Gönderen Konu: İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?  (Okunma sayısı 18157 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...

Sanal dünyada alışveriş yapmak isteyenlerin bazı önemli kurallara dikkat etmesi gerekiyor. Aksi halde dolandırılma, ayıplı mal satın alma ve hiçbir hak iddia edememe durumuyla karşı karşıya kalınıyor...


Devir teknoloji devri! Gelişen teknolojiyle birlikte internetin yaygınlığı artarken, internetten alışveriş de gözde oldu. Ancak sanal alışverişte bazı kurallara dikkat edilmesi gerekiyor. İşte güvenli bir alışveriş için dikkat etmeniz gerekenler: n Alışveriş yapacağınız sanal mağaza telefonunu, adresini, elektronik posta adresini ve adını tam olarak açık ve net bir şekilde veriyor mu? Eğer o mağaza güvenilirse bu bilgileri çok açık ve net bir şekilde vermesi lazım. Aksi takdirde bir problem halinde kiminle irtibat kuracağınız çok önemlidir.

İSPAT GEREKEBİLİR
Satın almak istediğiniz ürün hakkında mağaza tarafından detaylı bir açıklama sunulmuş mu? Aksi taktirde, size gelen ürün eğer istediğiniz ürün değilse, bunun için bir ispata ihtiyacınız vardır ve o açıklamanın bir kopyasını siz de kendinize alırsanız, ispat etmeniz hiç de zor olmayacaktır.

Mağaza tarafından satın alacağınız ürünün fiyatı ve ek ücretler, vergiler vb. şeyler ne kadar miktar tutmuş? Net olarak bildirilmiş mi?

Ürünü satın aldıktan sonra size kaç günde ulaşacağı belirtilmiş mi? (En geç süreyi vermeleri lazım)

MAĞDUR OLMAYIN
Artık ürününüzü seçtiniz ve kredi kartı şifrenizi ve bilgilerinizi vereceksiniz. Kredi kartı şifresini vereceğiniz sayfanın adres çubuğunda HTTPS:// olması gerekir.

Eğer yabancı bir firmadan alışveriş yapıyorsanız, dikkat etmeniz gereken bir şey vardır ki, herhangi bir mağduriyet halinde, sizin ülkenizin kanunları geçerli olmayacaktır. Ayrıca oradaki mağazanın müşteri hizmetlerini aradığınızda yabancı bir görevliyle saatlerce konuşabilme ihtimalini de göz önüne almak gerekir. Kesinlikle tanınmış şirketlerden alışveriş yapılmalı.

Alışveriş yaptığınız mağazada gizlilik sözleşmesi diye bir bölüm olmalı. Aksi takdirde, sizin tarafınızdan verilen bilgiler başka amaçlar için de kullanılabilir. Elektronik postanıza reklam amaçlı postalar gelebilir.


haber7.com

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
« Yanıtla #1 : 23 Mayıs 2009, 05:16:32 »
Ben de bu günlerde internet üzerinden alış verişin ne kadar güvenli olduğu konusunda düşünüyordum bu yazıyı görmem iyi oldu teşekkürler :)

Çevrimdışı enfa

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1543
İnternetten alışveriş yapıyor musunuz?
« Yanıtla #2 : 27 Mayıs 2009, 23:21:35 »
Son günlerde oldukça yaygınlaşan bir çoğumuzun araştırma yapıp yine de cesaret edemediği online alışveriş hakkındaki bu yazıyı görünce aramızda bu konuda tecrübeleri olan arkadaşlar vardır umuduyla sormak istedim..

İnternetten alışveriş yapıyor musunuz?

Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
« Yanıtla #3 : 29 Mayıs 2009, 01:08:25 »
Yapıyoruz :)

Son yaptıklarımdan 2 firma batmıştı.

Merak edilenleri ayrıntılı sorarsanız belki yardımcı olabiliriz.

