Gönderen Konu: İnternette Güvenli Sörf İçin 10 İpucu..  (Okunma sayısı 4655 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tesniye

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 395
  • Nişan aldık yıldızları..
İnternette Güvenli Sörf İçin 10 İpucu..
« : 03 Aralık 2007, 13:10:22 »

Bilmeyenler ve bilipte yapmayanlar için;
1.Spam Filtresi;
Herkes spam`e maruz kalır.Bunlarla başa çıkmanın tek yolu e-posta sağlayıcınızla gelen filtreleri kullanmaktır. Ancak bazı spam`ler bu tedbirleri bile aşabilir. Bu spam`lere karşı koymanın bir yolu da postanıza gelenleri e-posta servis sağlayıcınıza rapor etmek. Mesela gereksiz e-posta servis sağlayıcınıza ''Junk Maili rapor Et'' seçeneği ile yahoo ve hotmail bu desteği sağlıyor. Bunları kullanın, çünkü bu servis sağlayıcıların karmaşık filtreleme özellikleri her zaman çöp e-postalarla savaşmaya hazır.
Hemen burada bir not ilave edelim ''All-İn-One Secretmaker'', sadece spam postalarını çöp kutusuna atmakla kalmıyor, aynı zamanda ''popup''ları engelliyor ve casus yazılımları siliyor. En güzel tarafı ise bedava olması. 

2.E-posta şakalarına karşı uyanık olun;
Eğer tsunami kurbanlarına yardım ya da ölümcül suçiceğine yakalanmış kör bir Norveçli kıza yardım etmenizi isteyen kimliği belirsiz (hatta tanıdıklarınızdan bile) bir e-posta geldiyse derhal silin. Kimse böyle bir mesajı meşru bir organizasyondan yollamaz. Eğer e-postanın bir resmi ya da üye olmanızı isteyen bir butonu varsa iki kat dikkatli olun. E-posta adresinizin geçerli olduğu doğrulandığında, resim dosyaları şakayı yapanların bilgisayarından doğrudan sizin bilgisayara iner. Benzer olarak ''Unsubscribe'' bağlantısına tıklarsanız, üyelikten çıktığınızı belirten bir ek mesaj ile üç kağıtçıların web sayfasına yönlendirilirsiniz. En iyisi e-posta istemcinizi siz onay vermedikçe resim dosyalarını indirmemeye ayarlanmanız olacaktır. Hotmail`in varsayılan ayarları zaten bunu yapıyor.

3.Sinir bozucu ''popup''ları engelleyin;
Popup reklamları çok sinir bozucu olabilir ve hep de en beklemediğiniz zamanda canınızı sıkar.Onlardan kurtulmak güzel olmaz mıydı? Windows service pack 2, tıpkı alternatif tarayıcılar alternatif Maxthon ve Firefox`ta olduğu gibi, popup`ları engelleme seçeneği sunuyor. Aslında Google, MSN ve Yahoo araç çubukları da aynı işi yapıyor.

4.Anlamsız olanları çöpe atın;
Popup engelleyicileri kullanmanıza rağmen bazı reklamlar canınızı sıkmaya devam edebilir.Bu genellikle sizin izin verdiğiniz çerezlerin arasında küçük metin dosyalarının kurnazca yerleşmesiyle olur ya da daha kötüsü program kendi kendini otomatik olarak indirip bilgisayarınıza kurmuştur. Örneğin ‘’Search Utility Agent’’. Microsoft, ‘’Microsoft Windows AntiSpyware Beta’’ adıyla anılan kendi casus program önleyicisini yaptı. Oldukça etkili olmasına rağmen mükemmel olmayan program, etkili olmadan önce casus programların sisteme sızmasına izin veriyor. Ad-Aware Pro`nun (ücretli sürüm) ‘’Ad-Watch’’ adında düzenli bir eşlikcisi var ve bilgisayarınızı otomatik olarak izleyip bilgisayara girmek isteyen casusları engelliyor. Program tehditleri yeniden arayana ve tanıyana kadar programın tanımlamalarını ve referans dosyalarını güncellemeyi unutmayın. Otomatik güncelleştirme seçeneği bunu sizin için yapar.

5.Ekran koruyucular;
Sevimli 3B smiley`leri ya da seksi ekran koruyucuları internette her yerde görmüşsünüzdür. Bunları saf insanların, içlerinde casus kodlar barındıran yazılımları bilgisayarlarına indirip kurmalarını sağlayan mükemmel çekici yöntemlerdir. Sizi web sayfasının görüntülenmesi için bir program indirmeye zorlayan şüpheli görünen web sayfalarını derhal kapatın. Böyle bir web sitesi çoğunlukla gayri meşhurdur ve yararından çok zararı vardır. Netice olarak kendi ekran koruyucunuzu yapabilecek bir çok yazılım bulunuyor.

