Sadakat islami Forum

EĞİTİM, AİLE, KÜLTÜR-SANAT, SAĞLIK => DÜNYA İLİMLERİ => Konuyu başlatan: Ay Işığı - 24 Haziran 2010, 09:45:14

Başlık: 'Uzaylılar' ders kitaplarına giriyor
Gönderen: Ay Işığı - 24 Haziran 2010, 09:45:14
Milli Eğitim Bakanlığı, 1992’den bu yana uygulanan ‘Astronomi ve Uzay Bilimleri’ dersinin öğretim programını değiştirdi. Yeni program, 2010-2011 öğretim yılından itibaren uygulamaya konulacak. Yayınevleri, derse ilişkin hazırlayacakları taslak kitaplarını 1 Kasım 2010’dan itibaren Talim ve Terbiye Kurulu’na inceleme için teslim edecek. Ancak, 2010-2011 öğretim yılına özgü olmak üzere, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan öğretim materyali kullanılacak.

Program kapsamında derste ele alınacak başlıklar özetle şöyle:

- Astronominin ilk gelişen temel bilim olduğu vurgulanacak. Tarihteki en ünlü astronomlar ve astronomiye katkıları bulunan isimler anlatılacak.
- Kara delik kavramı açıklanacak. Güneşin yıllık hareketinin sonucu olarak, gökyüzünün görünüşünün zamanla nasıl değiştiği açıklanacak. Burç kavramı tanımlanıp burçların isimleri verilecek.
- Big Bang (Büyük Patlama) kuramı öğretilecek.
- Öğrenciler uzay yolculuklarının olabilirliğini tartışacak.
- Evrende başka canlıların olup olmayacağı konusunda öğrenciler beyin fırtınası yapacak.
- Öğretmenler ‘uzayda ilkler’ başlığını anlatırken, ayrıntıya girmeden uzay araçlarından bahsedecek. Öğrenciler basit bir roket ve uzay mekiği modeli hazırlayacak.

UFO’lar tartışılacak

- Gruplara ayrılacak öğrenciler, aralarından birini seçip astronot yapacak, sembolik olarak uzaya gönderecek.
- Öğrencilere ‘uzay kolonisi kavramı ve uzayda koloni kurma ihtiyacının gerekçelerini’ açıklayacak öğretmenler, öğrencilerinden dünyanın artık yaşanmaz olması durumunda insan neslinin devamı için önerilerini yazmalarını isteyecek.
- Öğrenciler, uzay kolonisi tasarlayarak bu kolonilerde nelere ihtiyaç duyulacağını tahmin edecek.
- Gruplara ayrılacak öğrenciler ‘dünya dışı canlılar’ konusundaki düşüncelerini tartışacak. Ulaştıkları sonuçları sınıfla paylaşacak.
- Öğretmenler ‘dünya dışı yaşam’ konusundaki çalışmalar ile özellikle SETI Programı’nı vurgulayacak. Bu konuda öğretmenlerin UFO’lardan bahsetmesi de gündeme gelebilecek.
- Öğrenciler ‘performans ödevi’ kapsamında, uzaydaki radyo frekanslarından yararlanarak şarkı besteleyecek.
- ‘Uzay gemisi’nin tanımı, “Dünya ötesine çıkıp dolaşan uzay aracı” olarak yapılacak.

‘Setı’ nedir?

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, 1970’lerde dünya dışı zeki yaşamı araştırmak amacıyla SETI’yi başlattı. Amerikan hükümeti, 14 milyon dolarlık katkıda bulundu, ancak destek Amerikan Senatosu’nca kesildi. Desteğin, UFO enkazları ve UFO fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine durdurulduğu iddia edildi.
SETI Programı’nda önce uzaya radyo sinyalleri gönderiliyor. Sonra uzaydan gelen radyo dalgaları analiz ediliyor. Bugün, dünyaya yayılmış yaklaşık yarım düzine kadar organize SETI deney grubu var. Bunların yarısı ‘uzay tarayıcıları’ olarak anılıyor. http://setiathome.berkeley.edu internet adresinde yer alan programı bilgisayarınıza kurup SETI deneylerini inceleyebilirsiniz.

Milliyet
Başlık: Uzaylı avına kaldığı yerden devam!
Gönderen: Tuğra - 18 Ağustos 2011, 21:05:22
Uzaylı avına kaldığı yerden devam!

(http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20110818030427_uzay.jpg)

Kuzey Kaliforniya’da kurulu bulunan ve uzaydan 'sesler' yakalamaya çalışan SETI projesi sonunda gereken kaynağı buldu.

Uzaydan gelen sesleri dinleyip içlerinde zeki yaşam formlarına ait sinyallerin izlerini arayan SETI enstitüsü, bütçe kesintileri yüzünden durdurduğu çalışmalarına gönüllülerin bağışları ve yeni bir araştırma siparişi sayesinde yeniden başlıyor.
 
‘The Search for Extraterrestrial Intelligence Institute – SETI’ kompleksinde kurulu bulunan 30 milyon dolarlık radyo teleskop, Nisan 2011'de kamu ödeneği kesintileri yüzünden kapatılmak zorunda kalmıştı.

Reuters’ın haberine göre, kar amaçsız tesise o günden bu yana yapılan bağışlar, hedeflenen 200 bin dolar sınırını aştı. Oyuncu Jodie Foster ve Apollo 8 astronotu Bill Anders’ın da aralarında bulunduğu 2 bin 400 cömert bağışçıdan toplanan yardımlar dev çanağın en az Eylül-Aralık dönemi arasında faaliyette kalmasını sağlayacak.

SETI'nin yeninden açılmasında, ABD Hava Kuvvetleri’nden Enstitü’ye verilen bir görevin de önemli katkısı bulunuyor. SETI ekibi, uydulara zarar verebilecek uzay enkazlarının tespit edilmesi için yapacakları çalışma karşılığında ordudan önemli miktarda para alacak.
 
SETI CEO’su Thomas Pierson bağışlarla birleştirilecek Hava Kuvvetleri ödeneğinin teleskobu bir süreliğine çalışır halde tutmaya yeteceğini belirtti.
 
Uzaylı arama çalışmaları bilimsel bir araştırma olarak çeşitli Birleşik Devletler üniversitelerinde, Avustralya, Arjantin ve İtalya’daki bazı kurumlarda bir süredir devam ediyor. Kaliforniya’daki enstitü, yerküre dışındaki yaşamı dinleyen ilk yer teleskobu ünvanına sahip.

İsmini Microsoft Corp. kurucularından Paul Allen’dan alan teleskop, University of California Berkeley’e bağlı Hat Creek Radio Observatory’nin bir parçası.

27 yıldır faaliyet gösteren enstitü gelirinin 3’te 2’sini devlet ödeneği ile karşılıyor; ancak teleskobun 1 yıllık işletim maaliyeti 1 buçuk milyon doları buluyor.

Enstitü’nün şu an bir geçiş döneminde olduğunu belirten Pierson, teleskobun 2011 yılından sonra da faaliyette kalabilmesinin özel bağışlara bağlı olduğunu vurguladı.

Enstitünün ünlü bağışçılarından Oscar sahibi aktris Foster ise, Allen Teleskobu’nun bilim kurguyu bir bilim gerçeğine dönüştürebileceğini, ancak bunun teleskobun gökyüzünü taramaya devam etmesi ile mümkün olabileceğini söyleyerek enstitüye olan desteğini dile getirdi.

veteknoloji.com