Çevrimdışı adilcevaz

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 235
  • susukunlugum asaletimdendir.
Ynt: İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
« Yanıtla #4 : 29 Mayıs 2009, 01:59:50 »
bu konuda bnm de çok merak ettigim bi konuydu.pcmizi bile internetten aldık,mausu,duygusal bellegi vs.arkadaşlarımız bebeklerinin ihtiyaçlarını bebek arabası,örümcegi,yatagı vs hep netten aldılar.normalden %40%30 daha uygun aldılar.bizde aldıgımız şeylerden memnunuz.ama güvenlik konusu çok önmli elbette belli bir kaç site var çogunluk oralardan alıyoruz.ve bu güne kadar hep memnun kaldık.

bu konuda biraz daha detaylı bilgi alsak olurmu.hangi siteleri tavsiye edersiniz.gerçekten önemli bir konu çünki.
Bütün dünyayı verseler gamım bitmez nedendir bu
Taa ezelde gam turabıyla yoğrulmuş bendendir bu
Terk etme insafı makamı imtihandır bu
Gelen gider giden gelmez iki kapılı handır bu!

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
« Yanıtla #5 : 20 Ağustos 2009, 12:12:15 »
Fazlasıyla sakıncalı...Hiç düşünmem bile...
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
İnternetten sipariş verirken bunlara dikkat
« Yanıtla #6 : 09 Ocak 2010, 19:07:57 »
Sanal ortamda yapılan alışverişin ekonomik büyüklüğü her geçen katlanıyor. İnternetten sipariş yoluyla televizyondan cep telefonuna, giyimden mutfak eşyasına kadar sayısız ürün alınabiliyor.

Ancak güvenli sitelerden yapılmayan online ticarette müşteriler mağdur oluyor. Son örnek Konya'da yaşandı. İstanbul merkezli bir internet sitesinden eğitim seti siparişi veren AD'ye orijinali yerine korsanı gönderildi. Mağdur vatandaş, faturasız gönderilen ürünün herhangi bir satış belgesi olmadığı için konuyu Maliye Bakanlığı'na şikayet etti.

İnternet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak sanal ticaret artarken, geçen yılın ilk 9 ayında 20 binin üzerindeki sanal mağazadan yapılan alışverişin 14 milyar lirayı bulduğu ifade ediliyor. İnternet mağazalarındaki işlem hacminin bir önceki yıla göre yüzde 5,4 arttığı belirtiliyor. Ancak 'sanal ticaret' katlanarak büyürken, bu konuda Maliye Bakanlığı'na gönderilen ihbarlar da paralel şekilde artış gösteriyor. Son mağdurlardan Konya Karatay'da ikamet eden AD, sitede orijinali gösterilmesine rağmen istediği ürünün korsanının gönderildiğinden şikayetçi.

Maliye'ye bir dilekçe yazarak durumunu anlatan mağdur vatandaş, yaşadıklarını şöyle özetledi: "İnternet üzerinden satın almış olduğum eğitim setinin herhangi bir satış belgesini firma göndermemiştir. Ayrıca ürünün orijinalini göstererek korsan ürün göndermektedirler. Konunun faturasız ürün satışı kısmını nasıl şikayet edebilirim. Konuyla ilgili yardımlarını bekler iyi çalışmalar dilerim."

Benzer şikayetlerin arttığına dikkat çeken Maliye yetkilileri, Bankalararası Kart Merkezi'nin sanal ticaret uyarılarının önemine vurgu yapıyor. Uzmanlar internet üzerinden cep telefonu, kitap, giyim eşyası gibi ürün alınırken, dikkat edilecek hususları şöyle sıralıyor:

* İnternet üzerinden alışverişte kesinlikle tanınmış şirketlerden alışveriş yapılması gerekir.