6. Bir anti virüs programı kullanın;
Bu ihtiyacınız olan en temel programdır. Bunu es geçmeyi aklınıza bile getirmeyin. Kişisel bilgisayarınızı bir anti virüs yazılımsız bırakmanız demek vücudunuzun herhangi bir beyaz kan hücresi olmadan yaşamaya devam etmesi gibidir. Maalesef Microsoft herhangi bir anti virüsü varsayılan ayarlarda desteklemiyor bu yüzden seçim yapmanız gerekiyor.

7. Güvenlik duvarı yükleyin;
Günümüzde eğer internete bağlantınız varsa, kesinlikle bir ‘’firewall’’a, yani güvenlik duvarına ihtiyacınız var. Güvenlik duvarı nedir? İnternetteyken sisteminize giren ve çıkan her şeyi kontrol eden bir kapı görevlisi gibi düşünün. Her ne kadar Microsoft SP’ güncellemesiyle birlikte yeni bir çözüm getiriyor olsa da ZoneAlarm iyi bir seçenek. Hem kullanması hem de ayarlarını yapmak kolay, başarılı iş çıkarıyo ve bedava!

8. Çocuklarınızı koruyun;
Ebeveyn olmak kolay değil, özellikle çocuğunuz internet kullanıyorsa.(*) Her ne kadar çocuğunuzu her zaman izlemeniz mümkün olmasa da onların çevrimiçi aktivitelerini izleyebilecek bir izleme programı kurabilirsiniz. Safe Eyes 2005, Child Control 2004 ve Safe2Net 2.0 gibi bu işi iyi yapabilen programlar var. Aslında bu programların yaptığı şey çocuğunuzun hangi siteleri ziyaret ettiğini izlemek ve ‘’güvenli’’ listesinde olmayanları ziyaret etmesini engellemek. Program aynı zamanda sizin engellemek isteyebileceğiniz diğer siteleri de engeller. Bu Web`i büyük oranda temiz ve çocuklarınız için güvenli kılar.

9.Sohbete dikkat edin;
Anlık ileti gönderen mesajcılarla sohbet etmek çok zevklidir ve yeni arkadaşlar edinmenizi sağlar. Ama bu eğer dikkatli olmazsanız keyfinizin kaçmasını çok sürmeyebilir. Çocukların özellikle dikkatli olması ve sanal ortamda kurulan arkadaşlıkların gerçek olmadığını akıllarında tutmaları gerekir. Aynı zamanda, her türde dosya tiplerine, sohbet odasına gönderilen şüpheli bağlantılara ve diğer rasgele şeylerin gönderilmesine karşı uyanık olmanız gerekir. Bu dosyalar virüsler, ‘’spyware’’ler ya da daha başka saldırgan materyaller içeriyor olabilir.

10. Sağduyunuza kulak verin;
Bu adımların güvenliği garanti edeceği yanılgısına düşmek çok kolay. Oysa gerçekte, internette dolaşırken sağduyunuzu hiç kullanmıyorsanız hiçbir program size yardımcı olamaz. Yazılımlar size ihtiyacınız olabilecek çözümleri listeler. Sorun kaynaklarını her zaman engelleyemeyebilirler. Unutmayın ki, tedbirli olmak sonradan tedavi aramaktan çok daha kolaydır.

herkonudan.com

Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

Çevrimdışı seyyah34

  • Bilal Abduljabbar
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 154
Ynt: İnternette Güvenli Sörf İçin 10 İpucu..
« Yanıtla #1 : 06 Aralık 2007, 01:36:39 »
Avast Home 4.7 Ev kullanıcıları için mükemmel ötesi...Her ay kotada sınırı zorlamama  rağmen nerdeyse 2 yıldır format atmıyorum.Tabi bilinçli kullanmakda en büyük koruma olduğunu unutmamak gerekir  ;)

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
İnternette güvenli sörf rehberi
« Yanıtla #2 : 18 Temmuz 2009, 03:10:55 »

Çağımızın en büyük buluşlarından biri olan İnternet icat edildiği günden beri bize sunduğu birçok imkânlarla hayatımızın vazgeçilmez araçların en başında gelmeye devam ediyor.

