra - 20 Şubat 2008, 04:45:22
Özellikle Türk insanı için sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi çayın aslında bilmediğimiz bir çok özelliği var. Sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi olmayan çay, vücudun su dengesinin korur, kahveden çok daha canlandırıcı ve tazeleyicidir...

 
Çayın Kimyası

Camelia Sinensis bitkisinin yaprakları, çaya kendine has koku ve tadını veren birçok kimyasal madde, amino asitler, karbonhidratlar, mineral iyonları, kafein ve polifenolik bileşimler içerir. Ayrıca % 75-80 oranında su içerirler; ki bu oran işleme sürecinin ilk soldurma aşamalarında % 60-70’e düşer. “Oolong” ve “siyah çay” işlemenin mayalanma (veya oksitlenme) aşamasında, polifenolik flavanoller (veya katekinler) havadaki oksijenle oksitlenerek o benzersiz tad ve rengi oluştururlar. Kavurma (veya kurutma) işlemi, oksidasyona neden olan enzimi etkisiz kılar ve hatta içinde bulunan su oranını % 3’e düşürür.

 
Siyah çayın kokusu çok karmaşıktır. Bugüne kadar hidrokarbonlar, alkoller ve asitler olmak üzere 550’den fazla kimyasal madde tespit edilmiştir. Bunların çoğu işleme sırasında oluşur ve kimyasal madde kendi önemli özelliklerini ekkeleyerek, çayı içenin koku alma duyusuyla çayın tadına katkıda bulunur. Ancak tad, esas olarak çeşitli (çok yaygın ama hatalı olarak tanen diye bilinen) polifenolik bileşimlerin kafeinle değişime uğraması sonucu ortaya çıkar.


Kafein, çayın en önemli bileşenlerinden biridir. Hafif bir uyarıcı olarak hareket eder ve midedeki sindirim sağlayan suların faaliyetini artırır. Her tip çay -yeşil, Oolong, siyah- farklı miktarlarda kafein içerir.

Yeşil çayda Oolong’dakinden daha az kafein vardır. Oolong’daki kafein ise siyah çaydakinden daha azdır. Genel olarak ortalama bir fincan çay 8,36 mg, Oolong çayı 12,55 mg ve siyah çay 25-110 mg kafein içerirken, ortalama bir fincan kahve 60-120 mg kafein içerir. Dolayısıyla kafein alımı konusunda endişelenenler yeşil çay veya Oolong çayı gibi açık renkli, hafif demli çaylar tercih etmelidirler. Önemli başka bir nokta da, kahvedeki kafeinin vücut tarafından çok çabuk emilmesidir. Buna bağlı olarak kahve uyarıcı etkisiyle kan dolaşımını ve kadiyovasküler faaliyeti hemen artırır. Oysa çaydaki poliflavanoller emilme hızını yavaşlatır. Kafeinin etkileri daha yavaş hissedilirken vücutta kalma süresi daha uzun olduğu için çay, kahveden çok daha canlandırıcı ve tazeleyici bir içecektir.

 

Çay ve Sağlık

Keşfedildiğinden bu yana çayın, sağlığa yararlı birçok yönü olduğu düşünülmüştür ve modern araştırmalar da yüzyıllar boyu ileri sürülenlerin doğru olduğunu göstermektedir. Çayın en önemli özelliği tamamen doğal bir ürün olması, kokulu çaylardaki çiçek, meyve veya baharatlar hariç hiçbir yapay renklendirici, koruyucu ve kokulandırıcı içermemesidir. Ayrıca sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi yoktur ve vücudun su dengesinin korunmasında önemli bir rol oynar.

