Gönderen Konu: Diyette doğru bilinen 10 yanlış  (Okunma sayısı 9003 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Diyette doğru bilinen 10 yanlış
« : 04 Kasım 2008, 07:06:54 »

Modern hayatın en büyük sorunlarından biri şişmanlık. Hareketsiz hayat tarzı ve yanlış beslenme alışkanlığının yol açtığı bu rahatsızlık, metropollerde yaşayan hemen herkesin ortak sorunu.

İnternet, gazete ve dergiler ise diyet hakkında gerçekliği kontrol edilemeyen önerilerle dolu. Amerikan Diyetetik Derneği'nin toplantısında konuşan Georgia State Üniversitesi'nden Christine Rosenbloom, bu konudaki bilgi kirliliğinin sağlıklı beslenmeyle ilgilenenlerin kafalarını karıştırdığını belirtti. Rosenbloom, diyette doğru bilinen 10 yanlışı şöyle sıraladı:

Gece yemek şişmanlatır: Bunun kanıtı yok. Gece ya da gündüz alınan toplam kalori miktarı önemli. Gündüz yediğiniz kalorisi düşük porsiyonları gece tamamlayabilirsiniz.

Kan şekerini yükselten gıdalardan uzak durun: Karbonhidrat seviyelerine göre yiyecekler ayarlanabilir. Kilo kaybetmek için bu şekerden, undan uzaklaşmak strateji haline getirilmemeli.

Yüksek früktozlu mısır şurubu kilo artışına neden olur: Bunu destekleyen herhangi bir kanıta rastlanmadı. Amerikan Medikal Derneği, yüksek früktozlu mısır şurubunun obeziteye sebep olmadığını açıkladı.

Kafein sağlıklı değil: Kafeinin zindelik verdiği, Parkinson ve gut gibi hastalıklara iyi geldiği doğru ancak düzenli kafein tüketenlerde su kaybı meydana geldiği yanlış.

Az şişmanlatan yiyecekler daha iyi: Bazı insanlarda yağ gramının hesaplanması işe yarar. Ancak bazılarında bu geçerli değil. Kalp hastalığı, diyabet ve metabolik sendromlu hastalar için karbonhidrat kesilerek tekli doymamış yağ gibi çok az miktarda yağ ilavesi yapılabilir.

Sofra tuzu yerine deniz tuzu kullanın: Diğer tuzlar, sofra tuzundan daha sağlıklı değil. İşlenmiş birçok yiyecek fazla tuz içerir. Bu nedenle yiyecek etiketleri kontrol edilmeli.

Su içmek kilo kaybına neden olur: Çorba gibi su içeren yiyecekler doyurucudur. Fakat sadece su içmek aynı etkiyi yapmaz. Susuzluk ve açlık mekanizması farklı şeylerdir.

Tam hububatlar, rafine edilmişlerden daha sağlıklı: Tam hububat tüketimi sağlıklı bir seçim değil. Fakat rafine edilmiş hububatları da terk etmeye gerek yok. İkisinden de yemeli.

Şeker davranışsal sorunlara yol açar: Birçok çocuk için şeker yediklerinde daha coşkulu, hareketli oldukları söylenir. Ancak şeker yemeseler dahi hiperaktif davrandıklarını gösteren araştırmalar var.

Protein, atletler için çok önemli: Atletlerin daha fazla proteine ihtiyacı olduğu doğru. Ağır antrenmandan sonra yaklaşık 8 gram protein kaybeden atletler, küçük bir kutu çikolatalı süt ile bunu karşılayabilir.

İştah azaltan gıdalarla zayıflamak mümkün

Dengesiz ve düzensiz beslenmeyi alışkanlık haline getirmiş kişilerin kilo sorununa çözüm arayan bilim adamları, vücudu tok olduğuna inandıran besinler üzerinde çalışıyor. İngiltere Yiyecek Araştırma Enstitüsü'nden gıda uzmanı Peter Wilde, sindirim sistemini yavaşlatan ve beyinde iştahı bastıracak sinyali harekete geçiren besinler geliştiriyor.

