Okul Oncesi Egitim

Başlatan ipeknur, 30 Nisan 2008, 16:59:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ipeknur

Cocuklarin gelecegini belirleyecek olan toplumsal ve ahlaki degerlerin aktarilmasi ,yasamin ilk yillarinda baslar. Temel bilgi ve beceriler bu donemde kazanilir. Bu nedenle okul oncesi egitimin onemi cok buyuktur.
  3-6 yas cocuklarinin egitimini gerceklestiren okul oncesi egitim kurumunu ,annenin yoklugunu giderecek bir kurum olarak degil de annenin tek basina cocugun uzerindeki ilk yillardaki rolune katkida bulunan ve bu rolu yayginlastiran bir kurum olarak degerlendirmek gerekir.
  Anaokulu ,kurum olarak ailenin disina atilan ilk adim olarak dusunulmelidir. Ilk uc yil icinde cocuk model olarak gordugu anne ve babasindan alacagini alir ve kendisine taninan firsatlar olcusunde belli bir psiko-sosyal olgunluga varir. Ancak bu gelisim sinirlidir.
  Anaokulu ,cocuga bilgi aktarmaktan cok cocugun icinde varolan yeteneklerin serpilip gelismesine yardimci olur. Cocuk ,anaokulunda en iyi oyun ortamini bulur ,isbirligini gelistirir ,yasitlariyla birlikte yasamayi ogrenir.
  Okuloncesi egitim kurumu ,ayni zamanda kurallari en etkili bicimde ogretebilen bir kurumdur. Cocuk burada ,kendi hakkini orurken paylasmayi ve baskalarinin ozgurlugunu zedelememeyi ogrenir.
  Okuloncesi egitim kurumlari ,cocuklarin sozel faaliyetlerine onem veren ve onlara hareket imkani hazirlayan kurumlar olmalidirlar. Bu kurumlarda renk ,sayi ve kavramlar cocugun dusuncesine uygun bir bicimde somuta indirgenerek verilir. Parmak boya ve resim faaliyeti ,su oyunu ,kum oyunu ,ritmik cimnastik ,bloklarla oynama onde gelen oyun dizileri arasinda sayilabilir. Cocuklarin en hoslandiklari dramatik oyun koseleri ,doktorculuk ,bebekcilik ,bakkalcilik koseleridir. Cocuk en iyi ve orgutlu oyun ortamini kurumda bulur. Boyle ozgur ve duygularini rahatlikla ifade ettigi ortamda da cocugun gizli gucleri kolayca ortaya cikar.
  Oyun ,bize hem cocugu tanitan hem de kendi yeteneklerinden haberdar olmasini saglayan cok onemli bir etkinliktir. cocuk oyun malzemesiyle oynarken bir yandan da gunluk gerilimlerinden bu yolla arinma olanagi bulur. Sozgelimi su yada toprak gibi dogal oyun malzemeleri asiri hareketli cocugu sakinlestirirken ,ice donuk cocugu da rahatlatir.
  Oyun ,cocugu izleyen gozlemciye cocugun zihin ,kisilik ve yakin cevre ozellikleri hakkinda bilgi verirken bir yandan da cocuga egitsel tedavi islevini surdurur. cocuk oyun icinde toplumu ve ailesini yasar ve yasatir. Kendisine zorla yemek yediren annesinin bu olumsuz tutumunu bebegine uygularken rahatlamaya calisir. Cocuk oyun dunyasinda egemendir. Yasitlari disinda kimsenin bu dunyaya girmesini istemez.
  Oyun cocugun zihinsel ,bedensel ,duygusal ve sosyal gelisimini buyuk olcude etkiler. Oyun ,cocuga hickimsenin ogretemeyecegi konulari kendi deneyimleriyle ogrenmesi yontemidir.
  Cocugun gelecekte toplum ve ahlak kurallarina uyum gostermesinde de oyun ve oyun kuralina alisik olmanin rolu buyuktur. Cocuk ahlak kurallarini yetiskinden ogrenirken en basit oyun kurallarini kendisi bulur ve kurallari kusaktan kusaga iletir.
  Anaokullarinin ,cocuklari ilkokula hazirlayan birer kurulus niteliginde olmalari ogrenmelerini daha da arttirmaktadir.
  Erken yaslarda gelismeyi onleyen elverissiz cevreler ,toplumsal esitsizlikleri arttirmaktadir. Bu elverissiz ortamlarda buyuyen cocuklar ,olumsuz kosullardan etkilenir ve daha iyi konumlardaki akranlarinin gerisinde kalirlar. Okuloncesi egitimi ,butur esitsizliklerin ortadan kalkmasina da yardimci olur.
  Iste bu nedenlerden dolayi ,annesi calissin yada calismasin her cocugun temel egitim kapsaminda okuloncesi egitime ihtiyaci vardir. Saglikli bir gelisim icin 3-6 yas arasi ,bir okuloncesi egitim kurumunda egitim gereklidir. Dilegimiz okuloncesi egitimin yurt capinda yayginlastirilmasi ve zorunlu egitim kapsamina alinmasidir.
BU SEHIR GIRDAP GULUM
GIRDAPTA MEHTAP GULUM
FELEGIN BIR SUYU VAR
SU DEGIL KEZZAP GULUM....