 

Çay doğal olarak florür içerdiği için, diş minesini kuvvetlendirir ve ağızdaki bakterileri kontrol altında tutarak plak oluşumunu azaltır, diş eti hastalıklarına karşı koruma oluşturur. Yapılan araştırmalar, hem yeşil hem de siyah çayların tüketilmesinin kanser riskini -özellikle akciğer, bağırsak ve cilt kanseri- azaltabileceğini göstermektedir. Siyah çayın bileşenlerinin antioksidan etkisinin olabileceği, kanser yapıcı hücrelerin oluşmasını engelleyebileceği düşünülmektedir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çeşitil araştırmalar çayın kalp hastalıkları, felç ve tromboza karşı olası etkilerini göstermektedir. Çaydaki kafeinin kalp ve dolaşım sistemi için hafif bir uyarıcı olabileceği ve böylece arteoskleroz (damar sertliği) olasılığını azaltabileceği düşünülmektedir. Ayrıca çaydaki polifenollerin, kolekstrolün damarlar tarafından emilmesini ve kan pıhtılarının oluşmasını engellediğine de inanılmaktadır.

 
Çaydaki kafein, konsantrasyonu artırabilir, tat ve koku alma duyularını güçlendirebilir. Çayın hazım sağlayan sıvıları, böbrekler ve karaciğer de dahil olmak üzere metabolizmayı uyarır. Böylece toksinlerin ve diğer istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

 
Çayımdaki Sorun Ne?

Çay sert ve acı: Büyük olasılıkla fazla çay koymuşsunuzdur. Genellikle, gerektiğini düşündüğümüzden daha azı yeterli olacaktır. Başlangıç olarak, “bir ölçek de demlik için” kuralından vazgeçin. İkinci olasılık da gereğinden daha uzun bir süre demlemenizdir. Çıkarılabilir filtreli demlikler veya presli “cafetiere” tipi çaydanlıklar idealdir.

Çay bulanık görünüyor: Bu aslında iyi bir işaret olabilir; kaliteli Assam Çayı köpüklenebilir ve ışığı yansıtır. Ancak çay gerçekten çok bulanıksa ya su ya da çay kötüdür.

Çayda metalimsi bir tad var: Bu sorun genellikle kötü sudan kaynaklanır veya çay kalitesizdir.

Çay tortulu görünüyor: Bu da, genellikle kötü sudan kaynaklanır, sudaki tortular bardağın veya fincanın yan duvarlarına yapışır. Sorun düşük kaliteli, küçük yapraklı çayların kullanımına da bağlı olabilir. Şişe suyu veya filtreden geçirilmiş su deneyin.

Çayın tadı yavan: Bunun nedeni kötü kalite çay kullanıyor olmanız. Kendinize daha iyi davranın ve daha iyi çaylar kullanın. Suyu tekrar kaynatmış veya servis yapmayan kaynamasını beklememiş olabilirsiniz.

Çay tatsız: Çay, rafınızda gereğinden uzun bir süre beklemiş olabilir. Küçük miktarlarda ve sık sık çay alın, hem böylece değişik lezzetli çayları da deneme şansınız olacaktır.


Çay Çeşitleri

Assam: 1830’larda Hindistan’ın kuzeydoğu vilayetlerinden Assam’da İskoçyalı Robert Bruce tarafından keşfedildi. Koyu renkli, güçlü ve kokuludur.

Seylan: Küçük kalite farklılıkları ile Sri Lanka’dan gelen her çay bu cinstendir. Ne kadar yüksekte yetişirse o kadar kalitelidir. Hoş kokulu ve aromalıdır.

Darjeeling: Dünyanın en kaliteli çaylarından biridir. Nepal yakınlarındaki dağların doruklarında yetişir. Çayların şahı denilen Darjeeling’in tadı misket ya da frenküzümüne benzetilir.

Earl Grey: Darjeeling, Assam, Seylan siyah çaylarından birisi ile bergamot yağının özel uyumunu yansıtır.

English Breakfast: Güne iyi bir başlangıç için, Hindistan ve Seylan’ın güçlü çaylarından bir harman.

Formosa Oolong: Aroması şeftaliyi andıran Tayvan mahsulü.

Gunpowder: Toplandıktan sonra yapraklarının sıkıca sarıldığı yeşil Çin çayı. Tad ve aroması ince ve kırılgandır.

Jasmine: Yasemin çiçekleri eklenmiş yeşil ya da siyah ve yeşil çay karışımı.

Lapsang Souchong: “Souchong”, Çin orijinalinde çayın büyük yapraklarını tanımlar. Kuvvetlidir, duman rengindedir ve zengin bir aroması vardır.