Time dergisinin haberine göre, bu tip gıdalar tam doymamış olsanız da fazla yemiş gibi hissettiriyor. Wilde, yağ sindirimi üzerine yaptığı araştırmalarına dayanarak ekmekten tutun da yoğurda kadar diyeti kolaylaştıracak pek çok besin üretmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Normalde yağ ince bağırsağın ilk kısmında çözülüyor. Fakat yüksek oranda yağ içeren bir şey yediğinizde sindirim işi ince bağırsağın en alt kısmında gerçekleşiyor. Bu süreç iştahı bastıran bir hormon salgılıyor. Wilde'ın çalışması da bu sürece benziyor. Yiyecekteki yağ zerreciklerini bitkilerden elde edilen değiştirilmiş proteinlerle kaplıyor. Böylece enzimlerin yağa ulaşıp parçalaması daha uzun sürüyor. Bu durumda vücut yüksek oranda yağ almamış olsa da öyle yapmışçasına iştahı bastıran hormonlar devreye giriyor. Eğer yağ daha erken bir aşamada sindirilirse beyin böyle bir sinyal algılamıyor. Wilde bu tekniğin yağ içeren ekmek, mayonez, sos gibi herhangi bir ürün üzerinde uygulanabileceğini öne sürüyor.

Prof. Steve Bloom ise iştahı kontrol etmenin zor olacağı görüşünde. Çünkü vücutta düzenleyici sistemlerin 'kandırılmasına' karşın savunma mekanizması var. Örneğin, iştah düzenlense de beyin bununla yetinmiyor. Midede yiyecek olup olmadığını ve ne zaman doyduğunu anlamak için sinir reseptörlerine de bakıyor.

zaman

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Zayıflamak isteyenler dikkat! Doğru bildiğimiz yanlışlar var
« Yanıtla #1 : 02 Mart 2009, 09:42:22 »
Dönem dönem zayıflamak isteyenler arasında salgın bir hastalık gibi hızla yayılan 'mucize formüller' türer. Şu sıralar lahana suyu hapları popüler mucize formüllerin başında geliyor. Sabahları aç karına içilen ılık limon suyu, en meşhur formül.

Maydanoz sapı suyu, beyaz lahana suyu ve de kekik suyundan bıkmıştık ki şimdi de hapları çıktı. Bir de herkesin emin bir edayla "aman ha diye!" söze başladığı önerileri var ki, kilo almamak için, doğru yanlış bilmeden birçoğumuz uymuştur bunlara. Patates kilo aldırır, kepek ekmek zayıflatır, ıspanak diyet için iyidir... Bu tarz örnekleri çoğaltmak mümkün. Biz de işin uzmanına 'doğru bildiğimiz yanlışlar'ın şu sıralar en popüler olanlarını sorduk. Memorial Hastanesi'nin beslenme ve diyet bölümünden diyetisyen İpek Ağaca, 7 madde halinde sıraladığımız ve artık neredeyse sloganlaşmış diyet formülleri hakkında bakın neler söylüyor.

Sabah aç karına içilen limon suyu yağları yakar.

YANLIŞ! Sabahleyin içtiğiniz bir bardak ılık su, metabolizmanızı hızlandırıp kendinizi tok hissetmenizi sağlar, ancak limon suyunu aç karnına içtiğiniz için midenize zarar vereceği gibi yağları yakıcı bir özelliği de yoktur.

Maydanoz ve lahana suları/hapları zayıflatır.

YANLIŞ-DEĞİŞKEN! Maydanoz ve lahana, çok fazla tüketildiğinde ya da suları kaynatılıp içildiğinde iyi ödem atıcı özellik gösterirler, dolayısıyla tartıya çıktığınızda 2-3 kiloluk kayıplarla yüzünüzü güldürürler. Ancak bu kayıp, yağlardan değil de vücudunuzdaki sudan olacağı için gerçekten zayıflamış olmazsınız. Yani bu haplarla verilen kilolar gerçek kilo değil. Kalıcı bir şekilde kilo vermek için diyetisyeninizin size özel hazırladığı sağlıklı beslenme programı ile kilo vermenizi öneririz.

Kepek ekmeği zayıflatır.

YANLIŞ! Öncelikle bilinmesi gereken nokta, kepekli ekmeğin kalorisinin beyaz ekmekten pek de farklı olmadığıdır. Bu sebeple diyet yaparken kalorisinin düşük olduğu düşünülerek kepekli ekmeğe yüklenmek size kilo verdirmek yerine kilo aldıracaktır. Kepekli ekmek yüksek posa içeriği sayesinde hem tokluk hissi sağlayacak, hem de kan şekerinizin çabuk düşmesini önleyerek, yemekten sonraki tatlı krizlerinizi önleyecektir.

Zeytinyağı kilo aldırmaz.