* İnternetten alış veriş yapmadan önce alışveriş yapılacak sanal mağazanın telefonunu, adresini, elektronik posta adresini ve adını tam olarak açık ve net bir şekilde verip vermediğine bakılmalı. Eğer o mağaza güvenilirse bu bilgileri çok açık ve net bir şekilde vermesi lazım. Vermiyorsa gönderilen üründe problem çıkması halinde şikayet merci bulamazsınız.

* Satın almak istediğiniz ürün hakkında, mağaza tarafından detaylı bir açıklama sunulması gerekir. Size gelen ürün, istediğiniz ürün değilse, bunu ispat etmeniz gerekecek. İşte o zaman ürün hakkındaki detaylı açıklamanın fotokopisi imdadınıza yetişecek.

* Mağaza tarafından satın alacağınız ürünün fiyatı ve ek ücretler, vergiler net olarak bildirilmeli. Ürünün toplam fiyatı, teslimat şartları, ödeme koşulları, iptal ve halindeki durumlar mutlaka belirtilmeli.

* Ürünü satın aldıktan sonra size kaç günde ulaşacağı belirtilmeli.

* Sanal ortamda kredi kartıyla alışveriş yaptığınız için şifrenizi ve bilgilerinizi vereceksiniz. Onun için kredi kartı şifresini vereceğiniz sayfanın adres çubuğunda HTTPS:// olması gerekir.

(CİHAN)

Çevrimdışı necrohell

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
« Yanıtla #7 : 08 Haziran 2010, 00:39:48 »
Arkadaşlar sanal alemde alışveriş konusunda bir çok e-ticaret sitesi var , ben cilginalisveris.com dan 3 tane bilgisayar donanım ürünü aldım , kargo ve ürünler konusunda  herhangi bir sorunla karşılaşmadım , güvenilir alışveriş sitesi arayan arkadaşlara tavsiye ederim.

Çevrimdışı osmanlı

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 379
  • Okula hayır, Açık lise kolejlerine evet.
Ynt: İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
« Yanıtla #8 : 09 Haziran 2010, 01:28:28 »
Öncelikle sahibiden.com gibi sitelerde ki sahte üyelere dikkat etmek lazım. Son zamanlarda son model telefon ve cihazları dudak uçuklatan fiyatlar ile pazarlıyorlar ama alıcı kartını çekiyor veya havaleyi yapıyor lakin mal ortada yok. Bu sebeble en iyisi kapıdan ödemeli sistemi seçmek. Ürün gelir,açılıp bakılır ve ödeme yapılır.

Diğer güvenli sitelerden alış veriş yaparkende mutlaka sanal kredi kartı kullanmak en güvenlisidir.
Devrimci akıla sahip olanlar, luciferin yeni dünya düzenini yemezler...

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
« Yanıtla #9 : 30 Kasım 2010, 00:31:56 »
Alıntı
Diğer güvenli sitelerden alış veriş yaparkende mutlaka sanal kredi kartı kullanmak en güvenlisidir.

 &))

〰〰〰〰🐠

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
« Yanıtla #10 : 11 Aralık 2014, 23:37:12 »
Güvenli Online Alışveriş için 20 İpucu!
Online alışveriş artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Alışveriş etmeyi hepimiz karınca kararınca biliyoruz ama alışverişin temelini oluşturan parayla malın takasına 2 yeni parametre yani İnternet ve Bilgisayar girince özellikle yaşını başını almış insanlar için büyük bir bilinmezlik söz konusu oluyor. Doğal olarak insanlar alışveriş yapacağım derken çalışıp didinerek kazandıkları paralarını kaybetmek istemiyorlar.          Ben de sık sık "İnternetten alışveriş yapmak güvenli mi?" ya da "Nereden alışveriş yapmalıyız?" gibi sorularla karşılaşıyorum.  Bu yazıda elimden geldiğince bu sorulara cevap vermeye çalışacağım...


