Gönderen Konu: İnsülin tarih oluyor  (Okunma sayısı 5291 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
İnsülin tarih oluyor
« : 16 Şubat 2012, 06:01:56 »

Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin önderliğinde çalışmalarını yürüten sağlık ekibi Tıp dünyasında çığır açacak bir çalışmaya imza attı.

Şeker hastalarının kendi yağ hücrelerinden insülin üretecek çalışmanın ilk bulguları oldukça olumlu çıktı.

Prof. Dr. Bilgin, çalışmanın Avrupa Birliği tarafından desteklendiğini ifade ederek "Şeker hastalarının kendi yağ hücrelerinden insülin üreten beta hücrelerini devşirip hastaya enjekte edeceğiz. Bu gelişmeyle birlikte pankreas yeniden aktif hale gelecek. Böylelikle hastalar insüline bağlı olmadan normal olarak hayatlarına devam edecek" dedi.

Almanya'da bugüne kadar çok sayıda başarıya imza atan Prof. Dr. Bilgin, dünyada hatırı sayılır bir oranda insüline bağlı hayatlarını sürdüren insan olduğuna işarete ederek, "Özellikle ülkemizde şeker hastası sayısı çok fazla. Şeker hastalığını yağlı yemekler, bilinçsiz beslenme ve spor yapmamak tetikliyor. İnsanlarımızın bilinçlenmesi lazım" diye konuştu.

Prof. Dr. Bilgin, "Pankreas insan hayatında önemli bir yere sahip. Ve her insanda bir milyon pankreas hücresi var. Bildiğiniz gibi şeker hastalığı pankreastaki küçük bir kuyruktaki şişmeden kaynaklanıyor.

Biz bu çalışma grubu ile önce maymunda denemeler yaptık. Şimdi ise bir Alman hasta üzerinde çalıştık. Şu anda kendisi insülinsiz hayatına devam ediyor. Bu gelişme bizi çok sevindirdi. Bilindiği gibi doğal insülin insanda ya olur ya olmaz. Bu çalışma ile insan vücuduna en uygun beta hücresinin üretileceği yağ hücrelerini belirledik.

Çalışmalarımızı iki yıl içerisinde sonlandıracağız ve bu süreç içerisinde meyvelerini almaya başlayacağız. Gerek Türk gerekse Alman bilim adamları uyum sürecinde sağlık sektöründe bu anlamlı ve şeker hastalığının geleceğini değiştirecek bir çalışmaya imza attıkları için çok mutluyum. Giessen Üniversitesi, Marburg Üniversitesi, Maxplank, İstanbul Bilim Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi'nden bilim adamlarıyla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" dedi.

İHA

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: İnsülin tarih oluyor
« Yanıtla #1 : 17 Eylül 2012, 00:19:51 »
ŞEKER HASTALIĞI

    Vücudun şeker yakmasında ortaya çıkan bozukluğun neden olduğu bir hastalıktır. Tıp dilinde diabet denir. Pankreas, kandaki şeker miktarını kontrol eden ve adına insülin denilen bir madde salgılar. Pankreas bu görevini yerine getirmezse, kandaki fazla şeker, karaciğere depo edilir.
    Aç karnına alınan 100 gram kanda 80 miligram şeker vardır. Bu miktar yemekten 1-2 saat sonra 140 miligrama kadar yükselir.
    Kandaki şeker miktarı hastalığın durumuna göre aşağıdaki gibi tespit edilir.

    Şeker durumu açken yemekten 1-2 saat sonra;
    Normal kimselerde: 80 mg. 140 mg.
    Orta derecede: 130 mg. 190 mg.
    Ağır derecede: 160 mg. 215 mg.