Orange Pekoe: “Pekoe” çayın küçük olan yaprak boyutlarını tanımlar. Bu siyah çay kökenine ve işlenmesine bağlı olarak aromasında çeşitlilik gösterir.

 
Çay Demlemenin Altın Kuralları

Taze ve soğuk su kullanın.

Daha iyi bir demleme ısısına ulaşmak için demliği ısıtın.

Çayın ölçüsüne dikkat edin; fazla çay koymak hem ekonomik değildir hem de çay acı olur.

Su kaynadığı anda, suyu demliğe ekleyin.

Tüm lezzetin açığa çıkabilmesi için 3-5 dakika demleyin.

Eğer çayınızı süt ile içmek istiyorsanız daha iyi karışması için fincana önce sütü koyun.

Çayı kuru, hava almaz bir kapta muhafaza edin.


Çay Nasıl Saklanır?

İyi işlenmiş siyah çaylar, vakumlu ambalajlarda veya kapalı teneke kutularda iki yıla kadar dayanabilmesine rağmen, çayın tam olarak ne zaman toplandığını tespit etmek zor olabilir. Çoğu çaylar, deniz yoluyla taşındığı için satış noktalarına varmaları birkaç ay sürer. Yalnızca, mevsimlerin belirgin olarak ayırdedilebildiği bölgelerde yetişen, Darjeeling gibi birinci ve ikinci sürgünlerden alınan çayların toplanma zamanı belirlenebilir. Örneğin, haziran ayında satılan birinci sürgünler üç aylıktır. Bunlar gibi narin siyah çaylar en fazla altı ay dayanır ve bu durum yeşil çaylar için de geçerlidir. Çayı koyu renkli ve hava almaz bir kap içinde, rutubet ve buğulaşma tehlikesi olmayan bir yerde saklayın. Baharatlardan ve keskin kokulu yiyeceklerden uzak tutun çünkü çay kolayca bozulabilir.


İyi Çay İçin Birkaç Öneri

Su on saniyeden fazla kaynayıp fokurdamamalıdır yoksa gereğinden fazal oksijen kaybeder.

Soğumuş suyu asla yeniden kaynatmamak gerekir.

Demlenmiş çayı porselen çaydanlığa boşaltmadan önce bir kez karıştırın.

Yeşil çay, altlığı olmayan fincanla, siyah çay ise altlıklı fincanla sunulur.

Demliğin, çaydanlığın ve çay bardaklarının metal olmamaları ve deterjanla yıkanmamaları gerekir. Metal çaydanlıkta yapılan çayda metal tadı olur.


Çayla İlgili Birkaç Not

Çay bitkisinin uçlarında ve dallarında küçük çiçekler açar. Meyve üç gözlü kapsüldür. Çay bitkisinden yalnızca çay elde etmek için değil, ilaç üretmek için de yararlanılır. Thea Sinensis ve Thea Assamica (Theaceae) çaygillerin ekonomik açıdan en ilginç olanlarıdır. Literatüre bakılırsa, özellikle de tropik ve astropik ormanlarda, 28 cins ve 520 türde karşımıza çıkar. Çayın işlenmesi; soldurma, kıvırma, mayalama ve kurutulmayla yapılır.

Dört kilo yeşil yapraktan yaklaşık bir kilo çay elde edilir.

Avrupa’ya ilk çay 1610 yılında, o sırada henüz sekiz yıllık bir geçmişe sahip olan Hollanda Doğu Hindistan Kumpanyası’nın bir gemisiyle geldi.

Buzlu çay, 1904’te Saint Louis Dünya Fuarı’nda icat edildi.

