Yediklerimiz Hangi Genlerin Aktive Olacağını veya Baskılanacağını, Hastalıklı Mı Sağlıklı Mı Olacağımızı Belirliyor!
Herkes ne yiyorsan osun diyor ama bir şekilde dünya nüfusunun çoğunluğu bu gerçeğe kayıtsız kalıyor. Ancak bilim ve basit deneyler şifacıların asırlardır söylediklerini kesin olarak kanıtlıyor: Yedikleriniz sizi ta DNA'nıza kadar değiştiriyor. Görünen o ki beslenmemiz genlerimizin daha aktif olmasını veya baskılanmasını etkileyebiliyor. Temel olarak, obezite, tip 2 diyabet veya kalp hastalığı gibi durumların aktif olup olmamasını belirliyor.
İnsan vücudunun anne rahminden başlayarak ve doğduktan sonra aldığı besinler genleri etkiliyor. Genel kanı genlerimizin besinlerin nasıl yıkılıp hücreler tarafından emileceğini belirlediği doğrultusunda. Ancak 2013'te insan DNA'sının haritası tamamen çıkarıldığında hala birçok değişken eksikti. Açıkça tek başına genom bütün fizyolojik süreçleri açıklayamıyordu.
Daha sonra ise epigenetik denilen alanda yapılan araştırmalar beslenme ve çevresel faktörlerin DNA'da nasıl değişikliklere yol açtığını gösterdi. Örneğin farelerde, annenin hamilelik dönemindeki beslenmesinin kronik hastalık riskini, kilo ve metabolizmada köklü değişiklikleri etkilediği gösterildi. 2006'da yapılan bir çalışmayla anne obez olsa veya diyabet ve kanser gibi hastalıklara yakalanma riski fazla olsa bile hamileliğinde sağlıklı beslenirse çocuklarının sağlıklı doğduğu belirlendi. Yani annenin DNA'sı değil hamilelik sırasında beslenmesi çocukta kronik hastalık riskini belirliyor.
Son çalışmalar dengesiz beslenmenin organizmanın genel sağlığı açısından domino etkisi yaptığını ortaya koydu. Hastalıklardan korunmak için karbonhidrat, protein ve yağın dengeli bir şekilde vücuda girmesi gerektiği Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacılarınca belirtiliyor. Cambridge Üniversitesi'nden biyokimyacı Markus Ralser'e göre yeme alışkanlıklarındaki değişikliklerin sonuçları inanılmaz.
Sonuç olarak, modern tıbbın beslenmeyle genetiği bütünleştirmesi gerektiği hiç bu kadar açık olmamıştı.
Özet çeviri: Nurçin Çağlar | Sağlıklı Yaşıyoruz | https://www.instagram.com/p/BIa4BSEA82C/?taken-by=saglikliyasiyoruzcom&hl=tr
Kaynak: http://www.naturalnews.com/053257_gene_activation_human_development_food_influences.html
(https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/e35/13649170_1742778745991545_467842050_n.jpg) (https://www.instagram.com/p/BIa4BSEA82C/?taken-by=saglikliyasiyoruzcom&hl=tr)