    2 çeşit şeker hastalığı vardır.
    - Şekersiz Diabet:
    Hipofiz bezinin arka tarafından salgılanan antidiüretik hormonun yetmezliği sonucu ortaya çıkan bu çeşit şeker hastalığına, tıp dilinde diabetes insipidus denir.
    - Şekerli Diabet:
    Pankreasın salgıladığı insülin yetmezliği sonucu ortaya çıkan bu çeşit şeker hastalığına, tıp dilinde diabetes mellitus denir.
    Şeker hastalığını doğuran nedenler dengesiz beslenme, şişmanlık veya sinir bozukluğudur. Bazı kimselerde de irsiyet önemli bir rol oynar.
    Hastalığın başlangıcında çok yemek ve su içmek ihtiyacı vardır. İdrar miktarı da artar. Kadınların idrar yapma yerlerinde kaşıntı vardır. Ayrıca devamlı yorgunluk hali görülür. İleri safhada devamlı baş ağrısı, el ve ayak titremeleri, iştahsızlık, aseton kokusuna benzer nefes kokusu, ter kokusu, adele krampları, hafıza zayıflığı, kısmi veya tam felç, iyileşmeyen yaralar ve uykuda sayıklama görülür.
    Şeker hastalığı tedavi edilmezse sonuç damar sertliği, kalp yetmezliği, göğüs anjini, görme zayıflığı, katarakt, karaciğer hastalıkları, siroz olabilir.
    İki çeşit şeker koması vardır.
    - Diabetik Koma:
    Daha ziyade şeker hastalarında görülür. Nedeni, insülin verme zamanını geçirmek, gerektiğinden az miktarda insülin vermek, bağırsak iltihabı, bademcik iltihabı, grip veya iyileşmeyen yaralardır.
    - Şeker Eksikliği Koması:
    Tıp dilinde hipoglisemi adı verilen bu çeşit koma, terleme, titreme, çırpınma huzursuzluk, şiddetli açlık, ve aşırı duygusallıkla başlar. Nedeni, fazla miktarda insülin vermek veya çok miktarda karbonhidratlı yiyeceklerle beslenmektir.
    Şeker hastaları haftada en az iki kere ılık banyo yapmalıdır ve sonra da vücutlarının her tarafını ılık bir havlu ile ovmalıdır. Kabız veya ishal olmamalıdırlar. Perhiz yapmalıdırlar. Erken yatıp erken kalkmalıdırlar. Ağız, boğaz ve diş sağlığına aşırı özen göstermelidirler. Masaj, beden hareketleri ve açık havada yürüyüşü ihmal etmemelidirler.

Sağlık Bakanlığı.com

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: İnsülin tarih oluyor
« Yanıtla #2 : 20 Aralık 2012, 09:49:05 »
Fazla şeker zehirliyor

Kanda yükselen şeker miktarının vücutta zehir etkisi yaptığı belirtildi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, Türkiye'de şişmanlık sıklığının artışına paralel olarak şeker hastalığının da artığını söyledi. Şişmanlığın vücuttaki yağ dokunun artışı olduğunu anlatan Prof. Dr. Siva, şöyle konuştu: "Özellikle karın tipi şişmanlık, şeker hastalığı için risk oluşturuyor. Çünkü sayıca çoğalan ve hacmi büyüyen yağ hücreleri şeker oluşumunu kolaylaştıran birtakım maddeler salgılıyor. Bunun sonucunda da insülin direncine yol açıyorlar ve şeker hastalığına neden oluyorlar. Şeker hastalığında bel çevresi önemli bir gösterge. Kilolu, fazla şeker tüketen, ailesinde şeker hastası olan kişiler dikkatli olmalı. Unutulmasın ki, fazla şeker vücutta zehir etkisi yapar. Damarlarla tüm vücutta dolaşarak organlara hasar verir.”

