Haberler:


X adresimiz

Ana Menü

Güzel Koku ve Müslüman Hanımlar

Başlatan Mücteba, 17 Mayıs 2012, 10:55:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mücteba

Sahabeden Musa bin Yesar (r.a.), Ebû Hüreyre (r.a.)'nin yaşadığı hâdiseyi çok açık ve net bir şekilde anlatmaktadır.
Hadis kitaplarındaki metne göre hâdise şöyle cereyan eder:
Ebû Hüreyre, yoldan geçen bir kadının süründüğü kokuyu hisseder. Kendisine kadar gelen bu kokudan rahatsız olan büyük sahâbî sorar:
- Ey Cebbâr'ın cariyesi, nereye gidiyorsun böyle?
Kadın cevap verir:
- Mescide gidiyorum ey Ebû Hüreyre!
Tekrar sorar:
- Evinde süründüğün kokuları, çevrendeki erkeklere kadar yayarak mı?
Kadın tereddütsüz cevap verir:
- Evet.
Ebû Hüreyre bu defa daha da sertleşerek der ki:
- Hemen geri dön, evine git ve süründüğün kokuyu yıka, yoket.
Sonra da şu hadîs-i şerifi nakleder.
Der ki:
- Ben Resûlullah (s.a.v.)'dan işittim. Şöyle buyurdu:
"Süründüğü kokuyu etrafına yayarak mescide namaz kılmaya giden kadının namazı, evine dönüp de kokuyu yıkayıp yok edinceye kadar (kemâliyle) kabul olmaz."
Ebû Hüreyre (r.a.)'den bu hadîsi duyan kadın hemen geri döner, evine gelip süründüğü kokuyu iyice yıkayıp yok eder. Bir daha da erkeklere kadar varacak bir koku sürünerek sokağı bırak, mescide bile çıkmaz. Şaibeli durumdan kendini korur.

Bilmem bu hâdise günümüzün sokaktaki Müslüman kadınına bir şeyler söylüyor mu?
Batı'da ailenin neden bozulup dağıldığını, İslâm'da hangi sebepten bozulup dağılmaktan korunmuş olduğunu açıklıyor mu?


(Tergib ve Terhib. C. 3. S. 65.)



[IMG]http://i.imgur.com/E3mvp.png[/img]

Mahi

Ebü Müsa (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Her göz zânidir. Şurası muhakkak ki, kadın koku sürünür, sonra da (erkek) cemaate uğrarsa o da zâniyedir."

Tirmizî, Edeb 35, (2787); Ebü Dâvud, Tereccül 7, (4174, 4175); Nesâî, Zînet 35, (8,153).


Mücteba

#2
Güzel Kokunun Ehemmiyeti

Güzel kokular insanın ruhuna, aklına ve hislerine tesir eder. Nasıl ki ter, kir, sigara, sarmısak, soğan vs. kokan insanlar etrafındakileri tiksindirip kaçırırlarsa; güzel koku sürünmüş temiz insanlar da etrafındakileri rahatsız etmeyip kendilerine çekerler. Bu bakımdan güzel kokular, insanların birbirlerine yakınlaşmalarında, kaynaşmalarında sevgi ve diyalogu artırmalarında müsbet rol oynamaktadır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) güzel kokulara tâ 1400 sene evvel ehemmiyet vermiş, "Bana dünyanızdan güzel koku ve kadın sevdirildi. Gözümün nuru ise namazda kılındı" buyurarak ümmetini güzel koku kullanmaya teşvik etmiştir. Müslim'de geçen bir başka hadîs-i şerifte de; "Kime Tıyb ikram edilirse reddetmesin. Çünkü o, güzel koku verir ve taşıması da kolaydır" buyruluyor. burada tıyb her türlü güzel kokunun adıdır.

İmam Şâfiî hazretleri, "Elbisesi temiz olanın mihneti azalır, güzel koku sürünen kimsenin de aklı çoğalır" buyurmuştur. (Ihyâu ulûmiddîn Tere. 1/493)

Günümüz insanı da, insan ruhuna tesirinden dolayı güzel kokuya ehemmiyet vermektedir. Ancak dinin inceliklerinden habersiz bir çok kadın, evinden dışarı çıkarken parfüm kullanmaktadır. Bu ise erkekleri menfî yönde tahrik ettiğinden, dînimizce yasaklanmıştır.



[IMG]http://i.imgur.com/E3mvp.png[/img]