 

internet haber
Başlık: Ynt: Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz
Gönderen: tarihman - 20 Şubat 2008, 10:03:34
Güzel bir paylaşım. Elinize Sağlık. Ancak demleme esnasında tahiyyat duasını okumanın da faydası olduğu bilinmektedir. "Çay hizmeti miğyardır. Ben ne aldıysam, çay hizmeti sırasında aldım" sözü çayın ve çay hizmetinin önemini vurgulamaktadır.
Başlık: Ynt: Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz
Gönderen: el-kureyşi - 20 Şubat 2008, 17:43:20
Bittecrübe sabit güzel çay yapmanın sırrı...
1.altın kural asla çeşme suyuyla çay yapmayın kaynak suyu bulamıyorsanız suyu arıtın öyle çay yapın..
2.altın kural adlığınız çay kaliteli olsun,kalitesi kokusunun sert ve güzel oluşundan anlaşılabilir...
3.altın kural suyu kaynattıktan sonra hemen çayın üstüne boşaltmayın,önce çayı elinizi yakmayacak kadar fakat ısısını hissedeceğiniz kadar ılık suyla yıkayın,soğuk suyla yıkarsanız tozlar gitmez sıcak suyla yıkarsanız rengi kalmaz..
4.altın kural kaynattığınız suyun buharı gidene kadar bekleyin buharı gittikten sonra demin üstüne yarısına kadar doldurun,demliğin üstüne bir mendil koyup6 dk kadar bekleyin ondan sonra geri kalan yarımı da doldurun...sonra yeni suyunuzu da kaynattıktan sonra afiyetle için....

Tabi illa çayı kırmızı bir su olarak içmek istemeyenler bunu yapabilir...
Başlık: Ynt: Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz
Gönderen: setre - 20 Şubat 2008, 18:05:16
Teşekkürlerr .Eklemede bulunayım bende,  Demleyeceğimiz su fokurdar vaziyette olmalı demlemeden arta kalan suyun üstüne soğuk su ilave edilmemeli çayın güzel demlenmesini engeller ve demleme kısık ateşte olmalı, en az on dakika beklemeli.  :mhcp

Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: İsra - 21 Şubat 2008, 21:22:17
Afiyet olsun:)

Öneriler için teşekkürler
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: müteallim - 21 Şubat 2008, 23:36:45
isra hep yabanci caylaritavsiyede bulunmusa benziyor biz biraz fazla milliyetciyiz herhalde rize cayindan baska cay icmiyoruz.

bir Allah dostunun tarifine göre üc sey aranir cayda.

lebsüz.
lebriz.
lebrenk.

tabiiki tahiyye cayi olmasi bakimindan demlerken (etehiyyatü) yü okumayi onutmazsiniz.hele birde yasini serifi okursaniz tam dervis cayi olur degilmi??
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: İsra - 22 Şubat 2008, 01:01:46
Evet hocam rize çayıda çok güzeldir birde içine tomurcuk katıldı mı daha da güzel oluyor
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: müteallim - 22 Şubat 2008, 01:33:59
Evet hocam rize çayıda çok güzeldir birde içine tomurcuk katıldı mı daha da güzel oluyor
rize cayinin hatirasi cok büyüktür bilenler bilir onu.fefhem
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: ebyezu - 22 Şubat 2008, 02:32:59
karanfilli çay=duydunuz mu bilmiyorum.bende bi kaç yerde karanfilli çay içmiştim ama tad olarak fena deildi yani ;)
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: ahmetbulut - 22 Şubat 2008, 09:19:35
sohbetlerde çok çay içtik bu davada çayın yeri ayrı .ben çayın sohbete gelmediği günü görmedim Allah azmini arttırsın ama sohbet bitmedende gelmiyor çok çalışkan herkes onu seviyor.muhabbetide güzel hem ilahiside var doldur sofi doldur aşk çaylarını döksün içenlerin günahlarını
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Fatihan - 15 Haziran 2008, 15:58:11
karanfilli çay=duydunuz mu bilmiyorum.bende bi kaç yerde karanfilli çay içmiştim ama tad olarak fena deildi yani ;)

Güzel koksun diye içine karanfil atıyorlar ama ben hoşlanmıyorum acı yapıyor tadını...
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Minare - 26 Temmuz 2008, 18:01:10
Ben olsam başlığı "Güzel Çay Nasıl Demlenir" şeklinde yapardım =)

Ben kafayı yedim galiba...