ŞEKER HASTALARININ YÜZDE 80'İ KİLOLU

Şeker hastalığı uzun süre kontrolsüz bir şekilde giderse sinir uçlarında tahribata yol açabiliyor. Hastalara tanı konulduğunda yüzde 30'unun sinir uçlarında tahribat olduğunu belirten Prof.Dr. Siva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şeker hastalığı, belirti vermeden sessizce ilerleyebilir. Türkiye'de ne kadar şeker hastası varsa, bir o kadar sayıda da hasta olduğunu bilmeyen vardır. Şeker hastalığında çok su içmek, gece iki defadan fazla idrara kalmak, ayaklarda yanma, uyuşma, bulanık görme, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler olabilir. Bu belirtilerinden en az ikisi olan kişi iç hastalıkları uzmanına gitmeli, şeker değerlerini ölçtürmeli. Fakat risk altında olan kişilerin yani ailesinde şeker hastası olan kişilerin, belirtileri olmasa bile şekerlerini ölçtürmeleri gerekiyor. Herkese haftada 150 dakika egzersiz ve kilolarının en az yüzde 10'unu vermesini öneriyoruz. Çünkü şeker hastalarının yüzde 80'i fazla kilolu.”

Vücutta belli bir miktarda şeker olmadığı zaman vücudun faaliyetlerini sürdüremediğini söyleyen Prof.Dr. Zeynep Oşar Siva, sözlerine şöyle devam etti: “Kas doku, yağ doku ve karaciğer insülin varlığında şekeri kullanabiliyor. Mevcut insülinin etkisinin zayıflaması veya miktarının yetersiz olması nedeniyle vücut organ ve dokuları şekeri kullanamadığında, kanda şeker yükseliyor. Dolaşımla her dokuya ulaşıyor ve organlarda hasara neden oluyor. Bir kişinin açlıkta alınan şekeri 99'a kadar normal değerdir. 126'ya kadar şeker hastalığına bir adım yaklaşanlar, 126 ve üzerini şeker hastası diyoruz. Bir şeker hastası 5 yıl boyunca şekerini kontrol altına almazsa tüm damarları etkileniyor. Damarların yanında göz, sinir uçlarında tahribatlar ona bağlı hissetme bozuklukları, ayak yaraları, nöropatik ağrılar veya böbreklerde yetersizlik ve diyalize kadar giden böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir. Ama bu olumsuzluklar korkutmasın. Kan şekeri iyi giderse bunların hiç biri olmaz.”
Habervaktim.com

mazhar

  • Ziyaretçi
Gazlı içeceklerin zararları nelerdir.
« Yanıtla #3 : 28 Nisan 2013, 10:27:36 »

Günde bir kutu bile çok zararlı

Günde 1 kutu şekerli içeceğin, diyabet riskini yüzde 20 artırdığı belirlendi.
25 Nisan 2013 Perşembe 21:16


Günde 1 kutu şeker ya da yapay tatlandırıcı ile yapılan içecek diyabet riskini beşte bir artırıyor.

Avrupa ülkelerinde yapılan bir araştırma bu sonucu ortaya koyarken uzmanlar şekerli içecek tüketiminin azaltılması tavsiyesinde bulunuyorlar

Malumun ilanı sayılabilecek araştırma, 8 Avrupa ülkesinde 350 bin kişi üzerinde yapıldı.

Sonuç, şeker ya da yapay tatlandırıcı ile imal edilen gazlı içecekler diyabeti tetikleyebiliyor.

Günde 1 kutu bu tür içecek tüketenlerin diyabet hastası olma riski beşte bir arttı. Bundan daha fazla tüketilen bu tür içecekler, riski katlayarak artırıyor.

Taze sıkılmış meyve suları ise, böyle bir risk taşımıyor.

Uzmanlar yüksek kalori sağlayarak kilo artışına yol açan şekerli gıda ve içecek tüketiminin azaltılmasını öneriyorlar.

Obeziteyle mücadele kapsamında New York’ta “büyük boy” şekerli ve asitli içecekleri yasaklama girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Şekerli içeceklerle birlikte hazır gıdaların tüketiminin yaygınlaşması ve kent yaşamındaki hareketsizliğin bir çok hastalığı tetikleyen obeziteyi artırdığına dikkat çekiliyor.
Habervaktim.com
****************************
GAZLI İÇECEKLERİN ZARARLARI NELERDİR
 
Kolanın zararlı olduğu halk arasında bilinen bir gerçektir. Fakat nasıl bir zarar verir, hangi hastalıklara neden olur biliyor muyuz? Aslında yalnız kola değil diğer gazlı içeceklerde insan sağlığını tehdit eden zararlı içeceklerdir. Peki ne zararları vardır açıklayalım.
 