YANLIŞ! Zeytinyağı, kalp ve damar sağlığımız açısından tercih etmemiz gereken yağların başında gelse de unutulmamalıdır ki, bütün yağların 1 gramı 9 kaloridir ve fazla tüketildiği takdirde kilo almamıza yol açar.

Diyet sırasında karbonhidratlarla proteinler asla karıştırılmamalıdır.

YANLIŞ! Sadece karbonhidrat ya da sadece protein üzerine kurulu diyetler kesinlikle sağlıklı değildir. Çünkü vücudumuzun yapıtaşı olarak proteinlere ihtiyacı olduğu kadar, enerji sağlamak için karbonhidratlara da ihtiyacı vardır. Aksine öğünlerinizi tüketirken tabağınızda hem protein hem de karbonhidratlara birlikte yer vermelisiniz, bu tip beslenme kan şeker düzeyinizin ayarlanmasında yararlıdır.

Patates şişmanlatır.

DEĞİŞKEN! Patates, her ne kadar sebze olsa da yapı olarak ekmek grubuna daha yakın olduğu için tüketilirken ekmek gibi düşünülmelidir. Doğal olarak fazla miktarda tüketeceğiniz patates, size yağ deposu olarak geri döner. Bu yüzden miktara dikkat edilmeli.

Ispanak, demir yönünden çok zengin olduğundan diyet sırasında sık sık tüketilmelidir.

DEĞİŞKEN! Ispanaktaki demir miktarı yüksektir ancak ıspanaktaki demirin yararı kırmızı et, yumurta ya da kuru baklagiller kadar yüksek olmadığından demir açısından iyi bir kaynak sayılmaz. Ama sağlıklı bir besin olması açısından bakıldığında sık sık tüketilmesinde bir sakınca bulunmaz. Diğer sebzelerle aynı sıklıkta tüketilmesi çok daha uygun olur.

Zaman

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Zayıflamaya engel olduğu sanılan 10 gıda
« Yanıtla #2 : 23 Temmuz 2009, 15:01:38 »
Kilo aldıracağını ve sağlığımız için kötü olacağını düşündüğümüz gıdaların zayıflamamıza yardımcı olduğu yapılan çeşitli araştırmalarla kanıtlandı.

Foxnews'te yer alan habere göre, işte kilo vermenize yardımcı 10 kötü bilinen gıda:

1. Beyaz ekmek değil. Lif, mineral ve vitaminlerle dolu yüksek kaliteli ekmek, gerçekten glisemik indekste alt sırada yer alıyor. Bu da kan şekerinde ani yükselmeye neden olmuyor. Kilo vermek istiyorsanız, ekmek somunu yerine yüzde 100 buğday unuyla yapılan ya da tam tahıllı ekmekleri seçin. Yüksek oranda lif içermeyen buğday unundan uzak durun.

2. Yerfıstığı ezmesi yağlı mı ya da fazla mı kalori içeriyor? Brigham ve Kadın Sağlığı Hastanesi'ndeki bir araştırmaya göre, yerfıstığı ezmesi yiyenlerin kilo vermesi ve verdikleri bu kiloları tekrar almaması daha muhtemel. Purdue Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma da, erkeklerin yerfıstığı ezmesi yedikten sonra kendilerini daha tok hissettiklerini gösteriyor.

3. Doymuş yağ içermesine rağmen, hindistan cevizi yağı metabolizmanızı geliştiriyor ve kilo vermenize yardım ediyor. Hindistan cevizi yağı kolesterol seviyenizi artırmaz ve sindirim bozukluğu belirtilerini azalttığı biliniyor.

4. Peynir,kalsiyum içermesinden dolayı kilo vermek için çok önemli. Çalışmalar, beslenmesinde yüksek oranda süt ürünü tüketen obez yetişkinlerin önemli ölçüde kilo verdiğini gösterdi. Fakat peynirin yağlı ve tuzlu olması da bir dezavantaj.

5. Diyette bile olsanız, yemekten sonra tatlı yiyebilirsiniz. Dondurmadan farklı olarak, şerbet yağ içermez, ancak kaymak tadındadır.

6. Ceviz, fındık gibi kabuklu yemişler yağla dolu olabilir, fakat bu yağın iyi bir türüdür. Kabuklu yemişler aynı zamanda lif de içeriyor. Bu nedenle, patates cipsi ya da kurabiye yerine sağlıklı olan badem, yerfıstığı ya da hint fıstığı (kaju) gibi çerezlerden atıştırabilirsiniz.