Ne demek istedigimi anlarsa miftah hocam anlar hehee =)
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Miftahulkuluub - 26 Temmuz 2008, 18:14:32
 s4))
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: antepli - 09 Ağustos 2008, 14:00:00
ya hu bizim çay demleme konusu nereleri gitmişte haberim yok:)
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: istikamet şehadet - 27 Ekim 2008, 10:15:13
met etmiyorum kendimi ama çok güzel olur demlediğim çay a30)) a30)) buyrun içebilirsiniz arkadaşlar  :) o1))
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: alanyasultanı - 27 Ekim 2008, 10:58:44
Davetiniz için teşekkürler bir füp noktası vardır çay demlemenizin o zaman deyilmi.......

Bir ara" Sultanov "usulü çay demleme tavsiye ediliyordu ama detaylarını hatırlayamıyorum...
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: ihvan - 27 Ekim 2008, 11:23:00
fatihan kardeşime hatırlatayım..talebeliğimizde yapılan tarifte...kaynayan suyun üzerine çay dökülmez....çünkü ozaman çayın yıkanma imkanı olmaz........benimde katkım olsun ..hocalarımdan aldığım katkı.manevi görevlerden sonra..kaynayan alt çaydanlığın suyuyla..fokurdama kesildikten sonra,demliğe çay koyulur,ve o suyla çay hafif bir şekilde yıkanır.(hikmetlerinden biri o çernobil zararının önlenmesiydi)...yıkandıktan sonra kaynayan suyu demlige geniş ağzından aktarılır.boşaltılır.....sonra gerekirse alt demliğe su ilave edilir..üsteki demlik kaynayan suyun üzerine değilde,10 dakika yanında bekletilir...sonra demliğin üzerine koyabiliriz....çünkü altta su kaynayınca üstteki dem  dibe çok geç düşer.....bilmem anlatabildimmi...
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Himmet - 27 Ekim 2008, 11:48:31
Alıntı
talebeliğimizde yapılan tarifte...kaynayan suyun üzerine çay dökülmez....

Her ne kadar son zamanlarda bu usulü uygulamasamda "kaynayan suyun üzerine çay döken" biri olarak şahsıma cevap hakkı doğmuş buluyor.Bu usulu eşi talebeliği boyunca çayhane sorumlusu olan bir arkadaşımdan öğrenmiştim.Bu şekilde de çay hemen dibe çöküyor..Ama yıkama hususunda çok haklısınız.
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: ihvan - 27 Ekim 2008, 12:48:56
uzun yıllar talebelik yaptım...çaycı olmadım(çaycılar şımarık olur diye)...ama çok sevdiğim çay yüzünden çaycılarla hep yakın arkadaş oldum(menfaat)..garibanlık zamanları.....şimdi usul nasıl tam sormadım...
Başlık: İyi bir çay demlemenin püf noktası
Gönderen: Tuğra - 18 Nisan 2009, 21:57:26
Bugüne kadar birçok faydası keşfedilen ve başlıca içeceklerimiz arasına giren çayın, iyi demlenmemesi halinde flavonun (bitkisel molekül) yapısında meydana gelecek hasarlar sonucu birçok faydasını kaybedebileceği bildirildi.

(http://www.haberaktuel.com/images/news/38626.jpg)

Bitikler konusunda araştırma yapan Nusaybin Devlet Hastanesi'nde görevli Dâhiliye Uzmanı Dr.Rıfat Bozalan, çayın kaynamış su ile hemen demlenmemesi gerektiğini ifade etti. 95 derecede flavonların özeliklerini yitirebildiğine dikkat çeken Dr. Bozalan, bu nedenle çayın 95 derece altındaki su ile demletilmesini ve demin asla kaynatılmaması gerektiğini söyledi.

Çayın, içinde bol miktarda flavon içeren yararlı bir bitki olduğunu aktaran Dr. Bozalan, doğru demlenmiş çayın içindeki flavonu muhafaza ettiğini hatırlattı. Flavonların atar damar ve toplardamar yüzeylerinin pürüzsüz kalmasını sağladığını dile getiren Uzman Dr. Bozalan, "Yani bir anlamda damar tıkanmasını önler.