Gazlı İçeceklerin Neden Olduğu Hastalıklar:
 
Kalp Hastalıkları:
 
Gazlı içecekler, insan sağlığını tehtid eden zararlı içecekler, kalbimiz için de oldıkça tehlikelidir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; gazlı içecekler, yüksek dozda fruktozlu mısır şurubu içerir. Bu madde, aynı zamanda kalp hastalıkları ve diyabete sebep olan metabolik rahatsızlık risklerini yükseltir.
 
Astım Hastalığı:
 
Gazlı içeceklerde bulunan sodyum benzoat maddesi, hazır gıda sektöründe koruyucu antimikrobiyal madde olarak kullanılan ve ürünün raf ömrünü uzatan kimyasal bir tuzdur. Bu madde potasyumun kullanılabilirliğini düşürür. Araştırmalara göre vücudun sodyum benzoata gösterdiği reaksiyonlar egzama, astım ve kurdeşene neden olabilir.
 
Diş rahatsızlıkları:
 
Gazlı içeceklerde bulunan asit ve şeker, diş minelerini zedeler. Oluşan diş çürükleri sinirlere, diş köküne veya dişin alt kısmında bulunan bölgeye ulaştığı zaman, dişözü dokusunun ölümüne sebep olabilir. Bu rahatsızlık, hemen tedavi edilmediği takdirde diş ve diş eti apsesine yol açar.

Böbrek Hastalıkları:

 
Gazlı içecekler, uzun vadede böbrek taşına ve diğer böbrek rahatsızlıklarına yol açabilen yüksek miktarda fosforik asit içerir.
 
Üreme Sorunları:
 
Gazlı içecek kutuları içeriğinde bol miktarda BPA maddesi bulunduran bir çeşit reçineyle kaplıdır. Bu madde aynı zamanda plastik şişelerde ve biberonlarda bol miktarda bulunan, iç salgı bezlerine zarar veren kanser yapıcı bir kimyasaldır. Erken ergenlik ve üretim sistemi rahatsızlıklarına yol açar.
 
Diyabet Şeker Hastalığı:
 
Gazlı içecek tükettikten 20 dakika sonra kandaki şeker oranı yükselir ve buna bağlı olarak insülin patlaması gerçekleşir. Artan hormon seviyesiyle karaciğer, vücutta bulunan şekeri hızlı bir şekilde yağa dönüştürür. Gazlı içecekleri çok tüketen kişilerin tip 2 diyabete yakalanma riski yüzde 80 daha yüksek.
 
Osteoporoz Riski:
 
Gazlı içecekler fosforik asit ve yüksek oranda fosfat içerir. Bu maddeler, uzun vadede osteoporoz riskini yükseltir ve kemik kırılmalarına yol açar. Fosfor idrarla dışarı atıldığı zaman, kemikleri onaran ve vücudun geri kalanı için önem arz eden kalsiyum maddesini de kendisiyle birlikte götürür.
 
Obezite Problemi:
 
Yapılan araştırmalara göre tüketilen her gazlı içecek, obezite olma riskini artırmaktadır. Kalp damar rahatsızlıklarının yüzde 70’i obeziteye bağlıdır. Meme ve bağırsak kanseri tanısı konan hastaların yüzde 42’si obeziteden mustarip. Safrakesesi ameliyatlarının yüzde 30’u obeziteden kaynaklanıyor. Bu kadar çok hastalığa neden olan obezite insan sağlığı çok büyük bir tehlikedir. Obezitenin sebeplerinden biri olan gazlı içeceklerde bir o kadar zararlıdır.
kadınlarız.com