 İnternetten alışveriş yapmak tabii ki klasik alışverişe ile karşılaştırıldığında güvenli değil. Sonuçta yazının başında belirttiğim gibi para/mal takasına yeni parametreler ekleniyor ve eklenen her paranetre her zaman güvenliği azaltır. Ancak temelde daha az güvenli olan online alışverişi güvenli hale getirmek de elinizde. Bu yazıda İnternet'ten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağım...
Bilgisayar Ayağı1- Kendi bilgisayarınızı kullanın. Başkasının bilgisayarı veya ortak kullanılan bir bilgisayar ile asla alışveriş yapmayın.2- Bilgisayarınızda güncel bir antivirüs yazılımı yüklü olsun.  Bu antivirüs yazılımı ister ücretli ister ücretsiz olsun en önemli nokta güncel olması. Unutmayın; İyisini kullanacağım diye korsan antivirüs kullanmaktansa ücretsiz bir tane kullanmak evladır.    Buna ek olarak bir anti-malware yazılımınızın bulunması da önemli. Siz iyisi mi buyazıyı özeliklede Güvenlik başlığını okuyun.3- İşletim sisteminiz güncel olmalı. Hiçbir işletim sistemi mükemmel değildir. Her zaman hatalar barındırırlar. Bu hatalar ise güncellemeler ile giderilir. Bu yüzden asla  otomatik güncellemeleri kapatmayın. Durum her zaman bu olmalı.4- İnternet tarayıcınız güncel olmalı. Internet Explorer 11 çıkmışken halen Internet Explorer 8 + Windows XP ikilisini kullanıyorsanız kusura bakmayın ama siz gidin herhangi bir mağazadan alışveriş yapın. İnternetten alışveriş sizin harcınız değil.5- Bilgisayar dışındaki cihazları kullanın. Çoğu durumda bilgisayar dışındaki cihazları kullanmak daha güvenlidir. Bunun sebebi hem saldırganların -popülerliğinden dolayı- daha çok Windows işletim sistemi çalıştıran cihazlara saldırmaları (Böylece radarın dışında kalırsınız) hem de çoğu büyük online alışveriş sistesinin alışveriş uygulamalarının olmasıdır. Alışveriş uygulaması kullandığınızda saldırganın önüne aşması gereken bir duvar daha örersiniz.




Ağ Ayağı6- Ağınızın güvenliğini sağlayın.       Eğer kablosuz ağ kullanıyorsanız ağınız mutlaka şifrelenmiş olmalı.Ayrıca ağınızda birden fazla cihaz varsa bunların güvenilir cihazlar olduğundan emin olun.    Asla herkese açık şifresiz ağ bağlantılarını kullanırken veya sizinle aynı ağı (İnterneti)kullanan bilmediğiniz cihazlar varken alışveriş yapmayın.Kablosuz ağ güvenliği ile ilgili gerekli bilgileri burada bulabilirsiniz.
atıcı Ayağı7- Satıcıyı araştırın. Bir ürünü beğendiniz fiyatı da uygun. Almadan önce Google'da satıcıyı araştırın. Sahte bir alışveriş sitesine kredi kartı bilgilerinizi vermek üzere olabilirsiniz. Ya da güvenilir olmayan bir satıcı verdiği özelliklere uymayan bir ürünü size gönderebilir. iPhone sipariş etmişken kargodan bir Starking elmanın çıkması hoş olmaz.8- Web sistesinin güvenliğinden emin olun. Güvenli Web sitelerinde ödeme alanına girdiğinizde veya oturum açtığınızda adres http:// olarak değil https:// olarak başlar. Ayrıca address satırında bir kilit simgesi görünür. Bu kilit simgesine tıklatarak sitenin güvenlik sertifikası hakkında bilgi alabilirsiniz.
Banka Ayağı9- Bankamatik kartları ile alışveriş yapmayın. Bankamatik kartları doğaları gereği kredi kartlarına göre çok daha az güvenlik katmanına sahiptir. Her zaman kredi kartını tercih edin.10- Sanal kredi kartı veya telefonla doğrulama kullanın.  Çoğu banka tek seferlik sanal bir kredi kartı kullanmanız için seçenekler sunar. Alternatif olarak SMS ile doğrulama kodu kullanabilirsiniz. Her iki yöntemde de kredi kartı bilgileriniz saldırganların eline geçse bile kulanamayacakları için sorun olmayacaktır.