Flavonlar ayrıca böbrekte idrarın süzüldüğü tüpçüklerin sağlığının korunmasında ve kan kolesterolünün düşürülmesinde önemli role sahiptirler. Flavonların çoğu pişirme ya da kaynatma sırasında (95 derece ve üzerinde) özeliklerini kaybederler. Bu yüzden meyve ve sebzeler mümkün ise taze ve çiğ olarak tüketilmelidir.

Çay ise yeni kaynamış bir su ile değil de birkaç dakika bekletildikten sonra sıcaklığı derece 95 derecenin altına düşürülmüş sıcak su ile demlenmeli ve demletildikten sonra asla kaynatılmamalıdır." şeklinde konuştu.

Haber Aktüel
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: Lika - 20 Temmuz 2010, 20:02:53
Teşekkürler :)
Başlık: İyi çay demlemenin püf noktaları
Gönderen: Tuğra - 18 Eylül 2010, 01:23:31

(http://www.ekolay.net/saglik/images/248_caay.jpg)

Birinci prensip, çayın kaliteli olması ve demliğin niteliği, en ideal demlikler porselen olanlardır. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta, demliğin asla deterjan ile yıkanmaması, sadece sıcak su ile temizlenmesidir.

İyi bir çay demlemek her şeyden önce bir sanattır. Kullanılan malzemenin kalitesinin yanı sıra demleyenin ustalığı gerekir. Bugün iyi demli bir çay için çeşitli kültürlerin farklı yaklaşımları ve yöntemleri sözkonusu, ama üç prensip var ki bunlar belki bütün dünyadaki çay sevenler için geçerli.

Birinci prensip, çayın kaliteli olması ve demliğin niteliği, en ideal demlikler porselen olanlardır. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta, demliğin asla deterjan ile yıkanmaması, sadece sıcak su ile temizlenmesidir. İyi bir çayın üçüncü ayağı ise kuşkusuz kullanılan suyun bileşiminde kalker ve klor maddeleri kesinlikle olmamasıdır.

Çinlilere göre çay için ideal su, dağlardaki kaynak sularıdır. Çay bardaklarında kristal cam tercih edilmemelidir. Fincan kullanıyorsanız, içinin beyaz ve ince kenarlı olmasına dikkat edin. Böylece çayın tadının kokusunun ve renginin keyfini çıkarabilirsiniz.

Siyah Çayın Demlenmesi

Sertlik derecesi az olan sular, çay için daha müsaittir. Su kaynatılır, çaydanlık ateşten geri alınarak suyun fokurdaması durunca, boş demliğe sudan yeterince dökülür. Onun üzerine her fincan için bir çay kaşığı çay konur. İlaveten bir çay kaşığı çay fazladan konulması tavsiyeye değer.

Çin çayları 2.5, diğer çaylar 5 dakikada dem alır. Hiçbir zaman 100 C'lik kaynar su çayın üzerine dökülmez. (Deniz seviyesinde 100 C'de kaynayan su, demliğe boşaltıldığı zaman yaklaşık 84 C olur. 5 dakikalık demleme süresi sonunda 74 C'ya düşer. 1000 m yükseklikte 97 C'de, 2000 m'de 93 C'de su kaynar) Çaydaki vitaminler için son derece zararlıdır. 5 dakikadan fazla demlenmeye bırakılan çaylar acılaşır.

Arzu ve zevkinize göre çayın içine beyaz kandis şekeri veya süt koyabilirsiniz. Kandis şekeri ayrı bir şekerdir ve çayın tadını değiştirmez.

Kısaca iyi çay demlemek için;

1. Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde muhafaza edilmeli.

2. Demlemede kireçsiz su ve porselen demlik tercih edilmeli.

3. Çaydanlıkta su iyice kaynatılmalı.

4. Temiz demlik içine beher bardak için bir çay kaşığı çay konularak ılık su ile yıkanıp süzülmeli.

5. Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmeli demlemeye bırakılmalı.

6. Çaydanlıktaki kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalı.

7. Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir,aromanın tam elde edilmesi için bu süre türk çaylarında 25-30 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 15-20 dakikayı aşmamalıdır.Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir.

