3- Omega-3
(http://cdn.woto.com/dsfile/79fabe23-d551-4e9c-a458-fc0698668f70?t=1414859157369)(http://cdn.woto.com/dsfile/f603cc28-0232-4840-b6d8-9e6fd12c0614?t=1414859199340)
http://www.gittigidiyor.com/arama/?k=efa+omega3
http://www.gittigidiyor.com/arama/?k=Ocean+plus+omega
OMEGA 3 HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER!
Video'yu İzleyiniz: https://youtu.be/ABhqKk0BJ78
Bu haftaki yazımızda anne karnından başlayıp yaşam boyunca, kalp ve damar sağlığı, beyin, sinir ve ruh sağlığı için son derece önemli olan Omega 3 konusunu işleyeceğiz.
OMEGA 3 TAKVİYESİ ALMAYA İHTİYAÇ VAR MI?
Vücudumuzda Omega 3 Omega 6 dengesi nasıl olmalı?
Omega 3 ve Omega 6 yağları vücut tarafından üretilemeyen, yiyecekler yoluyla vücuda giren ve vücutta önemli İşlevleri olan temel yağlardır. İşlevlerini yapabilmeleri için Omega 3 ve Omega 6 yağlarının belli bir oranda bulunması gerekir. İdeal Omega 3 / Omega 6 oranı = 1/1, 1/2 veya en az 1/4 oranında olmalıdır.
Yeterince Omega 3 alabiliyor muyuz?
Özellikle son 50 yılda beslenme biçiminin değişmiş olması nedeniyle vücudumuza giren Omega 3 yağlarında azalma, Omega 6 yağlarında fazlalaşma olmuş ve vücutlarımızdaki oran bozulmuştur.
En çok doğal Omega 3 içeren gıdalar:
Somon, palamut, Norveç uskumrusu, hamsi ve sardalye gibi soğuk deniz balıkları ( Q 3 / Q 6 oranı = 1 / 4), çayır ve çimenlerde serbest dolaşan kuzu, keçi gibi hayvanların etleri, serbest dolaşan tavukların et ve yumurtaları, keten tohumu, semizotu, kavrulmamış kabak ve ayçiçeği çekirdekleri, fındık, fıstık, ceviz ve badem sayabiliriz. Bu yiyeceklerin Q 3 / Q 6 oranı genellikle 1 / 4 tür.
Bitkisel kaynaklardan alınan Omega 3 yağı olan ALA (alfalinoleik asit) insana gerekli olan EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) ya dönüşüyor. ALA'nın EPA ve DHA'ya dönüşmesi %5-8 arasındadır. Yani sadece bitkisel kaynaktan yeterince EPA ve DHA alınması imkansız gibidir.
Omega 3 'ü doğal kaynaklardan almak teorik olarak mümkün ama pratikte imkansızdır.
En güzeli ihtiyacımız olan Omega 3 yağlarını doğal kaynaklardan almamızdır. Bazı tıp adamları bunun yeterli olduğunu söylemekte ve sık sık balık yenmesini önermekteler. Bunun ne kadar gerçekçi olduğu tartışmalıdır. Çünkü hem denizlerimizde balık azalmış hem de zaten bizim denizlerimizdeki balıkların büyük çoğunluğundaki Omega 3 oranı düşüktür.
Omega 3 Omega 6 dengesini neler bozuyor?
Yeşil yapraklı sebzelerde Q 3 / Q 6 oranı = 1 / 10, suni yemle beslenen besi çiftliği hayvanlarındaQ 3 / Q 6 oranı = 1 / 20 dir. Ayrıca dışarıda yemek yendiğinde en çok kullanılan mısırözü ve ayçiçeği yağları da Omega 6 yağı oldukları için dengeyi bozmaktadır.
Omega 3 takviyesi almak zorunda mıyız?
Günümüzde marketten aldığımız etlerden ve yumurtalardan 1 birim Omega 3 alırken 20 birim Omega 6 almaktayız. Vitaminler ve mineraller açısından yemek zorunda olduğumuz yeşil yapraklı sebzeler ile 1 birim Omega 3 alırken 10 birim Omega 6 almaktayız. Bu şekilde Omega 3 / Omega 6 = 1 / 4 dengesinin kurulabilmesi imkânsız olduğundan dışarıdan Omega 3 takviyesi almak zorunda kalıyoruz.
Amerika'daki ölümlerin % 5 'i Omega 3 eksikliğinden kaynaklanıyor.
Prof. Dr. Erkan Topuz'un açıklamasına göre ABD'deki ölümlerin % 5'i Omega 3 eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Türkiye'de henüz Sessiz İnflamasyon Paneli, yani kandaki Omega 3 / Omega 6 oranı, trans yağ oranı vb. ölçen test yapılamadığı için (Bir firma tarafından Almanya'ya gönderilerek yapılıyor ve çok pahalı.) Omega 3 eksikliğinden oluşan zararlar da bilinemiyor.
OMEGA 3 TAKVİYESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
1- Öncelikle EPA ve DHA miktarlarına bakılır.
İçindeki EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) miktarlarına bakılır. EPA kalp ve damar sağlığı, DHA da beyin ve ruh sağlığı için çok çok önemlidir.
