Gönderen Konu: Anneler, temizlik ürünlerinde doğal hayatın kapısını açabilir  (Okunma sayısı 3178 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482

Ekolojik Yaşam Uzmanı Erkan Şamcı, evde kullanılan deterjan ve kimyasal maddeler yerine doğal alternatilerini öneriyor. Bulaşıklarınızı, çamaşırlarınızı doğal ürünlerle yıkayabilir, ev temizliğinizi onlarla yapabilirsiniz. Üstelik evdeki hamamböceği, karınca gibi haşerelere karşı da doğal ve zararsız karışımlar yapabilirsiniz.

-Erkan Şamcı ziraat mühendisi. Ürün geliştirme uzmanı olarak çalıştığı Botanika firmasında çoğu zamanını ofis bahçesinde geçiriyor. "Havayı, toprağı hissedemezsem yaşayamam, nefes alamam." diyor. 'Pencere Önü Bostanları' fikrini ortaya attığında, anneler onu arayıp "Çocuğum hayatında ilk kez patlıcan, biber, maydanoz yedi." demiş. Aksiyon dergisinden Tuba Kacaoğlu'nun hazırladığı dosyada evde kullanılan kimyasallara karşı doğal alternatif ürünler öneriliyor.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ülkemizde 2002'de 85 bin olan kanserli hasta sayısı 2010'da 214 bine çıkmış. Bu ölümcül hastalığı tetikleyen unsurların başında vücudumuza aldığımız zararlı kimyasallar var. Mesela bir çay kaşığındaki bulaşık makinesi deterjanını tamamen temizlenmek için 18 litre su gerekirken; bir makine dolusu bulaşık yeni üretilmiş makinelerde 15 litre suyla yıkanıyor.

Hâlbuki koyduğumuz deterjanın tamamen temizlenebilmesi için 16 ton suya ihtiyaç var. Peki, 80 yıl önce, kimyasal içerikli temizlik maddeleri hayatımıza girmemişken insanlar temiz değil miydi? Güzel kokmuyor muydu çamaşırlar?

Soruların cevabı Erkan Bey'de: "O dönemin insanları şimdikilerden daha az temiz ya da bakımsız değildi. Onların tüm temizlik maddeleri kalıp sabun, arap sabunu, çamaşır sodası, kül, sirke, limon tuzu, karbonattı." diyor.

Erkan Bey, her hafta başka bir formülle, alternatif yöntemlerle televizyonda seyircilerin karşısına çıkıyor. Evde hemen her gün 4-5 kez bulaşık, çamaşır yıkıyor; daha iyi sonuçlar elde etmek, daha etkin alternatif çözümler sunabilmek adına. Zaten evinde küçük bir laboratuarı da var.

Çamaşırları doğal ürünlerle yıkayabilirsiniz

Çamaşır deterjanı yerine: Bir kalıp doğal sabunu rendeleyip 2 litre suya koyun. Sabun eriyene kadar kaynatın. İçine 1 çay bardağı boraks, 1 su bardağı da çamaşır suyu ekleyin. Karıştırırak 5 dakika kadar kaynatın. Soğudukça katılaşan malzemeden kullanılacağı zaman bir kupa alınıp cezvede eritilerek makinenin deterjan haznesine konur (biraz sulandırabilirsiniz de). Yumuşatıcı gözüne de elma sirkesi eklenir. Çamaşırlarınızın parlak, yumuşak ve tertemiz olduğunu göreceksiniz. Eğer sabunu eritmeden koyarsanız çamaşırlarınızda sabun kalabilir ya da su tahliye hortumu tıkanabilir.

Bulaşık deterjanı yerine: Bir kupanın içine 1 yemek kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı boraks, 1 tutam limon tuzu, bir tatlı kaşığı hardalı koyup sıcak su yardımıyla hepsini karıştırıp eritin ve bulaşıkların üstüne rastgele dökün. Evde kullanılmış limon varsa onu da çatal-bıçak sepetinin kıyısına köşesine sıkıştırın. Sıcak suyun yardımıyla limon bulaşıklarınızı hem çok iyi parlatacak hem de kötü kokuları önleyecektir.

Genel temizlik maddeleri yerine: 1 litre sıcak suyun içine 1 yemek kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı boraks, 1 çay kaşığı arap sabunu, birkaç damla portakal, limon ya da lavanta yağı, 1 çay bardağı sirke iyice karıştırılır. Püskürtme özelliği bulunan bir şişenin içine konulduktan sonra her yerin tozunu bu karışımla alıp her türlü genel temizlik için kullanabilirsiniz.

Mobilya cilaları yerine: Bir ölçü zeytinyağına bir ölçü sirkeyi püskürtebileceğiniz bir şişeye koyup karıştırmanız yeterli. Hem lekeler kolaylıkla çıkar hem de mobilyalarınız pırıl pırıl parlar.

Kireç çözücüler yerine: Çaydanlık, su ısıtıcıların içine bir tutum limon tuzu koyup kaynatabilirsiniz. Kirecin hızla çözüldüğünü görüp şaşıracaksınız. Sirke de aynı işlevi görür.

Cif yerine: Karbonat, çamaşır sodası cifin işlevini fazlasıyla görüyor. İnatçı yüzeyler için de bir limonu ikiye kesip üzerine limon tuzu ya da karbonat döktükten sonra ovalamak yeterli.

Karıncalar için: Karıncalar salatalık kabuğunu sevmez. Bulundukları yere salatalık kabuğu koyduğunuzda oradan bir daha çıkmadıklarını göreceksiniz. Aynı şekilde tebeşirden de hiç hoşlanmıyorlar. Bunun için de gelmemesini istediğiniz yere tebeşirle çizgi çekmeniz yeterli.

hamam böceği için: Çok dayanıklı ve en uzun yaşayan canlılar arasındadır. Hafızaları iyidir. Ev sahibiyle yabancıları dahi ayırt edebilirler. 2 ay açlığa, 10 gün de susuzluğa dayanabilirler. Kafaları koptuktan sonra bile 10 gün yaşarlar. Başı koptuğu için değil, su içemedikleri için ölürler. Defne yaprağı, okaliptüs, sarımsak, nane yaprağını, karbonatı, sirke ve limonu hiç sevmezler. Haşlanmış patatesin içine yumurta sarısı (iki yiyeceği de çok seviyorlar) bir miktar da boraks koyup hamur hâline getirin. Minik minik toplar yaparak böceklerin genelde çıktığı yerlere koyun. Boraks onların ölmesini veya ortamlarından uzaklaşmalarını sağlayacaktır. Boraks toksik (zehirli) bir madde değildir.

Bitkileri böceklerden korumak için: Bir püskürtmeli şişenin içine 1 litre suya 1 tatlı kaşığı arap sabununu koyun, iyice çalkalayıp sabunu erittikten sonra çiçeklerin üzerine püskürtün.