Yeşil çay, tuareg ve Rus usulü olmak üzere iki şekilde demlenir

Tuareg Usulü
Yeşil çayın üzerine az miktarda kaynar su dökülür. Sonra bu su süzülür ve çayın üzerine ikinci kez kaynar su dökülür. Demlenmesi için 3 dakika beklenir. Servis fincanının içine iki üç tane taze nane yaprağı atılır ve üzerine çay dökülürek şeker ile servis yapılır.

Rus Usulü
Küçük bir çay fincanının içine yeşil çay yaprakları konur. Çay yaprağı oldukça bol miktarda konulmalıdır. (Mesela yarım litre su için 4 şeker kaşığı çay) Daha sonra bir semaverde kaynatılmış olan su, yeşil çayın bulunduğu fincanın içine dökülür.

Soğuk Çay
Ülkemizde pek bilinmeyen soğuk çay, özellikle Yunanistan, İtalya, Mısır gibi Akdeniz ülkelerinde pek yaygındır. Soğuk çay yapmanın en kısa ve kolay yolu sıcak çayın kuruması için bekletilmesidir ama bu yöntemde buharlaşma yoluyla çayın tadı bir ölçüde değişecektir. Bunun için çay direkt olarak soğuk suyun içinde demlenmeye bırakılır.

Tabii bu yöntemle hazırlanan soğuk çay buharlaşması ile elde edilene kadar saf ve temiz olmayacaktır. Servis fincanlarına biraz meyve ve buz ilave etmekte yarar vardır. Eğer çayın daha temiz ve saf olmasını istiyorsanız, çayı soğuk suyun içinde 12 saat buzdolabında bekletmek yerine 3 gün bekletmelisiniz.

Japonya'da çay merasimle içilir. Çay töreninde 4-5 kişilik bir misafir grubu özel bir çay odasında ağırlanır. Konuklar ellerini yıkayıp, ağızlarını suyla çalkaladıktan sonra diz üstü çökülerek geçilebilen alçak bir kapıdan özel odaya giderler. Tören için özel fincanlarda hazırlanan çaylar içilmeden önce genellikle şekerleme yenir. Eski bir dini törenden (Zen mezhebi) kaynaklanan bu tören günümüzde de geleneksel düzen içinde düzenlenmektedir.

EVDE BUZLU ÇAY YAPIMI

Bizde pek adet olmayan bu durum, özellikle içilmeyen demin soğuk çay olarak kullanılmasında tavsiye edilir.

# Kalan demi uygun bir cam kaba boşaltınız,
# Özellikle buzlu çay yapmak için çay demlerseniz veya kalan demi buzlu çay yapmak için kullanmayı düşünüyorsanız demi bir an önce posadan ayırırsanız daha güzel bir aroma elde edeceksiniz.
# İçine ağız tadınıza göre şeker koyup karıştırarak eritiniz,
# Karışıma buz kalıplarını atınız,
# Limon suyu ilave ediniz, karıştırınız
# Dem açılıncaya kadar normal su ilave ediniz
# Karışımı mikserle köpüklenene kadar çırpınız,
# İçmek için soğutmak üzere buzdolabına bırakınız.

Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir.

ekolay
Başlık: İşte mükemmel çayın formülü
Gönderen: Tuğra - 07 Şubat 2011, 22:36:11

(http://www.iyilikguzellik.com/images/haber/1426.jpg)

İşte mükemmel çayın formülü
 
Loughborugh Üniversitesi’nde 2 ay süren araştırmanın sonucunda, lezzetli çayın formülü bulundu. Buna göre; işin sırrı demlenme süresinde...
   
Leziz bir çay için bilinmesi gereken detaylar...

ÇAYDANLIK
- Metal değil seramik olmalı.

- Su ısıtıcısının kaynatmasını beklerken seramik demliği ısıtın.

- Çeyrek su bardağı suyu demliğe koyarak mikrodalgada 1 dakika en yüksek seviyede ısıtın.

- Süre dolar dolmaz suyu boşaltıp o an çayı ekleyin.

- Kaynar olmasını istiyorsanız, süreyi artırabilirsiniz. Ama uzun süre demlenen çay, bitkinin kimyasallarının çözülmesine neden olarak tadını bozar.