2- Trigliserid Formunda olup olmadığına bakılır
Alınacak Omega 3'ten daha fazla yararlanabilmek için (biyoyararlanım) trigliserid formunda olmasına dikkat edilmelidir. Şayet kutusunda bu “trigliserid” ibaresi yoksa bilin ki o Omega 3 etil-ester formundadır ve biyoyararlanım oranı düşüktür. Trigliserid (TG) formundaki bir ürünün aç karnına biyoyararlanım oranı %60 iken etil ester (EE) formundaki bir ürünün biyoyararlanım oranı %20 dir. Bu oranlar Omega 3 yağlı bir yemekle alındığında yükselmektedir. O nedenle Omega 3 mutlaka yemekle birlikte alınmalıdır.
3- IFOS 5 yıldızlı olup olmadığına bakılır.
Aldığımız Omega 3'ün saf olup olmadığını bizim anlamamız imkânsındır. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve CRN (Beslenme Konseyi) 'nin belirlediği saflık kriterlerine uygun olup olmadığını anlayabilmek için o parti ürünün analizlerinin görülmesi gerekir. Kanada Guelph Üniversitesine bağlı olarak faaliyet gösteren IFOS (International FishOilStandards - Uluslararası Balık Yağı Standartları) analizini yaptığı ürünlere,kriterlere uyuyorsa yıldız vermekte ve web sayfasından o parti ürünün analiz raporlarını yayınlamaktadır. Aldığınız üründe IFOS 5 yıldızı varsa en güvenilir üründür.
OMEGA 3 TAKVİYESİ NE KADAR ALINMALIDIR?
Prof. Dr. Ahmet Aydın süt ve oyun çocuklarına günde en az 250 mg, büyük çocuklara/erişkinlere ise en az 500-1000 mg yağ asiti (EPA+DHA) almalarını önermektedir. Ayrıca Aydın kalp hastaları, depresyon, romatoidartrit ve diğer iltihabi kronik hastalıklar için 3000 mg'a çıkılması gerektiğini söylemektedir. ProfDr Canan Karatay'a göre ise yetişkinlerin günde 3000 mg EPA+DHA alması gerekmektedir.
SONUÇ:
Kalp, damar, ruh, sinir ve beyin sağlığınız için mutlaka Omega 3 takviyesi alın…
1- Eczanede satılıyor olmalı. Üçkağıtların büyük bir bölümü network marketing denen sistemle çalışan firmalardan kaynaklanıyor. Yani arkadaşını kazıklama sistemi diyorum ben buna.
2- IFOS 5 yıldız onayı olmalı. Herkes satın aldığı ürünün yani içtiği partinin bağımsız bir kuruluş olan IFOS tarafından yapılan analizini internetten görebilmeli. (Bu sistem çok güzel çalışıyor)
3- Trigliserid formunda olmalı. Kutusunda “trigliserid formdadır” (TG) ibaresi yazmayanların hepsi etil ester (EE) formunda oluyor. Yıllarca biz sadece EPA + DHA ‘ya baktığımız için çok düşük biyoyararlanım ile kullanmışız ve çok kazık yemişiz. Bir önemli üç kağıt da bu şekilde yapılıyor. [GNC, Solgar ( sadece bir ürünü hariç) hepsi EE formunda.]
Video'yu İzleyiniz: https://youtu.be/iMwUFhE-tIU
4- EPA + DHA değeri mümkün olduğunca yüksek olmalı
5- Balık jelatini olmalı
Bu özelliklerin beşini de içeren Türkiye’de şu anda sadece iki ürün var. Bunlar;
1- Efa S 1200 / EPA +DHA =660 mg. Bir kutuda 45 Ad var. Eczane fiyatlarından yaklaşık %33 ucuza alabiliyoruz.
2- Ocean Plus / EPA + DHA= 636 mg. Bir kutuda 50 Ad var. Eczane fiyatlarından yaklaşık %50 ucuza alabiliyoruz.
Biz her gün ana yemeğimizde yukarıda belirttiğimiz 5 kritere de uyan Efa S 1200 veya Ocean Plus ürünlerinden 4 adet alıyoruz. Yanında da bir adet CoEnz QG
Bu iki markanın her birinden 4 adet aldığımız gibi bazen 2 adet birinden 2 adet de diğerinden alıyoruz. Efa S 1200 blister formunda olduğu için seyahatlere çıktığımız zaman dördünü de Efa s 1200 olarak alıyoruz. Blister ambalaj hava almadığı için transfer sırasındaki hava değişiminden olumsuz etkilenmiyor. Ocean Plus 'ın da şişesi açıldığı andan itibaren buzdolabında muhafaza edilmesi gerekiyor. Biz eve aldığımız andan itibaren tüm Omega-3 'leri hep buzdolabında tutuyoruz.
Bu aşamaya gelmeden önceki deneyimlerimizi de buradan okuyabilirsiniz. Omega 3 ve Antioksidanlar ile ilgili deneyimlerimiz: http://woto.com/omega3veantioksidan
(http://cdn.woto.com/dsfile/a07da1f9-7474-4032-a972-024e0c2bcc8d?t=1414859257044) (http://cdn.woto.com/dsfile/8e593696-00df-474f-9b13-a61871d433a4?t=1414859282784)
(http://cdn.woto.com/dsfile/6bb4a280-ba1b-431d-994e-d6650d752310?t=1414859372505)
http://woto.com/gida-takviyeleri | http://www.yarimadaninsesi.com/haberdetay.asp?ID=3018