ipeknur

ONERILER
-Cocuk 3 yasina geldiginde saglikli egitimi ve gelisimi icin bir kurumda okuloncesi egitim programindan yararlanmaya baslamlalidir. Buegitime cocugun bireysel ozelliklerine gore yarim gunle baslayabilir. 4 ve 5 yaslarinda tam gune gecebilir.
-Okuloncesi egitim kurumu ,cocuk icin ailesinden ilk ayrilis olacagi icin kuruma alismakta zorlanabilir. Burada onemli olan cocugun belli zamanda annesi tarafindan ziyaret edilecegi ve belli saatte servisi tarafindan alinacagi konusunda olusturulacak olan guvendir. Bu guvenin olusturulmasi icin gerektiginde anneye kademeli olarak uzaklastirma uygulanabilir. Ornegin ;
*birinci gun mutfakta bekleme
*ikinci gun bahcede bekleme
*ucuncu gun sadece oglen yemeginde gorusme gibi.
-Cocugun kurum ortamina alismasi icin ,aile uyelerinin tumu kararli olmali ,bu konuda cocuga odun vermemelidir. Cunku anne ve babanin bu konudaki celiskili tutumu gelecekteki okul fobisinin nedeni olabilir. Anne yada buyukanneden gelebilecek ''bugunluk gitmese iyi olur'' dusuncesini cocuk kullanabilr ve kurallari olan bir kurum yerine kurallari olmayan yada kolay olan aileyi yegleyebilir. Bu nedenle cocugun anaokuluna baslamsinda zamanlama dogru yapilmali ,alinan karar uygulanmalidir. Annenin sabahlari kurumdan ayrilmasinin ardindan cocuk sinifa uyum saglamissa okula devamda israr edilmeli ,tersine cocugun aglamaya devam etmesi halinde bir uzmanin gorusune basvurulmalidir.
-Okuloncesi egitim kurumu ,ister cocukevi olsun ,ister anaokulu olsun ,cocugu barindiran degil egiten bir kurum olmalidir. Amac; annenin yoklugunda zamani gecirmek degil cocugun okuloncesi egitim programindan yararlanmasni saglamaktir. Neyazikki ulkemizde kurumlarin cogunlugunun koruma ve barndirmaya donuk ''bakim'' amacli ,buna karsilik azinligin ''egitim'' amacli oldugu gorulur. Bu nedenle anne ve babalar okul seciminde titiz davranmali ve kurumun programini ,ogretmenini ,fizik kosullarini inceleyerek karar vermelidir.
BU SEHIR GIRDAP GULUM
GIRDAPTA MEHTAP GULUM
FELEGIN BIR SUYU VAR
SU DEGIL KEZZAP GULUM....