- 60- 65 derecede demlenmiş çayın içilebilir sıcaklığa düşmesi için 2-3 dakika yeterlidir.

SU
- Çay demlerken kullanılan su temiz ve kaliteli olmalı.

- Daha önceden ısıtılmış bir su kullanılmamalı.

- Kullanılmış su, daha az çözülmemiş oksijen barındırdığından çayın aromasını bozar.

ÇAY
- Gerçek çay aroması için taze yaprak çay kullanılmalı.

- 1 çay kaşığı çay yaprağı, bir fincan çay için uygun. 

iyilikguzellik
Başlık: Ynt: Çayı en güzel şekilde demleyebilmek?
Gönderen: teksir - 08 Şubat 2011, 01:58:09
Burnuma bi an cay kokusu geldi.
Başlık: Bu haber çay demleme alışkanlığınızı değiştirecek!
Gönderen: İsra - 21 Kasım 2012, 06:52:39
Sakarya Üniversitesi’nde çaylar üzerine yapılan araştırma, tiryakilerin alışkanlıklarını değiştirecek gibi duruyor. Siyah çayda demleme süresi, su kaynadıktan sonra 5 ila 10 dakikayı geçmemeli. Demlenen çay ise 10 dakika beklemeli ve süzgeçten geçirilmeli.

Kimya öğretmeni Nihal Bedir’in Sakarya Üniversitesi’nde çaylar üzerine yaptığı tez çalışması, çay demlemeyle ilgili doğru bilinen yanlışları ortaya koyuyor. Çay demlemenin basit gibi görünse de büyük dikkat istediğini belirten Bedir, siyah çayda demleme süresinin su kaynadıktan sonra 5 ila 10 dakikayı, bitkisel çaylarda ise 3 ila 5 dakikayı geçmemesi gerektiğini söylüyor.

Çay demlemede en önemli noktanın ise süzgeç kullanılması olduğunu dile getiren Bedir, iyi bir çay demlemek için kabın özelliğinin de önemli olduğunu vurguluyor ve şu tavsiyeleri sıralıyor:

Cam ya da porselen demlik kullanılmalı. Suyu çok ya da az kaynatmamak gerekiyor. Suyun 100 derecede 3 dakika kaynaması lazım. Bunun faydalı antioksidanların çözülmesinde büyük etkisi var. Bu yüzden su kaynar kaynamaz çay demlenmemeli. Çayın üzerine su dökülmemesi gerekiyor. Su kaynadıktan sonra üstüne çay dökülmeli.

Çayı süzgecin içine doldurup 10 dakika suyun içinde tuttuktan sonra alınmalı. İçinde kalan süzüntü en faydalı süzüntü. Bu süreden sonra ağır metallerin suya geçme hızı artıyor. Soğuk içilen çaylar ise zararlı. 80 derecenin altındaki çayın içilmemesi gerekiyor. Soğuk çay metabolizmanın işleyişini bozuyor ve yavaşlatıyor. Faydalı antioksidanların geçişini azaltıyor. Midede kasılmaya yol açıyor.

Paket çaylarda metal oranı daha yüksek

Dünyada yüzde 70 siyah çay, yüzde 30 oranında da bitkisel çay tüketildiğini anlatan Bedir, “En çok siyah çay tüketiyoruz. Bedenin ihtiyacı olan antioksidan siyah çayın, hastalıklardan koruyucu, uyarıcı ve dinçleştirici etkisi var. Bunun yeşili daha kıymetli. Ihlamur, nane gibi bitkisel çayların faydası yüksek olduğu halde tercih edilmiyor.” diye konuşuyor.

Yaptıkları çalışmada marketlerden aldıkları farklı meyve çayları ile nane, kantaron, rezene, kekik, melisa, biberiye ve siyah çayların içindeki ağır metalleri incelediklerini dile getiren Bedir, “Bulgular incelendiğinde tüm çay örneklerinde deme geçen metallerin insan vücuduna alınması gereken miktarların üzerinde olduğu görüldü. Bu metal miktarları paket çaylarda çok fazla, açık çaylarda ise paket çaylara göre nispeten daha azdı.” diyor.

zaman