7. Yıllardır yumurta üzerine yenip yenmemesi konusunda birçok tartışma yaşanıyor. Fakat, araştırma, sabahları yumurta yemenin iyi olduğunu, içerdiği protein nedeniyle sizi daha uzun süre tok tuttuğunu kanıtladı.

8. Kırmızı etten kaçınmak zorunda değilsiniz. Çünkü, yağsız biftek, tavuk ile aynı miktarda doymuş yağ içeriyor.

9. Kafein kan basıncını ve kalp atış hızını artırıyor. Ancak bazı araştırmalar, kafeinin metabolizmayı hızlandırdığını ve iştahı bastırdığını gösteriyor. Fakat, şekerli meşrubatlar içmek veya kahvenize şeker, krema eklemek kafeinin pozitif etkisini yok ediyor.

10.Şekerli sakız çiğnerseniz dişlerinizi çürütebilir. Ancak Rhode Island Üniversitesi'nden bir beslenme profesörü sakız çiğnemenin iştahı bastırdığına ve metabolizmayı harekete geçirdiğine inanıyor. Çalışmanın ilk sonuçları, hipotezi destekliyor.

Çevrimdışı tefhim

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 360
Ynt: Diyette doğru bilinen 10 yanlış
« Yanıtla #3 : 23 Temmuz 2009, 15:54:42 »
Diyetisyenlere kulak vermek akıl karı değil.Çünkü diyetisyenlerin çoğunluğu aşırı kilolu.
Kelin ilacı olsa başına sürerdi.
Bedeel islemü gariben feseyeudü gariben fetuba lilgurabai.

Çevrimdışı nirvana

  • yazar
  • ****
  • İleti: 516
  • "Nerede oLursanız oLun, Allah sizinLe beraberdir"
Ynt: Diyette doğru bilinen 10 yanlış
« Yanıtla #4 : 23 Temmuz 2009, 16:02:25 »
buda değişik bakış açısı olmuş , niye zayıflığına göre mi gidilmesi lazım :)
kendi iradesi ile kilo veremeyen yada yanlış beslenen birinin dr kontrolünde kan değerlerine bakılarak hastalıklarına bakılarak ona göre bir program uygulanırsa yanlış olmaz diye düşünüyorum
Tutalım ki dikenim ...
Hem de kötü bir diken...
Ama nihayetinde güllerle bir aradayım ...
Hz. Mevlana

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Diyette doğru bilinen 10 yanlış
« Yanıtla #5 : 23 Temmuz 2009, 16:06:23 »
Diyetisyenlere kulak vermek akıl karı değil.Çünkü diyetisyenlerin çoğunluğu aşırı kilolu.
Kelin ilacı olsa başına sürerdi.


bu dediğiniz istisana olmalı kilolu doktor gördüm ama kilolu diyetsiyen görmedim diyetisyenler kilolu olsa hem meslekleri gereği komik olurdu hemde hastaya bir faydası olmazdı :)

Çevrimdışı tefhim

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 360
Ynt: Diyette doğru bilinen 10 yanlış
« Yanıtla #6 : 23 Temmuz 2009, 16:16:44 »
Hastanede çalışırken 5 tane diyetisyen vardı 4 ü kiloluydu 5.ciside işe yeni başlamıştı.
Bedeel islemü gariben feseyeudü gariben fetuba lilgurabai.

Çevrimdışı nirvana

  • yazar
  • ****
  • İleti: 516
  • "Nerede oLursanız oLun, Allah sizinLe beraberdir"
Ynt: Diyette doğru bilinen 10 yanlış
« Yanıtla #7 : 23 Temmuz 2009, 16:22:55 »
zamanla kilo alır diyorsunuz yani :)  onlarda yemek yemeyi seviyor olabilir . 
« Son Düzenleme: 23 Temmuz 2009, 16:42:59 Gönderen: nirvana »
Tutalım ki dikenim ...
Hem de kötü bir diken...
Ama nihayetinde güllerle bir aradayım ...
Hz. Mevlana

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Diyette doğru bilinen 10 yanlış
« Yanıtla #8 : 23 Temmuz 2009, 16:25:27 »
enteresan

Çevrimdışı ahfa

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 17
Ynt: Diyette doğru bilinen 10 yanlış
« Yanıtla #9 : 23 Temmuz 2009, 16:40:07 »
bence yemek vu su gibi ihtiyaçlar ibadet etmek için ve ibadete devam etmek için alınırsa daha yararlı ve daha makbul olur diye düşünüyorum
Mutluluk, alınan her nefesin bir ikramı ilahi olduğunu bilmektir.