Çocuk, genç, ihtiyar her kesimin bir şekilde farklı farklı amaçlar için kullandığı internet ile kimimiz aradığı bilgiye bir tıkla kolayca ulaşabilirken, kimimizde dünyanın öbür ucundaki arkadaşı veya akrabasıyla yazılı, sesli ve görüntülü olarak hiç para harcamadan saatlerce sohbet edebiliyor.

Çocuklarımızın ödevlerini yaptığı, gençlerimizin uzaktan eğitim aldığı, birçok işadamının e-ticaret yaptığı, annelerimizin yemek tariflerini aldığı, babamızın gazetesini okuduğu internet ortamı saymakla bitiremeyeceğimiz kadar fazla alanda bize hizmet verip hayatımızı kolaylaştırıyor. Tabi ki bilinçli ve güvenli bir şekilde interneti kullandığımız sürece...

Aksi takdirde bilinçsizce kullanılan internet faydasından çok zarar üreterek dönüşü mümkün olmayan maddi ve manevi zararlar vererek hayatımızı bir kâbusa çevirebilir: Uzun sohbetler sonucu kaybedilen vakit, kumar ve zararlı oyunlarla kazanılan kötü alışkanlıklar, bilgisayarlara bulaşan virüs veya casus yazılımlarla kişisel bilgilerimizin çalınması, güvensiz bir şekilde yaptığımız bankacılık işlemleri sırasında kaybedilen paralar...

Bu listeye internetin bilinçsizce kullanılması sonucu bize vereceği zararları anlatan daha bir çok madde eklemek mümkün. Kısacası tüm kişisel veri ve bilgilerimizin saklandığı, özel ve bankacılık bilgilerimizin kullanıldığı bilgisayarlarımıza güvenlik önlemleri almadan internette dolaşmak pek akıl kârı gözükmüyor.

İnternette güvenli bir şekilde sörf yapmak istiyorsanız aşağıdaki tavsiyelerimize uymanız yeterli.

Bu önlemleri almadan internette sörfe başlamayın

Bilgisayarınızda yüklü olan işletim sistemi, antivirüs ve güvenlik duvarı programlarınızı sürekli güncelleyin.

Kullanmadığınız zamanlarda kablosuz ağınızı mutlaka kapatın ve bilgisayar ağınızı kesinlikle kimseyle paylaşmayın.

Kablosuz ağınıza mutlaka şifre koyun ve kablosuz ağınıza bağlanacak cihazları kısıtlayın.

Bilgisayarınızı uzaktan bağlantılara (Remote Desktop) kapatın.

Modeminizde mümkün olduğunca port açmaktan kaçının.

Her ne sebeple olursa olsun güvenlik programlarını devre dışı bırakmayın. Hele hele güvenlik programı bilgisayarınızda yüklü değilken veya devre dışı iken internette kesinlikle sörf yapmayın.

Bilgi aktarma ve saklama araçlarını (CD, disket, memory card, usb bellek, harici hard disk vb.) kullanmadan önce antivirüs programları ile taratın.

İnternette gezinirken aniden açılan pencerelerin içeriğine asla güvenmeyin. Bu pencereler çekilişi kazandığınızı, bilgisayarınızda virüs olduğunu veya hemen tıklamanız gerektiğini belirtebilir. Bu pencerelerde bulunan butonlardan birine tıkladığınızda, zararlı uygulamayı farkında olmadan kendi elinizle bilgisayarınıza kurmuş olursunuz. IP numaranızı gizleyin. Girdiğiniz her site, yazdığınız her mesaj birileri tarafından takip ediliyor olabilir. Güvenmediğiniz sitelerde dolaşırken IP numaranızı gizleyin. Bunun için halka açık proxyler (vekil sunucu) kullanabilirsiniz.

Google'da bulduğunuz web sitelerine sörf yapamadan önce sitenin güvenilirliğini test edin.İnternet Explorer ve Firefox browserlara bir eklenti olarak yüklenebilen McAfee SiteAdvisor programı ile web sitelerinin casus yazılım ve virüs bulaştırma risklerinin olup olmadığını öğrenip ona göre web sitelerinde sörf yapın.

Her sertifika anlaşmasını kabul etmeyin. Web sayfaları ile iletişiminizi güvenli bir şekilde kurmanızı sağlayan sertifikalar kötü niyetli kişilerin bilgisayarınıza virüs bulaşmasını sağlamak için kullanılan en önemli araçlardan biridir. Durup dururken karşınıza çıkan veya güvenmediğiniz bir sitedeki sertifika anlaşmasını hemen kabul etmeyin.