Kullanıcı Ayağı11- İçgüdülerinize güvenin. Eğer bir ürünü İnternet'ten alırken kendinizi rahat hissetmiyorsanız almamanız belki daha iyidir. İkinci bir defa düşünün...12- Fiyatı karşılaştırın. Satın almayı düşündüğünüz ürünün fiyatuını fiyat arama motorlarında aratın. Fiyat genelden çok düşükse ürünü almayın. Hiçkimse bir ürünü piyasanın çok altında satamaz. Satıyorsa bir bit yeniği vardır!
13- Alışverişlerinizi evden yapın. Yukarıda da anlattım; pek çok sebepten dolayı ev daha güvenlidir. İnternet'i sadece bildiğiniz cihazlar kullanır. Cihazları aileniz kullanır. Şifrenizi e-posta adresinizi başkaları yanlışlıkla göremez vs.14- Güçlü parola kullanın. Bütün alışveriş siteleri alışveriş yapmadan önce bir kullancı hesabı oluşturmanızı ister. Bu hesabı oluştururken hep aynı e-posta adresi, aynı kullanıcı adı, aynı parolayı kullanırsanız eninde sonunda dolandırılırsınız. Güçlü parolalar ve farklı kullanıcı adları/e-posta adresleri kullanın.
15- Kişisel verilerinizi kaydetmeyin. Çoğu alışveriş sitesi bir dahaki alışverişinizde kolaylık olması amacı ile kredi kartı bilgileriniz, adresiniz gibi bilgileri kaydetmek ister.Kaydetmeme seçeneği varsa kaydetmeyin!Çünkü Web sisteleri ne kadar güvenilir olurlarsa olsunlar saldırganlar tarafından ele geçirilebilirler. Gelecek sefere tekrar bilgilerinizi girme zahmetine katlanmak bu bilgilerin saldırganların eline geçmesinden iyidir.16- Fazla paylaşımcı olmayın. Evet alışveriş yapmak için bir hesap oluşturmak, kredi kartı, kargo bilgilerini vermek zorundasınız ama hepsi bu. Facebook'da olmadığınızı unutmayın. Sadece zorunlu olduğunuz alanları doldurun.17- Fiyatı ve siparişinizi iki defa kontrol edin. 18- Kaydedin. Sipariş bilgilerinizi, satış sözleşmesini ve sitenin Gizlilik ve Güvenliktaahütlerini yazdırın. Siteden almış olabileceğiniz e-postaları silmeyin.

19- Banka hesabınızı kontrol edin.Siparişinizi tamamladıktan sonra banka hesabınızı kontrol edin. Siparişinizin bedeli ile bankaya yansıyan meblağın aynı olduğundan emin olun.20- Kargoyu kontrol etmeden teslim almayın. Siparişiniz geldiğinde mutlaka kargo görevlisinin önünde açarak kontrol edin. Bir sorun varsa kargo görevlisine tutanak tuturun veya teslim alamayın. Ardından hemen satıcıyı bilgilendirin.
Son olarak...6502 SAYILI TUKETICININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN'a göre online alışverişlerde -ürüne zarar vermediğiniz sürece- 14 gün içinde hiçbir sebep göstermeden ürünü iade edebilirsiniz. İade prosedürleri bütün online satış kanalarrının Web sayfalarında anlatılır. İade sürecinde bunlara uymaya özen gösterin.

http://www.enpedi.com/2013/12/guvenli-online-alsveris-icin-20-ipucu.html