Çikolatanın üretim tarihine ve içeriğine dikkat edin

Başlatan İsra, 25 Kasım 2009, 12:46:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İsra



Bayram öncesi alışverişin birinci maddesinde şeker ve çikolata vardır. Peki aldığınız renkli jelatinlerle kaplı, göz alan çikolatalar gerçek bir çikolata mı, yoksa bir taklit ürün mü? Ürünün üzerindeki açıklamaları iyi okuyun. Eğer ürün içeriği okunamayacak kadar küçük yazılmışsa almayın ve bir başka ürünü tercih edin.

Çikolata, hiç kuşkusuz bayramların geleneksel ikramlarından. Ancak çikolata alırken dikkat edilmesi gereken birçok husus var. Şölen Çikolata Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elif Çoban, özellikle bayram dönemlerinde sağlıksız çikolata üretimi yapanların sayısının arttığını belirtiyor. Çoban, bayramı fırsat bilen bazı kişilerin ürettikleri gerçek olmayan çikolatalarla halkın sağlığını tehlikeye attıklarını ifade ederek, "Bu tip üretimlerden dolayı tüketici gıda zehirlenmesi başta olmak üzere birçok sağlık problemleri yaşayabilir. Bu nedenle tüketici, satın aldığı çikolatanın gerçek çikolata olmasına özellikle dikkat etmelidir." diyor.

Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç ise halkın ekonomik sıkıntılar nedeniyle ucuz çikolatalara yöneldiğini; ancak sağlıklarını ne kadar tehlikeye attıklarının farkında olmadığını söylüyor. Kilosu 5 TL'ye satılan çikolatalardan uzak durulması gerektiğini kaydeden Dinç, "Şekerin kilosu 2,5 TL. Normal şartlarda çikolatanın kilosunun 30 TL'den aşağı olmaması lazım. Ucuz çikolata alıp sağlığınızı tehlike altına sokmak yerine misafirlerinize ayran ikram edin, daha iyi." diyor. Dinç, ucuz çikolataların soyadan yapılan kokolin gibi değişik maddelerden üretildiğini belirtiyor. Fiyatlarının yüksek olmasını, kaliteli kakaodan üretilmesine bağlayan Dinç, kaliteli çikolatanın hemen ağızda eridiğini, kalitesiz çikolatanın ise ağızda hemen erimediğini ve metal tadı verdiğini ifade ediyor.

Gerçek çikolatayı sahtesinden nasıl ayırt edeceğiz?

Çikolata alırken öncelikle ürünün markasına ve güvenirliğine dikkat edin.

Benzer ambalaj kullanılarak piyasaya sunulan taklit ürünlerden kaçının.

Çikolatanın gerçek çikolata olup olmadığına dikkat edin.

Üzerinde kokolin veya kakao kaplı çikolata yazan ürünler gerçek çikolata değildir.

Gerçek çikolatanın tadı homojendir. Kendine özgü aromasının ağızda uyum içinde dağılması, hızlı erimesi ve yumuşak olması gerekir.

Tadı acı olan çikolataları sakın almayın; çünkü onlar taze değildir.

Gerçek çikolatanın en belirgin özelliği, dilimizin üstünde bulunan zerreciklerin asla algılayamayacağı kadar pürüzsüz ve yumuşak olmasıdır. Ağızda yapışkan, mumsu ve yağlı bir tat bırakmaması, çikolatanın kalitesini gösteren en iyi kıstaslarıdır.

Mat renkli çikolatalardan kaçının. Parlak renkli olanları tercih edin.

Çikolatanın ambalajlı olmasına özen gösterin. Açıkta satılanları satın almayın.

Çok ucuz çikolatalardan kaçının. Gerçek bir çikolatanın kilo fiyatı en az 30 TL olmalıdır.

Ağızda metal tadı olmamalı ve ağız içinde yağ, kalıntı veya tabaka bırakmamalıdır.

Elif Akdeniz

Tuğra


Yapılan araştırmalar sonucu haftada 1 paket çikolatanın felç geçirmeyi önlemede yardımcı olabileceği belirlendi...

Telegraph gazetesindeki habere göre, yaklaşık 50 bin kişi üzerinde yapılan  araştırmada  düzenli çikolata yiyenlerde felç geçirme riskinin yemeyenlere oranla yüzde 22 daha az olduğu belirlendi.

1169 kişi arasında yapılan bir başka araştırmada da, felç geçirdikten sonra haftada 50 gram çikolata tüketmeye başlayanlarda bu hastalıktan ölme riskinin yüzde 46 azaldığı belirlendi.

Çikolatanın bu  faydasının sağlıklı bir anti-oksidan olan flavanoidler bakımından zengin olmasından kaynaklanıyor olabileceği belirtildi. Araştırmayı kaleme alan Kanada'daki Toronto Üniversitesinden Sarah Sahib, yine de, çikolatanın felç riskini gerçekten azaltıp azaltmadığını anlamak için daha çok araştırmaya  ihtiyaç  olduğunu söyledi. 

İnternet Haber
〰〰〰〰🐠

sehle

Kendinizi kötü hissediyorsanız,hemen bir parça
çikolata yemelisiniz.Bir parça yeterli.Çünkü
mutluluk hormonu olan serotonin anında beyinde
dolaşıma karışıyor.Çikolatada yeşil çay,sebze ve
meyvede bulunan flavanoid bol miktarda bulunur.
Bu madde kanı sulandırıyor ve kalp hastalıkları
riskini azaltıyor.Kokusu bile hormonları
harekete geçirmeye yetiyor.

Ruşan kavallı(şebnem dergisi)
الَهى انت مقصودى ورضاك مطلوبى