Web sitelerine üye olurken mümkün olduğunca size özel bilgileri vermeyin

Çoğu web sitesi bilgilerine erişebilmeniz için siteye üye olmanızı istiyor. Bu sitelere üye olurken yaşınız, doğum gününüz, adres bilgileriniz, telefonunuz, çalıştığınız yer gibi size özel birçok bilgi talep edilebilir. Bankacılık gibi resmî işlemler için gerekli olan bu tarz bilgileri önünüze gelen her siteye vermek zorunda değilsiniz. Çünkü bu bilgiler ileride sizin için büyük bir güvenlik zafiyeti olarak karşınıza çıkabilir. Bu tarz bilgileri isteyen sitelere ya hiç girmeyin ya da gerçek bilgilerinizi vermeyin.

Üye olduğunuz her web sitesi için aynı şifreleri kullanmayın.

Üyelikle hizmet veren çoğu site bilgisayarınıza yükledikleri Cookie'ler sayesinde bir sitede ne kadar vakit geçirdiğinizden tıkladığınız linklere, o site üzerinde okuduğunuz haberlere kadar özel bilgilerinizi toplayabilirler. Bu yüzden düzenli aralıklara bilgisayarınızdaki Cookie'leri silin.

MSN'de her şeyi konuşmayın; en yakın arkadaşınız bile kaydettiği MSN konuşmalarınızı ileride sizin aleyhinizde kullanabilir. Mümkünse internet kafe gibi ortak bilgisayarların kullanıldığı ortamlarda MSN oturumunuzu açmayın. Açmak mecburiyetinde kalırsanız en kısa sürede hemen MSN şifrenizi değiştirin.

Sosyal ağlarda önüne geleni arkadaş listenize eklemeyin.

Facebook'ta her önünüze gelen Facebook uygulamasını yüklemeyin. Çünkü birçok uygulama casus yazılım gibi çalışarak şifrelerinizi ele geçirebiliyor.

Spam filtresi kullanın

Mail kutunuzun spamla dolmasını istemiyorsanız mutlaka spam filtresi kullanın.

Maille gelen ek dosyaları mümkün olduğunca açmayın. Eğer illa açmanız gereken bir dosya varsa antivirüs taramasından geçirip açın.

Gelen mail içerisindeki linkleri tıklayarak değil, linki kopyalayıp başka bir sayfada mümkünse Explorer dışındaki başka bir browser ile (Firefox veya Opera gibi) açın.

Mailinizi okuduktan sonra mail hesabınızın oturumunu kapatmadan direkt Explorer'ı kapatmayın.

İnternet bankacılığında güvenliği artırmak için neler yapılmalı?

Şifreleri bilgisayarınızdaki bir dosyada ya da e-posta hesabınızda saklamayın.

Banka ve ticari kurumlardan gelmiş gibi gösterilen ve sizden şifre, kullanıcı adı, müşteri numarası, kredi kartı numarası, kimlik numarası gibi bilgileri talep eden e-postalara itibar etmeyin. Çünkü bankalar e-posta yoluyla hiçbir şekilde müşterilerin kişisel bilgilerini istemez.

Her hesap numaranız için farklı bir şifre belirleyin ve şifrenizi periyodik olarak değiştirin.

Banka hesabınızı, kredi kartlarınızı ve banka kartlarının ekstrelerini düzenli kontrol edin, şüpheli durumlarda bankanız ile irtibata geçin.

İnternet bankacılık işlemlerinizi güvenliğinden emin olmadığınız bilgisayarlardan yapmayın. Özellikle internet kafe gibi umuma açık yerlerdeki bilgisayarları işlemlerde kesinlikle kullanmayın.

Hakan Bayraktar

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
İnternette güvenli dolaşmak çok mu zor?
« Yanıtla #3 : 30 Ekim 2009, 04:37:25 »
Grip virüsüne yakalanmaktan kendimizi ne kadar koruyabiliriz? Bu ne kadar mümkünse, internette de yüzde 100 güvenli gezinmek o kadar mümkün. Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü, Murat Göçe, bilgisayarın fişini çekip, dolaba kitlemeden, internette güvenli gezinmenin mümkün olduğunu belirterek, bunun sırrını 10 temel maddede sıraladı.

Yaşantımıza birçok kolaylık ve yenilik getiren internet, beraberinde birçok tehlikeyi de getiriyor. Kullanıcının artık bunun bilincinde olup, internet üzerinden gelebilecek tehlikelere karşı önlemini alması gerekiyor. Ancak, ne kadar önlem alınırsa alınsın, kullanıcının yüzde 100 güvenceye kavuşturulması da şimdilik mümkün görünmüyor. Nitekim Kaspersky Lab'in kurucusu Eugene Kaspersky, bunu şöyle açıklıyor: "İnternet, flash bellek, CD veya DVD gibi harici bağlantılardan veri alışverişi yapan kişi, bu bağlantı noktalarını iptal ettiğinde ya da bilgisayarını kapattığında güvenliğe kavuştuğunu düşünebilir. Bir grip virüsüne yakalanmaktan kendinizi büsbütün korumanız nasıl imkansızsa, kötü amaçlı yazılımlardan da yüzde yüz korunmayı garanti etmek imkansızdır."

Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü, Murat Göçe de sadece bilgisayarının internet bağlantısını kesen, hatta bir dolaba kitleyen kullanıcının yüzde 99 güvenliğe kavuşabileceğine dikkat çekiyor. Geriye kalan yüzde 1'i yangın, deprem gibi doğal afetler olarak sıralayan Göçe, bu noktada kullanıcının bilinçlenmesinin önem kazandığını belirterek, "Nasıl ki kullanıcı internetin kendisine sağlayacağı imkan ve kolaylıkları öğrenmek için çaba harcıyorsa, internetten gelebilecek tehlikelere karşı da kendini eğitmelidir. Bu konuda çeşitli yayınlarda çıkan yazıları okuyup tehditler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü bilgisayara ne kadar güvenlik imkanı sağlanırsa sağlansın, kullanıcı bilinçli değilse bu koruma anlamını yitirebilir" dedikten sonra önerilerini şöyle sıraladı:

İŞTE VİRÜSTEN KORUNMANIN 10 PÜF NOKTASI

1- Antivirüs, antispy, antiphising, antispam, Uygulama kontrolü, Sandbox (güvenli ortam) ve güvenlik duvarı içeren kapsamlı güvenlik teknolojilerini kullanın. Önemli verilerinizi yedekleyip saklayın.

2- Sadece lisanslı yazılım yükleyin. Korsan yazılımın sadece telif hakkını çiğnemekle sınırlı kalmayıp, ülkenin vergi kaybına da neden olacağını unutmayın.

3- Kullanacağınız lisanslı yazılımın büyük yatırım, sürekli araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla ortaya çıktığı bir gerçek. Ücretsiz yazılımların bu konuları ihmal ettiğini aklınızdan çıkarmayın.

4- Yasal yazılım, düzenli bir şekilde güncelleşiyor. Bilgisayarınızda kullandığınız yazılım güncelleştirmelerinden sizi haberdar ettiğinde yeni bilgileri hemen yükleyin.

5- Güvenliğinizi göz önünde bulundurup, kullandığınız yazılımı gözden geçirin ve bilgisayarınızı zararlı yazılımlara karşı düzenli olarak tarayın.

6- Ağ tehditleri ve yeni türde dolandırıcılıklara karşı gerçeğe uygun haberleri dikkate alın. Bu haberlerin Hoax (Sahte içerikli) olmadığını anlamak için uzmanlardan yardım isteyin.

7- İnternet üzerinde oyun oynarken sezgilerinizi kullanın. MSN, Facebook gibi sosyal ağlar ve sohbet ortamlarında kredi kartı, şifre gibi kişisel bilgileri asla paylaşmayın. Karışık şifreler kullanın ve şifrenizi sık sık en az ayda bir kere değiştirmeyi de ihmal etmeyin.

8- Ağ saldırılarının çoğunun 'insan faktörü'nden yararlanarak, sadece merakınızı çekerek başarılı olduğunu unutmayın. İndirip çalıştırdığınız tüm dosyalar, tanıdığınız kişilerden gelse bile bağlantılarına dikkat edin.

9- Tüm hesaplarınız için tek bir şifre yerine, her hesap için ayrı ayrı şifre oluşturun. Aksi takdirde özel bilginize sızan korsanın çözeceği şifreyle, bütün hesaplarınızı kolayca ele geçireceğini unutmayın. Önemli verilerinizin kopyalarının yedeklerini saklayın.

10- İnternette dolaşan her bilginin başkaları tarafından okunabileceğini asla unutmayın. Çok gizli bilgiler içeren e-postalar yollayacaksanız, içeriğin başkaları tarafından okunmasını engelleyen yazılım ve sertifikalar kullanın.